Utcai futócipő teszt 2021

Utcai futócipő teszt 2021

Mozgásvilág
Mozgásvilág, Támogatott tartalom
Mozgásvilág, Támogatott tartalom
2021/03/24
8 márka (adidas, Asics, Brooks, Hoka, Kiprun, Mizuno, On és Under Armour), 9 futócipő modell éles bevetésen. Melyik lesz az idei futócipőd?

Beszerveztük az idei év futócipő slágereit az adidas, Asics, Brooks, Hoka, Kiprun, Mizuno, On és Under Armour márkáktól, majd éles bevetésre küldtük a szupersztárokból álló tesztcsapatot. A tesztelés menetét és a szempontlistát egy videóban is ismertetjük, de lejjebb szövegesen is megtalálod. Ha téged csak a futócipő tesztek érdekelnek, akkor görgess rögtön a cikk aljára ;)

Így tesztelünk mi

A tesztelésnél figyelembe vett szempontjaink a következők:

Súly

Maximális pontszámot versenycipő esetén 200 gramm, vagy az alatti, fél-versenycipőnél 200-240 gramm és alatti, illetve edzőcipőnél 250-270 gramm, vagy az alatti modell kaphat. Nagyjából 10-20 grammonként jár egy újabb pontlevonás, amitől esetenként szubjektív szempontok alapján eltérhetünk.

Párnázottság, kényelem

Azt vizsgáljuk, hogy mennyire komfortos a lábbeli viselése. Vannak-e zavaró varrások, érezhető ragasztások, vagy zavaró műanyag támasztások, amelyek dörzsölhetnek, kellemetlen érzést kelthetnek. Illetve itt figyeljük azt is, hogy mennyire illeszkedik jól a lábra a cipő felsőrésze, de azt is, hogy a cipőfűző kellően jól végzi-e a feladatát és fixen tart-e.

Rugalmasság, hajlékonyság

Minél rugalmasabb egy cipő, minél könnyebben összehajtható, annál könnyedebb benne a mozgás. Ugyanakkor rugalmasnak, az eredeti formáját minél gyorsabban visszanyerni képesnek is kell lennie.

Sarokmegtámasztás

Nem az a fontos, hogy minél több anyag legyen a cipő sarokrészén, hanem az, hogy egyáltalán ne engedje mozogni a sarkat és ne is törje, ne szorítsa. Figyeljük, hogy nem nyúlik-e túlságosan magasra a cipő széle, ami zavarná a bokacsontot, vagy nem túl alacsony-e, ami nem ad kellő biztonságérzetet.

Szellőzés, légáteresztés

Vizsgáljuk a cipő felsőrészének és a nyelvének az anyagát, megnézzük mennyi a szabad lélegző felület és mennyit takarnak el a ragasztások, merevítések, vagy a márkajelzés. Ennél a szempontnál egy melegebb, téli cipő háttérbe szorul, de ezt a szöveges értékelés egyértelműen jelzi. Ha a tesztelésre csak szűkös idő áll rendelkezésre és nem tudunk hosszútávú tapasztalatot szerezni, akkor az előbb felsorolt szempontok alapján vonjuk le a következtetéseket.

Utcai futócipő teszt 2021-1
Utcai futócipő tesztcsapat 2021
Utcai futócipő teszt 2021-1
Forrás: Mozgásvilág

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Minél jobban tehermentesíti a lábfej izmait a cipőben lévő technológiák összjátéka, annál magasabb pontszámot kap a cipő. Trükkös szempont, hiszen a megtámasztott cipők helyből előnyt élveznek a neutrális cipőkhöz képest... vagyis élveznének, ha a tesztelés közben nem vennénk ezt is figyelembe. Bár alapvetően hátrányban vannak, azért egy jól kialakított neutrális cipőnek is lehet igen jó tartása.

Ütéscsillapítás

Egyrészt vizsgáljuk, hogy mennyi a cipő dropja, vagyis a sarok- és orrmagasság közti különbség: minél nagyobb, annál inkább sarokra érkezésre tervezték, aminek feltétele, hogy kellő csillapítás legyen a talpban. Másrészt megnézzük, hogy milyen vastag a cipő középrésze és mennyire nyeli el az energiát. Minél kevésbé érződik a becsapódás ereje, annál magasabb pontszámot érdemel a cipő.

Dinamika

Egy kellően dinamikus talpú cipő nem süpped be, nem nyeli el a talajra érkezéskor keletkező energiát, hanem minél többet visszaad és segít az elrugaszkodásban és támogatja a gyors tempójú futást. A dinamikus futócipő dropja alacsony és sok esetben található valamilyen technológiai szuperség a talpában, ami segíti az energia visszanyerését.

Futócipő tesztek

FIGYELEM, az értékelés általánosításokat tartalmaz és mint tudjuk, a kivételek csak erősítik a szabályt.

Verseny- és félverseny cipők

Brooks Hyperion Elite 2 Hoka Rocket X

Brooks Hyperion Elite 2

Olyan futásélményt ad, amelyet eddig még egyik másik cipőnél sem éreztünk!

Tovább

Hoka Rocket X

Nagyon közel a tökéleteshez...

Tovább

Edzőcipők

Adidas ultra boost 21 Asics Gel Nimbus 23

adidas Ultra Boost 21

A teljesítményorientáltság fokozódik az agresszívabb forma és az újonnan beépített technológiáknak köszönhetően.

Tovább

Asics Gel Nimbus 23

A japán cipőgyártó óriás az egyik legjobban csengő nevét vette elő és dolgozta át újra.

Tovább

Kiprun KD500 Mizuno Wave Equate 5

Kiprun KD500

A KD500-ban a Decathlon által is ígért tulajdonságokat magunk is megtapasztaltuk.

Tovább

Mizuno Wave Equate 5 

A kényelmes, párnázott kialakításnak és a precíz illeszkedésnek köszönhetően nem kell aggódnunk, hogy kikezdi a lábunkat hosszabb edzések során.

Tovább

Mizuno Wave Skyrise 2 ON Cloudflyer

Mizuno Wave Skyrise 2

A Skyrise 2 egy olyan cipő, amely egy cseppes sem engedett abból a tudásból, ami az első kiadására jellemző volt.

Tovább

ON Cloudflyer

Maxi luxus és csillapítás az ambíciózus svájci márkától.

Tovább

Under Armour Flow Velocity Wind Utcai futócipő teszt 2021-2

Under Armour Flow Velocity Wind

Az Under Armour újdonsága számunkra hozta azt, amit a cég ígért, nevezetesen egy könnyű, sokféle edzésre használható futócipőt.

Tovább

Hoka Arahi 5

Összességében a HOKA Arahi 5-ös modelljét azoknak tudom ajánlani, akik annak ellenére is rendszeresen futnak hosszabb távokat, hogy a lábuknak van szüksége némi segítségre, megtámasztásra. 

Tovább

Hirdetés