ASICS Gel Nimbus 24 teszt

ASICS Gel Nimbus 24 teszt

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba - Támogatott tartalom
2022/03/30
Az ASICS ma már 24-ik kiadását megélő cipője, a Nimbus az edzőcipők tipikus megtestesítője. Semmiképen sem neutrális, nálam inkább már a stabil cipők közé tartozik, de legfőképpen ami jellemző rá, az a kényelem.

ASICS Gel-Nimbus 24 futócipő teszt


Az ASICS ma már 24-ik kiadását megélő cipője, a Nimbus az edzőcipők tipikus megtestesítője. Semmiképen sem neutrális, nálam inkább már a stabil cipők közé tartozik, de legfőképpen ami jellemző rá, az a kényelem. A modell filozófiája, és talán legfőbb törekvése, hogy a Nimbus egy mindennapos edzőcipő legyen azok számára, akik a maximális kényelem mellett a lehető legstabilabb tartást keresik. Ugyanakkor élmény legyen benne futni, és a közepes teljesítmény közben maximális komfortot nyújtson, legyen szó egy hosszabb futásról egy nyári, tikkasztó napon.

ASICS Gel Nimbus 24 teszt-6
ASICS Gel Nimbus 24 teszt-6
Forrás: Kuttor Csaba

Súly

292 g (férfi 43-as), 255 g (női 39-es)

Az edzőcipők esetében valahol 300 grammnál húzom meg azt a határt, ami felett ma már ciki lenni. Az meg egyenesen frusztrál, amikor 270grammos cipőkre azt mondják, hogy „light weight”. Szóval a Nimbus éppen teljesítette a szubjektív vizsgafeladatom beugró kérdését. Az ASICS egyébként nem is hirdeti azzal, hogy könnyűsúlyú edzőcipő lenne. Arra ott a Nimbus Lite 3. Inkább egyéb erényeire fekteti a hangsúlyt, és azokból van is jó néhány.

Drop

Férfi modell: 10 mm (15-25), Női modell: 13 mm (14-27)

A Gel-Nimbus 24 hátul 26 mm, míg a lábujjaknál 16mm, amellyel egyébként 1 mm különbséggel a Nimbus Lite 2 adatait hozza (25 és 15). Míg a Lite 3 mintegy centiméterrel lett vastagabb talpú, addig a „sima” Nimbus megmaradt ennél a ma már lassan szinte laposnak nevezhető talpfelépítésnél. A 10-es drop ugyanúgy megmaradt, ami egy edzőcipőnél sztendert választás. Inkább sarok, de legfeljebb középtalp érkezésre lettek ezek a cipők optimalizálva.

0 mm
10 mm
13 mm

Tartás

Sarokmegtámasztás

A sarokmegtámasztást a komfort, és a stabilitás jegyében kimaxolták. A sarkon belül a Nimbus Lite-tól eltérően, egy igen komoly sarokcsészét helyeztek el, amelyet alul nagyon erősen megtámaszt a kétrétegű talp felső része, amelynek az anyaga Flytefoam. A sarokcsont körkörös megtámasztására még ezen felül is rátesz a nagyon jól kialakított és vastag talpbetét. A sarokcsont sarkantyú részén picit vékony a párnázottság, ami nem okozott nekem gondot, de akinek nem pont kör alakú a sarokcsontja, ott lehet gond, illetve hosszabb távon a kikopás – kilyukadás veszélye is fennállhat. A boka felé körben már jó vastag szivacsozást kapott, amely a vertikális mozgásokat megakadályozza.

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Bár neutrális cipőnek mondják, én úgy gondolom, hogy ennél többet tenni a megtámasztásért már bűn. Tök felesleges a teljes támasztás, hiszen csak elveszi azt a minimális rugalmasságot a lúdtalpas lábából. Nekem is van, így én azt mondom, hogy az alsó, FF Blast+ anyagú talpra felső rétegként ráapplikált, pontosan a boltozatot végigkísérő Flytefoam hab masszívitásával és kialakításával is tökéletesen támasztja meg a kissé lesüllyedt talpat. Erre még a talpbetét is rátesz egy lapáttal. A talpában pedig extraként megtalálható a Trusstic System, mely az elcsavarodásokat akadályozza meg. Érdekes, hogy míg a Nimbus 23-nál ez a műanyag lapka a cipő talpának aljára volt rögzítve, most a két-rétegű talpanyag közé helyezte az Asics. Úgy gondolom, ez utóbbi megoldás a jobb. Számomra stabilitás szempontjából is maximális a Nimbus.

A cipő karaktere a tartás alapján
100 %
enged
megtart

 
ASICS Gel Nimbus 24 teszt-3
Forrás: Kuttor Csaba
ASICS Gel Nimbus 24 teszt-3
Forrás: Kuttor Csaba

Dinamizmus

A középtalp anyaga alapvetően az FFBlast+ mely egy szuperpuha talp anyag. Tökéletesen csillapít, de mégsem öli meg brutálisan a dinamikát. Mindenesetre azért nem egy pattogós talphab. A 2 rétegű talp felső, kék része viszont Flytefoam, mely sokkal dinamikusabb, illetve keményebb is. Paradox módon, aki csak a lábfej elülső részére érkezik, avagy szimplán csak gyorsan fut, az kvázi csak a puha habra érkezik. Aki lassabb, vagy csak sarkos futó, az érkezik arra a részre, ahol a két hab közös munkájának eredményeképpen némileg feszesebb futást kapunk ajándékba. A sarok landolásnál a két hab között helyett kapott egy gél rendszer, amely a becsapódást pluszban csillapítja. A dinamikáját a fent leírtak meghatározzák. Lassabb futásnál nincs nagy becsapódás, és ott a cipő nem akadályoz a puhaságával, hiszen mindkét habot használjuk. Amint megemelkedünk, vagy próbálunk rohanni, azonnal azt éreztem, hogy a habbal küzdök. A cipő közepes tempóban eszméletlenül kényelmes. Itt 6:00-5:00-es iramról beszélek. 4:30 körül már visszadumál a Nimbus, 4:00-esben, vagy alatta már idegennek éreztem a tempót a cipőtől.

A cipő dinamizmusa szerint
70 %
kocogós
tempós

Talp tapadása

A talp kialakítása hasonló a Nimbus Lite 3-hoz. Hullámos, több rétegből álló elülső rész, mely emiatt jól hajlik. A tapadásért az AHAR gumi felel, amivel kapcsolatban száraz időben semmilyen negatívumot nem tudok elmondani, de vizes kő burkolaton már erősen megcsúszkált a cipő.

980 %
korcsolya
tapad

ASICS Gel Nimbus 24 teszt-4
ASICS Gel Nimbus 24 teszt-4
Forrás: Kuttor Csaba

Csillapítás

Az ütéscsillapításért leginkább a 2rétegő talpanyag alsó része, az FFBlast+ hab felel. Meglehetősen puha, így még annak ellenére is nagyon jól tompítja a becsapódást, hogy a talp önmagában nem is számít vastagnak. 26mm-ről 16mm-re csökken a talpvastagság előre, ez ma már lassan vékonynak számít. A sarokrészen az ütéscsillapításért még egy plusz gél betétet is kapott. Nem tudom van-e értelme ezek után 3-4cm közötti talpú cipőket gyártani, mert nekem a 80kilómmal ez a csillapítás, amelyet a Nimbus biztosít, tökéletesen elég volt.

100 %
min
max

Kényelem

Az ASICS semmi mást nem mond a Nimbusról, mint hogy ez egy kényelmes cipő. A talp puhasága, a megtámasztás tökéletessége, a talpbetét kialakítása, és anyaga mind a kényelmet szolgálják. Emellett még megkapta a legújabb innovációt, a gumírozott nyelvet, amely nem csak egy nyelv, hanem mint egy fél zokni, támasztja picit a boltozatot, körbeveszi az egész lábfejet, és egy rugalmas nyelvben végződik. A cipő felvételét ez picit lassítja, mert jobban ki kellett kötnöm ahhoz, hogy mindenhol szépen eligazítsam a gumit. Egy egyszerű meghúzás nagyjából sosem elég, pont azért mert rugalmas. Ha viszont már a lábamon volt, akkor talán az egyik legkényelmesebb futásélményem volt benne, amelyet vaalha is tapasztaltam. 

10 %
fapados
luxus

Hajlékonyság

A talp egész jól hajlik, és dinamikusan is áll vissza. A 6szakaszból álló elülső kopórésteg, és a relatív vékony, ráadásul puha talp hab együtt hozzák ezt össze. Azért külön piros pont jár, hogy bár jól hajlik, de a Trusstic System valóban megakadályozza a nem kívánt oldal irányú rotációkat.

90 %
merev
hajlékony

Szellőzés

A szellőzése szinte tökéletesnek tűnik. Az ECO Mesh, melynek 60%-a újra felhasz ált anyagokból áll, nagy jó tulajdonságokkal bír. Amellett, hogy masszívan tart csavarodások ellen, megfelelően lyukacsozott is. A logón kívül semmi sem akadályozza a szellőzést, így nagy melegben is használható. Az ASICS célja egyébként ez is: egy olyan „All round”, mindig használható kényelmes cipőt adni a futóknak, amellyel a futásaik 80%-át meg tudják oldani.

90 %
meleg
szellős

 

Összegzés

A Nimbus 24-ben egy tökéletes társat találtam meg még én is, aki azért néha napján szeret gyorsabban is futni. A legtöbb futásom az 5:00-4:00-es zónába esik. A Nimbus ennél lassabb futásoknál maga a gyönyör. Hihetetlenül kényelmes. A lendületes futásoknál már érezni, hogy nem segít, azonban nem is akadályoz. A legtöbb futó egyébként nem is nagyon jár abban a sebesség tartományban, ahol a Nimbus már kissé akadályozza a futást. Én is csak ritkán. Na, akkor felveszek egy könnyebb, gyorsabb cipőt. Minden másra ott az új Nimbus 24-esem!

A cikket az ASICS hazai forgalmazója támogatta, de a teszt eredményébe semmilyen beleszólása sem volt.