aki keres, talál
Hirdetés

Túra, túraútvonal

Nyáry Tamás

A Magas-Bakony kevésbé látogatott, viszont „pofán csapósan” szép Hajagok régiója (Alsó-, Közép- és Felső-hajag) egy olyan ritka – egyértelműen az Alföldre jellemző – tanyavilágot rejt magában, amivel hegyvidéki környezetben nem találkozunk máshol Magyarországon. Ráadásul bejárhatjuk közben a hazai szurdokok egyik kisebb körben ismert szurdok völgyét, a Kerteskői-szurdokot is. Itt is lesz mit felfedezni.

#túrázás
Nyáry Tamás
Túra az Ugodi-kilátóhoz
10.2Km Könnyű Túra

Ugorj el Ugodra! Egy kilátó, egy dimbes-dombos tanösvény, remek kilátás a Magas-Bakonyra és a Somlóra, Árpád-kori vármaradvány és egy erdei piknikező hely is utadba akad majd. Minden együtt van egy fullos családi kirándulásra! A végén pedig még strandolhatsz is a közeli Teveli-tónál. Összeállt a kép?

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Túránkon egy őskori vár sáncainak maradványait fedezhetjük fel egy hosszú, de nem túl nehéz túrán és közben élvezhetjük az erdő nyugodt csendjét, mert ez a környék igazán ritkán járt terület. Közben lesz kilátó pont, barlang és felhagyott vöröslő bauxit bánya is, sőt egy régen megszűnt kisvasút nyomvonalát és állomását is megkereshetjük.

#túrázás
Nyáry Tamás

Ezen a túrán a Bakony központjából, Bakonybélből megmásszuk a Bakony legmagasabb hegyét, a 708 méter magas Kőrishegyet, és letekintünk a kilátóból a hegység panorámájára. Mindezt úgy tesszük, hogy közben felkeressük a legérdekesebb, leglátványosabb helyeket út közben.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás
Túra a Bakonyi Gyilkos-tóhoz
10.2Km Könnyű Túra

Aki járt már Székelyföldön, valószínűleg járt a Gyilkos-tónál is. Hogy emlékszik-e rá? Minden bizonnyal, hiszen a tóból magasan kiálló fatörzsek egyedi látványa felejthetetlen élményt nyújt. Hasonló hangulat tárulhat elénk a Bakonyban is, valamivel kisebb méretben. Ez a Hubertlaki-tó, amely szintén a völgy elárasztásával keletkezett, emiatt itt is kilátszanak a fatörzsek a vízből. Nem is kell hozzá sokat gyalogolni, egy könnyű túrán fedezhetjük fel az erdő mélyén fekvő tavat egy másik ritka látnivalóval, a Forrasztókői Egzótakerttel együtt. Mindkettő kihagyhatatlan élmény.

#tanösvény
#túrázás
Hirdetés
Nyáry Tamás

A Tési-fennsík számos látványosságot rejteget a híres tési szélmalmokon kívül is, tegyünk hát egy kicsit hosszabb, ám nem túl nehéz körtúrát Tés környékén és fedezzük fel őket. Szurdok, zarándokhely és kilátó, ezeket mind felkereshetjük, sőt beleköthetünk a bakonyi szél keletkezésének teóriáiba is…. „laposföldhívők” és „balatontagadók” figyeljenek!

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

A Gaja-patak útja során két helyen is áttörte a Bakony szikla formációit nagyon látványos szurdokokat létrehozva. Ezen a túrán az elsőt látogatjuk meg, amely a Római-fürdő nevet kapta.

#tanösvény
#túrázás
Benecz Ferenc
Túra a Galbena-körön
18Km Nehéz Túra

Pádis legnehezebb útvonala

#túrázás
Hirdetés
Nagy Árpád
Háromrevúcáról a Ploskán át az Ostredokra
21Km Közepes (Néhol nehéz) Túra

Szép körtúra Háromrevúcáról a Nagy-Fátra gyephavas főgerincének rövid szakaszára, kis kitérővel a hegység legmagasabb pontjára, az Ostredokra.

#túrázás
Nagy Árpád

Magashegyi jellegű, meredeken emelkedő, majd a lefelé talán még meredekebben ereszkedő körtúra a Nagy-Fátra nyugati részének népszerű és látványos csúcsára az Ostrá piramisára, valamint a szomszédságában található, mészkőkibúvásokkal tarkított Tlstá magaslatára.

#túrázás
Nagy Árpád

Óhegyről eleinte meredeken emelkedő, majd a Nagy-Fátra gyephavasokkal fedett hullámzó főgerincén vezető kellemesen fárasztó de nagyon látványos, gyönyörű panorámákkal kecsegtető túra a hegység legmagasabb pontjára.

#túrázás

Felvonóval könnyített téli (akár nyári is) magashegyi jellegű túra a Kriváni-Fátra legmagasabb csúcsára, a Nagy-Krivánra, majd onnan téli gerinctúra a Kis-Fátra főgerincén a Kis-Krivánra és vissza.

#hegymászás
#hegymászó utak
#túrázás
Nyáry Tamás

Ezen a túrán a Csikling-vár titokzatos romjait látogatjuk meg, és a lezárt rácsokon át bekukkantunk hazánk negyedik legmélyebb barlangjának száján, amely a 3600 m hosszú és 200 m mély Alba Régia-barlang. A visszaúton pedig ammonitesz fosszíliákat is keresünk.

#túrázás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés