ON Cloudrunner 2 teszt

ON Cloudrunner 2 teszt

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba - Támogatott tartalom
2024/05/19
Szerintem most született meg az ON igazi „Daily Runner” cipője, Isten hozta!

ON Cloudrunner 2

Sokat gondolkodtam, mi jellemezné az ON cipőket legtalálóbban. Én azt látom, hogy a megjelenésből sosem enged a svájci márka. Ugyanúgy, mint a brand nagykövete, Roger Federer a teniszpályán, az ON cipők is mindig elegánsak, jó megjelenésűek. Mondhatni, a futócipők arisztokratái avagy fordítva: az arisztokraták futócipője. Némelyik modell annyira jól néz ki, hogy nem véletlenül a jómódú országok sétálócipőjévé vált az elmúlt években. Amerikaiak simán felveszik elegáns ruhához is… Nos, a Cloudrunner előző modelljét éppen én teszteltem és hát kaptam hideget-meleget utána. Nem igazán tekintek rá azóta sem futócipőként, ugyanis merev anyagokból, egy nehéz, „kopogós” cipőt sikerült piacra dobni, amely a mindennapos edzőcipők ligájában indult, de jó megjelenés ide, elegancia oda, mindenre jó volt, csak futni nem. Lehet, hogy az ON olvassa a Mozgásvilág-os teszteket, vagy egyszerűen csak belátták azt, hogy nem sikerült tökéletesre az első kiadás, mindenesetre olyan változtatásokat eszközöltek máris a második verziónál, hogy szinte egy új cipővel van dolgunk. Előre leírom: minden, amihez nyúltak, pozitív irányba történt!

ON Cloudrunner 2 teszt-1
ON Cloudrunner 2 teszt-1

Súly

A férfi modell súlya 300 grammról 274 grammra módosult. A majd 10 %-os csökkenés akkora, hogy alapjaiban határozza meg több kategóriában is a modell megítélését. A 274 gramm már olyan súly, amire nem egy gyártó odabiggyeszti az adott cipő nevébe a „light” szócskát. Az ON ezzel egy csapásra FUTÓCIPŐ-vé varázsolta a Cloudrunnert. Bravó, és még egyszer bravó!

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
274 gramm
360 gramm

Drop

Hivatalosan a drop 10 mm, ami  közepesnek, átlagosnak számít, azaz valóban arra készült a cipő, hogy a lehető legtöbb típusú futóedzéshez legyen alkalmas és a futók legszélesebb tömege választhassa. Teljesen oké a saroklandolás benne, de az aktív futást is támogatja.

Általunk tesztelt futócipők dropja min/max
0 mm
10 mm
13 mm

ON Cloudrunner 2 teszt-5
ON Cloudrunner 2 teszt-5

Tartás

A Cloudrunner első kiadása is kiváló volt a tartást illetően. Kicsit akkor úgy nézett ki a dolog, hogy rengeteg anyaggal és szimpla keménységgel érték ezt el. Itt a kidolgozásra, az anyagválasztásra és a középtalp hab keménységére is gondolok. A Cloudrunner 2 ellenben nagyjából ugyanazt a tartás biztosítja, mégsem érzi a futó ez túl durvának. A sarokrész vertikálisan két részre osztható. Alul kívül-belül műanyag megerősítést kapott. Maga a hab nem lett túlságosan felemelve. A sarokcsésze eszméletlenül merev és sokkal jobban körülöleli a sarkat, mint a korábbi verzió. Alul a szivacsozás minimális. Majd jön a felső része a saroknak, ami a kényelemről szól, hiszen ez találkozik a bokánkkal és az achillesszel. Itt bőségesen találunk szivacsot, és egy kellemes bőrszerű vásznat. Futás közben a Brooks GuideRail rendszere jutott eszembe. Ugyanolyan hatékonyan, mint két sín tartja meg kívül-belül a sarokrészt, és sarok landolás esetén, indít meg minket azonnal elülső irányba. A boltozati megtámasztása pont, mint elődjénél, maximálisan hatékony. Számomra pont annyi támasztást adott, hogy ha elfáradtam és már letettem a sarkamat- vagy telitalppal futottam-, akkor sem csökkent a futó élmény. Gyönyörűen átgördítette a lábamat a cipő. Nagyon erős a laterális elcsavarodásokkal szembeni ellenállása is, ami nagyban köszönhető annak, hogy mindkét oldalpanel egy gyakorlatilag deformációra képtelen erős műanyag vászonból készült. Persze ennek majd a szellőzésnél meglesz a böjtje, stabilitást azonban ad becsülettel. A Cloudrunner 2 összességében tehát egy stabil cipő, ami most már nem azt jelenti, hogy erőszakkal tart, hanem azt, hogy minden körülmények között segíti a lábadat abban, hogy ne billenjen ki oldal irányban.

A cipő karaktere a tartás alapján
100 %
enged
megtart

ON Cloudrunner 2 teszt-2
ON Cloudrunner 2 teszt-2

Középtalp dinamika

A Cloudrunnert sok kritika érte – nem csak tőlem – a középtalp hab anyaga miatt. A CLOUDTEC hab 8-10 %-kal keményebb volt az átlagos cipőtalp haboknál és ez érződött is. A stabil kialakításával együtt már túlzott keménységet kölcsönzött a cipőnek. A Cloudrunner 2 Helion Superfoam névre hallgató habból készül, ami egy sokkal könnyebb, sokkal jobban reagáló hab. Vannak azok a puha habok, melyek futás közben úgy reagálnak, hogy nincs egy stabil pont, ahol megállnak, hanem úgy puhák, hogy imbolyognak, és a stabilitásuk igencsak gyenge. Ez az új hab futás közben megfelelő puhaságot biztosít, az érkezés zökkenőmentes, majd ahogy összenyomódik a futó súly alatt, egyszer csak mintha megkeményedne, egy stabil platformot ad a talajfogás során. Az energia visszaszolgáltatással sincs semmi baj. Nem annyira pattogó, mint egy sportosabb habbal ellátott cipő vagy egy karbon betétes, de edzőcipőnek, pláne egy stabil edzőcipőnek ez a dinamika megsüvegelendő. Számomra nagy pozitívum az is, hogy az ON itt elfelejtette a középső hosszanti lyukat a cipő talpában. Arra landolni inkább olyan érzés volt, mintha egy lyukba léptem volna. Ráadásul állandóan összeszedtem mindenféle kavicsot vele. Úgy érzem, a teli sarokkal a dinamikából is több maradt. A sarokban bár már nem  lapul ott a SPEEDBOARD műanyag lemez, ami a becsapódás után a dinamikus ellépésért lett volna felelős, de most e nélkül is működik az új habbal. A könnyű kocogástól a 4 perces kilométeren belüli tempóig nyúlik a skála, amikor az ON Cloudrunner 2 kiválóan használható.

A cipő dinamizmusa szerint
80 %
kocogós
tempós

ON Cloudrunner 2 teszt-9
ON Cloudrunner 2 teszt-9

Tapadás

A tapadását tekintve nem sok változott. Itt mondjuk nem is volt szükség a cipőhöz nyúlni, mert a korábbi kiadás is igen jól tapadt. Akár aszfalton, akár terepen első osztályú, ahogy a talp dolgozik. A kis felhőcskék, „cloud”-ok nagyon egyenetlen terepen, sziklákon olyan deformációra képesek, mellyel a cipő talpa nagyobb felületen tud megtapadni, ezáltal a megcsúszás esélye nagyban csökken. Pontozás:

90 %
korcsolya
tapad

ON Cloudrunner 2 teszt-6
ON Cloudrunner 2 teszt-6

Ütéscsillapítás

Az ütéscsillapítás mindig is prioritás élvezett az ON-nál. A cloud technológia egész értelme tulajdonképpen ez. A Helion Superfoam, és a cloud technológia együtt tökéletes csillapítást adnak. Ennél puhább talp már elrontaná a stabilitását a cipőnek, plusz a futási tulajdonságai is nagyban sérülnének. Volt szerencsém sérülten is futni benne, ráadásul futóversenyen, az Ultrabalatonon. Álmomban nem gondoltam, hogy miközben a sétánál is fájt a lábam, le tudok futni 22 km-t úgy, hogy jóformán a tervezett tempóból alig kellett visszavegyek. Számomra ez volt a legnagyobb bizonyíték arra, hogy most valamit nagyon jól eltaláltak a Cloudrunner 2 tervezésénél.

100 %
min
max

ON Cloudrunner 2 teszt-7
ON Cloudrunner 2 teszt-7

Kényelem

A CLOUDRUNNER 1 is kényelmes és a kettes kiadása is az. A felsőrész picit talán bő elöl, de van hely a lábujjaknak, az biztos. A szivacsozása éppen megfelelő. Elöl pedig több rétegű vászon szolgáltatja a puhaságot. Egyedül csak a cipő bekötése furcsa. A lapított cipőfűzőhöz lapított lyukak dukálnának, nem pedig sima bújtatók elöl. Mondjuk, ahol megkötjük keményebben, ott már 3 db lapított lyukat találunk. A talpbetét elég egyszerű, de a tökéletes anatómiai talpkialakításnak hála nem érezzük hiányát egy komolyabb, mondjuk emlékező habos betétnek. A kényelemhez természetesen nagyban hozzájárul a talp puhasága és a kiváló megtartás is.

100 %
fapados
luxus

Hajlékonyság

Bár a talp kialakítása nagyon hasonló, sőt, talán tök ugyanaz, mint korábban, megint csak a Helium Superfoam-nak hála jobban, és rugalmasabban lehet behajlítani a cipőt. Ez egy részt komfort érzetet javító dolog, másrészt a futó dinamikai jellemzőire is jó hatással volt.

85 %
merev
hajlékony

ON Cloudrunner 2 teszt-8
ON Cloudrunner 2 teszt-8

Szellőzés

„Szellőzés szempontjából egész jó.” Ezt írtam másfél éve. Ugyanezt kell írnom most is. Természetesen nem maximális, hiszen saroknál, és kívül-belül szinte semmit sem tud szellőzni. Az első rész is picit nehezebben szellőzik, mint a Cloudrunner 1-nél. Ami plusz, az a nyelvrész, ugyanis az a vékonyításnak, és anyagok cseréjének hála párját ritkítóan jól szellőzik. Így összességében minimálisan jobb lett szellőzésileg is, de ez továbbra sem egy nyári cipő.

80 %
meleg
szellős

Összességében a Cloudrunner 2 annyira meglepett, mint még talán egy cipő sem. Erős ellenérzésekkel kezdtem tesztelni, majd rettentően megszerettem. Talán nem véletlen, hogy hány kategóriában adtam neki 10-est. Az ON jó érzékkel végezte el a módosításokat, és remélem, hogy mostantól már csak apró csiszolások lesznek rajta. A súlya igazi meglepetés volt, és mindennel együtt annyira más cipő lett belőle, hogy akár nevet is módosíthattak volna. A stabil cipők között nagyítóval kell keresni a vetélytársait szerintem, legalábbis az olyan ellenfeleit, amelyek a stabilitás mellett ennyire engednek futni is, mint az új Cloudrunner. Szerintem most született meg az ON igazi „Daily Runner” cipője, Isten hozta!

Az On cipőket keresd a Maratonman, Nyúlcipőbolt és a Spuri futócipőboltjaiban!

Az írást az On Running hazai forgalmazója támogatta, de a teszt eredményébe semmilyen beleszólása sem volt.