On Cloudrunner futócipő teszt

On Cloudrunner futócipő teszt

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba - Támogatott tartalom
2022/09/07
Lassú futók, kocogók imádni fogják.

ON Cloudrunner

Végre ez a pillanat is eljött! ON cipő még nem volt a lábamon és megörültem, hogy végre tesztelhetek egyet. Annak mondjuk jobban örültem volna, ha egy olyan modellt kapok, amelyikben a Lehmann Csongi rohangálja a 15 perces 5 kiliket. A lényeg, hogy egy újabb márkát ismerek meg. Eddig egyébként csak jókat hallottam róla és több tanítványom is megelégedéssel használja, sőt, versenyeken is ON-ban futnak. 
No, a Cloudrunner nem ez a típus, ezt már elsőre is láttam. Direkt meg sem néztem, hogy mire javasolja a cég. Nem szerettem volna magam előre befolyásolni. 
Ami máris egy forradalmi adat, hogy a cipő 95%-ban újrahasznosított anyagokból készül! További pozitívum pedig, hogy jó nagy fényvisszaverő felületekkel látták el, ami őszi-téli edzéseken jól fog jönni. Viszont ami elsőre kézbe véve is megállapítható, hogy egy masszívabb kialakítású edzőcipőről van szó. Ezek után igazándiból már csak egy kérdés volt számomra: mennyire széleskörű a felhasználási területe?

On Cloudrunner futócipő teszt-5
On Cloudrunner futócipő teszt-5
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág


Súly

Férfi modell súlya 300 gramm. Megmondom őszintén, nálam a 300 gramm a vörös posztó. Ami afelett van, arra azt mondom, hogy só nehéz. A 300 gramm pont ez az adat. Néhány tesztelő könnyebbnek mérte, de alapvetően ez lényegtelen. Ez egy masszívabb nehezebb cipő, mint az átlag. Úgy az anyagát, mint a kialakítást tekintve is elég masszív. Csak egy példa: a nyelve az iparági átlagnak a duplája vastagságban. Kényelmes, de nem igazán értem, hogy mi indokolja ezt. Az látható, hogy talán nem is akartak nagyot spórolni. Úgy voltak vele: a tartás és kényelem mindenekfelett.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
300 gramm
360 gramm

Drop

28 mm-ről 19 mm-re lejt a talpa, azaz 9-es droppal rendelkezik. Ez egy átlagosnál aktívabb drop. Elvileg alkalmassá teszi a cipőt arra, hogy oda érkezzen használója, ahova csak akar. A cég egyébként ennek ellenére inkább saroklandolásra javasolja.

0 mm
9 mm
13 mm

Tartás

Kegyetlenül jól tart, ezt már séta közben is megállapítottam. Picit olyan elsőre, mintha a cipő diktálna, nem a felhasználója. Kicsit befolyásolja a mozgást mind séta, mind futás közben. Mondhatjuk rá, hogy durván tart. És itt most szó szerint. Nekem ezzel nincs bajom. Az ilyen cipők szoktak általában a betörést követően évekig kitartani és mivel itt eleve svájci minőségről beszélünk, szerintem pontosan ez lesz a helyzet. A sarka mind sarokcsészét tekintve, mind anyaghasználat alapján erősen tart szépen körben, plusz itt is megtaláljuk a vászonra felhordott talp hab anyagot kívül-belül, és hátul is. Ezzel minden körülmények között megadja a védelmet a sarokcsontnak dőlés ellen.

A boltozati megtámasztása is igen komoly. Azonnal kivettem a betétjét és nem csak egy hullám van benne, hanem egy igen konkrét megemelés. Nekem, mint lúdtalpasnak ez nagy öröm volt. A talp megemelése a középtalp vonalában végig megtalálható. Pronáló, szupináló lábnak egyaránt ad egy jó támasztást. A felsőrésze - mint egy top hegyi futócipőnek - iszonyatosan masszív. Deformálhatatlan vászonból készült, ami a tartást nagyon nagy mértékben befolyásolja.

A cipő karaktere a tartás alapján
90 %
enged
megtart

On Cloudrunner futócipő teszt-2
On Cloudrunner futócipő teszt-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Középtalp dinamika

Ez az, ahol a legtöbb kritika éri a Cloudrunnert. A talp habja kicsit durva. Mondhatnám, hogy kemény és ezt a mérések is megerősítik. Egy iparági mérés alapján az átlagos cipőtalp habnál 7,4%-kal keményebb a CLOUDTEC hab. (forrás Runrepeat.com) Ez nem tűnik nagy differenciának, mégis érezhetően keményebb az átlaghoz képest. Ami egy furcsa kettősséget ad a cipőnek, az maga a Cloud technológia. Van egy alapból jól tartó cipő, de közben a nagy lyukakkal a cipő úgy viselkedik futás közben, mint egy nagy hajó a vízen. Attól függően, hogy melyik irányban terheljük, az egész el tud dőlni. Illetve hiába kemény, futás közben a lyukakkal süppedőssé válik a mozgás. Ez a lápos érzés annál durvább, minél gyorsabban futunk benne, azaz a becsapódási erővel arányos. Séta közben nem érezni és akkor nem is dől sehova. Könnyű kocogásnál inkább a „felhős érzést” adja, de már egy lendületesebb futásnál is nagyon süppedőssé válik.
Ahhoz, hogy ezt egy jobb futó megússza ezt, az elülső részekre kell landolni, viszont a 9-es drop ellenére is, számomra ez nem volt egyszerű mutatvány, illetve a cipő középtalpas, vagy lábujjhegyes landolásnál is hozta ezt a tulajdonságát, csak kisebb mértékben. A sarkában látható a SPEEDBOARD műanyag lemez, ami a puha becsapódás után a dinamikus ellépésért felel. Véleményem szerint ebben a modellben ez egyszerűen nem működik. Vagy a talp hab miatt, vagy a Cloud-ok mérete miatt, de nem sok energia visszaadást éreztem futás közben.

A cipő dinamizmusa szerint
50 %
kocogós
tempós

On Cloudrunner futócipő teszt-3
On Cloudrunner futócipő teszt-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Tapadás

A cipő első blikkre aszfaltra lett kitalálva, így is hirdetik. Természetesen futottam vele terepen is és egy érdekességre lettem figyelmes. A süppedős talp keményebb terepen előny, mert minden kiálló kavicsot, követ felvesz. A betét alatt a cipő egy nagyon kemény platformon áll, ezért nem kell félni, hogy bármit is érezni fogunk a talpunkon. Lejtőn ez kifejezetten jól jön. És a slussz poén az, hogy az eldeformálódó kis „cloudok” mivel körül tudják ölelni a sziklákat, gyakorlatilag olyan tapadást tudnak produkálni, mint nem egy kifejezetten terepre készült cipő!

90 %
korcsolya
tapad

Ütéscsillapítás

Az ütéscsillapítás a dinamikai jellemzőknél leírtak miatt elég jók. Gyakorlatilag bármelyik részére érkezik a futó, mindenhol egy nagy lyuk várja, ami össze tud nyomódni teljesen. Mondhatjuk, hogy a tökéletes kímélő cipő. Hogy ez még sincs így, annak az oka az, hogy pont a sarokra érkezéskor kizárólag a talp habja van a lábunk alatt, az pedig ugyebár picit keményebb anyagú. Persze minimális előre dőlésnél a sarok alatti CLOUD működésbe lép, illetve a sarka úgy lett kialakítva, hogy egy üreg helyezkedik el a SPEEDBOARD műanyag lap alatt is, szóval tompít így is eléggé. Mindenesetre van nála puhább saroklandolást biztosító On cipő a piacon, (ez pedig a Cloudmonster, amit korábban teszteltünk) még ha kifejezetten jól csillapító képességgel rendelkezik is.
 

90 %
min
max


Kényelem

A CLOUDRUNNER kényelmes. A kényelme azonnal következik például a jól kialakított felsőrészből. A lábujjaknak pont elegendő hely van elöl, a betét jó kialakítású, a nyelv vastag, a szivacsozás bőséges. Az On stabil cipőnek nevezi a Cloudrunnert és nagyon közel is van hozzá. Szerintem viszont inkább egy jól kialakított és jól tartó neutrális futócipő, de az biztos, hogy a lábat minden irányban fogja, támasztja. Aki szereti ezt az érzést, az mindig biztonságban fogja érezni magát ebben a cipőben. A másik kényelmi funkció a Cloud technológia lyukacsos talpa. Ez ruganyos járást, kocogást tesz lehetővé. Kényelemből számomra majdnem maximális, amit tud.

90 %
fapados
luxus

On Cloudrunner futócipő teszt-4
On Cloudrunner futócipő teszt-4
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Hajlékonyság

Ha a betétjét felemeljük, lehet érezni, hogy egy nagyon masszív erős platform helyezkedik el alatta. Azt gondoltam, hogy majd alig hajlik, pedig egész jó hajlékonysággal, és rugalmassággal rendelkezik. Oldal irányban és hosszanti irányban is nagyjából hasonlóan torzítható a cipő. Minden irányból dinamikusan visszaáll alaphelyzetbe, de ha kell, szépen be tud hajolni.

80 %
merev
hajlékony

Szellőzés

Szellőzés szempontjából egész jó. Az elülső rész meglepően szellős, a két oldalsó panel is jó a lábfejnél, a nyelve már a vastagsága okán nem annyira átfújható és hátrafelé a sok lehegesztett felület némileg akadályozza a szellőzést. Ettől függetlenül szerintem a dög meleg napok kivételével eléggé „all round” cipő a Cloudrunner.

80 %
meleg
szellős

Összességében egy nagyon kényelmes cipőt ismertem meg a Cloudrunnerben, de vegyes érzelmeim vannak, mert kompetitív futóként számomra a kényelem azt is jelenti, hogy futás közben jól érzem magam benne. Aki már lendületesebb futásokra is képes, azoknak nem a Cloudrunner lesz a kedvencük. Tempófutásokra sem optimális, sem súlya, sem a talp anyagának energia-visszaadó képessége miatt.

Mégis tökéletes társ - kinek ajánlom?

Meglehet, hogy az átlagnál gyorsabb futó vagyok, de mégis azt kell mondjam, hogy a Cloudrunner a lassabb futóknak ajánlható. Kifejezetten lassú futóknak. Ők kizárólag a kellemesen rugózó járást és kocogást fogják kapni az ON-tól, és imádni fogják. A cipő megjelenése miatt egyébként utcai viseletre is alkalmas, egész napos sétákra, túrázásokra is tökéletes társ lehet, így egy komoly réteg választhatja annak ellenére, hogy teljesítmény orientált futóknak nem optimális.

A tesztet az On Running hazai forgalmazója támogatta, de a teszt eredményébe semmilyen beleszólása sem volt.