Mizuno Wave Rebellion futócipőteszt

Mizuno Wave Rebellion futócipőteszt

Lengyel Kristóf
Lengyel Kristóf - Támogatott tartalom
2022/06/28
A Mizuno jó úton halad, hogy visszatérjen a versenyfutás Elitjébe.

Nagyon örülök, hogy egy Mizuno cipőt tesztelhetek. Mizuno volt az egyik első verseny cipőm, de az utóbbi időben sajnos egy picit eltűnni látszottak. Ám most visszatértek a Wave Rebellionnal. Ez egy neutrális edzőcipő, de sokan gondolják akár versenycipőnek is, lássuk miért.

Mizuno Rebellion

Súly

249 g a cipő egy férfi 42-es méret esetében. Ez még nem egy versenysúly, de egy neutrális futócipőnél ez kifejezetten jónak mondható. Nem beszélve arról, hogy nem is sokkal nehezebb az Endorphin Speed 2-nél (235g) ami a Saucony egyik top versenycipője. Futás közben egyébként érezhetően könnyű a cipő, mindenféle különösebb energiabefektetés nélkül jól lehet benne haladni. Én főleg tempó futásokhoz és könnyű résztávokhoz használtam.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
249 gramm
360 gramm

Drop

A 8mm-es drop az átlagdrop értékek felső tartományában található. A cipő sarkánál 36 mm, Az elejénél pedig 28 mm. Ez futás közben egyáltalán nem érezhető. Nem mondanám kifejezetten pattogósnak a cipőt, de elég szellősen nagy léptekkel lehet benne futni, nincs az embernek olyan érzése mintha a cipő „tolná” amit nagyobb drop-ok esetén tapasztalhatunk.

0 mm
8 mm
13 mm

Mizuno Wave Rebellion futócipőteszt-2
Mizuno Wave Rebellion futócipőteszt-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Tartás

Saroktámasztás

Néhány cipőnél látni, hogy a sarokrész nagyon sok műanyagból van felépítve, ami nehéz és kényelmetlen is tud lenni. Ellenben a Mizunonál ezt ügyesen megoldották. Nincs túl sok műanyag, mégis nagyon masszívan és stabilan tartja a sarkot minden leérkezésnél. Hosszabb tempó futások végére sok futónak, köztük nekem is szétesik a mozgásom. Ilyenkor nagyon sokat segít a jó saroktámasztás, mert megakadályozza az oldal irányú mozgást, ami nem tesz jót a lábunknak futás közben. A sok párna pedig segít, hogy ne törje fel a sarkunkat a cipő.

Alátámasztás, stabilitás

A cipő elég stabil, amit egy neutrális edzőcipőtől el is vár az ember. Elég párnázott puha leérkezést biztosít. Az első néhány alkalommal egy picit keménynek éreztem a talpát, de körülbelül 20-30 km után amikor betörik a cipő már érezhetően puhább. Amit még érdemes megemlíteni a Mizunoval kapcsolatban, hogy mivel egy elég nagy múltú cégről van szó, ezért jó minőségű, hosszan tartó cipőket gyártanak. Nagy divat a mai cipőknél, hogy 400-500km után lecserélik a használóik. Ezt a cipőt bátran ajánlom 800-900 km-ig.

A cipő karaktere a tartás alapján
90 %
enged
megtart


Középtalp dinamika

A Mizuno egy újonnan kifejlesztett PEBA anyagból készült habot használ ez az úgy nevezett ’Enerzy Light’-ot. Könnyebb és rugósabb, mint a korábbi verziók és ez érződik is futás közben. Továbbá a talpba megtalálható a ’Wave Plate’, ami a Mizuno egyik klasszikus forma eleme, ez látszik is a habban. Ez BIO alapú újrahasznosított anyagokból készült üvegszállal megerősítve. Erősebb tempónál azt éreztem, hogy amikor leérkezem akkor az Enerzy Light talp lökne tovább, de a Wave Plate ellenem dolgozik, mintha pont az akasztaná meg a mozgásom. Szerintem a Mizuno nagyon jó úton halad az új talp anyag kifejlesztésével, de a Wave Plate ebben a cipőben nem győzött meg.

A cipő dinamizmusa szerint
60 %
kocogós
tempós

Talp tapadása

A talp vastagon van bevonva gumi anyaggal és erősen bordázott. Nagyon jó tapadást biztosít mind aszfalton mind pedig földúton. Emellett mint már említettem a Mizuno jó minőségben készíti a cipőit, ezért kevés dolog tudna kárt tenni ebben a gumiborításban. Így sokáig használható a cipő.

90 %
korcsolya
tapad

Mizuno Wave Rebellion futócipőteszt-3
Mizuno Wave Rebellion futócipőteszt-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Csillapítás

A 36 mm-es sarok megteszi a dolgát. A cipő jól csillapít minden lépésnél. Említettem, hogy az első 20-30 km-en egy picit keménynek éreztem, de amint a cipő betört a talp puhább lett. A PEBA anyag pedig nem csak, hogy jól csillapít, de jól is rugózik így sok energiát visszaad futás közben. Még rekortánon is éreztem a hatását.

80 %
min
max

Párnázottság kényelem

A cipő alapvetően kényelmes. A sarka megfelelően párnázott, jól tart. A felső része széles így teret enged a lábfejnek és nem nyomja össze. A cipő nyelve szerintem elég nagy lett, bár ez triatlonos szemmel nézve előny, mivel a nyelv jól kihajtogatható és egyszerű felvenni a depóban. A fűzők szerintem egy picit hosszúra lettek tervezve, még a dupla csomó után is nagyon lebegtek. Amit itt még érdemes kiemelni, hogy a Wave Rebellion talpbetéte nem kivehető. Így sajnos, aki speciális talpbetétet használ futáshoz az ebben a cipőben nem tudja kicserélni.

80 %
fapados
luxus

Hajlékonyság

Nem túl hajlékony és ami flexibilitása van az is inkább a cipő orránál. Ez a Wave Plate miatt van, ami a cipő sarkától a középtalpig helyezkedik el. Oldalról nézve a talpban lehet is látni ezt az ikonikus Mizuno stílus elemet. Ez az, ami nem engedi a cipőt meghajolni. Ez is az egyik oka annak, hogy olyan érzésem volt tempó futás közben, mintha éppen a Wave Plate akasztaná meg a mozgásom.

70 %
merev
hajlékony

Szellőzés

A cipő felsőrésze egy részből áll össze egy új nevezett ’Engineered Mesh’-ből. Ez annyit jelent, hogy nincsenek rajta varrások, hanem egy előre megtervezett mintát illesztettek a cipő talp részére. 30 fok feletti igazi nyári időben próbáltam ki aszfalton, földúton és rekortánon is. Maga az anyag kényelmes egy picit elasztikus és jó a légáteresztése.

90 %
meleg
szellős

Mizuno Wave Rebellion futócipőteszt-1
Mizuno Wave Rebellion futócipőteszt-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

A Wave Rebellion-t én hosszabb tempó futásokra és könnyebb résztávokra használtam (pl. rekortánon 400-ak). Erre is ajánlanám, mert egy tökéletes átmenet edzőcipő és versenycipő között. Könnyű és lehet benne haladni, mégis stabil és kényelmes. Nagyon meg vagyok elégedve az új Enerzy Light habbal, amit a talphoz használtak. A Mizuno jó úton halad, hogy visszatérjen a versenyfutás Elitjébe.

A Wave Rebelliont a Mizuno magyarországi forgalmazójától kaptuk és az írást is ő támogatta, de a teszt eredményébe semmilyen beleszólásuk sem volt.