ASICS Gel-Kayano Lite 2 teszt

ASICS Gel-Kayano Lite 2 teszt

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba - Támogatott tartalom
2021/09/30
Stabil cipőhöz képest igen magas futó sebességnél is tudja segíteni a támasztás mellett a dinamikus futást, ami nagyon nagy erény

Az ASICS cipők nálam mindig is tartósság és a megbízhatóság szinonimái voltak. A Kayano pedig az ASICS egyik zászlóshajója, hiszen jelenleg már a 28-ik kiadását éli meg. A lábam alapján, ami eléggé befelé dőlő, nem is értem, hogy lehet, hogy még sosem volt Kayanom. Most lehetőségem volt végre kipróbálni egyet, ráadásul a Lite verzióból, melyből viszont ez még csak a második a sorban.

Elsőre kézbe véve, nem tűnt annyira könnyűnek, de azért a robosztus kinézetéhez képest mégis. A design alapvetően semmi flikk-flakk, a fekete cipőktől mondjuk megőrülök, szerintem eléggé megosztó, de legalább nem koszolódik. A sarkára meg tettek éjszakai fluoreszkáló csíkokat, szóval biztonságtechnikára is figyeltek. Egy nagyon jól kidolgozott cipőnek tűnik, melynek a talpa elég széles, viszont nem túl magas, amiből máris látszik, hogy megborítani nem egyszerű dolog.
A Kayano Lite 2 megpróbálja ugyanazt a stabilitást adni, mint a hagyományos kayanok, de számottevően alacsonyabb súllyal. Legfőképpen a befelé dőlő lábat próbálja megállítani, tehát pronáló lábfejjel fogják szeretni.

Ami még extra a Kayano Lite 2 esetében, hogy állítólag ez a cipő az egyik legkörnyezetbarátabb azáltal, hogy a felsőrészéhez a lehető legtöbb újrafelhasznált anyagot alkalmazták. A korábbi Lite verzióhoz képest egyébként nagyon hasonló a kialakítás, és majd mindenben meg is egyeznek, a hírek szerint a kényelmet igyekeztek fokozni, ami viszont az első kiadáshoz képest majd 10% plusz súlyt eredményezett, ami 20gr körüli különbséget jelent.

Súly

289 és 252 gramm

Kár érte, hogy nem tudták tartani az első kiadás 230-260 grammos súlyát, hiszen azzal, főleg egy stabil cipő esetében jobbal nevezhették volna magukat könnyűnek. Ez a 290 gramm körüli súly már semmiképpen sem nevezhető extra könnyűnek. Inkább azt mondanám rá, hogy nem nehéz, de semmi több.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
289 gramm
360 gramm

Drop:

Érdekes, hogy bár kívülről nagyon vastagnak látszik, az csak a felhúzott oldalak miatt van, valójában a sarok magasság csupán 24-25mm a női modell esetében, és 22-23 a férfiaknál.  Igen, valamiért a női magasabb, ne kérdezzék miért! A dropja is változó, ugyanis, míg a férfi kiadás egy klasszikus 10es droppal 12mm-re ér le lábujjig, addig az ugyanide érkező női változat 12-13mm-t esik, azaz egy igen komoly lejtése van. Ez már mutatja azt is, hogy a cipő bizony sarokérkezésre lett kitalálva. A férfi modell esetében még csak-csak lehet vele magasabban futni, a nőinél ez már kifejezetten nehéz lesz.

0 mm
13 mm
13 mm

Tartás

Sarokmegtámasztás

A sarokmegtámasztása világbajnok, elég vastag a szivacsozás belülről, így szépen beágyazódik a sarokcsont úgy, hogy sehol nem nyom. A sarokrész magassága nekem ideális volt, amúgy talán a futócipők többségéhez képest picit alacsony. Belülről szépen meg van támasztva, kívül már semmiféle extra műanyag, vagy egyéb extra nincs. Nem is kell.

ASICS Gel-Kayano Lite 2 teszt-3
Világbajnok sarokmegtámasztás
ASICS Gel-Kayano Lite 2 teszt-3
Forrás: Kuttor Csaba

Boltozati alátámasztás

A boltozatot, ahogy ígérik is, szépen megtámasztják. A belső emelése egyébként nem iszonyatosan magas, inkább a jól kialakított felsőrész az, ami szépen tart, illetve a széles talp miatt teljesen kizárt, hogy maga a talp kezdjen meg befelé dőlni a lúdtalpas használója súlya alatt. Inkább annyi történik, hogy ha elfárad a futó, és kicsik leesik a bokája akkor a cipőn belül némileg változik a súly eloszlás, éa a lábfej helyzete, de a talp ugyanazt a biztonságot adja. Nekem az egyetlen félelmem az, hogy ezt a stabil tartást a felsőrész meddig tudja biztosítani, hiszen a felsőrész anyaga nincs az oldalirányú torzulásokra megerősítve varrásokkal, egy masszívabb logóval vagy rávasalással. A vászon elég erősnek tűnik, de lehet, hogy idővel a komolyabb súlyú futók azért el tuják majd tekerni. Persze ezt csak egy 500km után tudnám megmondani. Elsőre nagyon oké a megtámasztása.

A cipő karaktere a tartás alapján
90 %
enged
megtart

ASICS Gel-Kayano Lite 2 teszt-1
Boltozati támasztás
ASICS Gel-Kayano Lite 2 teszt-1
Forrás: Kuttor Csaba

Középtalp dinamika

Egy cipő többféleképpen lehet dinamikus, a súlya miatt, a karbon betét miatt, a talpanyag tulajdonságai miatt, és belejátszik a tapadás is. Ami meglepetés volt, hogy a magas drop ellenére inkább a lábközépre való érkezés volt benne a természetes. Ez egyébként a speciálisan kiképzett kifelé gördítő sarok kiképzés „mellékhatása’ is szerintem valamennyire. A lényeg, hogy valahogy a teljes sarokkal való talajfogás nem esett jól benne, Így viszont a kinézetéhez képest egy igen jó dinamikát adott, a lábujjakhoz való átgördülés észrevétlen, és sima. A talp FLYTEFOAM anyaga pont annyira tompít, amennyire kell, de jó hatásfokkal adja át az energiát a lábnak.
Az ellépésnél meglehet, hogy a nem egyenes vonalban kialakított flex zónák, és a talp elülső részébe épített GEL technológia is szerepet játszanak. E egész dinamikus futást is lehetővé teszik a Kayano Lite 2!

A cipő dinamizmusa szerint
70 %
kocogós
tempós

ASICS Gel-Kayano Lite 2 teszt-2
Profil
ASICS Gel-Kayano Lite 2 teszt-2
Forrás: Kuttor Csaba

Tapadás

A kayano Lite barázdáltsága nem olyan mély, mint a terepre optimalizált modelleké, sőt kimondottan aszfaltra szánta az ASICS, de azért a budai-hegyek nem hiszem, hogy kifognak rajta. Aszfalton minden körülmények között jól teljesít.

90 %
korcsolya
tapad

ASICS Gel-Kayano Lite 2 teszt-4
Még lazább terepre is
ASICS Gel-Kayano Lite 2 teszt-4
Forrás: Kuttor Csaba

Ütéscsillapítás

A cipő stabil, a stabil cipő pedig kell, hogy tompítson. Nos, itt a ma divatos 400m-es, és még magasabb talpú cipőkhöz képest alacsonynak számít a maga 23-25mm-ével, mégis úgy éreztem, ez abszolút elég. A FLYTEFOAM anyagon kívül semmilyen plusz csillapító rendszer nincs benne, legalább is sarokra, vagy lágközépre érkezéskor. Az ASICS hisz a geometriában, és mindig igyekszik egy lábat segítő kialakítást kidolgozni. Itt a sarokrész is egy speciális formát kapott, mely a pronáló lábat kifelé tereli, miközben a flytefoam elvezeti a káros rezgéseket. Ha elülső részre landolnánk gyors futásnál, akkor a csillapításban részt vesz a GEL technológia is. Összességében nem egy süppedős full hab élmény, inkább egy feszes-puha tartás, amit a cipő ad.

80 %
min
max

Kényelem

Ezen melóztak a legtöbbet az Asics mérnökei. Sikerült is. Nagyon jól passzolt a lábamra a felsőrésze, a sarok szépen bélelt, és kényelmes, az első részeken már nincs plusz szivacsozás, de a némileg rugalmas anyag, és a láb formájához illeszkedő anatómiailag kiváló kialakítás okán a felsőrész szépen körülöleli a lábfejet. A betét pedig ad egy plusz komfortot. A nyelve is nagyon jól el van találva. Nem lebernyeges, puhasága, magassága optimális. És egy szorosabb megkötésnél még a rugalmas, meglehetősen vastag cipőfűző is el tudja oszlatni az erőket.
A talp elülső részében található GEL technológia is csak fokozza a kényelmet séta, és futás alatt egyaránt.

90 %
fapados
luxus

Hajlékonyság

A Kayano lite 2 sétálni is kellemes viselet. A talp rugalmassága abszolút élvonalbeli, hiszen nem túl vastag, ráadásul 3 flex zónával is rendelkezik. A hab elég dinamikusan próbál mindig visszaállni az eredeti állapotába, így nem csak jól hajlik, de megfelelő rugalmassággal is rendelkezik, ami segíti a futást.

80 %
merev
hajlékony

Szellőzés

Érdekes a felsőrésze, mert miközben plusz rávasalások, logók nem fedik le a vásznat, itt-ott találhatóak rajta, vélhetően stabilitást adó lehegesztett részek. A szellőzése ettől még kiváló, de itt-ott ez levesz belőle. Nagy-nagy kánikulában talán nem előnyös, de az év maradék 10hónapjában simán használható. A párát körben majdnem mindenhol ki tudja tolni, de megfelelő melegséget is tart.

80 %
meleg
szellős

Összességében a felépítéséhez képest egy meglepetés szerűen széles körben használható cipőt ismertem meg a Kayano Lite 2-ben. Stabil cipőhöz képest igen magas futó sebességnél is tudja segíteni a támasztás mellett a dinamikus futást, ami nagyon nagy erény. Aki ennél több tompításra, és puhaságra vágyik, az bőven talál ma már magának 4-5 centiméteres sarokkal puha cipőt, de aki a stabil tartást keresi, és elég jól tud futni is, annak itt a tökéletes öszvér. Engem meggyőzött!

Az ASICS Kayano Lite 2 futócipőt tesztre a Nyúlcipőbolttól kaptuk, de a teszt eredményébe semmilyen beleszólásuk sem volt.