aki keres, talál

Túra, túraútvonal

Nyáry Tamás

A Pilis-tető a Pilis hegység, sőt az egész Dunántúli középhegység legmagasabb pontja (756 m). Feljutni a csúcsára sokféleképpen lehet, ezúttal egy hosszabb kört fogunk bejárni, ami érinti az összes környékbeli érdekességet. Kolostorrom, sziklák, szurdokvölgy és kilátó, amelyek megismerése szinte kötelező.

#túrázás
Nyáry Tamás

Fűzzük fel Piliscsév látványosságait egy körtúrára. Meglátogatjuk a Pincefalut, két forrást, egy jókora barlangot, és természetesen a kilátást sem felejtjük ki a Basa-hegy csúcsáról. Mindezt egy jól variálható nyomvonalon, amit erőnlétünknek megfelelően alakíthatunk.

#túrázás
Nyáry Tamás
Zajnát-hegyek és Sas-szikla túra
5.9Km Könnyű (Családi) Túra

A Zajnát-hegyek 3 csúcsból álló csoport a Pilis legdélebbi szegletében. Egész területét telepített fenyvesek borítják, ami kissé idegen, viszont meglehetősen festői hangulatot kölcsönöz a tájnak. Ennek a fenyvesnek a keletkezése nem mindennapi történet. Járjuk be egy körtúrán és ismerkedjünk meg a múltjával.

#túrázás
Nyáry Tamás
Panoráma és barlangtúra a Kevélyekre
11.5Km Közepes (Néhol nehéz) Túra

A három Kevély vonulata igazi panoráma út, szinte minden szakaszán gyönyörködhetünk a kilátásban. Az útközben fekvő két barlang már csak ráadás. Már ha nem túl csúszós, sáros a talaj. De jöjjenek a részletek.

#tanösvény
#túrázás

Az útvonal olyan részen is elhalad, ahol már felbukkant ez a rókánál valamivel nagyobb nádi farkasnak is nevezett állat.

#futás
#futóútvonal
#instant kör
#túraútvonal
#túrázás
#útvonal
Hirdetés

Ez a túrakör az elnevezését a táv utolsó ellenőrző pontjánál található gólyafészekről kapta

#futás
#futóútvonal
#instant kör
#túraútvonal
#túrázás
#útvonal

Annak, aki nem bírja az emelkedőket, viszont nagyon szereti a futóhomokot, esetleg a sárban dagonyázást.

#futás
#futóútvonal
#instant kör
#túraútvonal
#túrázás
#útvonal
Nyáry Tamás
Túra a Csikóvárak gerincére
8.3Km Közepes (Néhol nehéz) Túra

Ha a Pilis-tetőről kelet felé tekintesz, szemedbe ötlik két jellegzetes tevepúp alakú hegy, ez a Kis-Csikóvár és a Nagy-Csikóvár egy gerincre rendeződött vonulata, érdekes formájával felhívja magára a figyelmet: „Na, azt valamikor meg kell mászni!” Legyen ez a valamikor most, fedezzük fel, ezt a meredeksége miatt kevésbé népszerű, de annál inkább látványos hegyvonulatot, ahol még egy török időkben épült vár is volt hajdan.

#túrázás
Hirdetés
Nyáry Tamás
Túra a Róka-hegyi kőfejtőbe
3.1Km Könnyű (Családi) Túra

Tegyünk egy rövid, ámde nagyon vadregényes sétát Csillaghegyen, és látogassuk meg a Róka-hegyi kőfejtőben kialakított tanösvényt. Kanyargós lépcsőkön mászhatjuk meg az egykori bányateraszokat, izgalmas sziklavilágban kalandozva, miközben megismerkedhetünk ennek a lakóházakkal minden irányból körülvett zárt területnek a természetvédelmi jelentőségével. Délelőtti programnak, ebéd utáni sétának is tökéletes, sőt, aki hosszabbat is sétálna, az körbejárhatja az Ürömi tanösvényt is, amely történelmi és építészeti látványosságokat mutat be, főleg lakott területeken kalauzolva.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Likas-kő, Pápalátó-kő, Iszonyatosan nagy fa! Nem én találtam ki, így van rajta a térképen mind. Éppen ezért érdemes körbejárni Fenyőfő környékét, ahol mindezt sorra vehetjük. A Dörgő-hegy szikla formációinak bejárása után a Fenyőfői ősfenyvest is körbejárjuk fa matuzsálemek után kutatva.

#túrázás
Nyáry Tamás
Egyenes körtúra a Cuha-völgyben
14Km Könnyű (Családi) Túra

Úgy van! Nagyon népszerű hely, és rend szerint fürtökben járnak és lógnak itt az emberek. Különösen, amióta megnyitották a vasalt utakat. Nagyon könnyű terep, mégis vadregényes a sok kis gázló miatt, és minő szerencse, még a Veszprém-Győri vasútvonal is itt vezet keresztül, éppen ezért ez a túra vonalvezetésileg egyenes, mégis körtúra. Hogyan? Lássuk csak!

#túrázás
Nyáry Tamás

A Hódos-ér nem véletlenül kapta a nevét, mivel a patak medre folyamatosan változik az itt élő hódok torlaszai által, nyomaikat sok helyen felfedezhetjük, különösen száraz időszakokban. Ha pedig július – augusztus környékén túrázunk erre, felfedezhetünk még egy csodát, ciklámenek ezrei borítják a lejtőket. Keressük hát fel ezt a Cuha völgyével párhuzamos árkot, amely ráadásul sokkal kevésbé ismert, így a tömeget is kikerülhetjük.

#túrázás
Nyáry Tamás
Fehérvárcsurgói Gaja-szurdok túra
11.5Km Könnyű (Családi) Túra

Ahogy azt már a Római-fürdő túraleírásban említettem, a Gaja-patak 2 helyen törte át a sziklákat és alakított ki szurdokvölgyet. Következzen most a második rész Fehérvárcsurgó és Bodajk között. A szurdokot kétféleképpen is végigjárhatjuk, indulhatunk a Fehérvárcsurgó felőli parkolóból vagy a Bodajki Ifjúsági tábortól, sőt tehetünk egy nagyon könnyű sétát a patakparton, vagy bejárhatjuk a szurdok peremeit is. Ebben a leírásban a perem látványosságait is felfedezzük. Ha busszal szeretnéd megközelíteni, akkor azt Bodajk felől teheted meg.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

A Magas-Bakony kevésbé látogatott, viszont „pofán csapósan” szép Hajagok régiója (Alsó-, Közép- és Felső-hajag) egy olyan ritka – egyértelműen az Alföldre jellemző – tanyavilágot rejt magában, amivel hegyvidéki környezetben nem találkozunk máshol Magyarországon. Ráadásul bejárhatjuk közben a hazai szurdokok egyik kisebb körben ismert szurdok völgyét, a Kerteskői-szurdokot is. Itt is lesz mit felfedezni.

#túrázás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés