On Cloudflyer teszt

On Cloudflyer teszt

Bragmayer Zsanett
Bragmayer Zsanett - Támogatott tartalom
2021/03/19
Maxi luxus és csillapítás az ambíciózus svájci márkától

On futócipők története


Magyarországon egyelőre nem igazán ismert ez a Svájci márka, amelyet 2010-ben alapítottak Zürichben. Három barát több évnyi tesztelést és fejlesztést követően hozta létre, aminek a fő mottója a “felhőkön” való könnyed, légies futás lett. Innen is a Running on clouds elnevezés. Pár hónappal az első modell kiadása után már el is nyerte az ISPO Brand New Awardot, ami a sportbeli innováció legtekintélyesebb elismerése. Mindössze 10 évvel később a világ 50 országának, több mint 6500 üzletében elérhető a termék. Tehát egy viszonylag fiatal, de annál ambiciózusabb márkáról van itt szó. 

Súly

A női 39-es méret 243 gr, a férfi 42-es méretben 280 gr, ami meglepő ahhoz képest, hogy ránézésre mennyi féle és vastagságú anyag került a cipőbe. Mivel ez inkább egy edzőcipő, a súlya abszolút elfogadható, sőt a szegmensben inkább az élmezőnyben van. Egy biztos, nem lesz probléma a 20. kilométer után sem emelgetni ezt a cipőt hiszen, tekintve, hogy még a versenycipők között is vannak hasonló súllyal is.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
280 gramm
360 gramm

Drop

7 mm-es dropjával elsősorban az aktívabb futók számára készült. A hagyományos 10-12-es drop, és a minimál vonal 0-4 mm-es esése között pontosan a középutat jelenti, azaz annak is jó lehet, aki szeret, és tud gyorsan futni, és annak is, aki inkább sarokra landol.

0 mm
7 mm
13 mm

Tartás

Sarokmegtámasztás 

Talán ez a cipő legnagyobb piros pontja. Már régóta bajlódom egy kis achilles-ín fájdalommal, amit a Cloudflyer 3D nyomtatott sarokmegtámasztása egy csapásra megoldott nekem. Már az első alkalommal, amikor használtam, egyáltalán nem éreztem a problémát. Mivel én egy igencsak lábujjhegyes futó vagyok, eddig nem nagyon használtam sarokrészen jobban megtámogatott futócipőket. Nem láttam értelmét. Az On rávilágított arra, hogy még egy aktív futónak is lehet szüksége némi sarok megtámasztásra. A jövőben az edzőcipőimet már lehet, hogy ennek tudatában választom ki. A sarokrészen kialakított plusz támasztás abban a tekintetben is hasznos, hogy feszes tartást ad, ami nem engedi, hogy “járjon” a cipőben a lábunk, ezáltal is plusz stabilitást ad futásunknak. 

Boltozati alátámasztás

Alapvetően a Cloudflyer egy stabil cipő, széles talppal, és a lehető legnagyobb kényelemmel. A boltozat kifejezetten nem kap kiemelt megtámasztást, azonban azáltal, hogy a sarokrész kívül-belül kicsit meg van emelve, máris ad egy plusz támasztást a lábnak a befelé dőlésre. A talp anyaga a hátsó részen minimálisan erősebb anyagból van, de a belső részen a bedőlésnél kritikus szakaszon már ugyanaz a Helion Superfoam talpanyag található, mint a talp elülső részén. A talp maga csak minimálisan emelkedik meg a belső oldalon, amire a talpbetét egy kicsit rásegít. Összességében a túlzott lúdtalp, avagy laza bokaízület megtámasztásáért korlátozott segítséget nyújt a cipő.

A cipő karaktere a tartás alapján
85 %
enged
megtart

Dinamizmus

Középtalp Dinamika

Mivel egy edzőcipőről beszélünk, a dinamikát bizonyos keretek között kell értékeljük. A cipő nem 3 perces tempóhoz van tervezve. Ennek ellenére megkapta Speedboard technológiát. Ez egy folyadékkal kitöltött termo-plasztikus polimer lap a talp közepében, mely a talp teljes szélességében jelen van, és feladata a puha landolást egy dinamikus ellépéssé varázsolni. Talán a Speedboardnak köszönhető, hogy hosszabb edzések során sem éreztem azt, hogy a vége felé csoszogóssá változik a mozgásom. Segített magasabban futnom, aktívabbnak maradnom. Természetesen ettől még ne várjuk tőle, hogy egy résztávos edzésen ebben fogjuk futni a legjobb időket, de 6:30 - 4:30 p/km iramban történő futásokhoz kiváló választás.

A cipő dinamizmusa szerint
80 %
kocogós
tempós

On Cloudflyer teszt-1
Felhőkön futva
On Cloudflyer teszt-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Talp tapadása

Ez a kategória is szubjektív egy kicsit, hiszen nem mindegy hol szeretnék használni a cipőt és milyen évszakban. Az On egyébként nem minden modellét látja el külön tapadást biztosító gumírozással, a Cloudflyer viszont a felhőcskék tetejére kapott egy plusz csúszásgátló réteget. Nagyjából 120 km-t tehettem eddig bele, és ezt a talpán lévő kopórétegen egyelőre egyáltalán nem lehet észrevenni, azaz az aszfalt mellett mindenféle egyenetlen terepre is jó lehet, nem fogja tönkretenni a kopóréteget ideje korán. A tapadása megfelelő volt sziklás talajon is. Sikerült esőben is futni a Cloudflyerben, de rekortánon és mindeféle hegyi úton is. Gyakorlatilag minden körülmény között jól vizsgázott. 

A cipő dinamizmusa szerint
90 %
edzésre
versenyre

100 %
korcsolya
tapad

On Cloudflyer teszt-2
Talp
On Cloudflyer teszt-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Csillapítás

A Cloudflyer az ON egyik legnagyobb talpcellákkal, azaz „felhőkkel” ellátott cipője, ami alapján el is várható tőle, hogy jól csillapítson. Mivel az On is úgy hirdeti a modellt, hogy az egy nagyon széles rétegnek megfelelő, ezért nem is optimalizálták sem sarok, sem közép, sem elülső talp érkezésre. Így például nincs a sarkában semmilyen extra csillapító rendszer. Az On celláinak talán ez egy plusz előnye, hogy a talp bármelyik részére is érkezünk, a tompítás hatékonysága nagyjából ugyanaz. Maga a talp CloudTec anyaga sokkal sokkal feszesebb, mint sok másik, talán már túlzottan puha, tompításra kitalált cipőké. A levegő cellákkal jóformán ugyanazt a tompítást, csillapítást el tudták érni, mint a vetélytársak, viszont jelen esetben a dinamika megmaradásával, ami nagy bravúr!

100 %
min
max

Párnázottság, kényelem

Mindkét tulajdonságot maximumra értékelem. Tökéletesen illeszkedik a lábra, bár egy kissé szélesre sikeredett a talp, emiatt a vékony lábfejű futóknak ez zavaró lehet. Mivel mindenki más anatómiai felépítésű lábfejjel rendelkezik, ezért ez a kategória elég szubjektív. Ami dicséretre méltó, hogy nincsenek benne felesleges varrások, amelyek futás közben kidörzsölhetik a lábat. Párnázottság tekintetében nem vitték túlzásba a dolgot, hanem pont annyi szivacsozást tettek bele, ami szinte mindenki számára egy optimális kényelmet biztosít. 

100 %
fapados
luxus

Rugalmasság, hajlékonyság

Az On cipők talpa kis üreges buborékokból állnak, amik hasonlítanak a felhőkre. Mindegyik modellnél más-más vastagságú, nagyságú és méretű buborékok alkotják a talpát annak megfelelően, hogy milyen távra és iramra szánták azokat. Ennél a modellnél a strapabíróbb kialakítás dominál, az üregek falai vastagabbak. Ugyanakkor anyaga és kialakítása okán is megőrzi a talp optimális ruganyosságát, és hajlékonyságát. Mind terepre, mind betonra tökéletes választás lehet. 

90 %
merev
hajlékony

Szellőzés, légáteresztő képesség

A felsőrész elsőre is elég vastagnak tűnik és mivel a cipőt téli körülmények között teszteltük, a légáteresztésre, szellőzésre vonatkozó részt lehet, hogy érdemes frissíteni a nyári körülményekre is. Meleg időben elképzelhető, hogy egy hosszabb futás alkalmával már-már melegnek fogjuk tartani. 15 fokban és alatta viszont tökéletesen lehet használni, akár egy vékonyabb futó-zoknival is. 

80 %
meleg
szellős

Az On Cloudflyert a Nyúlcipőbolttól kaptuk, az On magyarországi forgalmazója támogatta, de semmilyen beleszólásuk nem volt a teszt eredményébe.