New Balance Fresh Foam X 1080 v13 teszt

New Balance Fresh Foam X 1080 v13 teszt

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba - Támogatott tartalom
2023/11/14
jó hírem van: megtaláltad a cipődet- ha ortopédus lennék, felírnám gyógycipőnek a lábfájósaknak

New Balance Fresh Foam X 1080 v13

A New Balance-nál valaki nagyon szereti a hosszú cipőneveket. Korábban a FuelCell SC EliteV3 MRCELLE3 nevű modellhez volt szerencsém, amit emlegetni is fogok majd a teszt során, mert rengeteg rokon tulajdonságot fedezhetünk fel a két cipőben. Az 1080-as sorozat 13-ik kiadása továbbra is egy neutrális edzőcipő, de annyira új tulajdonságokkal vértezték fel, hogy a korábbi kiadásokhoz képest gyakorlatilag egy teljesen új cipő vált belőle. Azért persze az alap elvárások vele szemben továbbra is a különlegesen jó csillapítás és a kiváló dinamikai tulajdonságok ötvözése voltak. Ennek a kettőnek az egy cipőben való megvalósítása nem sok gyártónak megy, de a New Balance a már fentebb említett versenycipővel, és a korábbi Fresh Foam X 1080 modellekkel bizonyította, hogy meg tudja oldani ezt a leckét.

New Balance Fresh Foam X 1080 v13 teszt-6
New Balance Fresh Foam X 1080 v13 teszt-6
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Súly: EUR 43: 270g

Őszintén mondom, hogy kézbe véve sokkal könnyebbnek gondoltam volna, illetve futás közben is nagyon könnyűnek éreztem a lábamon. A New Balance oldalán a cipőt 206 grammal hirdetik, ami egy elég nagy hiba részükről, hiszen több viszonteladói oldal is átvette a hibás adatot, többek között az amúgy jó nevű Top4Running is. A korábbi v12 verzió 286 gramm volt, így a 270-ért is komoly dicséret illeti a New Balance-t. Edzőcipők között ez így is a mezőny elülső felébe helyezi az 1080-ast.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
270 gramm
360 gramm

Drop: Férfi modell: 6 mm

Olyan hamar kaptam meg tesztelésre a v13-ast, hogy a kedvenc tesztelő oldalamon még nincs is róla info, így a pontosan kimért drop-ot sem tudom leellenőrizni. Korábban több gyártónál is észrevehető volt, hogy teljesen más dropokat adtak meg, mint amit utána a cipőt kettévágva mérni lehetett. A Fresh Foam 1080 v12, azaz az előd ebben az esetben különösen félre volt kommunikálva, hiszen 8-as droppal hirdették, miközben 3,3 mm volt csupán az esése, ami szerintem egy piaci kuriózum edzőcipőknél. A v13-at már csak 6-os droppal hirdetik, de nem lepődnék meg, ha csupán 4-es lenne. A benne való futás során hihetetlenül könnyen lehet a talp elülső részén futni, azaz kifejezetten támogatja az aktív, gyors futást. Egészen biztos, hogy 6-os, vagy kisebb dropja van, azaz egy aktív edzőcipőről beszélünk.

0 mm
6 mm
13 mm

Tartás

Sarokmegtámasztás

Sarokmegtámasztása tipikus edzőcipős. Jó masszív belső sarokcsésze öleli körbe a sarokcsontot, amit a belső oldalon azonnal megtámaszt a megemelt Fresh Foam X hab is. A megtámasztás szükséges is sarokra landolásnál, mert a cipő habja kivételesen puha, így egy lazább felsőrész már nagyon nagy láb bizonytalanságot okozna. A sarok felső részén az Achilles-ínunk egy különlegese védelmet kap, ami a komfortot tovább fokozza. Csúszka: 9

Boltozati alátámasztás, stabilitás

A cipő, ha csak benne állunk kifejezetten masszívan támasztja meg a lábfejet. A boltozati megemelése, és az érezhető segítség is, amit nyújt, párját ritkítja. Ha valaki csak sétára veszi meg, akkor akár úgy érezheti, hogy nem neutrális cipővel van dolga, hanem egy stabil cipővel. A futás közben már egészen más a helyzet. A boltozati emelés abban segít, hogy a futó landoláskor picit a külső láb-élére érkezzen. Érdekes módon, ilyenkor a hihetetlenül puha talpba gyakorlatilag belepréselődik a lábfej és azt lehet érezni, hogy teljesen körbevesz minket a hab. Olyan, mint amikor a fejünket belenyomjuk egy emlékezőhabos párnába. Így paradox módon, egyenes irányú futásnál, semerre nem dőlő úton a lábak megkapják a megfelelő támasztást. A gond az a Fresh Foam X habbal, hogy oldal irányú támasztást nem sokat ad. Így hepe-hupás úton, kanyarokban, macskakövön nagyon kell figyelni. Folyamatosan egy irányba dőlő úton pedig kínszenvedés benne futni. Tehát adott egy eszméletlenül jól kialakított talpforma, ami sok esetben mégis kudarcot vall a mindennapi életben. Laza bokaízülettel, lúdtalppal semmiképpen nem javaslom a cipőt. Akkor sem, ha csak aszfalton használná a gazdája.

A cipő karaktere a tartás alapján
75 %
enged
megtart

New Balance Fresh Foam X 1080 v13 teszt-1
New Balance Fresh Foam X 1080 v13 teszt-1
Forrás: Kuttor Csaba

Dinamizmus

Na, itt ért a legnagyobb meglepetés. Elsőre azt gondoltam, hogy kizárt, hogy ebben a cipőben értelmezhető tempókat fogok futni. Erre gyakorlatilag versenycipő élményben volt részem. A cipő talpa, hátul 4 mm-t szélesedett a v12-höz képest, míg elöl 6-ot (89-93, illetve 114 – 120) azaz ugyanaz a becsapódási energia nagyobb felületen oszlik el - ergo kevésbé nyomjuk össze a középtalp habját, mint a korábbi modell esetében -, így dinamikusabbnak érezzük. A New Balance kifejezetten kiemeli a modellel kapcsolatban, hogy az elülső részt újragondolta, törekedve arra, hogy a hab jobban reagáljon és segítse is a futást. Akárhogy is, ez ugyanúgy sikerült nekik, mint a FuelCell Elite versenycipőnél. Miközben eszméletlenül puha érzés a landolás, az újra elrugaszkodás egyáltalán nem nehézkes. Sőt, azt lehet érezni, hogy kellemes rugós hatást biztosít.

A cipő dinamizmusa szerint
85 %
kocogós
tempós

New Balance Fresh Foam X 1080 v13 teszt-5
New Balance Fresh Foam X 1080 v13 teszt-5
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Talp tapadása

A tapadást tekintve a korábbi modellekhez képest rosszabb eredményt mutat a cipő. Míg a v12 nagyjából tipikus edzőcipős kopóréteggel volt ellátva, a jobban kopó részeken megerősített gumival, addig a v13 gyaníthatóan a súlyspórolás miatt egy sokkal vékonyabb, ezáltal gyakorlatilag barázdamentes kopóréteget kapott. Nos, ez érződik is a tapadásán. Terepre, sziklára semmiképpen nem javasolnám, a puhasága és magas középtalpa miatt pláne nem. Aszfalton megcsúszás mentesen lehet vele közlekedni. A térköveket, csiszolt kövezetet ettől függetlenül nem szereti. Nedvesen különösen nem. Elmondható, hogy ezzel a kopóréteggel valóban 100% aszfalt cipő. Sajnos ott sem teljesít makulátlanul, főleg komolyabb megindulások, váltogatások esetén, de a futók legnagyobb részének ettől függetlenül nem lesz panasza.

70 %
korcsolya
tapad

New Balance Fresh Foam X 1080 v13 teszt-3
New Balance Fresh Foam X 1080 v13 teszt-3
Forrás: Kuttor Csaba

Csillapítás

Ütéscsillapítás kategóriában, ha lehetne 11-est adni, akkor azt adnék. A rezgések, energiák elnyelésében a Fresh Foam szerintem a „game changer” kategória. Eszméletlen finom érzés benne futni, mert úgy puha, hogy mellette jól adja vissza az energiákat. Nem gondolom, hogy ennél van feljebb, vagy hogy ennél több tompítás szükséges bárkinek is. Már-már azt kell mondjam, hogy ha ortopédus lennék, felírnám gyógycipőnek a lábfájósaknak.

100 %
min
max

Kényelem

A kényelem és a puhaság azért kéz a kézben jár. Ennek megfelelően a Fresh Foam X 1080 egy olyan cipő, amiben mind sétálni, mind kocogni, és ami a totális meglepetés, tempókat futni is eszméletlenül kényelmes érzés. A sarokrész megfelelően párnázott, az Achillesz védő plusz párna a saroknál extra. Körben a szivacsozás pont megfelelő. Elől a lábujjaknak tökéletes a kialakítás, és megfelelő hely is áll rendelkezésre. Azt írják, hogy a vékony lábfejjel rendelkezők esetleg hiányolni fogják a keskenyebb felsőrészt, de az én, közepesen vastag lábfejemmel kifogástalan volt. Szép, lapított cipőfűzővel érkezik, és a lyukak kialakítása és megerősítése garantálja, hogy a fűző úgy is fog maradni. A Ortholite betétje is picit vastagabb, és puhább az átlagnál. Sétánál, lassú futásnál a talp anatómiai kialakítása és a puha talpbetét miatt érzi úgy a futó, hogy teljesen körbeveszi lábát a szivacsozás, futás közben pedig konkrétan bele is süllyed a lábfej a talpba. Aki ennél több kényelmet, és párnázottságot szeretne, az inkább azt ne is a futócipők között keresse, mert itt a vége: ennél kényelmesebb nincs.

100 %
fapados
luxus

New Balance Fresh Foam X 1080 v13 teszt-4
New Balance Fresh Foam X 1080 v13 teszt-4
Forrás: Kuttor Csaba

Hajlékonyság

A középtalp Fresh Foam X habja ugyanazt nyújtja a rugalmasság tekintetében is, mint a dinamikánál. Nagyon könnyen összenyomható a talp, tehát ellépésnél tuti, hogy nem fog lejárni a sarkunkról, ugyanakkor nagyon dinamikusan áll vissza az eredeti helyzetébe. Meglehet, hogy ebbe belejátszik az, hogy a kopóréteg hosszanti irányban gyakorlatilag nincs megszakítva. Azaz a puha hab ellenére a kopóréteg gumija ellépésnél meghúzódik, ami segíti aztán a visszaállást.

85 %
merev
hajlékony

Szellőzés

Szellőzése teljesen átlagos számomra. Elöl szép nagy lyukakkal, amin akadálytalanul áramolhat ki a pára, oldalt már sok olyan felület van, ahol nem annyira szellőzik jól, és a nyelvén is hiába vannak talán még nagyobb lyukak, ha az alsó réteg egy sűrű szövésű vászon. Ugyanakkor egy tipikus 3 évszakos cipőnek tartom. Dög melegben talán kicsit meleg lesz, de tavasszal, télen, és ősszel makulátlan.

85 %
meleg
szellős

Összegzés

A New Balance megint meglepett. Olyan cipőt alkotott, ami top kényelem és tompítási képességek mellett marad meg dinamikus cipőnek. Ugyanakkor puhasága miatt meg kell kötni bizonyos kompromisszumokat. A kihívásosabb terepeket javasolt elkerülni a 1080 v13-ban, ugyanakkor a kor futótársadalma, ha tetszik, ha nem, a kilométereinek legnagyobb részét aszfalton teljesíti. Emiatt a 1080-as egy olyan szegmensben lesz megkerülhetetlen tényező, ami nagyjából mindenkinek számít. A futók többségének simán javasolni fogom ezt a cipőt utcai futóversenyekre is, sőt, legtöbbünknek akár kedvenc maratoni futócipője is lehet! Ha csak aszfalton futsz, és szeretnéd, ha az ízületeid biztonságban lennének, ráadásul szeretnél lendületesebben is futni néha, akkor jó hírem van: megtaláltad a cipődet.