Under Armour Flow Velociti Wind futócipő teszt Hír

Under Armour Flow Velociti Wind futócipő teszt Hír

Sarcia Borbála
Sarcia Borbála - Támogatott tartalom
2021/03/24
Az Under Armour újdonsága számunkra hozta azt, amit a cég ígért, nevezetesen egy könnyű, sokféle edzésre használható futócipőt.

Under Armour futócipők

Az Under Armour hazánkban jelenleg elsősorban a top kategóriás fitnesz ruházatáról ismert. Nagyon komoly sportolókat von be a reklámkampányaiba, mint például Michael Phelps, de egyébként leginkább a főbb amerikai sportágakban aktívak. A termékeiket elsősorban amerikai focisták, kosárlabdázók, baseball játékosok reklámozzák, és a fő piacuk is ezek a sportágak, illetve a tengerentúlon hihetetlenül népszerű fitnesz sztárok, versenyzők. Európában a fitnesz mellett viszont a futás a második legfontosabb termékkategória, ezért is támogatja a márka idehaza Illovszky Dominik futót. A teljesítmény orientált atlétika talán nincs is annyira célkeresztben az Under Armournál, a tömegsport, és a legszélesebb réteg, a kedvtelésből sportolók, valamit a komolyabb amatőrfutók véleményem szerint a legfontosabb piacuk. A Flow Velociti Wind fantázianevű futócipőjük is egy olyan modell, amely amellett, hogy egy nagyon komoly minőséget képvisel, elsősorban a flow élmény megteremtését tűzte ki célul (innen is a nevében a flow). Egy-két igazán érdekes innovációval is ellátták, amely közül talán a legmeghökkentőbb a beépített chip, amely a futás metrikus adatait összegyűjti, és az Under Armour saját applikációján, a MapMyRun-on keresztül elemezhetővé teszi.

Under Armour Flow Velocity Wind futócipő teszt-5
Flow Velociti Wind
Under Armour Flow Velocity Wind futócipő teszt-5
Forrás: Mozgásvilág

Súly

241 g (42,5-es férfi), 227g (Női 38)

Az Under Armour jelenleg piacon fellelhető egyik legkönnyebb cipője. Tervezésénél, kifejlesztésénél kimondott cél volt a súlycsökkentés. Nem kevesebb, mint 3 évet szántak rá, hogy egy olyan anyagot hozzanak létre, amely egyszerre középtalp anyag és ugyanakkor a kopóréteg feladatát is ellátja. Általában a talajjal találkozó gumi sokat nehezít a cipőkön, ezért van, hogy az edzőcipők, terepcipők, ahol komolyabb kopórétegre van szükség éppen hogy benéznek 300 gramm alá, míg a fél-verseny, avagy versenycipőknél pedig már csak milliméteresek a kopórétegek. Az Under Armour saját bevallása szerint 60 grammot spórolt a kopófelület elhagyásával. El is értek azonnal egy igen jó fél-versenycipő súlyig, pedig a Flow Velociti Wind elsősorban edzőcipők ligájában indul.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
241 gramm
360 gramm

Drop

26 mm-es sarokmagassággal készül, a lábujjaknál 18 mm-es a talpa, azaz 8 mm-es droppal egy aktív futást támogató cipő. A talpa egyébként nem is annyira vastag, így duplán lehetővé válik benne a középtalpas érkezés.

0 mm
8 mm
13 mm

Tartás

Sarokmegtámasztás

A sarka némileg a felsőrész többi részétől eltérően egész jól ki van párnázva, sőt az eltökélt súlyspóroláshoz képest még talán túlzottan is. A sarok egy belső megerősítést kapott, ami határozottan tart minden irányban. A szivacsozás vastagsága a legkülönfélébb sarokcsont alakú lábaknak is jó megtámasztást ad. Az íve tökéletes, a magassága talán picit alacsonyabb, mint a cipők többségének, de pont addig ér, ameddig az szükséges. Nulla mozgást enged vertikálisan. Nálunk ez maximális pontot ért.

 

Stabilitás

Alapvetően neutrális modell A Flow Velocity Wind, azonban a középtalp kidolgozása komoly megtámasztást ad befelé, de még kifelé is. 

Under Armour Flow Velocity Wind futócipő teszt-4
A középtalp kidolgozása komoly megtámasztást ad befelé, de még kifelé is
Under Armour Flow Velocity Wind futócipő teszt-4
Forrás: Mozgásvilág

A talp egy kicsit puha, így ha valakinek dől a lába, akkor az a nagyon stabil felsőrész miatt csak a talp teljes bedőlésével tud ferdén állni. Ez lassabb futásnál abszolút nem áll fent, a tempósabb futásnál már a puhaság okozhat némi oldalirányú elmozgást azoknál, akik valamilyen lábdeformitással rendelkeznek. Ilyenkor a futónak kell picit korrigálnia, ami adott esetben zavaró lehet. A csak UA Flow középtalpnak nevezett anyag körben, a vászon vonalánál feljebb lett húzva, ami ezzel is ad egy plusz támasztékot a lábnak. Ami még a stabilitásán javít, az említett felsőrész megoldás, ami egy igen komoly innováció az Under Armourtól. A csupa szellőzőlyukas felsőrészt úgy alakították ki, hogy abban keresztbe-kasul vékony stabilizáló szálak futnak. Ezek a futás során kialakuló erők irányába vannak éppen beépítve, így futás során semmiféle deformálódást nem engednek. Ezzel is stabilizálják a lábfejet. Ami fontos egy ilyen erős anyagnál, hogy a bekötésnél nagyon körültekintőnek kell lenni. Ennyi.

A cipő karaktere a tartás alapján
90 %
enged
megtart

Középtalp dinamika

Könnyű, lendületes, gyors. Ezek voltak a hívószavak a talp megalkotásakor. A flow élmény előhívásához ara van szükség, hogy a mozgást végző sportoló „elmerüljön, feloldódjon” az adott sporttevékenységben, így a legkevesebb energiával, élménynek fogja érezni a mozgást. A cipő ennek megfelelően a könnyűségével és a dinamikus középtalp anyaggal egyszerűen csak nem szeretne akadálya lenni a gyors, könnyed futásnak. A talp hajlékonyság tekintetében nem az a nagyon könnyen összegyűrhető típus, így a hab ruganyosságával kiegészülve egy sima lendületes futás során ezt a flow szerű élményt meg is adja. Eleve mindenkinél máshol van a flow, mi olyan 4:30-5:00 közötti iramnál éreztük azt, hogy a cipő nem akadályoz, de túlságosan nem is segít. Egyszerűen enged futni.

A cipő dinamizmusa szerint
80 %
kocogós
tempós

Under Armour Flow Velocity Wind futócipő teszt-5
Aktív talajfogással
Under Armour Flow Velocity Wind futócipő teszt-5
Forrás: Mozgásvilág

Talp tapadása

A teszt során elsősorban jó körülmények között használtuk, azaz rekortánon, és aszfalt úton. A talp ezeken a felületeken maximálisan jó volt. A kiképzését szemügyre véve nagyon szkeptikusak voltunk, hogy milyen lesz, ugyanis elég apró barázdákból áll a talp mintázata, ráadásul az esetünkben leginkább használt részen, a nagy-lábujj párnái környékén, ahonnan az ellépés történik, konkrétan vagy nincs is barázda, vagy éppenséggel pont hosszanti minta látszódik. Nos, a talp rácáfolt félelmünkre, ugyanis a cég ajánlatának megfelelően jól tapad valóban. Egy aggályunk még maradt azért, nevezetesen a hosszú távú használat során az talp milyen gyorsan fog teljesen simává kopni? Ezt tesztelni nem tudjuk, a tapadása ellenben közel van a kiválóhoz így, ahogy van.

90 %
korcsolya
tapad
 

Under Armour Flow Velocity Wind futócipő teszt-7
Kopóréteg nélkül
Under Armour Flow Velocity Wind futócipő teszt-7
Forrás: Mozgásvilág

Csillapítás 

A Velociti Flow futócipő középtalp kialakítását úgy oldották meg, hogy a sarokrésznél jóval több van Flow középtalpból, mint a fehér, kopóréteg nélküli talpanyagból, ami érezhetően némileg keményebb, mint az UA Flow. A csillapítást így saroknál éreztük a legjobbnak, illetve a leghatásosabbnak. Ahogy a cipő orra felé haladunk, látható, hogy a középtalpnál nagyjából már 50-50% az UA Flow és a fehér masszívabb talphab aránya. A cipő orra felé pedig megint, mintha meghatározóbb lenne a Flow anyag. A csillapításnál ez a kettősség érezhető is volt. A sarokérkezést nagy tompítással jutalmazza a cipő, míg a lábfej közepére érkezéskor már jóval pattogósabb, feszesebb futást tesz lehetővé. A sprinteknél, vagy top sebességű futásnál újra többet csillapít valamelyest, ellenben ilyenkor pici bizonytalanságot is okoz a futásban a billegés miatt, amit a nagyobb erők találkozása a puha Flow anyaggal előidéz.

90 %
min
max

Kényelem 

A cipő anatómiailag alapvetően jól van kialakítva, így a felsőrész például nagyon szépen körbeöleli a lábfejet, és a talpában is belül, egy nagyon jó megemelés található, ami jól támaszt. Ami furcsa volt, hogy a külső lábélnél is van a talpon egy hullám (támaszték), ami lábformától függően nyomhatja a külső lábélt. Elsőre ez főleg akkor lehet picit zavaró, ha a bekötésnél nem veszünk róla tudomást, hogy a felsőrésze iszonyú merev, és nagyon jól tart. Így a túl feszes bekötés talpfájdalmat idézhet elő egyeseknél. Én pontosan így jártam, egyáltalán nem éreztem azt, hogy túlhúztam volna a cipőfűzőket, mégis elkezdett nyomni a külső hullám a talpon. Az UA Flow puhasága, dinamikája alapvetően sokaknak fog tetszeni. Kicsit puhább az átlagnál, de éppen nem túl puha. A kényelmi faktorba ez sokat hozzáad.

80 %
fapados
luxus

Hajlékonyság

A hajlékonysága olyan középmezőnybe helyezi a Flow Velociti Wind-et. A puha középtalpat végignyomkodva egy hiperkönnyű talphajlítást feltételeztünk, ezzel szemben számunkra egyébként pozitívumként értékelhető feszesebb behajlást produkál a cipő talpa, ami a lendületesebb futásoknál összességében egy jobb dinamikát okoz.

80 %
merev
hajlékony

Under Armour Flow Velocity Wind futócipő teszt-6
Az Under Armour újdonsága számunkra hozta azt, amit a cég ígért
Under Armour Flow Velocity Wind futócipő teszt-6
Forrás: Mozgásvilág

Szellőzés

Szellőzés alapján akkora 10-est érdemel, amekkorát még sosem adtunk. Az egész felsőrész egy nagy szellőző, amelyet csak azok a vékony stabilizáló szálak zavarnak meg, amelyeknek a funkciója az, hogy a felsőrész tökéletesen tartson, és minden irányú torzulást megállítson. A szellőzése alapján egyébként mindenképpen nyári, avagy őszi-tavaszi cipőnek tartjuk. Nagy hidegben ebben ki fog fagyni a lábunk!

100 %
meleg
szellős

Az Under Armour újdonsága számunkra hozta azt, amit a cég ígért, nevezetesen egy könnyű, sokféle edzésre használható futócipőt. A lassabb futásokat is gazdaságosan lehet benne teljesíteni, a közepesen erős tempófutásoknál a legjobbak a cipő adottságai, és a felhasználása így már kiterjedhet a komolyabb futók felé is. A top tempók, és az igen gyors futások, illetve a terepfutás már nem neki való, de a kinézete, tudása, minőségi kidolgozása miatt a márka rajongói most már a futóedzésükre is találnak cipőt az Under Armour kínálatából!

A futócipő tesztjét az Under Armour magyarországi forgalmazója támogatta, de a teszt eredményébe semmilyen beleszólása nem volt.