ASICS Superblast futócipő teszt

ASICS Superblast futócipő teszt

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2023/11/09
Az ASICS igazi „game changer” futócipőjét kaptam meg feleségemtől.
Hirdetés

Asics Superblast

Az ASICS igazi „game changer” futócipőjét kaptam meg feleségemtől. Sokat zrikáltam, amikor ebben futott, hogy mi ez már? Miért fut patában? Erre az volt a reakciója, hogy nesze, próbáld akkor ki te is! Nos, így büntessen mindig a sors! Az ASICS ugyanis észrevette az egyre kisebb piaci rések közül éppen azt, amiről én is állandóan papolok. Nevezetesen: legyen egy cipő könnyű! Tartson rendesen, de ne vigye azt túlzásba! Természetesen tompítson, de ne ölje meg a dinamikát. Kényelmes legyen, de ne legyen telepakolva felesleges szivacsozással, meg mindenféle haszontalan extrákkal. Tádááám: megszületett a Superblast!

ASICS Superblast futócipő teszt-1
ASICS Superblast futócipő teszt-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Súly

Ha ránézek, minimum betippelem 300 grammra ezzel a talpvastagsággal. És láss csodát: 244 gramm! Az FF Turbo középtalp anyag zseniális. Tart, dinamikus, ugyanakkor könnyű. A kopóréteg is mindössze 2,6 mm vastag, amit azért tehet meg az Asics, mert a saját fejlesztésű AHAR+ gumi olyan jól sikerült, hogy kopásállósága párját ritkítja. A felsőrész eleje egyszerű egyrétegű vászon. Egy ekkora talpból ezt kihozni igazi bűvészmutatvány. Csak hozzávetőlegesen, az edzőcipők 270 gramm körül kószálnak, míg a versenycipők átlaga 215 gramm. Ergo pont a két kategória között van félúton!

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
244 gramm
360 gramm

Drop

Most kapaszkodjunk meg. A saroknál betéttel a cipő 42,7 mm magas! Ez az edzőcipők iparági 33,4-es átlagánál majd centivel magasabb. Gyakorlatilag a legmagasabb talpú cipők között van a világon. Az orra is 34,8 mm, azaz olyan magas, mint a többi edzőcipő hátul. A dropja tehát 8,1 mm. Érdekes, hogy érzésre ennyit sem mondana az ember, annyira dinamikusan, magasan lehet benne futni.

0 mm
8 mm
13 mm

Tartás

A tartása egészen kiváló annak ellenére, hogy nincs benne semmi extra rendszer. A talpa anatómiai kialakítása kiváló, a boltozati megemelés határozott, de egyáltalán nem zavaró. A középtalp anyaga pedig ott, és annyira van megemelve, ahol, és amennyire kell! Mind a pronáló, mind a supinaló lábat megtartja finoman. A sarok körben kapott egy egészen jól tartó belső csészét, majd két oldalt egy határozott hab megtartást. Ez elég is arra az esetre, ha sarokra landolnánk. A középtalpas érkezőknek a belső megemelés jó sokáig előremegy, plusz megkapják a boltozati megtámasztást is. Ellenben ebben a cipőben szinte garantált, hogy valahol elöl fog a használója leérkezni. Ott már nem sok oldalsó támasztás van, de szerintem nem hiányzik. A tartásba nagyban belejátszik a talp szélessége is. Az elöl majd 122 centis, hátul 96,6mm-es talpával a Superblast 8 mm-rel, illetve 6 mm-rel van az átlagcipők felett. Ebben is a legszélesebbek között van a világon. Oldal irányban ezzel kompenzálja a magasságát, és egy iszonyatosan jó tartást ad akár terepen is.

A cipő karaktere a tartás alapján
80 %
enged
megtart

ASICS Superblast futócipő teszt-3
ASICS Superblast futócipő teszt-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Középtalp dinamika

Na, itt produkált az Asics egyedülállót! Általában remegünk a vastag talpú edzőcipőktől, hiszen nem a top versenycipők habját kapják, hanem általában valami süppedős-tompítósat. Az átlag futók ugyanis azt szeretik, ha 5perces, vagy feletti tempónál kímélve van az ízületük. Nos, a Superblast egy PEBA alapú habból készült középtalpat kapott, az FF Turbo-t. Ez a hab viszont pontosan a Metaspeed Sky+ 2023-as versenycipő habja. Hoppá! Edzőcipőbe versenycipő habot? Miért ne! Nem kell ecsetelni innentől, hogy milyen a dinamikája a Superblastnak. Brutális. Mivel azonban ez a hab inkább a keményebb habok közé tartozik, és mégiscsak egy mindennap használható futócipőt szerettek volna alkotni, egyszerűen tettek egy második réteget is a talpára. Hatalmas ötlet, amit meggyőződésem, hogy fogunk még látni az Asicstól, de másoktól is! A második réteg a jóval puhább FF Blast+ lett. A kettő együtt nagyon jól működik. Finom a landolás, és puha érzés a becsapódás, ugyanakkor mivel a talp nagy része továbbra is keményebb habból van, nagyon dinamikus az ellépés!

A cipő dinamizmusa szerint
95 %
kocogós
tempós

ASICS Superblast futócipő teszt-2
ASICS Superblast futócipő teszt-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Tapadás

Alapvetően aszfalt cipő a Superblast. Hatalmas nem burkolt részei vannak a talpának, ami egy folyamatos murvás úton futást biztosan nem szeretne. Ugyanakkor az AHAR+ gumi tartóssága miatt aszfalton jó sokáig fogja bírni. Az erezettsége ennek megfelelő, nem sok. Aszfalton, szárazon és nedvesen is korrektül tapad, poros kavicsos utat kibírja, de nem oda való.

70 %
korcsolya
tapad

Ütéscsillapítás

Az ütéscsillapításra úgy vélem nem lehet panasz. Ezt semmi mással nem éri el, mint a hatalmas habjával. A talp vastagsága, és szélessége úgy gondolom, nálam nagyobb súlyú futók landolását is puhává varázsolja. Továbbá, ha saroklandolásra adnánk a fejünket, akkor a messze hátra kiálló sarka további védelmet fog szolgáltatni.

100 %
min
max

ASICS Superblast futócipő teszt-4
ASICS Superblast futócipő teszt-4
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Kényelem

A kényelem terén természetesen vannak nála sokkal kényelmesebbek, avagy pihe-puhábbak. A belső szivacsozása inkább sportos, a nyelve szinte csak egy filc anyag, elöl pedig egy elég vékony vászon van, mindenféle lábujj védelem nélkül. Ez a súlyspórolás hatása. Azonban a lapított széles cipőfűzővel ez a nyelv is elég, az orr résznél az anyag pont csak annyit deformálódik, hogy ne nyomjon sehol, ugyanakkor igen jól tart az oldalirányú elmozdulásokkal szemben. A kényelemben ugyanakkor azért a több mint 4 centis talp is szerepet játszik. Ennyi tompítással nem lehet kényelmetlen egy cipő. Főleg nem egy olyan, amelyiknek még egy plusz puha 2ik réteg is kerül a talpára. {

90 %
fapados
luxus

Hajlékonyság, rugalmasság

A talp rugalmassága inkább a teljesítmény orientált cipőkére hajaz. Behajlásra nagyjából az átlagot hozza, de nagyon dinamikusan áll vissza alaphelyzetbe. Ami még extra az FF Turbo+ habban, az az, hogy hidegben sem merevedik el, azaz a dinamikai, csillapító, és rugalmassági képességéből alig veszít a mínuszokban!

80 %
merev
hajlékony

Szellőzés

A szellőzése egy gyenge pontja a Superblastnak annak ellenére, hogy vékony felsőrésszel készült. A vászon sűrűn szövött, a nyelve vékony, ugyanakkor teljesen záró filc. Szóval nagy melegben, mondjuk egy maratonon lehet, hogy belefő a lábunk annak ellenére, hogy sokaknak simán az ideális maratonos cipőjük lehetne a Superblast. Nem túl hosszú futások alkalmával ugyanakkor 25-30 fokban nem volt ebből érezhető problémám. Viszont nézzük a jó oldalát: ha már látjuk az, hogy a talp anyag hidegben is kiválóra vizsgázik, akkor úgy tűnik, a Superblast egy igazi 4 évszakos cipő lett!

60 %
meleg
szellős

Az Asics Superblast álmaim cipője. Az 4-5 centi magasságot ad a lábaimhoz, ami érezhető tempó javulást hozott edzéseimbe! Könnyű súlya miatt le sem akarom venni, hiszen minden körülmények között szellős futást tesz lehetővé. Megfelelő védettséget ad az ízületeknek, miközben akár a legmagasabb szintű résztávos edzések is elvégezhetőek benne. Ilyen sokoldalú cipővel életemben nem találkoztam. Remélem az Asics további modellek esetében is elindul ezen az úton, és lesz még a Superblasthoz hasonló modellből több is a palettán.

Hirdetés