Saucony Guide 15 futócipőteszt

Saucony Guide 15 futócipőteszt

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba - Támogatott tartalom
2022/05/09
A Guide 15-tel a Saucony biztosra megy.

Saucony Guide 15

Első ránézésre is abba az irányba tart a Guide, amerre manapság az összes edzőcipő, sőt versenycipő is. Nevezetesen, a vastagabb talppal egyre nagyobb tompítást kívánnak elérni a gyártók, ugyanakkor a modern anyagokkal ennek ellenére is súlycsökkentést próbálnak elérni. A habok fejlődésével egyre inkább nem kell lemondanunk a dinamikáról sem, a kényelem pedig szinte együtt jár a fenti hárommal. A kérdés mindig az, hogy ezt a három-ismeretlenes egyenletet melyik gyártó milyen hatásfokkal képes megvalósítani.  A Guide 14-hez képest egyébként a Sauconynak sikerült elég nagyot javítani a következő kiadásban, elsősorban a súlyában, de nézzük az összes kategóriát.

Saucony Guide 15 futócipőteszt-3
Saucony Guide 15 futócipőteszt-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág
Saucony Guide 15 futócipőteszt-

Súly

285gr (férfi 43-as), 266gr (női 39-es)
Az edzőcipők között ezzel a súllyal bár sok helyen könnyűsúlyú edzőcipőnek hívják, én inkább egy korrekt súlyú cipőnek nevezném. Se nem túl könnyű, se nem túl nehéz. Ami dicséretes, hogy a Guide 14-es 300-270-es súlyából szépen faragtak, főleg a férfi modellnél.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
285 gramm
360 gramm

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
266 gramm
360 gramm

Drop

Férfi modell: 8mm (24-32)
A Guide 15 meglehetősen vastag cipő, de az számomra szimpatikus volt, hogy csak 8 mm a dropja, mert így engedett aktívabban futni. Sajnos a talp első része is nagyon vastag, és puha, így az aktív futás valahol azért mindig sérült.

0 mm
8 mm
13 mm

Saucony Guide 15 futócipőteszt-

Tartás

Sarokmegtámasztás

A sarokmegtámasztása, elég speciális. Az alsó rész meglehetősen masszívan tart. Nagyon erős sarok csésze öleli körbe a sarokcsontot, amit kívülről a már lassan mindenhol alapvető megemelt habanyag támogat. Ami érdekes, hogy ez a csésze a sarokcsont felénél csak picit tart tovább függőlegesen. Azaz ahol az achillesszel, és a bokavonallal találkozik a cipő, ott már egészen puha, hiszen csak a vászon és a szivacsozás található. Ez tök jó ötlet, és eléggé fokozza a kényelmet úgy, hogy a tartása ugyanúgy szinte kifogástalan.

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Stabil cipőnek hirdetik és már belebújva is érződik, hogy nem hazudnak. Mégis érdekes, hogy a talp belső része nem lett kőkeményen megépítve. Ami a stabilitást adja, az boltozatot megtámasztó vékony műanyag ív, nevezetesen HOLLOW TECH, amit egyébként ugyanaz a talp hab vesz körül, amit az egész cipő megkapott. A stabilitást a meglehetősen passzentos felsőrész és a kívül-belül, gyakorlatilag a talp teljes kerületén körbefutó habemelés adja. Elsőre túlzásnak tűnik, de futás közben sem zavaró, hanem inkább olyan érzés, mintha egy kompressziós zokniban lenne a lábunk. Egyébként valami olyasmiben is van, mert a nyelv vonalától előrefelé a lábfejünket egy rugalmas belső háló veszi körül. Teljes a kontakt a cipővel folyamatosan. Egyetlen hátulütője lehet ennek, ha valakinek rüsztösebb a lába, vagy olyan deformitása van, ami ebből a „keretből” kilóg. Nos, neki akkor nem való a Guide 15, a többiek imádni fogják ezt a stabilitást.

A cipő karaktere a tartás alapján
90 %
enged
megtart

Dinamizmus

Középtalp dinamika

A középtalp anyaga a Saucony saját fejlesztésű PWRRUN (powerrun) EVA/TPU hibrid habja, ami puhább és könnyebb, mint a korábbiak. És a cipő valóban könnyebb is lett vele, mint a Guide 14. A puhább jelző is sajnos fedi a valóságot, mert meglehetősen habkönnyű élmény benne futni. Ami ezt a habot jellemzi, hogy a landolás iszonyatosan finom benne, ugyanakkor bár az erővisszaadás nem igazán jellemző rá, de a mocsárszerű elsüllyedés élményt sem adja. A 8-as droppal lehetett benne 4 perc alatti tempóban is futni, de valahol ott vége is annak a tartománynak, ahol a cipő még jól operál. A gyorsabb futásnál már nagyon összepréselődik a hab és sok erő elvész, plusz talp elülső részén kétoldalt megtalálható bemélyedés mentén a talp és a futó lába elkezd kicsit külön életet élni. Nem zavaró, de érdekes élmény, hogy a talp, ami nagyon masszívan fekszik az úton és a felsőrész a futó lábával illetve a körbeölelő megemeléssel külön tud mozogni. Dinamikailag jobb, mint az átlagos „nagyon csillapító” futócipők, de a bőréből azért a Glice 15 sem tud kibújni.

A cipő dinamizmusa szerint
70 %
kocogós
tempós

Saucony Guide 15 futócipőteszt-1
Akcióban
Saucony Guide 15 futócipőteszt-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Talp tapadása

A talp gumija nyilván nem terepre lett kitalálva. Korrekt, de nem túl szofisztikált erezettsége van, ami azáltal, hogy hosszanti irányban 4 különálló csíkban is dolgozik, megfelelő tapadást biztosít, ugyanakkor nem merevíti el a talpat, ami így a vastagság ellenére is rugalmas tud maradni. Aszfalton minden körülmények között megfelelő volt a tapadása.

90 %
korcsolya
tapad

Saucony Guide 15 futócipőteszt-3

Csillapítás

Az ütéscsillapításért egy dolog felel, a PWRRUN habanyag. A puhasága, és vastagsága miatt ezt 100%-osan meg is oldja. Akár a nagyobb súlyú, akár a lábfájós futók nyugodtan válasszák a Guide 15-öt, nem lesz problémájuk. Az elülső részen, ha már 8-as a dropja, és segíti a középtalpas érkezést is, jó lenne egy picit keményebb hab, ami a nagyobb erők hatására nem torzulna annyira, mint a PWRRUN. A betétje is brutálisan vastag, és puha. Konkrétan olyan, mintha az Adidas Boost habjából volna. A kettő együtt mindent is csillapít.

100 %
min
max

Saucony Guide 15 futócipőteszt-4
Pwrrun
Saucony Guide 15 futócipőteszt-4
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Párnázottság, kényelem

A Guide 15 amellett, hogy stabil, borzalmasan kényelmes. Legalább is az én lábfejemre tökéletes volt. Mint már fentebb írtam, itt lehet egy kis bökkenő azoknál, akinek kicsit más alakú a lábuk. A nyelve megfelelően párnázott, de nem agyonszivacsozott, viszont egy okos kis apróságot belecsempésztek, nevezetesen egy 2-3 centis szilikon lapocskát, amit korábban a Kinvarában már láttunk. Ez a bekötés után a csomót nem hagyja, hogy túlságosan belemélyedjen a nyelvbe, vagy akár a futó lábába. Okos. A cipőfűző a Guide 14 vastag pufis kötőjével ellentétben most lapított lett. Mindkettő tök oké, az erőket megfelelően eloszlatják. Az utolsó lyuk helyett egy érdekes megoldással levezetik a legnagyobb cipőfűzőt húzó erőt egészen a talpig. Nem is lyuk van, hanem egy 1 centis pánt, amibe a cipőfűző belebújik, majd ez a pánt elrejtve a felsőrész anyagában lefut a talpig!

90 %
fapados
luxus

Saucony Guide 15 futócipőteszt-2
Fűző megoldások
Saucony Guide 15 futócipőteszt-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Hajlékonyság

A talp nagyon jól hajlik vastagsága ellenére is, mert nem egyben van a kopórétege, hanem 4 db hosszanti csíkban, ami keresztben fél centinként be van redőzve. Flex zóna nélkül is jól hajlik, és elég dinamikus a talp visszaállása is. A puha hab vastagsága ellenére is megdöbbentően flexibilis.

80 %
merev
hajlékony

Szellőzés

A szellőzése majdnem tökéletesnek tűnik. A nagy Saucony logó ugyan lefedi kívül, de a vászon megfelelően lyukacsozott, és a legtöbb helyen egyrétegű, azaz még a lábat is át lehet rajta látni. Nyáron is tökéletesen használható.

90 %
meleg
szellős

Összegzés

Az Guide 15-tel a Saucony biztosra megy. Egy átlag futónak mire is lehet szüksége? Kényelemre, megfelelő csillapításra, és olyan súlyra, amiben nem érzi elnehezedve magát. A Saucony stabil cipője ezt mindet tudja. Talán egyiket sem a legmagasabb szinten, hiszen a dinamikában ez fajta puhaság már sosem túl jó, mint ahogy könnyebb cipőt is találunk a piacon bőven. Ugyanakkor, ha az árcédulára nézünk, akkor megállapítható, hogy ár-érték arányban egy remek alternatíva ez a cipő egy igen széles futóközönségnek. Hiszen a sétától-kocogástól, egészen a 4 perces ezrekig kifejezetten élvezetes futóélményt ad.