Mizuno Wave Sky 5 futócipőteszt

Mizuno Wave Sky 5 futócipőteszt

Nádas Romina
Nádas Romina - Támogatott tartalom
2022/06/24
A Mizuno Wave Sky 5 egy amolyan valódi biztos döntés, ha az ember a könnyű edzőkilométerek begyűjtésére alkalmas komfortos és tartós cipőt keres.

Wave Sky 5  a biztos döntés

A Mizuno Wave Sky 5 egy amolyan valódi biztos döntés, ha az ember a könnyű edzőkilométerek begyűjtésére alkalmas komfortos és tartós cipőt keres.

Súly

EUR 38,5: 255g

A kategória átlagánál némileg könnyebb a súly, mely köszönhető a nem túlbonyolított felépítésnek, valamint a könnyű felsőrésznek. A cipő hosszú futások során is jól teljesít, nem érezzük ólom nehéznek a lábunkon. Résztávos edzésekhez, versenyekhez, ahol kijönne egy könnyű cipő előnye - nem a tömege - hanem az egyéb tulajdonságai miatt nem ezt a modellt fogjuk választani.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
255 gramm
360 gramm

Drop

A női és a férfi modell esetében eltérő droppal készül a Sky 5. A férfiaknak 10 mm, míg a nőknek 8 mm a sarok és a lábujjhegy közti vastagság. Ez egyfajta kategória trend, nagyszerű sarokról lábujjhegyre való gördülést és elrugaszkodást tesz lehetővé a sarokra érkező futóknak. 

0 mm
8 mm
13 mm

Tartás

Sarokmegtámasztás

A sarokmegtámasztás és az egész felsőrész inkább a kényelemre, mintsem a tökéletes stabilitásra van hangolva. Mivel lassabb tempóhoz optimalizált a cipő, így a sarokmegtámasztás, amit kínál, az bőven elegendő, puha, jól körbe öleli a sarkunkat.

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Egy neutrális cipő lévén a stabilitás nem kiemelkedő, de a feladatát ellátja, a lassú futásokon nagyszerű, kényelmes társ. Az alátámasztásért és a stabilitásért is részben a Mizuno Enerzy  elnevezésű középtalpa gondoskodik.

A cipő karaktere a tartás alapján
70 %
enged
megtart

Mizuno Wave Skyrise 3 futócipőteszt-3
Mizuno Wave Skyrise 3 futócipőteszt-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Dinamizmus

A középtalp a cipő legjobban átgondolt része. A Mizuno Enerzy technológia felel a minél nagyobb mértékű energia visszaadásért. A középtalp dinamikára még egy lapáttal rátesz a Foam Wave hullámokat megidéző kialakítása, mely szintén az elrugaszkodás fokozását segíti elő. Az előbbiekben már említett teljes talpon való végig gördülést a gyártó Smooth Ride technológiának nevezte el, ez ugyebár a sarokra érkező futóknak segít. Gyorsabb tempóra váltva vagy futópályán kipróbálva túl puha a cipő, így inkább elnyeli az energiát, mintsem visszaadná azt.  

A cipő dinamizmusa szerint
70 %
kocogós
tempós

Talp tapadása

A talpon a kopóréteg egy anyagból van kialakítva. A gyár törekedett arra, hogy a lehető legtartósabb anyaghasználat mellett minél jobb legyen a cipő tapadása is. Ezt a Mizuno egy X10 nevű gumival érte el, mely a tavaszi szeszélyes, gyakran hatalmas felhőszakadásokkal kísért edzésein is bizonyított.

80 %
korcsolya
tapad

Mizuno Wave Skyrise 3 futócipőteszt-2
Mizuno Wave Skyrise 3 futócipőteszt-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Csillapítás

Az ütéscsillapításért a nagyszerű középtalp felel. Egy megfelelően stabil, és igen puha cipőről van szó, ami nagyon jól teljesít a hosszabb futásoknál. Betonon, különböző kemény felületeken a lábunk meghálálja ezt a fajta fokozott mértékű puhaságot.

80 %
min
max

Párnázottság, kényelem

A cipő felsőrésze nem egy túlpárnázott darab, a Mizuno saját AirMesh anyagából készül. A talp puhasága és a felsőrész letisztultsága összeadva egy nagyon kényelmes kialakítást eredményez, több órán keresztül is ugyan olyan kényelmes viselet, mint amikor a lábunkra húzzuk. A lapos cipőfűzőnek köszönhetően a nem túl vastag nyelv ellenére sem vág vagy zsibbasztja a lábfejünket a fűző. 

90 %
fapados
luxus

Hajlékonyság

A puha középtalp kialakítás, valamint az egy féle gumiból kialakított kopórétegnek köszönhetően egy igen hajlékony cipőről van szó, amihez a varrásokat nélkülöző felsőrész is hozzájárul. 

70 %
merev
hajlékony

Szellőzés, légáteresztés

Mizuno Wave Skyrise 3 futócipőteszt-1
Mizuno Wave Skyrise 3 futócipőteszt-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

A már említett AirMesh anyag, illetve a kevés varrás, viszonylag vékony nyelv összessége egy jó légáteresztést eredményez. A tavaszi időjáráshoz nagyon jó volt a cipő ilyen téren, azonban a legnagyobb nyári kánikulában már meleggé válhat a cipő egy igazén hosszú edzés alatt.

70 %
meleg
szellős

A tapasztalataimat összesítve egy olyan cipőt tesztelhettem, amit éveken keresztül gondolkodás nélkül vennék le a bolt polcáról, ha egy edzőcipőt szeretnék sallangok nélkül. A letisztult és átgondolt tervezés az, ami kiemeli a kategória társak közül, éppen annyi tudás van benne, amennyi kell egy jó edzőcipőhöz.

A Wave Sky-t a Mizuno magyarországi forgalmazójától kaptuk és az írást is ő támogatta, de a teszt eredményébe semmilyen beleszólásuk sem volt.