ASICS Magic Speed 2 futócipőteszt

ASICS Magic Speed 2 futócipőteszt

Bragmayer Zsanett
Bragmayer Zsanett - Támogatott tartalom
2022/10/26
Az egyik legjobb árú karbonos futócipő.

ASICS Magic Speed 2

Az egyik legjobban várt cipő amit ki szerettem volna már kipróbálni. Az előző modellhez nem volt szerencsém, azonban a PRO változatát ( metaspeed sky) nagyon sokat használom és szeretem ezért nagy volt az elvárás ezzel a cipővel szemben. Első ránézésre metaspeed sky , de ha kézbe fogjuk máris érezni, hogy azért nehezebb valamivel ez a cipő. Egyelőre 4 különböző színben érhető el, de ismerve a céget hamarosan jönnek az újabb színek. A cipő felsőrészének 75%-a újrahasznosított anyagból készül, hulladék és a szén-dioxid kibocsátás csökkentése miatt. Valamint kifejlesztett a cég egy új anyagfestési technológiát amely 33%-kal csökkenti a vízfelhasználást és körülbelül 45%-kal a szén-dioxid-kibocsátást a hagyományos festési technológiához képest.

ASICS Magic Speed 2 futócipőteszt-3
ASICS Magic Speed 2 futócipőteszt-3
Forrás: Bragmayer Zsanett

Súly

A női modell súlya 200 gramm (39-és méret) a férfi modellé pedig 238 g ( 42.5- es méret) Abszolút a versenycipő kategóriába esik a súlyát tekintve. Csak összehasonlítva a pro verzióval a férfi modell 200g , tehát egy minimális különbség van közöttük.

Drop

30 mm-ről 23-re lejt a talpa, azaz 7-os droppal rendelkezik a női verzió , a férfi pedig 31 mm-ről 24 mm-re. A cipő lehetővé teszi, hogy használója oda érkezzen ahova neki a legtermészetesebb , nincsenek hátrányban a sarokfutók sem. De természetesen gazdaságosabb ha az illető középtalpra érkezik.

0 mm
7 mm
13 mm

ASICS Magic Speed 2 futócipőteszt-3
ASICS Magic Speed 2 futócipőteszt-3
Forrás: Bragmayer Zsanett

Tartás

Nagyon jól tart a cipő, első próbálásnál lehet érezni, hogy nagy hangsúlyt fektetett a cég, hogy egy igazán kényelmes cipőt alkosson. Anélkül, hogy bekötném a cipőt , érezhető hogy a nyelvnél kialakított belső gumi tartja a lábat.Tartok az olyan cipőktől, amiben lötyög a lábam és atomra meg kellene húzni a fűzőt, hogy megfelelő tartást biztosítson. Ha nem tudom mire készült a cipő akkor szinte teljesen azonosak az érzések, mint a metaspeed sky-jal kapcsolatban. Megfelelő tartás, a sarokrésznél nem magas az anyag, nincs folyamatos dörzsölés , akár legyen hosszú vagy gyors futás. Méretben abszolút reális így bátran lehet azt a méretet rendelni, amit esetleg korábban már használtunk ennél a márkánál.

A cipő karaktere a tartás alapján
90 %
enged
megtart

Középtalp dinamika

A MAGIC SPEED 2 cipő azt az energiát kínálja, amelyre szüksége van egy új egyéni csúcs felé. Teljes hosszúságú karbon és TPU lemez van a középtalpban, hogy az átvitt energia előre irányuljon. A középtalp felső rétege FF BLAST™ PLUS párnázással lett rekonstruálva. Ez még lendületesebbé teszi a mozgást, miközben a cipő könnyű marad. Mivel ismét csak a pro verzióval tudom összehasonlítani , ezért itt van az első különbség a kettő között. Nem véletlenül kerül szinte duplájába a metaspeed sky, mint a magic speed. Élesben tesztelve mind a két cipőt, azonos körélmények között nagyjából 3-4 mp különbség volt 800 m-en sokszori ismétlés mellett. Ez elsőre soknak tűnik, de hozzáteszem, egy közepesen gyors futásnál már nem éreztem sok különbséget és a számok is azt mutatták. Ezért aki egy nagyon dinamikus cipőt keres de nem szeretne sokat költeni, ez a cipő teljesen megfelelő társ lehet akár maraton távra is.

A cipő dinamizmusa szerint
85 unit
kocogós
tempós

Tapadás

A talpa ASICSGRIP gumiból van, ha minden igaz akkor azonos, mint a metaspeed sky és a sky+  modelleknél. Az időjárásnak köszönhetően volt alkalmam tesztelni minden körülmény között. Természetesen ez egy aszfaltra tervezett cipő így leginkább ott érdekes a tapadás, de volt szerencsém homokban, földúton és kavicsos talajon is próbálgatni. A vastag talpnak hála biztosan nem kell attól tartani, hogy érezni fogjuk az esetleges kavicsokat, amire rálépünk. Korábban teszteltem olyan cipőket amikben esős időben hozzá sem kezdtem a futásnak mert tudtam , hogy csak sérülés lenne belőle. Ennél a cipőnél viszont egyáltalán nem volt ilyen érzés, pedig ha jobban megnézzük akkor szinte teljesen egyenes a talp kialakítás, sehol egy borda vagy rece. Úgy nagyjából 150 km van a cipőben úgy 3 hét után, de egyáltalán nem lehet megmondani a talp kinézetéből. Nincsenek hatalmas kopások rajta, pedig ilyenkor már jelentkeznie kellene a használatból eredő deformitások.

90 %
korcsolya
tapad

ASICS Magic Speed 2 futócipőteszt-2
ASICS Magic Speed 2 futócipőteszt-2
Forrás: Bragmayer Zsanett

Ütéscsillapítás

A dinamika és az ütéscsillapítás általában együtt járnak. Korábban már írtam a technikai adatokat, ami miatt lesz olyan a cipő amilyen - jelen esetben nagyon dinamikus és gyors. Masszív a talp főleg az új FF Blast résszel kiegészülve. Első ránézésre soknak tűnhet a talp vastagsága, de futva egyből rájön az ember, hogy nem lett túllőve. A piacon szinte már csak vastagabb talpú cipőket fogunk találni pl: Nike, Adidas modellek. Az egyetlen hely, ahol éreztem a dupla csillapítást az a rekortán volt. Mivel az anyag amúgy is csillapít így a dupla tompítást lehet érezni, de még ott is érezni a karbon adta előnyöket. Maximálisan elegendő lehet mindenki számára.

90 %
min
max

Kényelem

Mint azt korábban is említettem, nagyon kényelmesnek találtam a cipőt már az első alkalommal is. Hajlamos vagyok mezítláb is futni vagy sétálni a cipőimben, itt sem volt másképp és egyáltalán nem tapasztaltam, hogy törné vagy dörzsölné az anyag a lábamat. Minden irányban jól fogja a lábat, nincsenek felesleges varrások amik zavaróak lehetnek. Abszolút nem megterhelő benne eltölteni akár több órát is.

90 %
fapados
luxus

Hajlékonyság

Nem hajlékony, de nem is kell neki annak lennie hiszen a TPU karbon lemez pont emiatt van benne. Azt az energiát amit leérkezéskor teszünk bele, maximálisan a haladást fogja segíteni. Oldalirányú csavarásnál sem deformálódik a talpa, nincs olyan érzés mintha elmászna a cipő alattunk. Ez leginkább egy nehezebb súlyú illetőnél fog jobban érvényesülni pozitív irányban.

50 %
merev
hajlékony

Szellőzés

Szellőzés szempontjából is meg vagyok elégedve. Az elülső anyag meglehetően szellősnek mondható, át is lehet látni az anyagon, viszont a saroknál meg van erősítve az anyag, ami a tartást is elősegíti. Nem volt melege a lábamnak benne egyáltalán sem zokniban sem mezítláb. Hidegebb napokon viszont elfér a vastagabb zokni, ha valaki fázósabb típus.

90 %
meleg
szellős

Összességében a mostani piacon az egyik legjobb árú tempófutó-, vagy versenycipőt sikerült létrehoznia a márkának. Minden benne van, ami egy egyéni rekordhoz kell, mégis sokkal barátibb áron mint a Pro változat. Abszolút ajánlom mindenkinek, aki akár versenycipőt keres vagy más karbon talpú cipőt használ versenyre és edzéshez keres megfelelő társat. De ha valaki beleszeretne egyből, de még nem tart ott az álloképessége, hogy versenyezzen , akkor sem fog csalódni mert lazán és könnyen is lehet benne futni.

A teszt szerzője az ASICS szponzoráltja. A cikket az ASICS támogatta, de a teszt eredményébe semmilyen beleszólása sem volt.