Hoka Bondi 8 futócipőteszt

Hoka Bondi 8 futócipőteszt

Kuttor Csaba
Breitner Hanna
Kuttor Csaba - Breitner Hanna - Támogatott tartalom
2022/10/24
Trendin néz ki, kényelmes és az aktív futást is lehetővé teszi. Csak az a fránya súlya nem lenne

Hoka Bondi 8

A Hoka egyik legkedveltebb modellje a Bondi, amelyet ezúttal ketten egyszerre teszteltünk tanítványommal, Breitner Hannával, így a férfi, és a női modell is terítékre kerül. A cipő már a nyolcadik kiadását éli meg, és alapvetően neutrális, de egy ennyire széles, és megtámasztott cipőnél ez csupán annyit jelent, hogy nincsen benne plusz műanyag vagy bármi, ami direkt a megtámasztást szolgálná. Ugyanakkor simán elmenne stabilnak is, annyira felboríthatatlan és masszív. A Bondi elsősorban pihentető, könnyebb futásokra való, nem iszonyatos rohanásokra. Azoknak ajánlják elsősorban, akik a kényelmet az első helyre teszik a prioritási rangsorban. Jó, mondjuk ez nagyjából az összes Hokára elmondható, tehát nézzük miben is más a Bondi, mint mondjuk egy Arahi.

Hoka Bondi 8 futócipőteszt-2
Hoka Bondi 8 futócipőteszt-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Súly

Első ránézésre is ijesztően nagy a Bondi. Mind a magassága, mind a szélessége figyelemre méltó. Kicsit mintha a Hoka rájátszana a Bondi modellel az aktuális trendre és direkt megtartaná vastag „bumszli” cipőnek. Manapság nem csak a futócipők között, de az utcai modelleknél is látszik, hogy a fiataloknál nagyon bejön a baromi vastag lábbeli. Élek a gyanúval, hogy amikor például Amerikában a fél ország Hokában megy a Walmartba, akkor ez szempont. Tehát a Bondi jó nagy lett. Nagyobbnak néz ki, mint a Bondi 7-es, és sajnos nehezebb is. Bár a Bondi 7-esnek 323 gramm volt a gyári adata (US 9-es méret), a Bondi 8-asra pedig 311 grammot. Nálam 9,5-ös méret járt és bizony 329 grammot mértem. Fél méret nem jelenthet ennyit… Amikor egy hasonlóan kényelmes Clifton 250 gramm,, egy Arahi 270 gramm, akkor ez hatalmas különbség! Nálam vörös vonal a 300 gramm, amit a Bondi 8 csúnyán levert.

Hanna számára a tempós futásoknál mindig az volt a legfontosabb, hogy úgy érezze, repül a  cipőben. Sajnos ez a Hoka Bondi 8 modellénél nem így volt a méretei, de főként a súlya miatt. Ennek ellenére számára a hosszabb, lassabb tempójú futásoknál nem volt zavaró a szokatlanul nagy tömeg.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
311 gramm
360 gramm

Drop

A Bondi 4 mm-es droppal készül, ami támogatja az aktív futást. A saroknál 39 mm, míg elöl értelemszerűen 35 mm. Brutálisan magas tehát. Ami miatt mégsem dől semerre, mint egy toronyház, az a kegyetlenül széles talpa. Sokszor a saját lábszáramat is megrúgtam vele. A 4 mm-es drop már csak azért is jól áll a Bondi-nak, mert így szinte biztosan középtalpra lép a használója, és jobban átgördül a meglehetősen merev talp.
Hanna szerint a cipő felépítése, kialakítása és a 4-es drop illetnek egymáshoz. Kiemelte a gördülékeny, akadálymentes futást, a talp könnyű átfordítását.

0 mm
4 mm
13 mm

Tartás

Ahogy írtam, a Bondi szerintem világbajnok a talp szélességét illetően. Minden irányban nagyon jól tartja a lábfejet. A sarokrész a non plus ultra kategória. Merev sarokcsészét kapott, körben korrektül megszivacsozva. Azt, hogy kívülre miért kerül rá szivacs, ne kérdezze senki, nem értem. Itt is a design, és a sétálóknak való megfelelés diktálhatott. A talp CMEVA talpanyaga úgy rá lett emelve a sarokra körben, amennyire még egy modellben sem. A sarokrész tartása kifogástalan.

A boltozata is nagyon szépen meg lett emelve, amire szintén jobban odafigyelt a Hoka. Geometriailag új kialakítást kapott, amivel még kényelmesebb lett, és még jobban támaszt. Itt egyetlen probléma van a cipővel. A talpbetétje a boltozatnál túl keskeny, illetve az is széles, de a talp maga meg ugyebár baromira az. A gond ott van, hogy a talp és a betét belül éppen egyszerre érnek véget, és jön a vászon. Akinek rüsztösebb a lábfeje, annak egészen biztos, hogy belül rá fog lógni a talpa a betét szélére. Nekem nem túlságosan húsos a boltozatom, de hosszabb futásnál már éreztem, hogy belevág a cipő talpa belül. Ez különösen problémás egy Hoka esetében, amelyet elsősorban hosszabb futásokra terveznek. Fél centivel magasabban végződne a betét, és semmi baj nem lenne. Magasabb boltozatú futók ezt nem biztos, hogy érezni fogják, de alacsonyabb boltozattal, laza bokaízülettel erre figyelni kell a Bondi-nál. Tartás szempontjából jó értékelést kell adnom rá, mert tart, csak akinél kell a tartás, annál ez egy másik problémát fog előhozni.
Hanna szerint a cipő széles talpának és felsőrész kialakítása együtt talán nem is adhatna ennél jobb megtámasztást a lábnak. Mind oldaltól, mind hátulról úgy tart, hogy az futó lábfeje el se tudjon benne mozdulni. Sajnos egyet kell értenem Csabával abban, hogy a belső talp boltozatának felépítése nem a legszerencsésebb. A belső oldalon a talpbetét magas, ám túl keskeny ezért a hozzám hasonló laza bokaízülettel rendelkezők úgy érezhetik, hogy a cipő betéte belevág a talpukba, ami hosszútávon bizony fájdalmas lépéseket okozhat.

A cipő karaktere a tartás alapján
92 %
enged
megtart

Hoka Bondi 8 futócipőteszt-3
Hoka Bondi 8 futócipőteszt-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Középtalp dinamika

A középtalp dinamikája igazi meglepetéssel szolgált. Ránézve minden eszünkbe jutna, csak az nem, hogy dinamikus lesz. A gyártó sem erre tervezte. Elsősorban regeneráló futásokra, kényelmesebb, lassabb futásokhoz ajánlják. Erre a 4mm-es droppal nagyon gyorsan áthelyeződik a futás közben a futó súlypontja előre, és kifejezetten könnyen lehet síkon vele tartani egy komolyabb tempót is. Ebben a CMEVA hab anyag ezzel a szélességgel segítségemre volt. Amúgy sem az az indokolatlanul puha talphab, de ilyen szélességgel úgy eloszlik rajta a futó súlya, hogy kifejezetten jól lehet benne aktívan is futni. Itt jön a hiányérzetem, hogy ugyanez a felépítmény mondjuk 250 grammal hogyan működne. Emelkedőn hamar laposan kezdünk benne futni, illetve természetesen a nagyon nagy sebességet sem kultiválja a 39mm-es talp. Lendületes tempózáshoz síkon, aszfalton viszont sokaknak jó szolgálatot fog tenni így is. 
Hanna szerint első ránézésre, a Hokáktól már megszokott érzést várja a futó, nevezetesen azt, hogy egy nagyon puha belesüppedős élmény lesz a cipőben futni. Azonban pozitívan csalódott, hiszen a talpa egyszerre volt kemény, de elég rugalmas ahhoz, hogy a gyorsabb és lassabb futások során is megfelelő csillapítást adjon a lábának.

A cipő dinamizmusa szerint
80 %
kocogós
tempós

Hoka Bondi 8 futócipőteszt-1
Hoka Bondi 8 futócipőteszt-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Tapadás

Ez a cipő alapvetően aszfalt cipő. A kopóréteg sem lett különösebb karmokkal, kiálló részekkel ellátva. Ugyanakkor száraz körülmények között teljesen jól használható sziklásabb erdei talajon is. Miért? Mert a széles talppal nem fog kifordulni a bokánk. a vastagsága okán pedig mindent is felvesz. Mint egy chopper úgy gördül át mindenen. Tényleg tök jó erdőbe is!
Hanna szerint tapadás szempontjából a Bondi 8-nak tökéletes kialakítása van az aszfaltos edzésekhez. Mind száraz, mind vizes felületen csúszásmentesnek érezte. Sőt, terepen is elégedett volt vele, kényelmes, gondtalan futást tett lehetővé változatos talajvszonyok közepette is.

95 %
korcsolya
tapad

Ütéscsillapítás

Na egy kategória, amit nagyon rövidre lehet venni a Bondi esetében. Aki sarokra lép, annak 39mm csillapítás áll rendelkezésére. Ez hátul ráadásul mintegy másfél centi magasra van felsliccelve, hogy még kényelmesebb legyen a landolás. Az is. Számomra túlságosan is, így sosem léptem oda, maximum lejtőn éltem ezzel a segítséggel. A középtalpon is 37mm hab van a futó lába alatt, így arra senki sem fog panaszkodni, hogy a Bondiban kemény a futás. Van a CMEVA habnál puhább anyag, de én azokat már tök feleslegesnek tartom, Ez is 10-es.
Hanna szerint, mint általában a hosszú futásokra tervezett cipőknél, itt is nagyon fontos szerepe van az ütéscsillapításának. A talp vastagsága és sarkának kialakítása ezt a elvárást teljesen ki is elégíti, így bátran ajánlja azoknak, akik hosszútávon az ízületeiket egy jól csillapított cipővel szeretnék védeni. 

95 %
min
max

Kényelem

A Bondi kimondott célja a kényelmes futás. És tényleg kényelmes. Ezt véleményem szerint az új, anatómiailag még jobb kialakításnak köszönheti, és körben a kiemelkedő tartásának. Séta, lassú futás közben a puha, vastag talp is fokozza a kényelmet. A felsőrésze is jó kialakítású. A lábujjaknak elöl pont megfelelő a tér. Körben sehol egy felesleges varrás. Ami érdekes, hogy a nyelve amolyan fél bebújós. Csak a belső oldalon van rögzítve a talphoz. A funkcióját nem sikerült megfejteni. A felsőrészét sokan szűknek tartják, számomra ez az ideális felsőrész. Jól körbeveszi a lábat, és ha erősebben kötjük be, a nyelve akkor is megakadályozza azt, hogy bevágjon a cipőfűző. Az egyetlen negatívum a már említett belső boltozati emelés, és a betét találkozása lehet egyeseknél.
Hannának ebből a szempontból is pozitív élménye volt a Bondi 8-al kapcsolatban. Az elsőre szélesnek tűnő talprész ellenére az egyébként keskeny lábfejét is erősen, de kényelmesen tartotta. Az elülső része nem volt neki se túl keskeny se túl széles. A problémát itt nála is a túl magas betét belső része okozta csak.

85 %
fapados
luxus

Hajlékonyság

A majd 4 centi vastag talp itt erősen behatárolta a cipő képességeit. A talpán látszik, hogy nem is igazán törekedtek arra, hogy a Bondi nagyon hajlékony legyen. Flex zóna gyakorlatilag nincs a talpban, ahol jobban behajolhatna. A középtalp anyaga is feszesebb, masszívabb, mint az ilyen vastag talpú cipőknél szokásos. Így jóformán olyan érzés a Bondiban futni, mintha egy vékonyabb karbon lap is lenne beépítve a talpába. Lehet, hogy ez is volt a cél. A 4mm-es drop, és ez a feszes talp együtt okozzák a méretét meghazudtoló dinamikáját a cipőnek.

Hanna, ahogy számított is rá, nem ez volt a leghajlékonyabb cipője, amit valaha a lábán volt. Mivel a hosszabb távokra lett tervezve, ezért szerinte fontosabb volt a jó tartás kialakítása, amit talán a nehezebb hajlékonyság árán értek el, de ezzel együtt benne ez a tulajdonsága nem nagyon hagyott hiányérzetet.

55 %
merev
hajlékony

Szellőzés

Az Bondi 8 tipikus „four season” cipő. Nyáron nem túl meleg, télen nem túl hideg. Több rétegű vászonból áll a felsőrésze, és jól ellátták lyukakkal is, de azért nem extrém nagy, nyári és versenycipőket jellemző méretűeket látunk rajta. Szerintem pont annyit szellőzik, amennyit kell. Főleg mivel nem 100%-os rohanás a cipő tervezett felhasználási területe, az elvezetendő izzadtság, pára is valószínűleg kevesebb lesz, és azt meg is tudja oldani ezzel a kialakítással.
Hanna ebben az őszi időben, amelyben teszteltünk, ugyanúgy nem talált kivetnivalót a szellőzésében. Tavaszias-őszies időjárási körülmények közé egészen biztosan tökéletesen megfelel.

80 %
meleg
szellős

Összességében a Bondi 8-ra kicsit mérgesek vagyunk, mert alapvetően egy tök jó koncepció a vastagabb, de futásra jobban kialakított cipő, mely a kényelem mellett trendin néz ki és az aktív futást is lehetővé teszi. Ezzel meglehetősen széleskörű felhasználási lehetőséget teremtenek neki. Csak az a fránya súlya nem lenne. A felsőrésze egyébként nem annyira van agyonszivacsozva, ott nem sok gramm fogható. Tartok tőle, hogy a CMEVA habbal ezzel a vastagsággal a cipő ennyi, és kész. Valószínűleg más középtalp anyaggal nem tudták volna elérni ezeket a jó gördülési tulajdonságokat, és mellette ezt a feszes, jó tartást. Értelemszerűen puhább hab = gyengébb tartás, több eldőlés, kevesebb dinamika.
Idővel talán sikerül valahogy levinni 300 gramm alá, addig is a Bondi egy jó választás azoknak, akik a fenti értékeket, ha nem is 100%-osan, de minden szeretnék megkapni.

A tesztet a HOKA magyarországi forgalmazója támogatta, de a teszt eredménybe semmilyen beleszólása sem volt.