Mizuno Wave Inspire 17 teszt

Mizuno Wave Inspire 17 teszt

Nádas Romina
Nádas Romina - Támogatott tartalom
2021/10/06
A Mizuno Wave Inspire 17 hozta a korábban megszokott színvonalat. Olyan segítséget az a pronáló lábaknak, melyet kevés cipő tud, és az új fejlesztéseknek köszönhetően ezt úgy teszi, hogy a gyorsabb futást sem akadályozza

17-ik kiadású Wave Inspire

A mizuno stabil futócipőjének igen komoly múltja van. Immáron 17-ik éve gyártják. A megjelenése is már tekintély parancsoló, kételyt sem támaszt az emberben, hogy mire számítson. Aki a cipőüzletbe úgy lép be, hogy egy masszív, stabil cipőt keres, szerintem azonnal kézbe veszi. Aztán ha megnézi az árcédulát, akkor egészen biztos, hogy minimum felveszi, és ad neki egy esélyt a próbával. A jelenlegi piacon nagyon jó ár/érték aránnyal rendelkezik, hiszen 100euro környékén már nem sok minőségi cipő található. A kidolgozottsága, minősége azonnal érezhető, és számomra még a színe is vonzó, a női vonal babakék/rózsaszín világából kiszakad, de nem is megy el a terepcipőktől beszivárgott hegyi-cipős, poros színek felé.


Súly: 310 és 260 gramm (férfi – női modell)

A stabil cipők súlya hagyományosan 300 gramm körül alakul. Pár gramm különbség választja el például az Asics szintén stabil Gel-Kayano-jától. Érdekes mód a férfi verzió 5grammal nehezebb, a női picit könnyebb. Ami biztos, ennél a modellnél nem szempont a súlycsökkentés, a lehető legnagyobb komfortra törekednek a fokozott párnázottsággal, ugyanakkor a jobban csillapító talp is jellemzően vastagabb. 31mm-es a sarok, 19mm a cipő orra. Egyébként nem is extrém magas, inkább átlagosnak mondható az edzőcipőknél.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
310 gramm
360 gramm

Drop

Az Insprire mindig is 12 mm-es droppal készült, ezen nem változtattak. Itt a férfi és a női modell ugyanazt a lejtést kapta, ami egy rövidebb női modell esetében egyébként mégis picit meredekebb lejtést jelent, azaz egy női 37-es cipőt használója sarkasabbnak fogja érezni, mint egy 45-ös férfi ugyanazt. Nekem picit sok volt a 12 mm, egyértelműen sarokra lépést támogatja, és erőlteti.

0 mm
12 mm
13 mm

Tartás

Sarokmegtámasztás

A sarokmegtámasztása makulátlan, de erre szükség is van, mert elég masszív a cipő hátsó traktusa. Ha picit magasabban futottam benne, akkor sem mozgott a sarkam, de ott már lehetett érezni, hogy a sarkamra feszült. Párnázottsága nekem tökéletes volt, és egy komoly belső merevítés teszi igen stabillá. Ráadásul a talp anyaga is rá van emelve, a hátsó részen egészen 2 cm magasan. Egyetlen pici észrevétel, hogy a boka vonal nekem bő volt kicsit, de persze ez erősen lábformától is függő dolog.

Mizuno Wave Inspire 17 teszt-4
Sarokmegtámasztás
Mizuno Wave Inspire 17 teszt-4
Forrás: Kuttor Csaba

Boltozati alátámasztás

A boltozati megtámasztása nem eltúlzott. Érdekes módon a belső oldalon a boltozat inkább a sarok felé kap komolyabb megtámasztást. Nem is feltétlenül a talp van alátámasztva, hanem a sarokcsont beesése lett ezzel jobban megakadályozva. A futás szempontjából ezt jobb megoldásnak tartom, mint a boltozat teljes megtámasztása, hiszen akkor a talp rugalmasságát elveszik. Így a futó azt érzi, hogy nem dől be a lába, de a boltozat minimálisan még mindig tud egy kicsit rugózni, és ez jót tesz a dinamikának.
A talp belső oldala ezen felül a Mizuno klasszikus Wave technológiája által is meg lett támasztva, ugyanis a wave hullás kívül laposabb, belül viszont mint egy híd rácsos tartója, igencsak komoly tartást ad.
Ez még kiegészül azzal, hogy a cipő középvonalában kívül és belül is a vászon egy egész vastag műanyag megerősítéssel, rávasalással rendelkezik, ami így a lábfejet mozdulatlanul tudja tartani. Persze ilyen cipőknél éppen ezért a cipő bekötésére is jobban oda kell figyelni, mert elzsibbaszthajuk egy túl erős meghúzással.

A cipő karaktere a tartás alapján
95 %
enged
megtart

Mizuno Wave Inspire 17 teszt-2
Boltozati alátámasztás
Mizuno Wave Inspire 17 teszt-2
Forrás: Kuttor Csaba

Középtalp dinamika

A Mizuno Wave technológiája a rezgések elnyelése mellett a dinamikai jellemzők megőrzéséért is felel. Feladata a saroktól lábujjig való átvezetése a futónak úgy, hogy az a leggördülékenyebb legyen.  Az Inspire korábbiaktól eltérő, újraformázott WAVE hullámot kapott, mely stabilizálja a sarok alatti részt, a befelé dőlő lábat picit kifelé tereli. A hullám maga az ENERZY FOAM-on belül helyezkedik el, mely a talp anyagának alsó fele. A felső U4ic talpanyag az egész cipő hosszán végigfut, és a két EVA alapú hab prémium puhaságot ad. Az ellépésbe a hab dinamikusan besegít, nem annyira nyeli el az energiát, mint sok más stabil cipőnél tapasztalható. 4perc alatti tempófutásnál, már a középtalpra landolva egész gazdaságosan lehet benne fenntartani a sebességet, ami mindenképpen meglepetés volt számomra.

A cipő dinamizmusa szerint
70 %
kocogós
tempós

Mizuno Wave Inspire 17 teszt-3
Profilból
Mizuno Wave Inspire 17 teszt-3
Forrás: Kuttor Csaba

Tapadás

Aszfaltcipőnek hírdetik, de úgy gondolom, hogy a stabil tartása miatt nem kell félni benne dimbes-dombos terepen sem, és ott is egész jól megkapaszkodik, mert meglehetősen vastag a kopórétege, és jó mély barázdákkal van ellátva. Maga a gumi pedig egész puha, így kiváló tapadási tulajdonságai vannak, aszfalt úton különösen.

90 %
korcsolya
tapad

Mizuno Wave Inspire 17 teszt-1
Talp
Mizuno Wave Inspire 17 teszt-1
Forrás: Kuttor Csaba

Ütéscsillapítás

Ütéscsillapítása kiemelkedő. Bár elsőre furcsán „kopogósnak” tűnik a cipő, mert elég széles a talp, és masszív a talpa, de az ENERZY FOAM már landolásnál is jól tompít, ráadásul a talp hátsó része fel is van emelve picit. További plusz tompítást szolgáltat a talp kiképzése. A sarok alatt egy mintegy másfél centiméter mély árok húzódik végig egészen a talp közepéig. Ebbe az üregbe picit bele tud huppanni a cipő, így további puhaságot ad.

90 %
min
max

Kényelem

Korábban az Inspire-rel szemben több kritika is volt a lábujjak helye miatt. Többen picit szűknek tartották. Ez érdekes, mert a japán modellek nekem eddig inkább mindig szélesebbek voltak. Az Inspire 17-nél már nem találni ilyen kritikát, és számomra is maximálisan jó volt a felsőrész belső kialakítása. A nyelv elég széles, a cipőfűző is szélesebb az átlagnál, ami jobban eloszlatja az erőket. A vászon szövése nagyon érdekes, olyan térbeli szerkezete van, aki amellett, hogy segíti a szellőzést olyan vastag, és puha, mintha szivacs lenne.  

90 %
fapados
luxus

Hajlékonyság

Az Inspire talpán 3 flex zóna van, abból kettő esetében rendes szünet van a kopórétegben. Az elég nagy mozgásterjedelmet ad a talpának. Edzőcipőket megszégyenító módon hajlékony a talpa, de ugyanakkor feszes rugalmasságot ad, azaz dinamikusan áll vissza eredeti állapotába ellépést követően. Ezzel segíti az elrugaszkodást is.

80 %
merev
hajlékony

Szellőzés

A felsőrésze, mint írtam is nagyon szellős, rengeteg lyukkal. Ez nem egy vékony, de nagy lyukkal kialakított vászon, hanem mint egy térbeli rácsos szerkezet. Több helyen is kifejezetten a nyári forró melegre tervezett edzőcipőnek nevezik. Én ezt most nem tudtam az őszi napokon kipróbálni, de érzésre valóban makulátlan a szellőzése. Az oldalsó részeken sok helyen eléggé le van hegesztve, és a nyelv is elég vastan, de nagyon közel volt így is a maximálishoz!
a kategóriájában egy igen jó szellőzést biztosít.

90 %
meleg
szellős

Mizuno Wave Inspire 17 teszt-6
Mizuno Wave Inspire 17 teszt-6
Forrás: Kuttor Csaba


A Mizuno Wave Inspire 17 hozta a korábban megszokott színvonalat. Olyan segítséget az a pronáló lábaknak, melyet kevés cipő tud, és az új fejlesztéseknek köszönhetően ezt úgy teszi, hogy a gyorsabb futást sem akadályozza. Egy 8-10mm-es droppal kedvenc edzőcipőm lenne, de el kell fogadjuk, hogy ezt a modellt kifejezetten, és kimondottan sarokra landoló futóknak tervezték. A minőségi kialakítás, és a felhasznált anyagok garanciát adnak arra, hogy akinek stabil cipőre van szüksége, az az Inspire 17-ben egy relatív olcsó, ugyanakkor tartós társra fog lelni.

A Mizuno Wave Inspire futócipőt tesztre a Nyúlcipőbolttól kaptuk, a Mizuno magyarországi forgalmazója támogatta,  de a teszt eredményébe semmilyen beleszólásuk sem volt.