Kiprun KD 800 futócipő teszt

Kiprun KD 800 futócipő teszt

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba - Támogatott tartalom
2022/09/05
A futódoktor.

Kiprun KD 800

Korábban volt szerencsém a Kalenji Kiprun - szerintem áttörést jelentő cipőihez -, a KD Light-hoz, és a KS Lighthoz, és az Ultralighthoz. Mindhárom olyan minőséget képviselt, hogy utána azt mondtam mindenkinek: Jó reggelt! A Kalenji megtanult cipőt készíteni!
A KD800-at kézbevéve egyértelmű volt, hogy bár a neve alapján azt gondolnánk valamiféleképpen a KD Light utódja, mégis a Superlighthoz áll közelebb. KS Light 286 grammos volt, a KD Light már 265 gramm, míg az Ultralight 200 gramm. A KD800 212 grammjával abszolút súly bajnok, de emellett vajon meg tudja adni a kellő segítséget is a lábnak futás közben?

Súly

Férfi 8-s méretben 212 gramm, ami picit több mint az Ultralight súlya, de így is nagyon jó. Mintha a lábunkon sem lenne. Hogy őszinte legyek, nem is látom, hol lehetne még belőle faragni, de meglehet, nem is kell.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
212 gramm
360 gramm

Drop

Még egy adat, amiben az Ultralight-hoz hasonló. Mind a talpvastagság, mind a drop ugyanaz, nevezetesen 6 mm-es. Ez abszolút az aktív futásnak kedvez. A talpába épített Up’Bar kompozit lemez hatása eleve akkor érezhető igazán, ha középtalpra érkezünk, vagy előrébb, így akár a 4-es dropot is el tudnám képzelni neki. 

0 mm
6 mm
13 mm

Tartás

Sarokmegtartás

Meglepően jó saroktartással rendelkezik annak ellenére, hogy természetesen nincs benne merev sarokcsésze beépítve. A cipő sarka picit trapézszerűen lett kialakítva, azaz a földön szélesebb, felfelé keskenyedik. A sarok pedig minimális párnázottsággal, de erősen ívelten szinte rátapad a futó sarkára. Amit itt hiányolok, az a középtalp anyag pici ráhúzása a vászonra. Ez ma már a legtöbb cipőnél szinte alaptézis. Olyankor minden trükk nélkül is kap a sarok egy jó tartást. Ez itt hiányzik, ugyanakkor így is megfelelően tart.

Kiprun KD 800 futócipő teszt-1
Kiprun KD 800 futócipő teszt-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Boltozati alátámasztás

A boltozati megtámasztása nem világbajnok, de mivel ezt a cipőt olyan futók fogják választani, akik képesek az aktív futásra, várhatóan nem sarokra fognak érkezni és akkor a sarokcsont bedőlésének még laza bokaízület mellett is kisebb az esélye a bedőlésre. A belső részen, elsősorban a betét megemelésének köszönhetően kapunk egy kis segítséget. Aki nagyon elfáradna vagy sarokra érezik, annak a sarok elég jól csillapít, mert egy meglehetősen széles felületen oszlik el a becsapódási energia, ráadásul belül még üreges is a sarka. Persze ebben az esetben az aktív ellépéstől nagyjából el kell búcsúznunk…

A cipő karaktere a tartás alapján
70 %
enged
megtart


Középtalp dinamika

Ez a kategória, amiben a KD800-as nagyon sok top versenycipő mellé bátran odaállítható. Az angol a „responsive” szót használja rá. Sajnos ez magyarra nehezen lefordítható, de valami olyasmit kell értsünk alatta, hogy kiválóan visszahat. Mikor hat vissza? Hát, amikor landolunk benne. A kőkemény karbon lapokhoz képest az Up’Bar kicsit flexibilisebb, kicsit finomabban dolgozik. Nem rúg bele agresszívan a lábba, hanem „csak” annyit ér el, hogy a futó azt érzi, mintha valaki húzná fentről. Magasabban, szellősebben, aktívabban fut tőle az ember. Amit szeretek benne, az az, hogy itt nem kizárólag a cipő dolgozik, hanem a boka, boltozat is dolgozhat. Együtt pedig egy tökéletes kombináció áll össze.

A cipő dinamizmusa szerint
95 %
kocogós
tempós

Kiprun KD 800 futócipő teszt-3
Kiprun KD 800 futócipő teszt-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Tapadás

A cipő egyértelműen aszfaltra lett kitalálva. A gumija sima terepen, akár nedves körülmények között is jól teljesít. A gumi hullámok jól kapaszkodnak, és a gyakorlatilag centiméterenként elhelyezett hullámok a hajlékonyságának is jót tesznek, hiszen mintha megannyi flex zónából állna a talpa. Ugyanakkor azzal, hogy kevés közöttük a szünet, a kihívásosabb terepeken már a megkapaszkodási képessége csökkent, plusz kisebb kavicsokat egy sóderes úton be tud csíptetni, ami utána zavaró lehet. Jómagam mindenhol is fogok vele futni, mert majd technikával megoldom, ha néhol nem annyira tapad.
Ugyanakkor persze fogadjuk el, hogy a KD800 aszfaltra való.

80 %
korcsolya
tapad

Kiprun KD 800 futócipő teszt-2
Kiprun KD 800 futócipő teszt-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Ütéscsillapítás

Az ütéscsillapítás itt érdekes megközelítést kíván. A sarokrész számomra érthetetlenül kicsit túl lett dimenzionálva. A körben trapézszerűen kiálló sarok kialakítást feleslegesnek érzem, hiszen jóformán az első 10 lépés alatt a használója érzi, hogy nem szabad sarokra lépni, és ebben világbajnok a KD 800. Tanít futni! Utána viszont, ha úgysem használjuk a sarkát, már feleslegesnek tűnik mind a magassága, mind a hátra való kilógása. Saroklandolásnál a cipő eleje a kiálló hátsó rész miatt jóformán lecsapódik a földre. Utána már nem annyira kiaknázható a talpába rejtett lemez. Tehát a futó azonnal átáll minimum középtalpas futásra. Olyankor a tompításért a cipő EVA hab anyaga felel, és ez egy kicsit masszívabb, tömörebb, erősebb hab, mint amit manapság a gyártók előszeretettel használnak. Tehát a tompítás, és csillapítás itt nem olyan erős, de nem is lenne célszerű egy dinamikusnak tervezett cipőt „megölni” egy puha talpanyaggal.

70 %
min
max

Kényelem

A versenycipők nem feltétlenül a kényelem jegyében születnek. A KD800-as sem lesz soha „gyógycipő”. Itt a lényeg az, hogy ne törjön, mert az teljesítményt csökkentő tényező. A lábujjaknak legyen megfelelő helyük és a betét - amennyire lehet - pihentess a talpat. A KD800 első belebújásra abszolút kényelmes. A talp kellemesen anatómiailag kialakított, a betétje elég vastag, jól támaszt és puha. A felsőrész egyetlen, varrás nélküli vászonból áll, ami oldal irányban kőkeményen támaszt, hiszen az aktív cipőknél a magasabb tempónak köszönhetően nagyobb erőket is kell megfogni. Ez a kényelem szempontjából néhány futónál negatívum lehet, hiszen így szivacsozás, és rugalmasság híján vagy jó a lábalakunkra vagy sem. Nekem semmi problémám nem volt vele és amolyan tipikus átlag férfilábbal rendelkezem. Ami érdekes, hogy a szélesebb rüsztre nem gondoltak a nyelv tervezésénél. Már nálam is alig fedte le a cipőfűző lyukakat. Szélesebb lábfejjel a nyelv kb. értelmét veszítheti.

80 %
fapados
luxus

Hajlékonyság

Karbon lap helyett tehát a KD800 esetében egy kompozit lemezről beszélünk, amelynek van némi hajlékonysága, rugalmassága. A talp pont annyit hajlik, amennyi kell a futás közben ahhoz, hogy a lábfej mozgásait le tudja követni. Ebben a kopóréteg sem akadályozza meg, ugyanis az keresztirányban centiméterenként tud szétnyílni. 

80 %
merev
hajlékony

Szellőzés

Szellőzés szempontjából kiválóan teljesít, hiszen sehol egy rávarrás vagy bármi, ami a pára leadást akadályozná. Még a nyelve is olyan vékony, hogy simán átfújható. Tökéletes nyári, illetve, versenycipő ebből a szempontból is.

100 %
meleg
szellős

Összességében a KD800 nekem az a cipő, ami a legközelebb van az álomcipőhöz. A gyengeségeimet javítja, illetve mindig figyelmeztet, ha szétesik a technikám. Így a lábamat úgy használom, ahogy az biomechanikailag a legoptimálisabb. Ergo egy futódoktor. Az ára nem elborult, így számomra akár edzőcipőnek is megteszi, hiszen a legtöbbet aszfalton futok, illetve nem annyira kihívásos terepen. A 6-os dropnak, és az Up’Barnak hála az utazótempóm ebben a cipőben megerőltetés nélkül olyan, mint más cipőkben a tempózásaim során. A súlya miatt, amikor picit fáradunk, akkor is szellősebb futásra lesz lehetőségünk. Tökéletes versenycipő azoknak, akik nem akarnak merev talpú karbonos cipőben futni, avagy csak nem akarnak lassan 100 ezer forintot kiadni egy teljesítmény orientált cipőért, de szeretnének érzékelhető segítséget kapni akár a maraton futáshoz, akár sokkal rövidebb távokhoz.

A futócipő tesztet a Tízpróba Magyarország kft támogatta, de a teszt eredményébe semmilyen beleszólásuk sem volt.