Brooks Ghost 14 teszt

Brooks Ghost 14 teszt

Wagner Tamás
Wagner Tamás - Támogatott tartalom
2021/10/06
Mindegy milyen lábbal rendelkezel, a Brooks Ghost egészen biztos pontosan illeszkedni fog a lábadra!

A Brooks legnépszerűbb futócipője

Az amerikai cipőgyártó a legnépszerűbb modelljét adta ki új köntösben. Egy valódi mindenes edzőcipőről beszélünk, ami hű társunk lehet a lassabb kilóméter gyűjtések során, de megállja a helyét a gyorsabb futásokon is, sőt akár tökéletes választás lehet egész napos viseletként, ha egy igazán kényelmes és tartós cipőt keresünk. Azon futók számára, akik most ismerkednek a futással és nem biztosak benne, hogy mit várnak el egy cipőtől, mi passzol igazán a futó stílusukhoz egy nagyszerű biztonsági választás a Ghost. A környezetvédelem irányába is tett lépéseket a gyártó, sok újrahasznosított anyag felhasználásával, valamint teljes egészében karbon semleges gyártást ígérve. A különböző lábfej típusok miatti méret problémákat a Brooks úgy orvosolta, hogy ez a modell nem kevesebb, mint 4 különböző szélességben rendelhető. Tehát mindegy milyen lábbal rendelkezel, a Brooks Ghost egészen biztos pontosan illeszkedni fog a lábadra!

Brooks Ghost 14 teszt-8
Brooks Ghost 14
Brooks Ghost 14 teszt-8
Forrás: Wagner Tamás

Súly: EUR 43: 280 g

A gyári adatnál picit többet mértem (286 gr), ami nem tragédia, de a neutrális cipők azért kb. 20 grammal könnyebbek szoktak lenni. Ennek oka a vastagabb talp, és a vastag szivacsozás lehet.  A gyártó egyébként kínál ennél könnyebb, teljesítmény centrikusabb, de nehezebb, így stabilabb modellt is a futóknak, előbbire jó példa a Launch, utóbbira a Glycerin.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
280 gramm
360 gramm

Drop

A széles körben elterjedt 10-es droppnál némileg emeltebb a sarka. A középtalp némileg vastagabb lett, ami szélesebb kör számára kínál jó futóélményt. Ráadásul valljuk be, a futók többsége azért sarokra érkezik, így a nagyobb drop keveseknek okoz problémát.

0 mm
12 mm
13 mm

Brooks Ghost 14 teszt-6
Brooks Ghost 14
Brooks Ghost 14 teszt-6
Forrás: Wagner Tamás

Tartás

Sarokmegtámasztás:

Egy jól párnázott és nagyon stabil tartást nyújtó sarokrészt alakítottak ki, ami a talppal együttműködve megakadályoz minden féle felesleges mozgást akár oldal, akár függőleges irányút. A párnázottsága meglehetősen vastag körbe végig a boka vonalon. Külső tartást a talp anyagának körkörös megemelése ad, míg egy belső merevítést is kapott. A magasabb tempó vagy a kanyargós útvonal sem okoz problémát a Ghostnak.

Boltozati alátámasztás, stabilitás:

A neutrális cipők közt a stabilabb alátámasztással rendelkező modellek közé tartozik, de ezt gyakorlatilag csak a vastagabb talp, és a körben megemelt, vászonra rávezetett hab adja. Különösebb boltozati emelés, avagy belső megtámasztás nincs a Ghostban. Ettől függetlenül az a tapasztalat, hogy hosszabb, akár több órás edzések során is végig stabil érzetet ad, akkor is, ha már kevésbé tudunk odafigyelni minden egyes lépésre a fáradtságtól vagy esetleg csúszósak, göröngyösebbek a körülmények, mert terepre tévedünk. Nagyon befelé dőlt láb számára nem ad különösebb segítséget, de az egyébként neutrális lábúaknak egész jó tartást szolgáltat.

A cipő karaktere a tartás alapján
80 %
enged
megtart

Középtalp dinamika

A középtalp teljes egészében a Brooks saját DNA habszivacsából készült. Az előd modell esetében, még csak fele- fele arányban használták fel ezt az anyagot, így az kevésbé adott olyan érzést, mintha a cipőt a lábunkra öntötték volna. Ennek köszönhetően meglepően hatékonyan támogatja a dinamikus futást is a cipő, első alkalommal amikor egy hosszabb bringázás után mentem ki benne futni meglepően tapasztaltam, hogy a kilométerenkénti átlagom 10-15 másodperccel jobb lett, mint ahogyan arra számítottam volna. Egy szó, mint száz, nincs benne karbon, vagy bármiféle segítség, mégis a DNA hab olyan tulajdonságokkal bír, ami a komfort mellett kiváló dinamikát is ad. Legalább is a közepes képességű futóknak. Őrületes rohanásnál már sok a puhaságból.

A cipő dinamizmusa szerint
70 %
kocogós
tempós

Brooks Ghost 14 teszt-5
Brooks Ghost 14 teszt-5
Forrás: Wagner Tamás

Talp tapadása

A talp kopó része két különböző keménységű gumiból készül. A sarok részen keményebb, míg középen és elöl puhább anyagot használtak fel. A kopóréteg emellett meglehetősen magas is, így várhatóan elég tartós lesz annak ellenére, hogy elég puha gumiból van, ami azért gyorsabban kopik is. Ugyanígy a barázdáltsága elég mély, így egyenetlen talajon, vagy földúton is jó tapadást biztosít. Az más kérdés, hogy a puha talp a hepehupás részeken nem ad sok támasztást, vigyázni kell a bokára, hogy nehogy kimenjen.

90 %
korcsolya
tapad

Csillapítás

Az ütéscsillapítást a Ghost esetében az új hab adja meg. A cipő jellemzően inkább sarokfutóknak lesz komfortos a magas drop miatt ellenben külön a sarok becsapódásnál plusz tompító rendszert nem kapott. A hátul 34mm-es talp elég vastag ahhoz, hogy a puhasága okán szépen tompítson így is.  Ez csupán 6mm-el kevesebb, mint a maximális magasságú sarokrész, amit a Nemzetközi Atlétikai Szövetség versenyein viselhetnek az elit futók. Persze ez nem egy teljesítmény orientált cipő, de azért nincs messze az igencsak magas sarkú top cipőktől. A DNA anyag picit keményebb, mint a konkurens gyártók hab anyagai, azonban ilyen vastagságban már rendkívül jól tompítja az ütéseket. Aszfaltból kiálló úthibákra, kisebb sziklákra, kövekre is szinte észrevehetetlenek futás közben.

70 %
min
max

Párnázottság, kényelem

A sarok, a felsőrész, valamint a meglehetősen vastag nyelv, valamint a lábhoz választható szélesség együttesen egy nagyszerű, kipárnázott érzést ad a lábfejnek, amely mintegy körbe öleli azt. Az előd modellnél és általánosságban a Brooksnál eddig jobban elterjedt ovális cipőfűzőt lecserélték teljesen laposra, ráadásul teljesen újrahasznosítottra, így amellett, hogy kényelmesebb lett, a bolygónknak is jót teszünk, ha ezt a modellt választjuk. A férfiak számára egyébként négy (keskeny, normál, széles, extra széles), míg a nők számára csupán három (keskeny, normál, széles) különböző szélességű lábfejre gyártják a cipőt. De azért ez így is igen nagy extra a cipő piacon!

90 %
fapados
luxus

Hajlékonyság

A korábban már dicsért DNA anyag gondoskodik a hajlékonyságról, egyes teszteknél tényszerűen is lemérik a hajlékonyságot, ami azt mutatja, hogy a Ghost a puha habnak, és a flex zónáknak hála meglehetősen jól hajlik. Sőt a neutrális cipőknél gyakorlatilag kétszer hajlékonyabb. A rugalmassága, és a dinamikája persze ezzel valamennyit sérül is, de a talp anyag elég feszesen áll vissza eredeti állapotába, szóval egy erős közepes szintet hoz a rugalmasság terén.

80 %
merev
hajlékony

Szellőzés, légáteresztés

A vastag és kényelmes anyagoknak köszönhetően a cipő hátsó részén némi csorbát szenved a felsőrész szellőzése, de alapvetően bőségesen el van látva szellőző lyukakkal, és a sarok, valamint a nyelven kívül plusz szivacsozás sehol sincs. A legnagyobb nyári melegben szerintem azért jelenthet kellemetlenséget a felsőrész vastagsága, de az év nagy részében jól használható cipő.

70 %
meleg
szellős

Összességében egy olyan cipő a Ghost, mely közepes vagy lassabb sebességű futóknak egy nagyon kellemes, és lágy futást fog lehetővé tenni. A komolyabb teljesítményre vágyó futók nem ebben fogják kiélni sebesség mániájukat, de akár számukra is egy jó opció lehet a regeneráló, könnyebb futások alkalmával, ugyanis hiába nem segíti nagyon az aktív futást, azért nem is akadályozza! A neutrális voltát nem cáfolta meg a cipő, tényleg olyanok válasszák, akiknek nincs túlságosan nagy problémájuk a lábfejükkel. Aki a földet is próbálja futás közben megmenteni, annak jó tudni, hogy sarokrész 86%-ban, a nyelv 33%-ban, a felsőrész pedig 45%-ban újrahasznosított anyagokból épül fel.

A Brooks futócipőt tesztre a Nyúlcipőbolttól kaptuk, de a cikkbe semmilyen beleszólásuk nem volt.

Brooks Ghost 14 teszt-1
Felsőrész
Brooks Ghost 14 teszt-1
Forrás: Wagner Tamás