Saucony Endorphin Pro 3 futócipőteszt

Saucony Endorphin Pro 3 futócipőteszt

Barta Luca
Barta Luca - Támogatott tartalom
2022/11/08
Az eddigi leggyorsabb "endorfin".

Saucony Endorphin Pro 3

Majdnem ugyanaz, de mégis sok minden történt a legújabb Saucony Endorphin Pro 3-mal. Tulajdonképpen a Saucony ragaszkodott ugyanazokhoz a technológiákhoz, amelyeket az első két kiadásból ismerünk. Továbbra is PWRRUN PB-vel, Speedroll technológiával, karbonlemezzel, 8 mm-es droppal és vékony hálós felsőrésszel ellátott cipőt kapsz. De mindent finomhangoltak, így a Saucony Endorphin Pro 3 az eddigi leggyorsabb Endorphin Pro cipő.

Súly

női modell: 176 g
férfi modell: 204 g


Első ránézésre nem gondoltam volna, hogy egy ilyen könnyű cipővel lesz dolgom, de a Saucony tényleg mindent megtett a cipő könnyítése érdekében. A cipő felsőrésze vékonyabb lett, még a nyelvet is továbbfejlesztették a súly csökkentése érdekében. Sőt, úgy döntöttek, hogy néhány lyukat még vágnak a talpában is a habba. Így a cipő valóban könnyebb lett annak ellenére, hogy a talpa, és az egész cipő vastagabbnak látszik. A korábbi 223 grammról faragták le, a jelenlegi már-már kuriózumszámba menő 204-re. Egyébiránt mi 200 alattinak mértük. 

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
176 gramm
360 gramm

Drop

Saroknál 35 mm-es, ami bőven az iparági átlag felett van. Értelemszerűen elöl 27 mm. Az előző modellekhez hasonlóan tehát megtartotta a 8 mm-es dropját, ami a hosszabb távokhoz is tökéletes választássá teszi az Endorphin Pro 3-at, hiszen főleg súlya, és a karbon lemez miatt nagyon könnyen lehet benne elülső részre landolva is futni, míg a lassabb tempóknál, vagy a hosszabb távok által megkövetelt gazdaságosabb stílus esetén a középtalp, és saroklandolás is kellemes benne. 

0 mm
8 mm
13 mm

Saucony Endorphin Pro 3 futócipőteszt-2
Saucony Endorphin Pro 3 futócipőteszt-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Tartás

A cipő sarokrésze meglehetősen flexibilis. Amolyan versenycipős. Igyekeztek ezt kompenzálni, így került rá alul körbe a talppal megegyező anyagú támasztás kívülre. Ez tulajdonképpen el is látja a feladatát, és sokkal könnyebb megoldás, mint egy vastag, megtámasztott, szivacsozott sarok kialakítás. Nagy lábdőléseket nem állít meg, de a futók többségének elegendő lesz.
A cipő magassági emelése mellett a szélességén is növeltek egy picit, így nem vesztett a nagyobb magassággal a stabilitásából a cipő. Azaz oldalirányban nem egy nagyon könnyen dőlő talpa lett. Számomra rendkívül jó tartást biztosított. Minimális a sarokrész párnázottsága, de pont elég. 
A boltozati kialakítása nagyon jó. Olyan érzésem volt benne, hogy ha meg sem kötném a cipőt, akkor is futhatnék benne, annyira lábra öntött érzést biztosít. Ebbe belejátszik a ma már szinte alap körben belevarrt nyelve is. De a külső-belső enyhe megemelése a középtalpnak is pont elegendő.

A cipő karaktere a tartás alapján
80 %
enged
megtart

Dinamika

A cipő középtalpánál fogja a legtöbb ember a legnagyobb különbséget érezni. Bár a Saucony még mindig a PWRRUN PB habot használja, ebben a cipőben puhább lett a korábbi modellekhez képest. Ennek eredményeképpen az Endorphin Pro 3 kevésbé érződik keménynek landoláskor a korábbi modellekkel ellentétben.
A cipő nagyon könnyű és pattogós, ami óriási segítség a nagyobb tempó eléréséhez. Ebben egyébként szintén sokat segít az úgynevezett speedroll technológia, aminek pont az a lényege, hogy a beépített karbonlemez nem lapos, hanem S alakú, amely így segít az előre való elrugaszkodásban. Tehát nem felfelé dob, hanem előre! Ezt megerősíthetem, hogy lehet is érezni. Nagyon gyors lehetsz tőle, ha ezt ki tudod használni futótechnikailag.

A cipő dinamizmusa szerint
100 %
kocogós
tempós

Saucony Endorphin Pro 3 futócipőteszt-1
Saucony Endorphin Pro 3 futócipőteszt-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Talp tapadása

A talp XT 900 nevű kopórétegét is sok tesztben dicsérik. Tapadása abszolút megfelelő nedves és száraz felületen is. A korábbi modellnél jobbnak értékelik. A cipőt magam is teszteltem aszfalton, rekortán pályán is nedves és száraz körülmények között egyaránt.  Minden alkalommal biztos tapadást biztosított, nem éreztem bizonytalannak vagy csúszósnak a cipőt. 
Nagyon sekély barázdái vannak, így ebben a cipőben ne akarjon senki sem más felületen futni, egyszerűen nem arra való. Minimális avar, por, sár is eltudja teljesen tömíteni, így rá tényleg maximálisan igaz, hogy aszfalt versenycipő.

90 %
korcsolya
tapad

Saucony Endorphin Pro 3 futócipőteszt-5
Saucony Endorphin Pro 3 futócipőteszt-5
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Csillapítás

PWR RUN PB habszivacs tökéletesen gondoskodik az ütéscsillapításról. A résztávos edzésektől egészen a maratonig bátran lehet használni a cipőt. A cipő az eddigieknél több habot kapott, így egyértelmű a korábbiaktól kényelmesebb cipőt kapunk. A landolás rázkódásmentesítéséért megemelt sarokkialakítás kapott, hosszában pici mélyedéssel. Ha előrébb landolunk, akkor középtálpán, és elöl is van egy vékony mélyedés. Ezek kicsit még puhábbá varázsolják a talajfogást, de ugyanakkor azt érezzük, hogy a fejlettebb hab azonnal reagál, és visszarúgás nélkül segíti az ellépést is.

90 %
min
max

Kényelem

A cipő felsőrésze picit is vékonyabb lett. Lehet, hogy ez néhány futónak esetleg gondot jelenthet, számomra mégis nagyon kellemes érzés volt a lábon. Nem tapasztaltam, hogy kényelmetlen lenne bárhol is. Nem nyom, nem tör, de a lábbal folyamatos a kontakt, ami biztonságot ad. Ráadásul elég könnyű is felhúzni a lábra, ami nem mindig jellemző a nagyon vékony felsőrésszel rendelkező versenycipőkre. Még a nyelvet is továbbfejlesztették a súly csökkentése és a szellőzés optimalizálása érdekében.

100 %
fapados
luxus

Hajlékonyság

A karbon talp miatt ezek a versenycipők általában nem jól hajlíthatók, hiszen a karbon egy elég merev tartást ad a cipőnek. Minimálisan lehet hajlítani, de ezeket a cipőket nem erre tervezték. Ami érdekesebb, hogy bár a horizontális mozgásra igen merev, hiszen abban az irányban kell ellökjön a karbon, laterálisan, oldalirányú csavarodásokat már könnyebben tud átvenni. Ez fontos tulajdonság, mert például kanyarokban nem fogjuk érezni, hogy le akar jönni a lábunkról. Szépen le tudja követni az átlós torzulásokat. 

60 %
merev
hajlékony

Szellőzés

A Saucony rengeteg lyukat „vágott” a felsőrészbe, gyakorlatilag az egész felsőrész vászon egy átlátszó, szupervékony anyag, így rengeteg levegőt kap, és nem nehezíti el felesleges nedvesség a szövetet. Nyáron világbajnok a cipő. Értelemszerűen télen ebben utcán nem szerencsés futni, avagy egy jó meleg zoknival ez orvosolható.

100 %
meleg
szellős

Saucony Endorphin Pro 3 futócipőteszt-4
Saucony Endorphin Pro 3 futócipőteszt-4
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Összességében a Saucony Endorphin Pro 3-at mindenkinek ajánlom, aki egy könnyű és puha versenycipőt szeretne, magas energia-visszatérítéssel. A cipő minden távra használható, de a legtöbbet valószínűleg félmaratoni és maratoni távon fogsz belőle kihozni. Szerintem a Saucony Endorphin Pro 3 abszolút fantasztikus, és kétségtelenül sokat fogom használni az elkövetkezendő időben.

Az írást a Saucony magyarországi forgalmazója, a Maximus HCD kft támogatta, de a teszt eredményébe semmilyen beleszólása sem volt.