Mizuno Wave Rider 25 teszt

Mizuno Wave Rider 25 teszt

Ruzsás Dávid
Ruzsás Dávid - Támogatott tartalom
2021/10/07
Egy nagyon kényelmes edzőcipő, amiben azért a tempófutásokat is kiválóan végre lehet hajtani, de mindezek mellett inkább a lassabb, hosszú futóknak ajánlom.

Mizuno Rider futócipő 25 éve

Ha szeretnénk 25 évnyi fejődést végig nézni, akkor jó helyen járunk. Hiszen Mizunonak a Rider volt az első futócipője és ennél modellnél kezdték el a WAVE technológiát, amivel nagy előrelépést tett a futócipők piacán. Itt egy link a fejlődésről: https://www.foroatletismo.com/zapatillas/evolucion-mizuno-wave-rider/

A teszt során igyekeztem hosszú lazát és rövid résztávot futni benne és meglepően jó produkált minden téren. Valószínűleg az új MIZUNO ENERZY FOAM hab technológiának köszönhető ez az eredmény. A Rider mindig a neutrális cipők ligájában indul, és ott egy megkerülhetetlen modell az elmúlt 25 évben.

Súly: 275 és 224 gramm (férfi – női modell)


A gyártó oldala szerint 275 g, ami egy edzőcipőhöz nagyon jó súly, de már versenyhez sok. Bár első ránézésre nehezebbnek tűnik a talp vastagsága és a párnázottsága miatt. De amint kézbe vesszük érezhető rajta egyfajta könnyedség. Kiemelném még egyszer, egy edzőcipőhöz képest. A stabil, és a nehezebb edzőcipők 300grammos súlyához képest 10% előnyben van, a női kiadása valamivel még jobban áll ebben a versenyben.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
275 gramm
360 gramm

Drop

Hátul a talpa 36 mm-es, elöl 24 mm. 12-es droppal rendelkezik, ami hagyományosnak tekinthető az edzőcipőknél. Ennek megfelelően a sarokra landolást szereti, de az alacsonyabb súlya, és kialakítása miatt némileg aktívabb futást tesz lehetővé, mint a kategóriatársai.

0 mm
12 mm
13 mm

Tartás

Sarokmegtámasztás

Sarokmegtámasztás terén már-már hagyományosan igen vastagon körbe van párnázva a bokavonal, szépen körülöleli a sarkunkat. A belső oldalmerevítéseknek köszönhetően úgy fogja a sarokcsontot, mint egy satu. Kívülről erre még a megemelt Enerzy foam is rátesz egy lapáttal, főleg a hátulsó részen. Varrás és felesleges plusz dolgokat nem lehet benne találni, így nem kell félni, hogy bárkinek is kidörzsöli a lábát.

Boltozati alátámasztás

A boltozati alátámasztás egy neutrális cipő esetében picit értelmezhetetlen kategória, hiszen nem akar egy ilyen cipő támasztani. Ettől függetlenül a külön megtámasztó rendszerek helyet valamilyen szinten a Wave rendszer ad egy alátámasztást, mert a lemez szépen talpközépig feljön. Az új, rugalmasabb és puhább hab miatt érezhető volt, hogy azért van egy minimális kilengése a lábnak oldal irányban. Ha igyekeztem úgy futni, hogy végig gördítem a lábam saroktól lábujjig, még akkor is lehetett érezni minimálisan egy kis billegést.

A cipő karaktere a tartás alapján
75 %
enged
megtart

Középtalp dinamika

Ez az első Wave Rider, amely teljes hosszúságú Enerzy Foam középtalppal rendelkezik, amely a Mizuno új generációs habja. A sarkas landolásnál azért szépen elveszik a dinamika, egy picit a talpon belül előrébb tolt landolásnál már az Enerzy foam dolgozik alattunk csak, akkor már sokkal jobb a cipő dinamikája, persze ehhez 12-mm-es droppot kell legyőzzünk. Talán a dinamikán sokat javítana, ha a Wave lemezt jobban előrevezetnék a talpban, és akkor kidobná a futót. Így az ellépéshez a hab tulajdonságai járulnak csak hozzá, ami egyébként egész jó, de azért nem a Rider 25 lesz a résztávozó cipőm.

A cipő dinamizmusa szerint
65 %
kocogós
tempós

Ütéscsillapítás

A Mizunonak eddig sem volt problémája az ütéscsillapítással és ennél a modellnél sincs. A MIZUNO ENERZY FOAM egy speciális anyagból készült hab, amely páratlan puhaságot és csillapítást, ugyanakkor tartósságot biztosít a cipőnek. A gyártó azt írja, hogy a korábbi anyagokhoz képest 17%-kal lágyabb, és 15%-kal nagyobb energiát ad vissza. Az összehasonlítás végett futottam is egyet a Wave Inspire 16-osomban, majd és utána a Rider 25-ben, és bizony érezhető volt a különbség. De nem azért, mert újabb cipő, hanem ténylegesen a hab rugalmasabb. Erre még a sarka alatt található bemélyedés rátesz egy lapáttal, már annak, aki tényleg sarokra érkezik.

90 %
min
max

Kényelem/párnázottság

A sarokrész hátul és az oldalán óriási párnázottságot kapott, ami egészen a cipőbetétig lenyúl, sőt az orr rész is kapott egy plusz puha vászonréteget, ami valóban kényelmessé teszi a Ridert. A nyelvnél most sokkal visszafogottabb lett a párnázottság az elődeihez képest, de a kényelemből ettől még egyáltalán nem veszített. A felsőrészt szokásos módon szélesre hagyták, sajnos nekem a keskeny lábfejem miatt egy kicsit mozgott benne futás közben.  

90 %
fapados
luxus

Rugalmasság, hajlékonyság

A Rider 25 meglehetősen vastag talppal rendelkezik. A hátsó 36mm már csak 4mm-re van például a határtól, melyet a nemzetköri atlétikai szövetség még elfogad versenyeken. Ettől függetlenül a 3 db flex zóna mentén szépen hajlik a talpa. Nagyon hasonló a kiképzése az Inspire-éhez, tt is a hajlékonyság mellett egy feszes rugalmasság jellemzi a talpat.

80 %
merev
hajlékony

Szellőzés

A szellőzést én úgy érzem nem sikerült megoldani. Legalább is ha az volt a cél, hogy nyáron, kánikulában is kellemes viselet legyen a Rider. Mivel egy belső puha réteg is található belül, és az annyira nem engedi át a láb hőjét, meglehetősen melegnek éreztem. Természetesen ősszel ez nem okozott problémát, és ha a Mizuno hűvösebb időben is használható cipőnek tervezte, akkor semmi probléma. Télen például abszolút ideális lehet, de egy forró nyári napon lehet, hogy nem a legjobb választás lesz.

60 %
meleg
szellős


Ajánlás: Egy nagyon kényelmes edzőcipő, amiben azért a tempófutásokat is kiválóan végre lehet hajtani, de mindezek mellett inkább a lassabb, hosszú futóknak ajánlom. A talpa nagyon vastag, így jól tompít, de nagyobb súllyal csak azok válasszák, akiknek nem dől semerre a talpuk, ugyanis egyszerűen túl puha és hajlékony az enerzy foam, és ezáltal kevés megtámasztást nyújt a lábnak. Ugyanígy az ellépésnél is keveset ad vissza, így nem a dinamikus magas futáshoz van kitalálva, hanem azoknak a futóknak tervezték, akiknek szükségük van az extra saroktámaszra, oda is landolnak, de valamiért a puha, rugalmas futóélményt keresik.

A Mizuno Wave Rider 25 futócipőt tesztre a Nyúlcipőbolttól kaptuk, a Mizuno magyarországi forgalmazója támogatta,  de a teszt eredményébe semmilyen beleszólásuk sem volt.