ON Cloudsurfer futócipő teszt

ON Cloudsurfer futócipő teszt

Lengyel Kristóf
Lengyel Kristóf - Támogatott tartalom
2023/03/21
Vissza az alapokhoz

ON Cloudsurfer

Az ON egy svájci cipőcég, amit felismerhetünk jellegzetes lyukacsos talpáról. Tavaly teszteltem a Cloudmonster modelljüket, ahol már elmagyaráztam az ON cipők egyedi kialakításának okát és érdekességeit. Azóta sokat fejlődött a márka a versenyzés irányába. Nem véletlen, hogy egy pár hónappal ezelőtt több sportoló is bekerült az ON családjába. Többek között Kristian Bluementfelt, WTCS világbajnok, Ironman Világbajnok, a jelenlegi 70.3 világbajnok és a jelenlegi triatlon olimpia bajnok. Valamint, Gustav Iden 2x 70.3 világbajnok és jelenlegi Ironman világbajnok. Tehát, nem kis nevekkel dolgoznak együtt, ami bizonyítja, hogy az ON készen áll arra, hogy szintet lépjen. A Cloudsurfer ugyan nem egy versenycipő, de tagja ennek az új irányzatnak amit az ON képvisel és a cipő is így lett megtervezve. Alapvetően egy mindennapi edző / bemelegítő cipőről beszélünk. Ez a 7. Cloudsurfer, de az ON visszanyúlt az alapokhoz és simán csak Cloudsurfer-nek hívják. A legnagyobb újítás, hogy először lesz bemutatva a vadi új CloudTec Phase™️ technológia és kikerült az úgynevezett ’Speedboard’ de erről lesz szó részletesebben a teszt során.

ON CloudSurfer futócipő teszt-4
ON CloudSurfer futócipő teszt-4
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Súly

A cipő már akkor is nagyon könnyűnek tűnt amikor először kézbe vettem. Ezt a könnyedséget futás közben is érezni lehet és ennek megvan az oka. Férfi 42-es méretben 230g körül van a cipő, a nálam lévő 43-as pedig 245g-ot nyomott. Ez mindennapi edző cipőknél nagyon könnyűnek számít. Joggal érdemelte ki a cipő a ’Cloud’ nevet.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
230 gramm
360 gramm

Drop

A Cloudsurfer 10mm-es drop-al rendelkezik. 32mm a sarka és 22mm az orra. Nem mondanám egy kifejezetten agresszív cipőnek. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a sarok magassága lelépésnél ’változik’ amikor össze nyomódik a talp.

0 mm
10 mm
13 mm

ON CloudSurfer futócipő teszt-4

Tartás

A cipő felső része egy darabból és 100% újrahasznosított anyagokból készült. Az egyetlen varrás, ami rajta található az a cipőfűző tartó gumikat rögzíti a felső részhez. Valamint még a cipő színezését is környezet kímélően oldották meg egy ’Dope Dye’ nevű módszerrel. Ezzel az eljárással rengeteg vizet lehet megspórolni és kevesebb vegyszer is kell a festéshez. Az ON cipőknél azt vettem észre, hogy érdemes egy fél mérettel nagyobbat venni, mint általában. A cipőfűző rendszer jól ki van rajta alakítva, ezért jól tartja a lábat. A cipő cloud technologiája (A képeken látható, hogy leérkezésnél összenyomódik a cipő a jobb elrugaszkodás miatt), egy kicsit instabillá teszi a cipőt. Mivel attól függően hogyan fogunk talajt,-  külső vagy belső talp élre máshova helyezzük a súlyt -, máshogy nyomódik össze a talp. Ezért ezt a cipőt nem javasolnám azoknak, akiknek instabil a bokája.

A cipő karaktere a tartás alapján
70 %
enged
megtart

Középtalp dinamika

A Cloudsurfer-ből kikerült az úgynevezett ’Speedboard’. Ezt már az első cipőiktől kezdve használják és a Cloud Monster tesztben olvashattok róla. Azzal, hogy ez kikerült a talpból szerintem szignifikánsan nagyot javult a futóélmény. Maga a leérkezés is sokkal puhább lett és a cipőnek nincs az a merev érzése, ami a Cloud Monsternél. A legnagyobb újítás a cipőben a továbbfejlesztett Cloud technológia. Láthatjuk a talpon, hogy ezek az ON-ra jellemző lyukak másképp, egy picit átlósan helyezkednek el egymáshoz képest. 10 év kutatás és laborban végzett tesztek, valamint, rengetek órányi tesztelés profi futókkal hozta ezt az eredményt. Ez pedig a ’ CloudTec PhaseTM ’ fantázia nevet kapta. Az eredmény egy nagyon puha és hatékony talp, ami a lehető legoptimálisabban adja vissza az energiát. Az ON állítása szerint ez az anyag ezzel a felépítéssel a minimálisra csökkenti a terhelést. Én ezt csak megerősíteni tudom az alapján az 50-60 km alapján amennyit futottam benne.

A cipő dinamizmusa szerint
100 %
kocogós
tempós

ON CloudSurfer futócipő teszt-1
ON CloudSurfer futócipő teszt-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Tapadás

A cipő tapadását átlagosnak mondanám. Mint mindig, az ON nagyon jó minőségű anyagokból dolgozik ez a cipőn is érződik. Egyértelműen nem egy terepfutó cipő, aszfalton földúton mindenképpen megfelelő tapadást biztosít. Amire oda kell figyelni, hogy ha kavicsos terepen futunk akkor nagyon könnyen ragadnak bele a kavicsok a cipőtalpba, főleg a saroknál középen, ahol nincsen gumi a talpon. Erre érdemes odafigyelni, mert egy ilyen puha habnál ezt kár okozhat a cipőben.

70 %
korcsolya
tapad

ON CloudSurfer futócipő teszt-5
ON CloudSurfer futócipő teszt-5
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Ütéscsillapítás

Ennél a cipőnél is a már jól bevált Helion hab-ot használták. Az ’ugródeszka’ kihagyásával az eddigi legpuhább ON cipőt kaptunk. Leérkezésnél jól csillapít és egy nagyon sima futóélmény biztosít.

100 %
min
max

Kényelem

Eléggé párnázott a cipő felső része és a sarok is, így futás közben nem kezdi ki a lábat. A cipő maga is elég széles így bőven elég hely van a lábunknak. Ám azoknak sem kell aggódnia, akiknek picivel keskenyebb a talpa, mert a fűzés úgy lett kialakítva, hogy jól tartsa a lábat. A cipő oldalán látható vastag varrások azért vannak, hogy oda erősítették a cipőfűzőt tartó gumikat a cipő felső részéhez. Bekötésnél oda kell figyelni, mert ha rossz helyre kerül a cipő nyelve akkor ez a varrat kb. 10 km után nagyon tudja nyomi a belső bokát. Én meg kellett álljak futás közben, hogy újrakössem a cipőt, mert nagyon kellemetlen volt. De ezt egy kis odafigyeléssel lehet orvosolni. Ettől eltekintve kényelmes a cipő.

80 %
fapados
luxus

Hajlékonyság

Még az ’ugródeszka’ eltávolítása után sem mondanám, hogy a Cloudsurfer egy hajlékony cipő. Ha megpróbáljuk meghajlítani a talpát láthatjuk is, hogy egy darabig hajlik aztán egyszer csak összecsuklik a cipő annál a pontnál, ahol lyukak talpban átlósan helyezkednek el egymáshoz képest.

70 %
merev
hajlékony

Szellőzés

Mint már említettem a cipő felső része egy anyagból van kialakítva. Ezen mindenhol láthatjuk a szellőző nyílásokat. De ha jobban megvizsgáljuk azt is láthatjuk, hogy a szellőző nyílások alatt egy második réteg is látható így a cipő nem túl hideg. Meleg körülmények között még nem volt alkalmam futni benne. Ám, ebben kora tavaszias 10 fok körüli időben teljesen jól funkcionált.

90 %
meleg
szellős

Szerintem az ON a Cloudsurfer-el egy nagyon jó irányba indult el. A feltételek adottak a cégnél. Nagyon sok kutatást végeznek és nagyon jó anyagokból dolgoznak. A közel múltban nagyon sok atlétát pl. Kristian Bluemenfelt-et vagy Gustva Iden-t is bevonták a cipők fejlesztésébe, ezért nagyon izgatott vagyok, hogy milyen cipőkkel rukkolnak elő a jövőben.

*Az írást az On Running hazai forgalmazója támogatta, de a teszt eredményébe semmilyen beleszólása sem volt. 

ON CloudSurfer futócipő teszt-2

CloudTec Phase TM
ON CloudSurfer futócipő teszt-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág