Saucony Endorphin PRO 2 futócipőteszt

Saucony Endorphin PRO 2 futócipőteszt

Wagner Tamás
Wagner Tamás - Támogatott tartalom
2022/05/11
Az Endorphin 2 valódi előnyei akkor mutatkoznak meg igazán, ha gyorsabb tempóra váltunk.

A Saucony az első karbonlemezes futócipőjét adta ki továbbfejlesztett verzióban. A mondás úgy tartja, hogy ami nem romlott el, azt ne javítsd meg. A gyártó ezt megfogadta, így a talphoz nem is nyúlt hozzá, csupán a fűző és a sarok részen eszközölt fejlesztéseket a stabilitás érdekében. De vajon az Endorphin 2-ben benne van minden olyan technológia, ami megadhatja azt a kis pluszt majd, amire egy verseny napján szükségünk lehet?

Saucony Endorphin PRO 2 karbonlemezes futócipő

Súly

EUR 43: 213g

A cipő sokkal könnyebb, mint amennyire számítanánk a kinézete alapján. Amikor ránézünk, egy átlagos edzőcipő súlyt várunk, de helyette egy igen könnyű versenycipőt kapunk. Az átgondolt felsőrész, a talp anyaga, illetve a prémium anyagok használata teszi lehetővé, hogy fizikai paramétereit meghazudtolóan alacsony legyen a cipő súlya.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
213 gramm
360 gramm

Drop

A klasszikus versenymodellek minimál tervezésén túllépve egy 8 mm-es droppal találkozhatunk mind a női, mind a férfi modell esetében. Ez az érték már lehetővé teszi, hogy a futások alkalmával a létező legkevesebb időt töltsünk a talajon. Hosszabb távú versenyek során biztonságos érzést biztosít a tipikus versenymodellek átlagánál nagyobb drop.

0 mm
8 mm
13 mm

Saucony Endorphin PRO 2 futócipőteszt-3
Saucony Endorphin PRO 2 futócipőteszt-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Tartás

Sarokmegtámasztás

Az elődmodellhez képest a sarok volt az egyik pont, amit átdolgoztak a Saucony mérnökei. Mivel a karbon betéttel rendelkező modellek talpa merevnek mondható, így problémát jelent, ha a felső rész nem tart eléggé, lábunk pedig csúszkálni kezd a talpon. Az újragondolt sarokmegtámasztás, bár nem puha, mégis nagyon kényelmes és a stabil cipőfűző rendszerrel kiegészülve nagyszerűen rögzíti sarkunkat.

Saucony Endorphin PRO 2 futócipőteszt-4
Saucony Endorphin PRO 2 futócipőteszt-4
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Boltozati alátámasztás, stabilitás

A cipő rendelkezik a gyártó saját fejlesztésű Speedroll technológiájával. Ez azt jelenti, hogy a természetes mozgásból adódó gördülést segíti elő a talp eleje és vége, közepe azonban teljesen lapos. Ez a fajta kialakítás meglepően stabil, és hosszú tempófutások végén is stabilitást és magasabb sebességet biztosít. A cipőfűző volt a másik lényeges pont a sarokrészen felül, amihez hozzányúltak. Egy lapos fűzőről, és egy nagyon jól átgondolt rendszerről van szó, ami kapott két extra bújtatót is. Tényleg rendkívül jól tartja a lábat akár pályán is, bőven három percen belüli kilométerek esetében. Ezen felül extra még, hogy a bekötött fűzőnek terveztek egy bújtatót, hogy az lifegésével ne zavarjon, ne tudjon kikötődni semmilyen esetben sem.

A cipő karaktere a tartás alapján
90 %
enged
megtart

Dinamizmus

A középtalp egyértelműen a gyártó büszkesége, zászlós hajója. Az integrált S alakú karbon lemez végigfut a talp teljes hosszán, nagyszerű energiavisszaadást biztosít. Közepesen kemény középtalpról beszélünk, amit PWR RUN PB fantázia nevű habszivacs alkot. Ezen elemek összessége valahol a rugószerű és a párna puhaságú talp közé helyezik a cipőt, ami így egészen hosszú távokra is biztos választás.

A cipő dinamizmusa szerint
90 %
kocogós
tempós

Saucony Endorphin PRO 2 futócipőteszt-1
Tempó!
Saucony Endorphin PRO 2 futócipőteszt-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Talp tapadása

A talp több részből tevődik össze. XT-900 a neve annak a rendszernek, amit a Saucony azért készített, hogy egyszerre legyen tapadós, mégis tartós a kopóréteg. A cipőt teszteltem erdei utakon, aszfalton és rekortán pályán is. Mindenféle felületen és időjárási viszonyok közepette jól teljesített, sosem okozott bizonytalan, pláne nem csúszós érzést.

80 %
korcsolya
tapad

Saucony Endorphin PRO 2 futócipőteszt-5
Saucony Endorphin PRO 2 futócipőteszt-5
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Csillapítás

Az ütéscsillapításról a már említett PWR RUN PB habszivacs gondoskodik. A nagy tempójú résztávoktól egészen a maratoni távig jól teljesít a cipő. Több edzőtársam használta már félmaratonra, maratonra, illetve ironmanre is az előd modellt.  A cipőben lévő ruganyos és merev karbon lemezt teljesen elfeledteti a hab anyaga, más verseny modelleknél lényegesen kényelmesebb talpat alkotva. 

80 %
min
max

Kényelem

A felsőrész egyetlen mesh anyagból lett kialakítva, a FORMFIT elnevezést kapta. Ez a szemlélet biztosítja az alacsony tömeg mellett azt is, hogy semmiféle varrás ne zavarhassa a lábfejünket. Nem volt olyan táv vagy időtartam amikor a cipő nyomni kezdett volna. Erre is igaz, hogy a dobozból kivéve versenykész, semmiféle előzetes betörésre, hordásra nincs szükség a bevetés előtt. A felső rész érzését úgy lehet leírni legjobban, mintha egy zoknit erősítettek volna kiváló talp részre, szinte el is felejthetjük, hogy a lábunkon van a cipő. Az általam próbált versenycipők között a legjobban párnázott modell volt eddig. Szélességét tekintve szintén pozitív csalódást jelent a modell. A legtöbb verseny cipővel ellentétben nincs keskeny, szűkös érzésünk, bőven van hely benne a lábfejnek.

90 %
fapados
luxus

Saucony Endorphin PRO 2 futócipőteszt-2
Saucony Endorphin PRO 2 futócipőteszt-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Hajlékonyság

A modern, karbon talpú versenytáraihoz hasonlóan ez sem egy hajlékony cipő. Mivel ezek a cipők újradefiniálták a dinamikus cipőkről alkotta véleményünket, így úgy gondolom nem a hajlékonyságnál érdemes keresni a kényelmes és gyors cipő ismérveit.

40 %
merev
hajlékony

Szellőzés

Mivel az egy darabból elő állított felső rész igen könnyű, így nagyon jól is szellőzik. Sok helyen lyukacsos, és eleve nagyon jó légáteresztő tulajdonságokkal bíró anyagról beszélhetünk. A cipő nyelve rendkívül vékony, így nyáron, nagy melegben is jó választás lesz az Endorphin 2.

90 %
meleg
szellős

Összességében egy nagyon kényelmes és gyors cipőt kaptam, aminek a kinézete is kissé konzervatívabb, mint a legtöbb versenytársé, így szélesebb kör számára lehet vonzó darab. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy az Endorphin 2 valódi előnyei akkor mutatkoznak meg igazán, ha gyorsabb tempóra váltunk edzésen, vagy a verseny napján húzzuk a lábunkra.