Asics Gel-Nimbus 23 futócipő teszt

Asics Gel-Nimbus 23 futócipő teszt

Wagner Tamás
Wagner Tamás - Támogatott tartalom
2021/03/22
A japán cipőgyártó óriás az egyik legjobban csengő nevét vette elő és dolgozta át újra.

ASICS Gel Nimbus 23. verzió


A japán cipőgyártó óriás az egyik legjobban csengő nevét vette elő és dolgozta át újra. A Gel-Nimbusnak ez már a 23. verziója. Amikor egy cipő ennyi kiadást megél, az egyet jelent a megbízhatósággal, és azzal, hogy a futók szeretik azt, évről évre leveszik a polcról az újabb modelleket és gyűjtik benne a kilométereket. Ahogyan a csúcsmodell esetében már korábban megjelent, a felkelő nap országához híven a nyári olimpiai játékok tiszteletére itt is felhasználta az ASICS ezt a napfelkeltét idéző színállást Sunrise Redre keresztelve, ami egy feltűnő, modern külsőt kölcsönöz a cipőnek. Jelenleg egy egész kollekció elérhető a gyártó kínálatában az ilyen megjelenésű termékekből. 

Asics Gel-Nimbus 23 futócipő teszt-2
ASICS Gel Nimbus 23
Asics Gel-Nimbus 23 futócipő teszt-2
Forrás: Mozgásvilág

Súly

EUR 42,5: 309 gr

A modern edzőcipők között egy átlagosnál nehezebb értéket láthatunk a mérlegre pillantva. A felhasználást tekintve meg lehet barátkozni ezzel a súly adattal, de a tempós futásokat egyértelműen hátrányosan érinti a tömeg. Regeneráló és kilométergyűjtő futások alkalmával nem lesz igazán nagy jelentősége a nagyobb tömegnek. Súlyra érzékeny futóknak jó hír, hogy a cipőnek van egy könnyített verziója a Gel Nimbus Lite 2- ami csak 259 gr. 

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
309 gramm
360 gramm

Drop

Férfi modell: 10 mm (15-25), Női modell: 13 mm (14-27)

Egy nagy droppal rendelkező edzőcipőről van szó, annyi csavarral, hogy az eltérő nemeknek eltérő droppot álmodott meg a gyártó. Amiatt alakult így ez, mert a női modellnek némileg más a talpkialakítása. Így tudták elérni, hogy ugyanúgy viselkedjen az edzések során a cipő a férfiakon, mint a nőkön. A láb elülső felére való érkezésnek nem feltétlenül az 1 cm-es esés szab gátat, sokkal inkább az extra puha középtalp kialakítás, ami miatt a sarkunk akaratlanul is le fog érni a földre, ha nem a levegőben tartására összpontosítunk.

Férfi modell

0 mm
10 mm
13 mm

Női modell

0 mm
13 mm
13 mm

Asics Gel-Nimbus 23 futócipő teszt-3
ASICS Gel Nimbus 23
Asics Gel-Nimbus 23 futócipő teszt-3
Forrás: Mozgásvilág

Tartás

Sarokmegtámasztás

Egy kiváló sarokmegtámasztást hordozó cipőről beszélünk, ami jól ki van párnázva, kiválóan körbeöleli, egyfajta bölcsőként tartja a sarkunkat, hogy az ne tudjon mozogni. Puha kialakítása révén nem kezd el nyomni a táv és az időtartam növekedésének esetén sem. Extra, hogy a sarokrész kívülről kapott egy fényvisszaverő panelt is, hogy könnyebben láthatóak legyünk, ha esetleg ránk sötétedne egy hosszabb edzés során.

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Egy neutrális cipőről beszélünk, ami azonban nyújt némi alátámasztást a beépített Trusstic elemnek köszönhetően. Ez egy műanyag panel a sarok és a lábujj szekció között a talpba integrálva. Amikor az edzések során egyre gyűlnek a kilométerek és a koncentráció csökken, akkor jól jön az ilyen fajta extra stabilitás, hogy a sérülés veszélye csökkenjen egy esetleges rosszul sikerült leérkezésnél. 

A cipő karaktere a tartás alapján
85 %
enged
megtart

Asics Gel-Nimbus 23 futócipő teszt-4
ASICS Gel Nimbus 23
Asics Gel-Nimbus 23 futócipő teszt-4
Forrás: Mozgásvilág

Dinamizmus

Középtalp dinamika:

A középtalp két különböző puhaságú és tulajdonságú anyagból épül fel (Flytefoam felül és Flytefoam Propel alul), hogy így biztosítson optimális kényelmet és energia visszaadást is. Valódi dinamizmusról edzőcipő révén persze nem beszélhetünk, de a regeneráló, és lassabb tempójú futásoknál ezt nem is várjuk el igazán. Futópályán kipróbálva a cipőt, a tempót bőven 4 perc/ 1km alá csökkentve is megálja a helyét, bár az igazi gyorsító munkához kínál sokkal jobb alternatívákat a gyártó, mégis széles felhasználhatóságot kínál a középtalp felépítése. 

A cipő dinamizmusa szerint
70 %
kocogós
tempós

Talp tapadása

Ahogyan azt a súlynál is megemlítettem az ASICS eltérő kialakítást alkalmaz a férfi és a női modell esetében, de mindkét esetben maximálisan oda figyel a talp tapadására. A tartósságot elősegítve a kritikus részéken Ahar Lite Rubber nevű gumi található a talpon, hogy így érjen el hosszabb élettartamot. 

90 %
korcsolya
tapad

Asics Gel-Nimbus 23 futócipő teszt-5
ASICS Gel Nimbus 23
Asics Gel-Nimbus 23 futócipő teszt-5
Forrás: Mozgásvilág

Ütéscsillapítás

Az ütéscsillapításért ugyan úgy a két különböző technológiát alkalmazó rész felel, mint a dinamizmusért is. Egy nagyon pihentető és kényelmes futóélményt kínál a cipő, azonban a mérleg nyelve inkább a puhaság felé billen, mint az energia visszaadás irányába. Tovább növeli a komfortot a talpbetét, ami az Ortholite X-60 nevet viseli és hozzájárul a futásunk hatékonyságának megtartásához hosszabb távok leküzdésének esetén is. A névadó technológia is itt kap szerepet, a cipőben elöl és hátul Gel paneleket helyeztek el, ami a sarokrésznél látható is. 

100 %
min
max

Párnázottság, kényelem:

A felsőrész egy Monofilament Mesh elnevezésű anyagból készül, ami egy egyszeres poliészter szálból stabil és jól szellőző szőtt anyagot jelent. Emiatt az nagyon kényelmes, lábat jól tartó, de közepesen széles lábfejű futóknak is megfelelő megoldás. Többféle szövetsűrűségből áll, ami nem csak a mintáját adja meg, de a szellőzésben is kulcsszerepe van. A bokát körbe ölelő rész is viszonylag vastag, jól párnázott, a nyelv pedig egyenesen kispárnaszerű. Az elődmodellhez képest feltűnően megvastagított nyelv annak lehet köszönhető, hogy a cipőfűző ezúttal egy laposabb fajta, amivel talán még jobban stabilizálható a lábunk a cipőben. A cipőfűző nagyon szorosan meghúzható és a vastag nyelvnek köszönhetően nem kezd el vágni. Kívül igen, belül azonban nem teljesen varrásmentes a cipő, de a teszt során sohasem dörzsölte ki a lábfejemet ennek ellenére sem.

90 %
fapados
luxus

Asics Gel-Nimbus 23 futócipő teszt-1
ASICS Gel Nimbus 23
Asics Gel-Nimbus 23 futócipő teszt-1
Forrás: Mozgásvilág

Hajlékonyság

A talp átlagosnak mondható hajlékonyság tekintetében. Mivel egy vastagabb, összetettebb felépítésű talpról van szó, így nem hajtogatható teljes könnyedséggel, de tökéletesen a lábon marad a cipő akkor is, ha csak a cipő elülső részére érkezünk és onnan rugaszkodunk el. 

70 %
merev
hajlékony

Szellőzés, légáteresztés:

A Monofilament mesh elnevezésű anyag nagyszerű eszközt ad a tervezőknek arra, hogy szabadon kitalálhassák hol- mennyire eressze át a levegőt a cipő. Inkább a tavaszi, nyári, őszi évszakokra lehet jó választás, mert bár a nyelv és a sarokrész vastag, ami levon a szellőzésből, de a lábujjaknál könnyedén átjár a levegő, ami hidegebb idő esetén vékonyabb zoknival kombinálva már- már túl hideg lehet.  

80 %
meleg
szellős

Asics Gel-Nimbus 23 futócipő teszt-3
ASICS Gel Nimbus 23
Asics Gel-Nimbus 23 futócipő teszt-3
Forrás: Mozgásvilág

A cipőt tesztelésre a Nyúlcipőbolttól kaptuk és az ASICS magyarországi forgalmazója támogatta, de a teszt eredményébe semmilyen beleszólásuk nem volt.