Brooks Hyperion Elite 2 teszt

Brooks Hyperion Elite 2 teszt

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba - Támogatott tartalom
2021/03/22
Olyan futásélményt ad, amelyet eddig még egyik másik cipőnél sem éreztünk!

Brooks Hyperion Elite 2, tényleg az elitnek

A sok „magassarkú” versenycipő között a Brooks egy különlegességgel állt elő. Az alapvető ideológia természetesen nem változott. elsődleges cél a teljesítmény. A lehető legdinamikusabb futást szeretné segíteni a cipő úgy, hogy mellette a lehető legkomolyabb tompítás is megadja az izmoknak. A cipőt futásdinamika alapját objektív módon is megvizsgáltuk. A létező összes sebességi tartományban, két totálisan különböző lábfejjel megáldott versenyző, Anheuer Kristóf és Kuttor Csaba is ízekre szedte.

Súly

215 gramm

Egy vastag talpú cipőnek, és itt most mindegy milyen célra is szánt, alapvetően nem rossz súly a 215 gramm, de ha azt nézzük, hogy a Nike Vaporfly 187 gramm, akkor majd 10% pluszról beszélünk. A talpa a hasonló cipőkhöz képest némileg szélesebb, ami máris magyarázhatja a plusz grammokat. A felsőrész teljes mértékben ki lett könnyítve, ott a spórolást kimaxolta a Brooks ezzel a modellel. A súlya abszolút értékben parádés, a kategóriát nézve lehet csak icipici hiányérzet.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
215 gramm
360 gramm

Drop

A 8 mm-es drop végre egy elmozdulás a „szokásos” 10 mm-től. Ha egy cipőt aktív futásra terveznek, akkor már ideje volt előrukkolni egy kisebb droppal, hiszen a karbon betét is csak akkor fog segíteni, ha a talp elülső felére érkezünk. Akkor meg, minek a magas sarok, nemde? Itt a Brooks a dropot megfejelte egy egészen érdekes talp kialakítással, ahol egyszerűen a sarkat levágta. A totális sarokérkezés ebben a cipőben teljesen kizárt, olyan, mintha egy üregbe lépnénk olyankor. Az alacsonyabb drop által önsúly előre helyezés ebben az esetben alapelvárás is. 

0 mm
8 mm
13 mm

Tartás

Sarokmegtámasztás

A Hyperion Elite 2 alapvetően neutrális modell, így oldal irányú megtámasztásra nem törekedtek. Amire jobban, az a sarok feszes tartása, hiszen a karbonbetét miatt a Hyperion talpa atom merev. A sarok íve tökéletes, és jól tart, azonban a súlyspórolás oltárán a szivacsozás jóformán teljesen száműzve lett. A minimális párnázás, és a sarok függőleges irányú elmozdulását megakadályozandó egy mindössze 1centi magas párnázott csík kíséri körbe a sarokrészt. Ami itt gondot okozhat, az a párnácska Achilleszhez dörzsölődése. Könnyen hólyagot okozhat ugyanis. Itt nagyon fontos a jó, feszes zokni is! Míg nekem okozott kidörzsölődést, Anheuer Kristóf erre egyáltalán nem panaszkodott. a sarokkialakítása tehát tipikusan az a kategória, ami lábforma alapján valakinek be fog jönni, másoknak nem. 
 

Boltozati alátámasztás

A magas talp alapvetően már egy egész jó pozíciót ad a talpnak. Már a séta is aktív benne, így alapvetően a talp első fele felé tolódik el a súlypont, ezzel a lazább boltozat máris kevesebb gondot okoz. Magának a talpnak egyébként belül egy kellemes megemelése van, ami neutrális cipőkhöz képest egy egész jó tartást biztosít. Ami picit zavaró, hogy a belső megemelés mellé a cipő amolyan trapéz alakot vesz fel. a felsőrész egészen szűk oldal irányban, és hozzá képes kívül-belül némileg kiáll a talp, jól támaszt befelé is, de ugyanakkor a külső perem azoknál, akik elsőre külső láb-élre landolnak, okozhat egy befelé dobó hatást. Ennek ellenére egy egész jó támasztást ad boltozatilag is.

A cipő karaktere a tartás alapján
60 %
enged
megtart

Dinamizmus

Középtalp dinamika

Ha az egyszerű futó csak a boltban kocog a Hyperion Elite 2-esben 10 métert, azonnal érezni fogja a különbséget a többi cipőhöz képest. Hihetetlenül feszes ellépést ad, és nem is lehet jóformán máshova lépni benne, csak a középtalpra, amellyel a karbonbetét a legnagyobb hatást okozza a futásunkra. A 8-as drop is jobban kényszerít az aktív futásra. A kettő együtt a futócipő piac egyik legdinamikusabb futócipőjét eredményezi. Garmin futásdinamikai méréssel igazolva az eddigi legdinamikusabb cipőnk, amit használtunk. A talajérintési időt látványosan tudja csökkenteni, ami top versenyzőknél aranyat érhet!

A cipő dinamizmusa szerint
100 %
kocogós
tempós

Brooks Hyperion Elite 2 futócipő teszt-3
Aktívan
Brooks Hyperion Elite 2 futócipő teszt-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Talp tapadása

Itt ketté kell választanunk felület alapján a tapadást. Száraz aszfalt felületen a kopóréteg nagyon jól tapad, megfelelően puha gumiból készült. Az aszfalt felület esetében is azonban, ha vizes, vagy csak kicsit is sáros, akkor már meglehetősen csúszóssá válik. Minimális 1-2 mm-es keresztirányú vájatok a talp egyetlen kapaszkodási lehetőségei, amelyek nagyon hamar el tudnak tömődni egy sárosabb szakaszon. Földúton száraz időben jól üzemel a cipő, azonban a fokozott kopás miatt, nem szerencsés benne túl sokat nem aszfalt felületen futni. Nedves időben már a földút is gondokat okozhat csúszósság tekintetében. Hegyi futásokhoz, nagyon sáros terepre egyáltalán nem ajánlott! Az igazi terepe a száraz aszfaltút, ott viszont maximálisan rendben van.

60 %
korcsolya
tapad

Brooks Hyperion Elite 2 futócipő teszt-2
Brooks Hyperion Elite 2
Brooks Hyperion Elite 2 futócipő teszt-2
Forrás: Mozgásvilág

Ütéscsillapítás

Az egész cipő alapfilozófiája nem más, mint az összes hasonló magas talpú, ugyanakkor aktív cipőnek. Aszfalt úton, hosszú, városi futóversenyeken való futáshoz tervezték, éppen azzal a célkitűzéssel, hogy a gyors futás, és a nagy becsapódások ellenére is frissen tartsa az izomzatot. A csillapítása ennek megfelelően tökéletes. Nem láposan süppedős érzés, mégis érezhetően csökkenti az izomzat terhelését. A talpanyag önmagában is egy nagyon jó tulajdonságú hab, ezt a vastagsága, illetve a cipő speciális kialakítása, amellyel a gazdaságosabb futásra ösztönöz, még megfejeli. 

100 %
min
max

Párnázottság, kényelem

A Brooks top cipője nem feltétlenül a kényelemről szó. A súlycsökkentés, és a maximális dinamika visszaadásának igénye száműzött minden párnázást a cipőből. A sarok puritán lett, a talpbetét is elég sportosra sikerült, így sem vastagsága, sem anyaga okán nem ad túl sok puhaságot. A felsőrész egyetlen varrás nélkül készült nagyjából nulla rugalmassággal rendelkező egy rétegű szintetikus vászon. Ami egyik oldalról jó, tehát hogy a felsőrész nagyon feszesen tart, az a másik oldalon negatívum. Alapvetően nem egy pihe-puha kényelem. A kényelem ebben az esetben maga a vastag talp, ami a tompítás miatt fokozza a kényelem érzetet. Ami még plusz, és jó érzékkel jött rá a Brooks, hogy itt erre szükség van, az a pont megfelelő rugalmassággal rendelkező cipőfűző, ami a nem kör alakú lyukak miatt szépen fel tud feküdni, így a bekötés energiája eloszlik a lábfejen. Ráadásul a szokásos 5-6 lyuk helyett itt 7-ről van szó, ami még jobban segít ebben. Ez a merev talp miatt itt kulcsfontosságú! Kényelem szempontjából a Hyperion Elite 2-es esetében vegyük figyelembe, hogy ez egy csúcs cipő. A cipőt mindenképpen próbálni kell, már csak azért is, mert tapasztalatunk szerint a Brooks-okból egy számmal nagyobb kell! Az én 43-as lábamra elfért a 44-es, Anheuer kollága 44-es lábára azonban pont kicsit azért szűk volt a 44-es. 

70 %
fapados
luxus

Hajlékonyság

A Hyperion Elite 2 egy direkt versenyre tervezett cipő. A karbonbetét a dinamikát szolgáltatja, a hajlékonyságot éppen ezért meg nem. Megint az a lényeg, hogy egy top cipő esetében jelen esetben nem, hogy hátrány, hanem ez adja az előnyét. Persze ettől még nem hajlik.

20 %
merev
hajlékony

Brooks Hyperion Elite 2 futócipő teszt-4
Nem hajlik
Brooks Hyperion Elite 2 futócipő teszt-4
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Szellőzés

Szellőzés terén nagyon nem erőltették meg magukat a Brooksnál. A felsőrész egy rétegű szintetikus vászon, amelyen körben jóformán semmilyen lyuk nincs. Ahol távozhat a pára, az a lábfej, és a nyelv. Valamennyi távozik is, illetve egy top futó esetében a félmaratoni táv egy órához közeli ideje alatt olyan borzalmas nagy nedvesedés nem biztos, hogy lesz. A legjobb futóknak tehát jó eséllyel nem lesz izzadtság leadási problémájuk. Egy amatőr futó, három és fél, négy órás maratonnal már lehet, hogy panaszkodni fog. A teszt során azt találtuk, hogy a vékony felsőrész annyiban csökkenti az izzadást, hogy nem igazán jó hőszigetelő, így alapvetően hűvösebben marad a láb. 

50 %
meleg
szellős

Összességében a Brooks Hyperionnal Elite 2-vel kapcsolatban az volt az érzésünk, mint a Forma 1-es autók pilótafülkéjével kapcsolatban. Azok általában egy emberhez passzolnak, magához a pilótához, mindenki már kényelmetlenül érezné magát benne. A Brooks csúcs cipője tipikusan az a cipő, amelyet ne vegyünk meg online. Bele kell bújni, mind a méretezés, mind a picit Brooksos kaptafa miatt. Ha minden oké, akkor viszont egy olyan cipő lesz a jutalmad, amilyenben még nem futottál. Hihetetlenül dinamikus, és gyors. Olyan futásélményt ad, amelyet eddig még egyik másik cipőnél sem éreztünk. A maratoni távra csak olyan elit futók számára ajánlanánk, akik a teljes távot végig tudják futni ugyanabban a meglehetősen aktív stílusban. A jó futók szélesebb körét fél-maratoni távtól lefelé fogja tökéletesen kiszolgálni az Elite 2-es, ugyanakkor kacskaringós utakra, nagyon sok fordulóval járó utcai futóversenyeken nem szerencsés választás. Egyenletes iramú tempófutásokhoz a létező összes sebességtartományban tökély.