ASICS Gel Kayano 28 Nagare futócipő teszt

ASICS Gel Kayano 28 Nagare futócipő teszt

Bragmayer Zsanett
Bragmayer Zsanett
2021/10/01
A stabil cipők királya
Hirdetés

ASICS Gel Kayano 28 Nagare

Ha egy cipő megéli a 28-ik kiadását, azért az jelent valamit. Jelen esetben azt, hogy a Kayanot jó régóta készítik. Azt is, hogy a stabil cipőkre, amilyen a Gel Kayano is, szükség van, és azt is, hogy ebben a kategóriában a Kayano egy közkedvelt modell.
Első ránézésre is megállapítható, hogy ebben a cipőben minden benne van, amit csak cipőbe bele lehet pakolni. 3 részből álló sarok, külön belső erősítéssel, plusz sarok megerősítésekkel, gél párnával, talpába épített torziós műanyaggal, flex zónákkal. Ha olyan cipőre vágysz, amiben úgy áll majd a lábad, mint Katiban a gyerek, akkor a Kayano már elsőre is megér egy próbát.

ASICSGel Kayano 28 Nagare futócipő teszt-5
ASICSGel Kayano 28 Nagare futócipő teszt-5
Forrás: Bragmayer Zsanett

Súly: 305 és 270 gramm

A stabil cipőket úgy tűnik igen nehéz könnyűre megalkotni, a legújabb Gel Kayano Lite 2 is 289, illetve 252 grammosok. A korábbi kiadású Kayano 27-es egyébként 315/250 grammosak voltak. Nagy csodák tehát nincsenek, a férfi kiadás 310 gramm körül mozog, míg a női verziók 250-270 grammok. Itt most a tesztelt modell lényegesen nehezebbre sikerült, mint a tavalyi kiadás. Ezt én, lévén főként sokkal könnyebb, inkább neutrális, és fél-verseny jellegű futócipőket használok, eléggé éreztem is. Igazándiból nem feltétlenül csak a plusz 20 grammot, hanem általánosságban azt, hogy itt egy nehezebb cipőről van szó.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
305 gramm
360 gramm

Drop

A mai trendekkel ellentétesen a Kayano 28 talpa egyáltalán nem nevezhető túlságosan vastagnak, még akkor sem, ha most az Asics ezen 1 mm-t emelt. A női sarok 24-ről 25-re, a férfiaké 22-ről 23-ra nőtt. A női cipő orr érdekes mód 1 mm-rel lejjebb van, így a férfi drop 10-es, a női viszont 13-as. Ez férfiaknál hagyományosnak mondható a női 13-as droppal ellenben nagyon nem tudtam megbékélni. Aktív futóként eléggé zavart, hogy sarokra akar kényszeríteni a cipő. Egyértelmű, hogy itt nem egy bárkinek könnyű szívvel javasolható „öszvér” cipőről van szó, hanem valóban a stabilitást megkívánó futók edzőcipőjéről!

0 mm
13 mm
13 mm

ASICSGel Kayano 28 Nagare futócipő teszt-1
ASICSGel Kayano 28 Nagare futócipő teszt-1
Forrás: Bragmayer Zsanett

Tartás

Sarokmegtámasztás

A sarokmegtámasztása eszméletlen. Bár nem túl magas a sarok maga, de azzal, hogy egy kb 2centis vastag szivacskarima fut körbe a bokán, nagyon masszívan megfogta a sarokcsontom. Belül egy nagyon erős merevítése van, ami pluszban kiegészül azzal a segítséggel, amelyet a talp anyagának megemelt felső része ad. És ha még ez sem lenne elég, akkor a körbeölelő műanyag támaszt is kapott, ami a belső oldalon még meg is emelkedik. Ezek együtt olyan fixen tartják a sarkat, hogy képtelenség hogy beessen a láb benne.

Boltozati megtámasztás

A boltozati megtámasztásért talán még a saroknál is többet tettek. Eleve a talp alsó fele a DYNAMIC DUOMAX nevű új, picik keményebb habból van, mely a befelé dőlő láb okozta nagyobb terhelés elviselésére szolgál. A talp felső rétege, a vadiúj középtalp anyag, a FLYTEFOAM BLAST, szépen fel lett emelve, és egy komoly boltozati segítséget ad a pronáló lábnak. A boltozat megtartásában még az egyébként saroktól induló műanyag támaszték is segít, majd ez belülről kiegészül egy emlékezőhabos megemelt talpbetéttel. Nem igazán lehet belekötni.

A cipő karaktere a tartás alapján
100 %
enged
megtart

ASICSGel Kayano 28 Nagare futócipő teszt-3
ASICSGel Kayano 28 Nagare futócipő teszt-3
Forrás: Bragmayer Zsanett

Középtalp dinamika

Az első Asics, amelyet teszteltünk, és rendelkezik a FLYTEFOAM BLAST (FF Blast) nevű új talp anyaggal. Ez az új hab elég jó tulajdonságokkal rendelkezik, nem süppedősen puha, és kellően dinamikus is. Az elülső rész, ahol már csak az FF Blast van, egész dinamikus tud lenni, de nehéz kihasználni, mert a 13 mm-es drop, ami ráadásul a női, kisebb méretben még nagyobb dőlést jelent, mint egy hosszabb férfi cipőnél. Érdekes, mert a férfi 10 mm-es drop véleményem szerint bőven elég lenne nőknek is. Így azt éreztem, hogy hiába a jó dinamikájú FF Blast, azzal, hogy a futó szó szerint rá van kényszerítve a sarokra landolásra, a meglehetősen kemény DYNAMIC DUOMAX már megöli a becsapódási dinamikát. Talán ennél a cipőnél a gyorsabb futók dinamikai igényei nem is voltak szempontok a tervezésnél, ettől még tény, hogy ez nem egy szellős futást támogató, karbon-betétes résztávozós cipő.

A cipő dinamizmusa szerint
60 %
kocogós
tempós

Tapadás

A Gel Kayano 28 egy tipikus aszfaltos cipő. A kopórétege viszont így is egészen vastag, ami ráadásul nem egy egyenletes felület, hanem oldal irányban 3-4mm-es kis csíkokra van tagolva. Összességében az anyaga miatt, és a kialakítása okán is tökéletes tapadást biztosított.

100 %
korcsolya
tapad

ASICSGel Kayano 28 Nagare futócipő teszt-2
ASICSGel Kayano 28 Nagare futócipő teszt-2
Forrás: Bragmayer Zsanett

Ütéscsillapítás

Ütéscsillapításra talán sehol nincs jobban szükség, mint a stabil cipőknél. Jellemzően sarokfutók használják, így elkerülhetetlenek a kemény becsapódások. A Kayano 28-ben emiatt a sarokrészen a kopóréteg egy, a kopásnak sokkal jobban ellenálló AHAR gumiból készült. A sarok picit fel lett emelve, ami egy picit nagyobb felületet képez a becsapódáskor, így az erők is jobban eloszlanak. A kétrétegű talp közepén saroknál pedig beépítették a GEL rendszert, amely csak a külső oldalon van, így a puhaságával a futó súlyát a külső lábélek felé tereli, ezzel is segítve az egyébként pronáló lábat. Az előre gördülésnél a talp első része már puhább, így egy egész finom átgördülést tud biztosítani. Akinek sikerült az a bravúr, hogy a cipővel a 13-as drop ellnére is lábujjhegyen fut, az az FF Blastnak hála egy puhább landolást kap ajándékba.

90 %
min
max

Kényelem

Hihetetlenül kényelmes cipő. A felsőrész kidolgozása, a láb megtámasztása, a puha talpbetét, és az optimálisan bélelt nyelv mind növeli a komfortérzetet.  A felsőrész hátul sok szivacsozással, elöl pedig oldalirányú résekkel ellátott vászon biztosít az anyagnak egy optimális rugalmasságot, ami segít felvenni a lábfej romáját. A kényelemhez az FF Blast is hozzájárul azzal, hogy önmagában egy nagyon kényelmesen rugózó habról beszélünk. A talpbetéten található „Gender Specific Construction” megjegyzést nem tudtam hova tenni. Ha direkt női lábra tervezték, akkor csak annyit tudok hozzátenni, hogy nekem kényelmes volt.

90 %
fapados
luxus

Hajlékonyság

A Gel Kayano 28 hátsó része, köszönhetően a DYNAMIC DUAMAX-nak, meglehetősen merev, de az elülső része nagyon jól hajlik, és mellette dinamikusan rugalmas. 4flex zónás, melyek mentén tökéletes a talp első részének hajlékonysága, és rugalmassága

90 %
merev
hajlékony

Szellőzés

A felsőrésze, hasonlatosan a Gel Kayano Lite 2-höt hátul sok helyen éle van hegesztve, Véleményem az, hogy ez nem véletlen, hanem ezzel adnak olda irányban tartást az anyagnak. Azon ugyanis semmilyen vart logó, vagy merevítő varrás nincs. A deformációk minimalizálása érdekében maga az Asics logó, és mellette több csík is le lett hegesztve. Az elülső rész viszont tökéletes, és optimális mértékű szellőzésre képes, hiszen tele van hatalmas lyukakkal, és maga a vászon sem vastag, vagy belülről bélelt. Így összességében a kategóriájában egy igen jó szellőzést biztosít.

90 %
meleg
szellős


A Gel Kayano véleményem szerint a stabil cipők királya. Ennél stabilabbat pedig már ne is csináljunk, mert igazándiból nem is tudom, hogy kinek lenne szüksége ennél nagyobb megtámasztásra! A súlya közepesen jó, stabilak között egész jó, és egyáltalán nem zavaró, nem érezhető az a pár plusz gramm, ami mondjuk egy neutrális cipőhöz képest itt tapasztalható. A komfortja, a masszívitása miatt továbbra is közkedvelt stabil cipő lehet a Kayano, nem érdemtelenül. Viszont tipikusan az a cipő a Kayano, amelynél az első futások alkalmával el kell fogadni azt, hogy nem feltétlenül úgy fogsz futni, ahogy megszoktad, és ahogy te szeretnél, hanem ahogy a cipő szeretné, illetve engedi. Aztán ahogy betöröd, elkezded a saját stílusodat ráerőltetni, és a cipő elkezd ráidomulni a lábadra, és a végeredmény az, hogy a többi cipőhöz képest egy sokkal hosszabb barátság alakul ki, hiszen utána a masszív felépítés általában hosszabb életciklust is biztosít. Akinek stabil cipőre van szüksége, mindenképpen adjon egy esélyt a Kayanonak, úgy gondolom, nem fogja megbánni.

Az ASICS Kayano 28 Nagare futócipőt tesztre a Nyúlcipőbolttól kaptuk, de a teszt eredményébe semmilyen beleszólásuk sem volt. 

Hirdetés