ASICS Gel-Nimbus 26 futócipő teszt

ASICS Gel-Nimbus 26 futócipő teszt

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba - Támogatott tartalom
2024/05/03
Nagy pozitívuma, hogy nagyon tartós, masszív, sokféle terepen és edzéshez használható futócipő. Ha a súly, és a dinamika csak hátrébb van a prioritási listádon, akkor a Gel-Nimbust szeretni fogod.

ASICS Gel-Nimbus 26

Az ASICS ma már 26-ik kiadását megélő edzőcipője, a Nimbus egy tipikus edzőcipő. Ugyanúgy robosztus, mint ahogy manapság az edzőcipők-, de még a versenycipők is kinéznek. A felépítését tekintve neutrális, de annál jóval többet támaszt. Jól párnázott, de az átlagnál jóval kényelmesebb és a maximális komfort mellett azért még a lehetőségekhez képest a dinamikai jellemzőkre is odafigyeltek. Az átlagfutók számára amolyan mindenesnek szánják. Legutóbb a Nimbus 24 Lite járt a kezeim között, míg a Gel-Nimbus 25-öt kollégám tesztelte. Összehasonlítási alapunk tehát van. Lássuk, hogy az csere milyen irányba fejlesztette egyik zászlóshajóját. Elöljáróban máris egy nagy pozitívum. Manapság fontos a környezetvédelem a cipőgyártás folyamata alatt is. Az ASICS ennek egyik élharcosa. A Gel-Nimbus esetében a felsőrész 75%-ban újrahasznosított anyagból készül! Emellett a talpbetét festésénél 33% vizet spóroltak egy új technológiának köszönhetően, illetve a gyártás folyamán radikálisan csökkentették a szén-dioxid kibocsátást. A Gel-Nimbus karbon lábnyoma ma már sokkal kisebb emiatt, mint a korábbi modelleké!

ASICS Gel-Nimbus 26 futócipő teszt-2
ASICS Gel-Nimbus 26 futócipő teszt-2

Súly

300 gr (férfi 43-as), 262gr (női 39-es) A 300 gramm azért nem azt mutatja, hogy nagyon törekedne az ASICS a súlycsökkentésre a Gel-Nimbus esetében. Volt már alatta, volt már felette, de nagyon hasonló mindig a súlya. A 25-ös kiadásé például 289 gramm. Ebben tehát nem sikerült előrelépni, sőt igazándiból jelentőset nehezebb lett. Egy 20-30 grammos fogyás szerintem jót tenne neki, akár a talp minimális lefaragásával. De hát, úgy tűnik az ASICS-nak más a célja ezzel a modellel. A cipő dropja, és a hab feszessége egyébként egész sokat segít abban, hogy ezt a 300 grammot ne ennyinek érezzük futás közben.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
300 gramm
360 gramm

Drop

8 mm (40-32) A Gel-Nimbus legutóbbi kiadásai is 8mm-es droppal készültek. A 25-ös 38 mm-ről 30-ra ejtett, míg a 26-os már 40 mm hátul, és 32 mm elöl. Azaz vastagodott a talpa. A szélessége nagyjából hasonló maradt. A robosztus kialakítású talp a 8 mm-es droppal egész jól megemelhető, így lehet benne igazándiból akárhova landolni. Bármilyen futótechnikával jól használható cipő. Csúszka: 8 (alacsony drop, lendületes futást is támogat)

Általunk tesztelt futócipők dropja min/max
0 mm
8 mm
13 mm

Tartás

Sarokmegtámasztás

A sarokmegtámasztása hagyományosan erős a Gel-Nimbusnak. Külön külső megerősítés nincs, de körben kívülről mégis nagyon erős támasztást kap azáltal, hogy kifejezetten magasra van felhúzva a középtalp habja a vászonra. Valójában már szerintem az elég lenne, de a sarokrészen belül azért még egy nagyon erős csésze is van. Jó feszes szivacsozással látták el, így kényelmesen, de könyörtelenül tartja a sarokcsontot.

ASICS Gel-Nimbus 26 futócipő teszt-5
ASICS Gel-Nimbus 26 futócipő teszt-5
ASICS Gel-Nimbus 26 futócipő teszt-3

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Bár neutrális cipőként tekintenek a Gel-Nimbusra, azért a sarokmegtámasztás mellett a boltozati segítségre sem lehet panasz. Itt is a felhúzott középtalp hab az, ami tart, de belül egy határozott boltozati megemelést is kapott. Sokszor túltolják a külső segítséget a hasonló cipőkben, amivel azt érik el, hogy a cipő végül mégis befelé tolja a lábat, a Gel-Nimbus esetében nem ez a helyzet. Nagyon erősen meg van erősítve a külső oldal is, mégsem éreztem azt, hogy ez túlzott lenne. A talpbetét még lehetne belül picit magasabb, akkor már stabil cipőket is megszégyenítően tartana. A vastag talp, és a flex zónák hiánya azt eredményezi, hogy a talp az oldal irányú deformálódásokkal, elcsavarodásokkal szemben is igencsak merev. Akinek laza a bokaízülete, itt hatásos segítséget fog kapni, hogy ne billegjen ide-oda a lábfeje. Ha nekem elég volt ez a támasztás, szerintem a futók 99%-ának ez bőven elég lesz.

A cipő karaktere a tartás alapján
95 %
enged
megtart

Dinamizmus, Középtalp dinamika

A középtalp anyaga a korábbi, 24-es verzióban használt FFBlast+ továbbfejlesztett változata, ami a 25-ös verzióban mutatkozott be. Ő az FFBlast+ ECO foam, mely egy Olefinnel (forrás: RunRepeat) mixelt EVA hab. Majdnem tökéletesen ugyanolyan puhaságú hab lett a végeredmény, ellenben más dinamikai tulajdonságokkal sikerült felvértezni. A benyomódás után ugyanis dinamikusabban áll vissza az új középtalp anyag eredeti állapotába. Csúnya angol szóval erre mondják, hogy reszponzív. Mindenesetre előfordulhat, hogy emiatt keményebbnek fogjuk érezni a Gel Nimbus 26-ot, mint a 24-est, miközben hasonlóan puha mindkettő. A középtalp dinamika a Gel-Nimbus esetében nagyban attól függ, hogy hova landol a használója. Sarokra landolásnál a hatalmas, 40 mm-es sarokrész eleve egy igen komoly tompítást ad, amihez nagyban hozzájárul még a PureGEL technológia, ami egy gél betétet jelent a hab tetején a sarkon belül. Természetesen ez a gél pad semmi másról nem szól, mint a csillapításról, ami így 100%-os. Azonban a dinamika sarokra lépésnél szépen el is hal emiatt. Azaz kocogós tempónál bizony elég cammogós a Gel-Nimbus, nem sok segítséget kapunk. A legtöbb teszt oldal szintén elsősorban lassabb, és közepes iramú futásokhoz javasolja. A 8 mm-es dropnak hála viszont elég könnyen lehet középtalpra érkezni. Így már a PureGEL-t nem vesszük igénybe, és az FFBlast+ hab feszes, némileg dinamikusabb tulajdonságainak hála egy sportosabb landolásban lesz részünk, és egész sok energiát fogunk visszakapni. Lábujjhegyre érkezve még kevesebb a hab a lábunk alatt, azaz gyakorlatilag minél előrébb helyezkedünk a cipőben, annál dinamikusabbnak fogjuk érezni.

A cipő dinamizmusa szerint
70 %
kocogós
tempós

Talp tapadása

A talp kialakítása nem a túlságosan kihívásos terepek leküzdésére született. Eleve az átlaghoz képest jóval vékonyabb a kopórétege, nincs 3mm sem! A 3mm-be pedig elég nehéz értelmezhető erezettséget belecsempészni. A gyakorlatilag szivacsig érő lyukak, és az ASICS saját fejlesztésű kopórétegei biztosítják a tapadást. Két gumi kombinációja található meg a talpán. A jobban kopó felületekre került az AHAR+, míg az elrugaszkodó felületek a nagyobb tapadást biztosító ASICSGRIP gumit kapták. Ezekkel kiváló tapadást értek el, és a tesztek azt bizonyítják, hogy hiába vékony a kopóréteg, döbbenetesen jól áll ellent a kopásnak.

80 %
korcsolya
tapad

ASICS Gel-Nimbus 26 futócipő teszt-6
ASICS Gel-Nimbus 26 futócipő teszt-6

Csillapítás, Ütéscsillapítás

Az ütéscsillapításért leginkább az FFBlast+ ECO hab felel. A hab hiába picit keményebb az átlagnál, a 40 mm-es magassággal, az iparági átlagnál mintegy 1 cm-rel szélesebb talpával, és a beépített PureGEL betéttel mindent megtettek a puha landolásét. Azok a sarokfutók, akik nem teljesítmény orientáltak, ezt a fajta tompítást imádni fogják. Középtalpon, vagy elöl landolva már érezhetjük kicsit „kopogósnak” a cipőt. Széles talp, keményebb hab, alacsony profilú kopóréteg ezt eredményezik. Nagy tempónál kicsit sportosnak érződik. Természetesen ezt csak az edzőcipők összehasonlításában kell megemlíteni.

90 %
min
max

ASICS Gel-Nimbus 26 futócipő teszt-3
ASICS Gel-Nimbus 26 futócipő teszt-3

Párnázottság, kényelem

Az ASICS szerint is a kényelem a legfőbb erénye a Gel-Nimbusnak. Mindent meg is tesznek érte, hogy ez így is maradjon. Szerintem is az egyik legkényelmesebb edzőcipőjük. A párnázottságott egyébként nem vitték túlzásba. Hátul, és oldalt még úgy, ahogy jól ki van szivacsozva, elöl már „csak” a jó kialakítású felsőrész az, ami a kényelmet szolgálja. A felsőrész jól öleli körbe a lábujjakat, de ha valakinek szélesebb lábfeje lenne, az tud szélesebb verziót is vásárolni. A talpbetét egészen különleges, az rengeteget hozzá is tesz a komforthoz. A nagy extrája pedig a gumírozott, lábfejet teljesen körbeölelő nyelv kialakítás. Ez egészen kényelmes, és egy kiemelkedő kapcsolatot hoz létre a lábfej és a cipő között. Pici negatívum, hogy a cipőfűző teljesen merev anyagból van, és hiába lapított, amikor a cipőfűző lyukak helyett csak bújtatók vannak, azaz a cipőfűző igen könnyen meg tud tekeregni. További probléma, ha nem kötjük ki teljesen a cipőt bekötés előtt, akkor a nyúlékonysága miatt nem egyszerű rendesen kihúzni, és a lábfejünkre igazítani ezt a gumis nyelvet. Így nehéz eldönteni, hogy ez a kialakítás most akkor plusz, vagy mínusz. Amondó vagyok, hogy egyesek imádni fogják, mások pedig kevésbe.

90 %
fapados
luxus

ASICS Gel-Nimbus 26 futócipő teszt-4
ASICS Gel-Nimbus 26 futócipő teszt-4

Hajlékonyság

A Gel-Nimbus hajlékonyságát tekintve teljesen iparági átlagot hoz, ami meglepő, hiszen nem nagyon segíti semmi a vastag talpának a behajlítását. Se flex zóna, se semmi. A hajlékonyság mellett az FFBlast+ ECO relatív keménysége abban is jó, hogy dinamikusan áll vissza alaphelyzetbe. A dinamikai tulajdonságait nagyban javítja ez. Ráadásul, mivel a laterális torzulásoknak jól áll ellent a talp, így gyakorlatilag szépen vezeti végig az átgördülést futás közben.

80 %
merev
hajlékony

Szellőzés, légáteresztés

A Gel-Nimbus legutóbbi kiadását rengetegen kritizálták a szellőzés miatt. Gyakorlatilag alig szellőzött, nagyon bele lehetett izzadni nyáron, és hosszú futásoknál. Az ASICS nagyon gyorsan reagált is, és a 26-os szellőzése már össze sem hasonlítható elődjével. Ha nem is nyári cipő, de egy igazi 3évszakos.

80 %
meleg
szellős

Összegzés

A Nimbus 26 számomra picit megosztó cipő. Nagyon stabil, pedig nem is stabilnak szánják. Lehet benne gyorsan futni, és erre gondoltak is tervezésnél, hiszen 8 mm-es droppal látták el, mégis semmit sem tettek a súlyának csökkentéséért. Sőt, több mint 10 grammot hízott. Nagyon kényelmes cipő, mert körben komoly segítséget ad a talpnak, ugyanakkor a gumis nyelv, és a bekötési rendszere némileg megosztó, hogy fokozzák-e a kényelmet, avagy rontják. Az FFBlast+ Eco hab egy jó dinamikai tulajdonságokkal rendelkező hab, amivel lehetne egy picit aktívabb futócipőt is alkotni. Ugyanakkor fogadjuk el, hogy a Gel-Nimbus-szal az ASICS célja, 8 mm-es drop ide vagy oda, a lassabb, kényelmet, és tompítást preferáló futók kiszolgálása. Hivatalosan a cipő elsősorban azoknak szól akik a komfortot és a csillapítást keresik. Náluk pedig jellemzően a saroklandolás a divat, így a PureGEL-vel mind a tompítás, mind a kényelmes, puha futás számukra biztosított. Ha a célközönség boldog, akkor pedig jó eséllyel a Gel-Nimbus 27 is majd hasonló képességekkel fog megérkezni. Nagy pozitívuma, hogy nagyon tartós, masszív, sokféle terepen és edzéshez használható futócipő. Ha a súly, és a dinamika csak hátrébb van a prioritási listádon, akkor a Gel-Nimbust szeretni fogod.

 

A tesztet az ASICS hazai forgalmazója támogatta, de az eredménybe semmilyen beleszólása sem volt. 

ASICS Gel-Nimbus 26 futócipő teszt-1
ASICS Gel-Nimbus 26 futócipő teszt-1