HOKA Arahi 5 futócipő teszt

HOKA Arahi 5 futócipő teszt

Nádas Romina
Nádas Romina - Támogatott tartalom
2021/05/03
Már első futás során meglehetősen gyorsan futottam vele, és kellemes meglepetésben volt részem.

Hoka Arahi 5 teszt

A HOKA Arahi 5 tesztelésekor nagyon közel volt egy hasonlítási lehetőség, ugyanis 2 évvel ezelőtt az Arahi 3-ast is a csapatunk tesztelte le, a nagy Mozgásvilág cipőteszt keretében. A Hokákkal eddig nem volt tapasztalatom, de mivel a csapatomban többen is használják és dicsérik, nagyon örültem, hogy végre én is megismerkedhetek egyikükkel. Az Arahi modell alapvetően ugyanazokat az értékeket képviseli évek óta. Egy könnyűsúlyú stabil cipőről van szó, amely egyszerre segít a pronáló láb megtartásában, a tökéletes kényelem biztosítása mellett kiváló ütéscsillapítást nyújt, és emellett „futni is enged” Mivel a külső megjelenése számomra ezt nem evidens módon mutatja, már első futás során meglehetősen gyorsan futottam vele, és kellemes meglepetésben volt részem.

HOKA Arahi 5 futócipő teszt-1
Arahi 5
HOKA Arahi 5 futócipő teszt-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Súly: 

Az Arahi modellek evolúciója során úgy néz ki Hokáéknál belőtték egy célsúlyt, és a továbbiakban a csökkentés - legalább is ennél a cipőnél - nem prioritás. Az Arahi 3-as 272, valamint 227 grammosak voltak, azaz 1-2 gramm ide-oda, de nem igazán mozdul sehova. Nagyjából ez egy korrekt súly, a női modell esetében (221 gramm)  talán pedig kifejezetten könnyűnek tekinthető, főleg ha figyelembe vesszük, hogy stabil cipőről van szó! 

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
275 gramm
360 gramm

Drop:

A korábban szintén a Mozgásvilág nagy cipőteszt alkalmával vizsgált Arahi 3-asnak is 5-ös dropja volt, ami a stabilitás ellenére némileg aktívabb futást tesz lehetővé. Sok oldalon az Arahi 5-ös esetében 9-10mm dropot jelölnek, de a HOKA oldalán egyértelműen 5 mm van, azaz itt is az állandóságra szavazott a cég. Érzésre is alacsonyabbnak tűnt, mert elég simán ment a talp közepére landolás.

0 mm
5 mm
13 mm

Tartás

Sarokmegtámasztás:

Az Arahi 3-asnál, sőt a 4-esnél is még hagyományos sarok kialakítást találunk. Az Arahi 5 kapott egy egészen érdekes sarokrészt. A sarok körben jó ívű, 2mm vastag műanyag betétet tartalmaz. A túl merev sarokrész sokszor csúszkálást okozhat. Számomra feszes tartást adott, szépen körülölelte a sarkam. Nem agyonpárnázott, csak a felső részén került rá körben szivacsozás, illetve egy egészen érdekes, felhúzást segítő nyúlvánnyal látták el. A sarok magassága, már ahol tart is, picit talán alacsonyabb, mint a cipők többségénél, de ez nem okozott sarokmozgást futás között.  

Boltozati alátámasztás: 

Stabil cipőről lévén szó, nagyon jó megtámasztással rendelkezik. A talp belső oldala, és a sarokrész körben, amolyan J alakban a jóval keményebb EVA J-Frame habot kapta, abszolút a pronáló lábakra fókuszálva. Amellett, hogy jobban tart befelé, a tartósság szempontjából is jót tehet a cipőnek, hiszen ez a hab kevésbé hajlamos a bedőlésre, és az összenyomódásra. A belső, boltozati rész emellett pluszban is meg lett emelve, és ha még ez sem lenne elég, akkor a talp-vászon találkozásánál egy puha keret is végigkíséri a lábfejet.  Laza bokaízülettel megáldott futóként ez a stabilitás számomra maga volt a mennyország.  

A cipő karaktere a tartás alapján
95 %
enged
megtart

HOKA Arahi 5 futócipő teszt-3
Stability without limits
HOKA Arahi 5 futócipő teszt-3
Forrás: Kakuk András

Középtalp dinamika:

A cipő dinamikáját meghatározza az 5mm drop. Simán engedi a középtalpra érkezést, ehhez nem is kell különösebben erőlködni. A keményebb talp abban mindenképpen segít, hogy a dinamika megmaradjon, ellenben gyorsabb futás során a nagyobb súlyúak, vagy lábfájósok, avagy csak a puhasághoz szokott Hoka rajongók keménynek fogják találni az Arahit. A kemény talp alul sok helyen tud behajolni, így a hosszabb ellépések sem okoznak gondot benne. Érzésre közepesen jó dinamikájú cipő, ami viszont ezt túlzott keménységgel éri el.

A cipő dinamizmusa szerint
90 %
kocogós
tempós

Talp tapadása:

A tapadása vizes úton is kiváló volt. Vizes, utcai cipőben csúszós beton felületen is megállta a helyét, így az utána következő felületeken/borításokon már értelemszerűen semmilyen problémát nem éreztem. A talp kopórétege a felxibilitás megfelelő fenntartása érdekében mély barázdákkal, szigetekkel ellátott, ezek sáros körülmények között a tapadásban is segítenek. Számomra maximális volt.

100 %
korcsolya
tapad

Ütéscsillapítás: 

A HOKA cipők alapvetően a csillapításról szólnak, ezért is használják őket előszeretettel az ultra futók. A megtámasztás is általában erősségük, mert a legtöbb modellnek a hagyományos cipőkhöz képest nagyjából centiméterrel szélesebb a talpa, ami egyértelműen segít abban, hogy ne billegjen a láb. A puhább talp a megnövelt szélességgel egyébként érzésre pont azt a talprugalmasságot adja ki, mint ami bármelyik másik cipő esetében tapasztalható. Az Arahi 5 esetében, az EVA J-frame miatt egy sokkal keményebbnek ható futásra kell felkészülni. A sarokrész nem áll ki túlzottan hátrafelé, és körben a keményebb habanyagból van, így picit keményebb élmény a landolás. Középtalpra érkezéskor nagyjából ugyanez a tapasztalat, hiszen ott egy szélesebb felületre landolunk, ami ráadásul belül ugyanúgy keményebb hab. A vastag talp így is átlag feletti csillapítással rendelkezik, de a Hokák között az Arahi a „kemény fiú”.

80 %
min
max

Párnázottság, kényelem:

A HOKA kényelemben mindig jól teljesít. Az Arahi 5-nél a tartás biztosító keménység összességében azért érezhető, de ezt kompenzálandó a betétje egyébként egy szuper puha, és egészen vastag Ortholite betét, ami a mérések szerint 55%-kal puhább a közönséges talpbetét anyagoknál. A felsőrésze egy elég feszes anyagból van, és szivacsozást sem vitték túlzásba. A lábujjak számára nekem elegendő hely volt, de én nagyon keskeny talpú futó vagyok, a masszívabb lábfejű hölgyeknek lehetnek problémái ezzel, hiszen a merevebb felsőrész idomulni is kevesebbet tud, ha adott esetben lenne rá igény. A nyelv megfelelően párnázott, és a kötője is széles és rugalmas. Nekem tökéletes volt, de a legkényelmesebb cipőimhez képest az Arahi 5 picit hátrébb van. 

85 %
fapados
luxus

Hajlékonyság:

A hajlékonyságát érte kritika az Arahi 3-as tesztben. Ami látható, hogy a vastag talpat igyekeztek felszeletelni több zónára. A kopóréteg megtörésével, a sok kis sziget kialakításával ez sikerült is, és egész jól hajlík annak ellenére, hogy a talpanyag merevebb, és maga a talp pedig vastag. 

70 %
merev
hajlékony

Szellőzés:

Szellőzés terén nagyon jó az Arahi 5-ös. Jóformán semmilyen kritika nem érheti, hiszen hatalmas lyukak vannak elülső részen, és egészen a sarokig végig megoldott a szellőzés. 

100 %
meleg
szellős

Összességében a HOKA Arahi 5-ös modelljét azoknak tudom ajánlani, akik annak ellenére is rendszeresen futnak hosszabb távokat, hogy a lábuknak van szüksége némi segítségre, megtámasztásra. A keménysége miatt kell kötni némi kompromisszumot, és talán a térdproblémásoknak nem ez lesz a kedvenc modelljük. Azonban a tartósságot, feszes tartást szerető, leginkább közepes, vagy lassabb tempóban futó futók imádni fogják.

HOKA Arahi 5 futócipő teszt-2
Arahi 5 talp
HOKA Arahi 5 futócipő teszt-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág