Brooks Adrenaline GTS 23 teszt

Brooks Adrenaline GTS 23 teszt

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba - Támogatott tartalom
2023/10/07
Egy kiváló, valódi mindenes

Brooks Adrenaline GTS 23

Az amerikai Brooks egyik legrégebb óta gyártott modelljéről van szó, hiszen 1994-ben mutatták be az Adrenaline GTS-t. A GTS eredetileg egyébként az angol „go-to shoe” rövidítése, ami napjainkban már az Adrenaline esetében átalakult „go-to stability”-re. Én az eredetit valami olyasminek fordítanám, hogy egy cipő, amit felkapsz és mehetsz is futni, az új meghatározás pedig már híven leírja, hogy milyen cipőről is van szó. Az Adrenaline erősen megtévesztő úgy vélem, hiszen ez nem egy versenycipő. Jobban illene hozzá mondjuk, hogy Melatonin! Hiszen az Adrenaline GTS valójában amolyan mindenes, megbízható, kényelmes edzőcipő, amely a futók lehető legszélesebb körének megfelel a napi edzésekhez.

Brooks Adrenalin GTS 23 teszt-4
Brooks Adrenalin GTS 23 teszt-4
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Súly

Súlyát tekintve több adat is fellelhető, a gyári adat 286 gramm. Saját mérésem szerint 281 gramm. Nagyjából hozza az edzőcipők iparági átlagát. Aki nagyon szeretne az találhat a piacon könnyebbet is, de stabil cipők között ez a súly már az abszolút elfogadható kategória. Nem száguldozásra tervezték egyébként sem, így az edzések során, középtalpra, sarokra landoláskor nem érezzük só nehéznek.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
286 gramm
360 gramm

Drop

A talpvastagság szempontjából is abszolút középmezőnyben van az Adrenaline GTS. A runpereat.com mérése szerint saroknál 34,1mm, míg elöl 21,5mm. A dropja ennek megfelelően a gyári 12 mm-nél is több, 12,6 mm pontosan. Érdekes módon a cipő elülső része éppen ennek a nagy esésnek köszönhetően már az átlagnál vékonyabbnak tekinthető. A fenti adatok egyébként a betéttel együtt értendőek. Az Adrenaline GTS esetében nem túl vastag és puha a betétje, így futás közben gyorsabb tempónál azt érezni, hogy ez egy olyan cipő, amellyel a sok vastag cipővel ellentétben újra kapcsolatban vagy a talajjal. Talán kicsit sprőd ilyenkor, de azért nem vészes. Annyit érezni, hogy alacsonyabban vagyunk. A cipő mindenesetre nem a száguldozást támogatja, hanem az átgördülést. Az egész talpkialakítás az ilyen stílusra lett kitalálva. 

0 mm
12 mm
13 mm

Tartás

Stabil cipőként a legfontosabb tényező az Adrenaline GTS-nél a tartás. Ennek megfelelően igen erős sarokmegtámasztást kapott. Nekem elsőre kicsit alacsonynak tűnt a sarka, de ha picit kisebb is, mint a többi cipőmé, semmiféle problémát nem tapasztaltam ebből kifolyólag. Kemény belső csészéje van, ami feszesen körül öleli a sarokcsontot. Sőt, kívülről az egyik legmagasabb középtalp hab emelést kapta meg, amivel találkoztam. Ez az emelés kívül főleg a sarkat támasztja meg, belső oldalon viszont egészen a boltozat elejéig végighúzódik a megtámasztás. A sarokelem párnázottsága nem lebernyegesen vastag, hanem pont annyi szivacsozást kapott, amennyi kell. Külön öröm, hogy a tesztek alapján az anyagválasztás is kiváló a sarok belső oldalán. Kikopás, lyuk kialakulással szemben a vászon kiválóra vizsgázott! A boltozati megemelése nagyon határozott és hatékony megtámasztást ad. A kellemes futáshoz ennél magasabb nem is kell. A talp egészséges ruganyosságát éppen nem „eszi meg”. Akinek már-már orvosi eset a lúdtalpa, az talál a piacon még komolyabb belső megtámasztást, de a futók 99%-ának úgy vélem ez abszolút elég lesz.

Guiderails

A fenti külső-belső megtámasztási rendszert egyébként GUIDERAILS-nek keresztelte el a Brooks. Ami annyit tesz, hogy két oldalról, mint a kisgyerekeket első kerékpározásuknál egy-egy kis kerék, itt a lábfejet, mint két sín támasztja meg a középtalp habjába applikált két betét. Ezek remekül működnek a nem kívánt laterális mozgások kivédése ellen is, ezáltal hatékonyan segítik a saroklandolás utáni, kizárólag előre irányuló átgördülést. Egy stabil cipőnél további kívánalom a „megboríthatatlanság”. A talpa újra csak iparági átlag felett van a szélességét tekintve. Mivel ugyanakkor a ma jellemző nagyon vastag talpakhoz képest picit laposabb és a hab anyag is kicsit keményebb, így tényleg nagyon stabilan fekszik az úton. Nekem a felsőrésze volt kicsit a gyenge pontja. A megtámasztásnál fontos, hogy a felsőrész menyire flexibilis. Bár a Brooks Adrenaline GTS is kétféle szélességben kapható, a lábfejnél az anyag elég sok rugalmasságot mutat, ami miatt elülső landolásnál a nem pont egyenesen lépő futók tapasztalhatnak némi bizonytalanságot a landolásban.

A cipő karaktere a tartás alapján
95 %
enged
megtart

Középtalp dinamika

A már említett DNA Loft v2 egy EVA alapú középtalp hadanyag, amelyet a Brooks fejlesztett ki. Ennek a habnak alapvetően elég jó dinamikai tulajdonságai vannak. Legalábbis egy edzőcipőhöz mérten. Az átgördülésnél is szépen megmarad az energia, középtalpas futásnál pedig pláne. Gondolok itt 4 perc környéki tempókra. Addig nagyon jól dolgozik és amellett, hogy icipicit az átlagnál puhább a talpanyaga, egyáltalán nem süppedős benne a futás, legyen szó lassabb futásról vagy tempózásról. Különleges energia visszaadó rendszer, vagy egyéb ellépést segítő szisztéma nincs benne, de ilyen cipőbe ez teljesen felesleges is lenne. Stabilan tart és emellett enged futni, akár egészen komoly, már-már versenytempóig.

A cipő dinamizmusa szerint
80 %
kocogós
tempós

Brooks Adrenalin GTS 23 teszt-3
Brooks Adrenalin GTS 23 teszt-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Tapadás

Egy alapvetően aszfalt cipőről beszélünk. A tesztek alapján a kopórétege kiváló kopási tulajdonságokkal rendelkezik, de ahogyan ez lenni szokott, ennek a keményebb gumi az oka. Száraz aszfalton tökéletesnek éreztem. Sőt homokos, murvát talajon is kiváló, köszönhetően annak, hogy a kopórétegen nem akartak súlyt spórolni és egészen vastagra sikerült. A vastagabb kopóréteg pedig mélyebb barázdákat tesz lehetővé. Az Adrenaline GTS 23-ban tehát nyugodtan vehetjük az irányt az erdő felé is! Ami viszont rossz hír, hogy esőben a simább felületeken kifejezetten csúszós. Járólapon nagyon, lekopott aszfalton is. Kicsit erezettebb felületen már megállta a helyét.

80 %
korcsolya
tapad

Brooks Adrenalin GTS 23 teszt-2
Brooks Adrenalin GTS 23 teszt-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Ütéscsillapítás

Az ütéscsillapítása a középtalp anyagra van bízva. A DNA Loft v2 itt is bizonyítja, hogy egy tökéletes „öszvér hab” Soha nem éreztem sarokra lépve keménynek. A tervezett sarkas landolásnál a sarok kialakítása is picit tompítja félkörös, kiálló alakjával a becsapódási energiákat, és a GUIDERAILS is segít valamelyest a landolás finomhangolásában. Mint írtam fentebb, az elülső landolásnál érezhető némi keménység, dacára annak, hogy az iparági átlagnál a középtalp habja még mindig picivel puhább. Talán 1-2 mm plusz hab ezt orvosolná.

85 %
min
max

Brooks Adrenalin GTS 23 teszt-1
Brooks Adrenalin GTS 23 teszt-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Kényelem

A talp kialakítása, és az egész cipő feszes, de jó szivacsozása kiemelkedő kényelemben részesíti a használóját. Ugyanakkor számomra a betétje picit vékonynak, illetve keménynek tűnik. Ez is igazándiból csak nagyobb tempóknál, és elülső talpra érkezésnél érdekes. Olyankor picit keményebbnek érződik a landolás. A középtalp anyaga, a DNA Loft v2 egy átlagos puhaságú habanyag, amit a Brooks egyébként a Ghost 15-ben is használ. Megfelelően puha, de ugyanakkor éppen elég stabilitást is ad. A nyelvrész maximálisan jól párnázott, de pluszban még a cipőfűző is lapított és a cipőfűző lyukak is masszívan meg tudják tartani a fűzőt -eltekeredés nélkül lapított állásban-, így semmiféle nyomást nem érzünk a lábfejünkön. Nekem az elülső rész volt csak kicsit gyengébben kidolgozott. A vászon picit bő volt, és kicsit többet tudott nyúlni annál, ami egy elülső érkezésnél még oké. A cipő alapvetően kifejezetten sarokfutóknak készült, mégis ezt a gyorsabb futásoknál, vagy lejtőfutásnál többen tapasztalhatják majd. Továbbá a kicsit sportosabb talpbetét miatt nem maximális csak.

90 %
fapados
luxus

Hajlékonyság, rugalmasság

A legnagyobb meglepetést itt okozta a DNA Loft v2. A hab ugyanis kifejezetten hajlékony. Annak ellenére is, hogy azért elég masszív cipőről beszélünk. Stabil cipő, széles és vastag talp, mégis nagyon jól behajlik ellépésnél. Ugyanakkor dinamikus marad. Ami plusz meglepetés, hogy ez az átlagnál hajlékonyabb talp például hidegben, télen sem veszti el rugalmasságát, hanem szinte kuriózumként alig keményedik be. A piacon ez szinte egyedülálló tulajdonság!

80 %
merev
hajlékony

Szellőzés

A szellőzése egészen kiváló! Köszönhetően annak, hogy hatalmas lyukakból áll a felsőrész szövete, ugyanakkor sok gyártó az ennyire lyukacsos anyagot ráragasztja egy megtartó másik szövetre, és itt szokott elromolni a szellőzés. A Brooks meghagyta a nagy lyukakat, hogy hadd dolgozzanak. A szellőzése emiatt majdnem maximális. A komolyabb nyelv rész és a nagy oldalsó lehegesztés picit levesz belőle, de kategóriájában világbajnok. Majd csak arra kell figyelni, hogy az egyébként nagy hidegben is kiváló talpa miatt egész évben használva a téli hónapokban valami vastagabb zoknival kell használni. Osztályzat:

90 %
meleg
szellős

A Brooks Adrenaline GTS 23 hozta a várakozásokat. Egy olyan stabil cipőt ismertünk meg benne, amely nem akarja skatulyába szorítani a lábunkat, ugyanakkor úgy akadályozza meg az eldőléseket, hogy közben enged lendületesen futni. Erre mind a talp dinamikája, mind súlya alkalmassá is teszi. A kiváló szellőzése elöl annyi kompromisszumot kíván, hogy gyors futásnál, elülső landolásnál a felsőrész vászna az átlagnál több rugalmasságot mutat, de úgy gondolom, hogy a Brooks edzőcipőjének legtöbb használóját ez egyáltalán nem fogja érinteni vagy zavarni, és egy kiváló, valódi mindenest kapnak a pénzükért. Ami külön fontos, hogy kifejezetten jó ár/érték arányú cipő, azaz jó választás lehet azon amatőröknek, akik tényleg nem szeretnének több pár cipővel rendelkezni.

A Brooks Adrenaline-t a Brooks hazai forgalmazója biztosította szánunkra, de a teszt eredményébe semmilyen beleszólása sem volt.