ASICS Gel-Nimbus Lite 3

ASICS Gel-Nimbus Lite 3

Bragmayer Zsanett
Bragmayer Zsanett - Támogatott tartalom
2022/03/30
A könnyűsúlyú edzőcipők az utóbbi időben talán a futócipő eladások legnagyobb szegmensét jelentik...

ASICS Gel Nimbus Lite 3 futócipő teszt


A könnyűsúlyú edzőcipők az utóbbi időben talán a futócipő eladások legnagyobb szegmensét jelentik, így nem csoda, hogy az Asics a Nimbus Lite 2 sikerén felbuzdulva tovább gondolta a Nimbus Lite-ot, és egy akkorát fejlesztett rajta, hogy ugyanezzel az erővel adhatott volna egy másik nevet is neki. A cipő megjelenése első blikkre nagyon hasonló, csak éppenséggel a talpa nem kevesebb, mint 1 cm-rel lett vastagabb, a testvérek között sem kevés. Egy-két finomsággal még feltuningolta a japán cég a Nimbust, amelyekre igyekeztem fókuszálni, hogy mennyire érezhető változtatások.

A méretezése teljesen rendben volt, azaz a 39-es méret most elegendő volt, ami a 39,5-ös Metaspeed Sky versenycipőmhöz képest azt jelenti, hogy akkor az Asics karbonos cipője egy picit szűk.

ASICS Gel-Nimbus Lite 3-2
ASICS Gel-Nimbus Lite 3-2
Forrás: Kuttor Csaba

Súly

265 gr (férfi 43-as), 230 gr (női 39-es)
Az edzőcipők között meglehetősen jó súlya volt már a Lite 2-nek is, amiből nem az a bravúr, hogy kb. 5 grammot sikerült lefaragniuk, mert ezzel nagyjából pont ugyanabban a kategóriában maradt a cipő, hanem az, hogy az ugyanolyan, vagy picit kisebb súlyt egy jóval vastagabb talppal érték el.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
265 gramm
360 gramm

Drop

Férfi modell: 10 mm (15-25), Női modell: 13 mm (14-27)

A Lite 2 hátul 25 mm volt, míg a lábujjaknál 15 mm, azaz 10es droppal rendelkezett. A Lite 3 a 10-es dropot megtartva hátul már 35 mm-es, és elöl 25-ös. Külsőre ez a változtatás nem is annyira szembeötlő, de a lényeg az, hogy jóval több anyag van a futó lába alatt.

0 mm
13 mm
13 mm

Tartás

Sarokmegtámasztás

A sarokmegtámasztást jómagam nem igazán szoktam kihasználni, két okból sem. Az egyik, hogy sem lúdtalpam, sem alacsony bokaízületem nincs, a másik pedig, hogy meglehetősen aktívan, jóformán a cipő orrán futok. Egy edzőcipőnek azért nem árt, ha komolyabb a sarok megtámasztása, ami a Nimbus Lite 3-nál nem annyira hangsúlyos. A cipő sarokcsészéje eléggé flexibilis, és vékony. Az oldalirányú támasztást úgy éreztem elsősorban nem is a sarok oldja meg, hanem a talp szélessége, és annak trapéz alakja. Korábbi cipőimnél fél-1 cm-rel szélesebb a talpa, ami akár a kifelé, akár a befelé dőlést jóformán lehetetlenné teszi. A szivacsozás az alsó részen egészen vékony, míg a boka felé egy centit meghaladó vastagságú. Ez a függőleges mozgásokat abszolút megakadályozta.

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Egy neutrális cipőről beszélünk, ami azonban a vastag talpának, és a robosztus kialakításának köszönhetően simán nyújt annyi stabilitást, mint nem egy stabil ligában induló edzőcipő. A boltozati megtámasztása nekem bőven elegendő volt, a belső hullám optimális segítséget ad anélkül, hogy a dinamika rovására menne. A belső megtámasztást annyira komolyan vették a Nimbus Lite 3-nál, hogy ahol más cipőnek még csak talpa sincs, vagy egy nagyon komoly megemelés, addig itt a boltozat alatti rétegre kopóréteg került! A stabilitást a felsőrész is nagyban segíti, amellyel együtt nagyon nehéz belekötni az alátámasztásába. A 99-es ellenére nálam ennél több sosem kellene, de persze vannak még ennél is stabilabb kialakítások.

A cipő karaktere a tartás alapján
85 %
enged
megtart

ASICS Gel-Nimbus Lite 3-1
ASICS Gel-Nimbus Lite 3-1
Forrás: Kuttor Csaba

Dinamizmus

A középtalp Flytefoam anyaga, amely tulajdonságait tekintve alapból egy nagyon jó középút a könnyű és a feszes tartás között, itt a plusz 1centiméterrel már némileg puhának érződik még annak ellenére is, hogy a szélesebb talp miatt a jobban eloszló erők miatt ugyanaz a talp általában picit keményebbnek szokott tűnni. A Nimbus Lite 3-nál azt tapasztaltam, hogy lassabb tempónál egy optimális tompítást ad, és nem vesz el a futótempóból sem, nagyjából harmonikusan lehet vele futni 4:30-ig. Minél gyorsabban futunk a puha talpba egyre jobban belepréselődik a lábunk, amellyel már egyre több dinamika vész el. Én úgy érzem, hogy lassabb edzésekhez, regeneráló futásokhoz tökéletes választás. Sőt, nem annyira kompetitív futóknak félmaraton, maratoni cipőnek is tökéletes lehet. De hangsúlyozom, a legoptimálisabb tempóban is inkább azt éreztem, hogy nem zavar a cipő, de dinamikailag a futást nem annyira segítette. A 10mm-es drop miatt nehéz nem sarokra, de minimum középtalpra érkezni vele. Az átgördülés alacsony tempónál egészen kényelmesen megy végbe, de amikor nagy tempónál összenyomódik jobban a talpa a becsapódás helyén, akkor már onnan nehézkes a továbbgördülés.

A cipő dinamizmusa szerint
60 %
kocogós
tempós

Talp tapadása

Érdekes, hullámzó szakaszokból áll a talpa, amire elsőre azt gondolnánk, hogy megkapaszkodik szépen mindenhol, és száraz időben nem is éreztem semmilyen problémát, de vizes felületen az Asics saját AHAR gumija már meglehetősen zavaróan meg-meg csúszott. Valahogy a kopóréteg gumija nem szereti a nedvességet. Ez mondjuk maratonokon, frissítőállomások közelében is kellemetlenségeket okozhat…

70 %
korcsolya
tapad

ASICS Gel-Nimbus Lite 3-4
ASICS Gel-Nimbus Lite 3-4
Forrás: Kuttor Csaba

Csillapítás

Az ütéscsillapításért a vastag talp, és a Flytefoam talpanyag felel. Ezeken felül a sarokrész, amire a 10mm-es droppal a futók nagy része érkezni fog, meg lett emelve. A saroknál a megemelésen túl pedig még egy jó centimétert ki is áll hátrafelé a talp, amivel további csillapítást ad landoláskor. Összességében a csillapítása csak az Adidas Boostjához, vagy a Nike vastag talpú cipőihez mérhető, és azzal együtt maximálisnak éreztem, hogy a másik oldalon ez egy bizonyos ponton túl már a futás dinamikájának kárára megy.

100 %
min
max

Kényelem

A talp mellett a Lite 3 legnagyobb újítása a felsőrésze. A korábbi vászon anyagot egy új szövési technológiával még feszesebbre alkották.  Oldal irányban például olyan masszív, hogy teljesen megakadályozza a lábfej rotálását. Elöl úgy lett kialakítva, hogy hosszanti irányban tart keményebben, míg oldal irányban egy pici rugalmasságot ad, a lábfejet feszesen körbeölelve. Ami érdekes, hogy a lábujjaknak túl sok a hely. Ezt több tesztelő is ugyanígy érezte, nálam is ez volt tapasztalható. Hál Istennek horzsolódást, vagy hólyagképződést hosszabb futások során sem okozott ez. Egyébként a felsőrész 60%-ban újrahasznosított anyagból áll, azaz meglehetősen ECO-friendly. A nyelv kialakítása egy igazi innováció. Egy gumírozott 6-7cm hosszú keretbe dugja be a lábát a futó, mely a lábfejet középen egészen körbeöleli. Ez a keret maga a nyelv is, ami így szintén az átlag nyelvektől eltérően hihetetlenül flexibilis. Annyi hátulütője van a dolognak, hogy felvételnél ahhoz, hogy szépen a lábfejünkön eloszlassuk a gumit, jobban ki kell kötni a fűzőt. Utána viszont kapunk cserében egy nagyon kényelmes, jobb megtartást.
A kötője elsőosztályú. Bár csak 5 lyukkal, tehát meglehetősen kevés kötéssel látták el, de a lapított cipőfűzővel eloszlik a bekötözés energiája, maximálisan jól tart.

90 %
fapados
luxus

Hajlékonyság

A talp nagyon jól hajlik vastagsága ellenére is. Az első rész gyakorlatilag 6 zónára oszlik, ami tökéletes hajlékonyságot kölcsönöz a cipőnek. A Flytefoam anyag pedig egy dinamikus visszacsapást biztosít. Az oldal irányú csavarodásokat a talp a szélessége miatt is szépen blokkolja.

80 %
merev
hajlékony

Szellőzés

A szellőzése tökéletesnek tűnik. Eleve semmi logó, vagy rávarrás nincs a vászonra. A szövés meglehetősen szellős, plusz a forradalmi nyelv kialakítás együtt jár azzal, hogy nagyon vékony, és a legtöbb cipőtől eltérően még ott is tud szellőzni a lábfej. Az edzőcipők között ez a tökéleteshez nagyon közel van.

90 %
meleg
szellős

Összegzés

Az látszik, hogy számomra nagyon jól meghatározható azoknak az edzéseknek a köre, ahol az Asics Gel Nimbus Lite 3 tökéletes választás lesz. A folyamatos, nem túl gyors futásaimhoz, a regeneráló futásokhoz, vagy esetleg akkor fogom előnyben részesíteni, amikor picit fáradtabbak az izmaim, és némileg több támasztásra, és tompításra vágyom. A Nimbus Lite 3 a legtöbb futónak emiatt tökéletes versenycipő is lehet hosszabb távokhoz, de egy meglehetősen gyors iramig bárkinek hűséges társa lehet egy lábkímélő könnyed futáshoz.

A tesztet és a  cikk íróját - Bragmayer Zsanett olimpikon triatlonistát - az ASICS támogatta. A támogatónak a teszt eredményébe semmilyen beleszólása sem volt.