Mizuno Wave Equate 5 futócipő teszt

Mizuno Wave Equate 5 futócipő teszt

Anheuer Kristóf
Anheuer Kristóf - Támogatott tartalom
2021/03/24
A kényelmes, párnázott kialakításnak és a precíz illeszkedésnek köszönhetően nem kell aggódnunk, hogy kikezdi a lábunkat hosszabb edzések során.

Mizuno Wave Equate 5

A japán márka egyik klasszikus, sokoldalú edzőcipője a Wave Equate ötödik kiadása. A stabilitás és a megtámasztás egy jó egyensúlyát adja ez a neutrális lábtartású, kezdő és középhaladó futók számara készült cipő. A klasszikus, Mizunokra jellemző U4icX hullám garantálja a megfelelő csillapítást, míg az újragondolt felső rész gondoskodik arról, hogy a lábunk szellőzzön hosszú futások alatt is. Edző cipő létére meglepően dinamikus érzést adott futás közben, gyorsabb tempónál sem volt olyan érzésem, hogy érkezéskor elnyeli az energiát. Méretezés szempontjából a modellből fél számmal kisebbet vennék, mint általában.

Mizuno Wave Equate 5 futócipő teszt-1
Mizuno Wave Equate 5
Mizuno Wave Equate 5 futócipő teszt-1
Forrás: Mozgásvilág

Súly

300g - 44-es, 290 gr 42-es

Egy all-round cipőhöz képest a cipő súlya átlagosnak mondható, sem a kikönnyített, sem a masszív kategóriába nem sorolható. Edzőcipő létére ez a súly elfogadható, ellenben manapság bőven van könnyebb edzőcipő a piacon. Hosszú futások alatt én nem éreztem a súlyt nagy tehernek.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
290 gramm
360 gramm

Drop

12mm

A 12 mm-es drop is megerősített abban, hogy a Wave Equate 5 egy hagyományos edzőcipő. Az aktív talajfogást nem erőlteti különösebben, engedi, hogy a sportoló sarokra, vagy akár lábközépre érkezve fusson. 

0 mm
12 mm
13 mm

Mizuno Wave Equate 5 futócipő teszt-2
Mizuno Wave Equate 5
Mizuno Wave Equate 5 futócipő teszt-2
Forrás: Mozgásvilág

Tartás

Sarokmegtámasztás

Attól eltekintve, hogy a méretezés nálam picit elcsúszott, a cipő jól fogta a sarkamat, nem csúszkáltam benne meg terepfutás alatt sem. A Mizuno edző cipőkre jellemzően a Wave Equate-nek is kényelmesen párnázott a sarka és puha érzést ad, nem kell aggódni, hogy hosszú futások során kidörzsölné a lábat. A külső sarok megerősítés biztosítja, hogy sarokra érkező futok lábát is megfelelően fogja a cipő és a sarokcsont is védve legyen, akár félmaratoni edzéseken is. 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Boltozati alátámasztás tekintetében is egy átlagos cipőről beszélhetünk a Wave Equate eseteben, a talpbetét kialakítása segít a bokának tartani a lábat, de közben engedi, hogy természetes lábtartással fussunk. Ez egy igen stabil cipőt eredményez, amit a gyártó is kiemeli a modellel kapcsolatban. Ez a stabilitás egy kezdő futó számara ideális lehet, teszt közben is az volt az érzésem, hogy ez egy tökéletes első pár edző cipő lenne olyanoknak, akik bele szeretnének kóstolni a futásba. 

A cipő karaktere a tartás alapján
80 %
enged
megtart

Mizuno Wave Equate 5 futócipő teszt-3
Mizuno Wave Equate 5
Mizuno Wave Equate 5 futócipő teszt-3
Forrás: Mozgásvilág

Dinamizmus

A nagy drop, a vastag talp és a párnázottság mind a kényelmet és a stabilitást szolgálják, de ezek ellenére nem érződik süppedősnek a futás, a modell viszonylag dinamikusnak érződött meg picit gyorsabb tempónál is A dinamizmusnál fontosnak tartom kiemelni, hogy a cipő egy aszfaltos futócipő, én is elsősorban kemény felületre javasolnom, a kialakítás előnyei itt jönnek ki legjobban. 

A cipő dinamizmusa szerint
70 %
kocogós
tempós

Talp tapadása

A talpon levő kopó réteg viszonylag vastag a modellen, az edző cipőkre jellemző 800-1200 kilométert egész biztosan tudunk benne edzeni. Tapadás tekinteteben nem volt vele gond betonon sem esőben, sem száraz időben, nyilvánvaló, hogy ez a cipő fő használati területe és én is erre a terepre javaslom a használatot. Terepfutás közben a vastag talpnak köszönhetően nem volt különösebb gondom normális helyeken, de nem sziklás ösvényekre lett kitalálva a modell. Poros részeken sajnos kifejezetten rosszul teljesített a cipő, több alkalommal is csúszkáltam benne, ezért osztályozom picit alacsonyabbra. 

80 %
korcsolya
tapad

Mizuno Wave Equate 5 futócipő teszt-4
Mizuno Wave Equate 5
Mizuno Wave Equate 5 futócipő teszt-4
Forrás: Mozgásvilág

Csillapítás

Csillapítás tekintetben a közép mezőnybe sorolnám a cipőt, mivel nem a szuper vastag talpú, géles megtámasztása edző cipőről beszélünk a Wave Equate eseteben, hanem annál egy fokkal dinamikusabb és keményebb modellről. Nem nyeli el az összes energiát futás közben, de nem is olyan, minta egy félverseny cipőben futnánk.

70 %
min
max

Párnázottság, kényelem

Kényelem szempontjából a Mizunok mindig is közel álltak a szívemhez, a Nike után a legkényelmesebb márka a palettán a széles lábfejemhez. Belül nem teljesen varrásmentes a cipő, ezért nem kap max pontszámot, de a ragasztások, varrások nagy része mind le van fedve egy extra belső réteggel (nem véletlen, hogy nem olyan könnyű a cipő), aminek köszönhetően egyáltalán nem kell aggódnunk, hogy esetleg a lábunkat feltöri a cipő edzés közben. A széles lábformámra kényelmes volt teljesen, érdekes módon néha már-már az volt az érzésem, hogy a cipő túl széles, de elképzelhető, hogy ez csak amiatt volt, mert fél számmal kisebb illene rám. 

80 %
fapados
luxus

Hajlékonyság 

A Wave Equate-re nem jellemző a hajlékonyság, viszonylag merev, ami segít a stabilitásban. Ez részben a markára jellemző műanyag hullámnak köszönhető ami végigfut a középtalptól egészen a sarokig. A modellt úgy fejlesztették, hogy bírja a kilométereket, így a rugalmas kialakítás nem volt elsődleges szempont. 

60 %
merev
hajlékony

Mizuno Wave Equate 5 futócipő teszt-5
Mizuno Wave Equate 5
Mizuno Wave Equate 5 futócipő teszt-5
Forrás: Mozgásvilág

Szellőzés, légáteresztő képesség

Érdekes módon annak ellenére, hogy a modell belsejében egy extra réteg van a maximális kényelemhez, a lábfejem jól szellőzött hosszú futások alatt is. A felső réteg átlagos vastagságú, de a hosszúkás légáteresztő lukaknak köszönhetően hűvös tavaszi időben tökéletes volt. Egy meleg nyári futás alatt mar elképzelhető, hogy túlságosan meleg lenne. 

70 %
meleg
szellős

Összességében a Wave Equate 5 egy sokoldalú, tartós és stabil edzőcipő amit elsősorban kezdő vagy középhaladó futóknak javaslok betonra. Sok szempontból átlagosnak értékeltem, de edzőcipőkhöz képest dinamikusabb és reszponzivabb edzés közben, kevésbé nyeli el az energiat. A kényelmes, párnázott kialakításnak és a precíz illeszkedésnek köszönhetően nem kell aggódnunk, hogy kikezdi a lábunkat hosszabb edzések során.

A futócipőt a Nyúlcipőbolttól kaptuk, a Mizuno magyarországi forgalmazója támogatta, de a teszt eredményébe semmilyen beleszólásuk sem volt.