Kiprun KD 500 futócipő teszt Hír

Kiprun KD 500 futócipő teszt Hír

Ruzsás Dávid
Peszleg Dominika
Ruzsás Dávid - Peszleg Dominika - Támogatott tartalom
2021/03/22
A KD500-ban a Decathlon által is ígért tulajdonságokat magunk is megtapasztaltuk.

Kiprun (Kalenji) KD500 futócipő

A Kiprun cipőket a Decathlon, pontosabban a Kiprun mérnökei évről-évre magasabb szintre fejlesztik. A legjobb modelljeivel a márka már egyértelműen felveszi a versenyt a legnagyobb hagyományú gyártókkal is! A Kiprun típus palettáján ma már minden futó megtalálja a maga tudásához, stílusához a megfelelő futócipőt, ráadásul általában nagyon jó ár/érték arányon. Talán ez a legnagyobb ereje a Decathlon saját márkás cipőjének: megfizethető áron árul a tömegek részére makulátlanul megfelelő, magas minőségű cipőket. Az idei évben hozzánk a Kiprun KD 500 jutott el. Ezt a cipőt főként azoknak ajánlják, akik bár nem top futók, de várhatóan sokat fognak futni benne, akár a maratoni távig, és emiatt a fokozott használat miatt szükségük van némi plusz védelemre. A rendszeresen, és sokat futók azonban már jó eséllyel komolyabb teljesítményt is elvárnak a cipőjüktől, ezért a KD 500-zal a Kalenji a fokozott csillapítás mellett az energia-visszaadás javítására is kísérletet tett. Ha mér megemlítjük, hogy az anyagminőség terén is előreléptek, és a tartósság terén is legalább 1000 km-t ígérnek úgy, hogy a KALENSOLE talp csillapító képessége nem csökken, valamint az egészet egy bárki számára megfizethető áron hozzák ki, elmondhatjuk, hogy a futócipők svájci bicskája került a kezünkbe. Lássuk, valóban így van-e!

Kiprun KD500 profil
Kiprun KD500 profil
Kiprun KD500 profil
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Súly

256 g 42-es méretben. 

Ma már 300 gramm alatt kell lennie minden magára valamit is adó edzőcipőnek. Viszont az edzőcipő azért edzőcipő, mert sokat futnak benne, ez pedig megkövetel némi tartósságot, és komolyabb anyag mennyiséget. A súlya ennek tudatában nem csak, hogy elfogadható, de kifejezetten versenyképessé teszi a KD500-ast.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
256 gramm
360 gramm

Drop

8 mm a lejtése saroktól lábujjig.

Számunkra kifejezetten örömhír, hogy egyre több edzőcipő szakít a 10-12 mm-rel. A 8-es drop egy nagyon jó közepes lejtés, mely lehetőséget az aktív futóknak arra, hogy előrébb helyezzék landoláskor a súlyközéppontjukat, de elfáradáskor, vagy egy lassabb, kicsit „sarkazósabb” futásnál is elég támasztást ad.

0 mm
8 mm
13 mm

Tartás

Sarokmegtámasztás

Sarok részen teljesen körülöleli a sarkunkat a belső megerősítés. Kiválóan tart úgy is, hogy kívülről már semmilyen extra megerősítést nem kapott. Íveltsége, magassága tökéletes. Párnázottsága inkább a régi vonalat képviseli, azaz szépen körbe van szivacsozva. Úgy gondoljuk, egy sok futásra tervezett modellbe ennyi kell is ahhoz, hogy minden körülmények között tartson, de mégse törjön. Varrás körben sehol nincs, így a kidörzsölődéstől nem kell tartani.
Női szemmel, illetve lábbal is ugyanez volt a tapasztalat. A gyengébb nem talán egy fokkal puhább bőrének ugyanúgy érezhető volt a tökéletes párnázottság, és semmilyen problémáról nem számoltak be terepfutást követően sem. 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Alapvetően neutrális modellről van szó, mindenféle külső-belső támasztási rendszer nélkül. A tapasztalatunk szerint a talp túlzott puhasága miatt nagyon kell figyelni a talp, és a lábszár megtartására. Nem sok segítséget ad hozzá a KD 500-as. Akinek tökéletes a lábfeje, annak meglehet, hogy ez észrevétlen probléma lesz, akinek valamerre dől a bokája, az hosszabb távon már érezheti azt, hogy nehéz ugyanabban a stílusban megmaradnia. Lassabb futásnál természetesen ez kevésbé probléma, mert olyankor kisebb erők jelentkeznek, így a puha talp is kevésbé torzul, dől be erre-arra. Dinamikusabb futás közben azonban már egyre jobban kell figyelni.

Női fronton egy kicsit lazább bokaízülettel, ne adj isten lúdtalppal rendelkező versenyzőinkkel próbáltuk ki a KD 500-at, és itt egy plusz észrevétel is volt a cipővel kapcsolatban, nevezetesen a felsőrész rugalmassága. Ami egy feszesebb, határozottabban tartó talppal rendelkező cipő esetében akár egy kényelmet fokozó tényező is lehet, az itt sajnos egy kis negatívum. A felsőrészen ugyanis nincs varrás, logó, vagy bármi olyan megerősítés, ami segítene a futás során fellépő csavarodásokat megállítani. Így lányaink arról számoltak be, hogy a puha talp, és az oldalra relatív könnyen eltekeredő felsőrész együtt komoly odafigyelést követelt meg tőlük.

A cipő karaktere a tartás alapján
80 %
enged
megtart

Dinamizmus

Kiprun KD500 dinamika
Kiprun KD500 dinamika
Kiprun KD500 dinamika
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Középtalp dinamika

A KD 500-as rendelkezik a K-Ring technológiával, ami abban segít, hogy a sarokra érkezvén az ízületekre káros rázkódást oldal irányban gyorsan elvezesse. Továbbá a gyártó azt ígéri, hogy a KALENSOLE hab a hagyományos talpanyagokhoz képest 25%-kal több energiát szolgáltat vissza.
Egyéb dinamikát segítő rendszer nincs a cipőben. Férfi tesztelőink jellemzően aktívabb futók, ők a sarokrészt nagyjából nem is használják, legfeljebb terepen, ott viszont a csillapítást a puhább talaj elintézi. A korábbi Kiprun modellekhez képest hátra jobban kinyúló sarokrész így fiúknál nem jelentett segítséget a talajfogásnál, és lassabb futásnál sem volt érezhető az, hogy a dinamika saroktól előre fordítva a lábat fokozottan megmaradt volna.
Lányok már inkább sarkasabb futók. Ők arról számoltak be, hogy a kiálló sarok az egyébként is átlagnál puhább talpat érzésre még puhábbá tette. Ezzel egy bár kényelmes, de a lendületet elveszítő landolást okoz a futónak. Ami ennek ellenére pozitívum, hogy a 8-as drop miatt lendületes futásnál, immáron kihagyva a talajérintésből a sarkat, lehetett benne akár tempófutásokat, résztávokat is megcsinálni. Egy szó, mint száz, maga a cipő a dinamikát nem feltétlenül őrzi meg, illetve adja, vissza, azonban aki tud dinamikusan futni, attól nem is veszi el. 

A cipő dinamizmusa szerint
70 %
kocogós
tempós

Talp tapadása

Teszt során igyekeztünk esős és száraz időben is használni és még párszor erdőben is. Meglepő módon jól lehetett benne futni, nem volt egy helyben csúszkálós futás élményünk. A Decathlon leírásában egyébként maguk is 5-ös adnak (5-ös skálán) a tapadásra.
A hölgyek ezt újra csak megerősíteni tudták. A korábbi modelleknél is tapasztalható volt a talp kopórétegének kiváló anyaga. Sőt, többen már akár használtcipő tesztet is tudnának abból írni, hogy akár bőven 1000km felett is még egyben van a talp gumija, és ugyanezt a „tapadás élményt” nyújtja. Az gumi tulajdonságain túl a nagyon jól eltalált talp mintázat a felelős ezért. Aszfalton kifogástalan, sárosabb terepen a korábban több cipőn is alkalmazott háromszöges kialakítás erősebb volt, de a KD500 sem jött nagyon zavarba. Persze az eltömődés itt hamarabb előfordulhat, illetve a kopások is hamarabb csökkenthetik ezt a remek tapadást. 

90 %
korcsolya
tapad
Kiprun KD500 talp

A talp
Kiprun KD500 talp
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Csillapítás

A Csillapítást alapvetően meghatározza a sarokba rejtett K-Ring. Ez érezhetően működik is, Mivel maga a talp habanyag nem annyira süppedő, mint több más olyan cipőnél, melynél a tompítás van a fókuszban, a sarok leérkezés finomabbá tételére itt igény is volt. Az aktívabb futóknál, a súlypontot előrébb tolva már kimarad a sarokbecsapódás. Számukra egy tompítási lehetőség van, mégpedig a Kalensole hab. Ez egyébiránt a gyorsabb, és túlsúllyal nem rendelkező futóknál tökéletesen elegendő is, é egyáltalán érezte egyik tesztelő sem keménynek ilyenkor sem a talpat.

90 %
min
max

Kényelem

Ebből a szempontból panasz nem érheti a cipőt. Ha végig tapogatjuk belül érezhető, hogy a fejlesztők igyekeztek varrás nélkül elkészíteni a cipőt. Egy helyen érezhető a varrás, de szépén egybe olvad az oldala és így egy simafelület lesz, ami nem okoz problémát, gyakorlatilag észre sem vehető. A nyelve egy széles gumipánttal az oldalakhoz van rögzítve, ez egy feszesebb tartást biztosít, és egy jobb kapcsolatot a lábfejjel.
A lányok, ha a futótempó szemszögéből nem nézzük a kényelmi funkciókat, akkor dicsérték a K-Ring technológiát. Érezhetően csillapít, és ez a lábfájósaknak kincset érhet. Ami persze más kérdés, hogy a túlzott puhaság, és csillapítás nem sokszor jár kéz a kézben, így gyorsabb futók ez már túlzásnak érezhetik. A kényelemre, legyen szó lassú futásról, vagy akár sétáról, a hátra jobban kiálló sarok még rátesz egy lapáttal. )9/10

90 %
fapados
luxus

Hajlékonyság

A hajlékonysága és a rugalmassága a vastag sarok és talp ellenére nagyon jó. Ez a Kalensole habszivacsnak köszönhető, valamint annak a ténynek, hogy nincs a talpban beépített karbon, kompozít vagy műanyag elem. 
Itt a lányok megint egy picit jobban kihasználták sarkosabb futásuk miatt a cipő képességeit. A talp tudását nagyjából az Adidas Boost-hoz közelinek érezték, és a talpon végiggördülő stílusú futók azt is érezhetik, hogy a talp kopórétegének kialakítása miatt, a KD500-as esetében olyan, mintha legalább 15db flex zónája lenne. Jóformán a bevágások mentén mindenhol meg tud hajolni a talp.

100 %
merev
hajlékony

Szellőzés

A szellőzés legfőképpen az orr felső részén a leghangsúlyosabb, kiválóan működik a már korábban több modellben is alkalmazott 1rétegű felsőrész anyag. Logo ráhegesztve vagy varrva nincs rajta, a sarok részen van egy műanyag, véleményünk szerint a vásznat stabilizáló műanyag fólia bevonat. Ott természetesen a pára, és hőleadás is blokkolva lett. Főként hidegebb időben teszteltük, de érdekes módon nem fázott a lábunk. Férfi-női tesztelőink véleménye szerint is egy amolyan all-round ebből  a szempontból is a KD500. Amellett, hogy sebességileg is elég sok futó tudja használni egy igen magas tudásszintig, a párnázottsága mellett a szellőzése is lehetővé teszi az igen hűvös napoktól a nyári kánikuláig a használatát. 

90 %
meleg
szellős


A KD500-ban a Decathlon által is ígért tulajdonságokat magunk is megtapasztaltuk. Amolyan furcsa öszvér ő. Valóban bárkinek hűséges társa lehet, de éppen ezért nem tud egy szegmensnek sem kiemelkedően jó cipője lenni. Hazai viszonyok között gyakorlatilag 12 hónapon keresztül, bármilyen körülmények között használható, és igen magas tudású futóknak is kielégítheti minden igényét, különösen így van ez, ha még az árcéduláját is figyelembe vesszük!
 

A Kiprun KD500 futócipő tesztjét a Decathlon Magyarország támogatta, de semmilyen beleszólása nem volt a teszt eredményébe.