ASICS Gel Kayano 30 futócipő teszt

ASICS Gel Kayano 30 futócipő teszt

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba - Támogatott tartalom
2023/09/11
Aki nem az a száguldozós típus, és a prioritási listáján elő két helyen a megtámasztás és a kényelem áll, az a Kayanoban újra meg fogja találni a mindenes cipőjét.

ASICS Gel Kayano 30

Az ASICS egyik legikonikusabb edzőcipője a Gel Kayano. Az elmúlt évtizedekben a Kayano mindig is az a cipője volt az ASICSnek, amelyikkel nem lehetett lyukra futni. Egy igen masszív edzőcipőt kapott mindig a vásárló, mely már akkor is masszív volt, amikor még nem feltétlenül a hatalmas talpakról szólt a cipőipar. A stabilitásból Kayano esetén sosem engedtek egy szemernyit sem, a súlya emiatt sosem volt kivételes. Az elnyűhetetlensége, minőségi kialakítása, kényelme, és stabilitása azonban legendás. Ha már legenda: a 30-ik kiadás egy óriási mérföldkő, és talán pont ezért az ASICS egy a korábbiaktól totálisan elütő Kayano-val ünnepli a nevezetes napot. Úgy is mondhatnám, a Gel -Kayano 30 egy olyan edzőcipő lett, mely nyomokban tartalmaz Kayanot. Lássuk, hogy ez most akkor jó, vagy rossz húzás volt-e?

Súly

A súlyát tekintve az a meglátásom, hogy nem is igazán törekedtek arra, hogy csökkentsék. A robosztus talpkialakítás és a vastag, jól párnázott felsőrész ismét azt a súlyt eredményezte, amit korábban. Bár számtalanszor volt 300 gramm felett a Gel - Kayano súlya, a 29-es kiadásuk egészen 285 grammra ment le, ami után pici csalódás, hogy éppen a jubileumra 303 grammra sikerült kihozni a 30-ast. Házi mérésemmel egyébként kerek 300 gramm a súlya. Nekem ez így is, úgy is sok. Hasonló talp kialakítással létezik ennél sokkal könnyebb cipő. Nem kell messzire menni. Az ASICS Superblast-ja 240! 

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
303 gramm
360 gramm

Drop

A talpa kívülről láthatóan is nagyobb lett. A Kayano 29-es kiadása pár mm különbséggel hozta az ilyen jellegű cipők iparági átlagát a vastagságot tekintve. A Kayano 30 azonban ezt jócskán megfejelte. Az igen alaposan tesztelő runrepeat.com oldal a korábbi verzió sarkát 33,1mm-re mérte, míg a 30-asét már 39,7 mm-re. Fontos megemlíteni, hogy itt a talpbetéttel együtt mérik a magasságot! A kettő között 6,6 mm emelkedés látható. Ugyanez az adat a cipő orránál 24,5 mm, illetve 27,7, azaz természetesen elöl is vastagabb lett.

Gyári adatok

A Kayano 29 tehát a belső betéttel együtt mindössze 8,6-os droppal rendelkezett, a gyári 10-es adattal szemben. Ugyanakkor a Kayano 30-nál a szintén 10 mm-es gyári adattal szemben már 12 mm-es dropot mért a runrepeat, ami véleményem szerint már szignifikáns különbség. Egyébként a 10-es drop is, de a 12-es már pláne „edzőscipős”. Ebben egyébként semmi meglepő nincs egy stabil edzőcipő esetében. Egyértelműen minimum középtalpas, de inkább saroklandolást preferálja a cipő. Volt korábban pár olyan Kayano, amelyben tempófutásokat simán meg lehetett oldani, sőt, akár hosszabb résztávok futásához is alkalmas volt. A Gel-Kayano 30 már nem igazán ilyen. Elsősorban a stabilitást tűzte a zászlajára, és ezzel együtt jár az is, hogy a talp megoldásai akkor működnek, ha a futó átgördül rajta.

0 mm
10 mm
13 mm

ASICS Gel Kayano 30 futócipő teszt-2
ASICS Gel Kayano 30 futócipő teszt-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Tartás

A fentiekből is már adódik, hogy a Gel-Kayano 30 olyan megtartást ad a lábaknak, ami párját ritkítja. A sarokrész nagyon komoly belső megtámasztással is rendelkezik, és bőséges szivacsozással. Ugyanakkor a sarokcsésze egészen szűk. A sarkat feszesen körülöleli, és a felsőrész többi része is olyan, hogy a futó lába szinte egyé válik a cipővel. Ehhez hozzájárul az is, hogy kétféle felsőrésszel készül, így keskeny, vagy szélesebb lábfejjel rendelkezők is ugyanezt az érzést kapják! A sarok körben, illetve egészen a talp nagyjából feléig körben szépen meg lett emelve a középtalp habja, ami plusz támasztást ad. Mondjuk ez edzőcipőknél szinte már sztenderd megoldás. A talp szélessége is jelentős mértékben nőtt. Lábfejnél 11 mm-ről 124re, saroknál 90-ről 101-re! A tartást természetesen ez jelentős mértékben fokozza. A Kayano 30 egy felboríthatatlan cipő érzetét kelti. A talpa emellett nem csak magasabb lett, de a belső oldalon egy igen erős 4D Guidance System névre keresztelt rendszert kapott, ami a lúdtalpasok kedvence lesz. Nagyobb tempónál sem engedni a talp belső részét berogyni. Ez az új rendszer a Gel-Kayano 30-ban debütál a korábbi DuoMax és Litetrust rendszerek utódjaként. Maga az anyaga puhább, mint a korábbi belső betéteké, ellenben szélesebb. Az új betétnek az a feladata, hogy kényelmesebb érzést adjon futás közben, de ha szükség van rá, a tartást is megoldja. A tapasztalatom egyébként pont ez volt, hogy bár igen erősen tart, mégsem hivalkodóan, nem kopogós érzettel teszi ezt, hanem enged úgy futni, mint egy „normál” edzőcipő. Az egészen biztos, hogy ennél komolyabb tartást láb nem kaphat. Főleg nem olyan finoman, ahogy a Kayano teszi.

A cipő karaktere a tartás alapján
100 %
enged
megtart

ASICS Gel Kayano 30 futócipő teszt-3
A 30-ik.
ASICS Gel Kayano 30 futócipő teszt-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Középtalp dinamika

A Kayanok középdinamikai jellemzőjét alapvetően meghatározza az, hogy ez egy stabil cipő. Ráadásul olyan stabil, hogy a boltozat alatti rész gyakorlatilag teljesen beépített. Ami segíti mégis a dinamikus ellépést, az a masszívan megemelt boltozati rész, ami előtt olyan érzése van a futónak, hogy a lábfej rész egy lejtőn van. Természetesen ez így is van, hiszen 10-es a dropja. Mégis, egyáltalán nem mindegy, hogy az a bizonyos 10 mm milyen módon lejt előre felé. A Kayanonál úgy éreztem, hogy ennek a lejtésnek a nagy része a talp elülső részére jut. Igen könnyű dinamikus futásra váltani benne, ez a korábbi modellekkel rokon tulajdonság, annak ellenére, hogy a robosztusabb külső nem feltétlenül ezt sugallta. A saroklandolás esetén elég cammogós a Kayano 30, ugyanis ilyenkor nagyon belesüppedünk a széles, és vastag talpába. Azonban, ha a használója képes egy picivel aktívabb technikával is futni, akkor ezt a cipő lehetővé teszi, és ezáltal egészen gyors iramokban is komfortosan lehet vele haladni. Ez elsősorban az FFBlast+ középtalp habnak köszönhető, ami egy nagyon jó kompromisszum a puha, és a dinamikus között.

A cipő dinamizmusa szerint
70 %
kocogós
tempós

ASICS Gel Kayano 30 futócipő teszt-1
Akcióban
ASICS Gel Kayano 30 futócipő teszt-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Tapadás

Egy egyértelműen aszfaltra készült edzőcipőről beszélünk, (a gyártó kifejezetten csak erre ajánlja) ugyanakkor mivel mindennapi futásra fogja a legtöbb futó használni, és ilyenkor óhatatlanul eljuthatunk nem aszfaltozott utakra is, úgy érzem fontos, hogy nagyjából minden típusú felületen jól szerepeljen. Örömmel jelentem, hogy ennek a kívánalomnak a Kayano 30 meg is felelt. Aszfalton megcsúsztathatatlan, még nedves felületen is igen nehéz zavarba hozni és ez az ő elsődleges felülete. Murvás, sóderes utakon sem teljesít rosszul, és sziklás hegyi terepen sem csúszkál le a síkosabb felületekről. Sarokrészen az AHAR+ gumibetétek komolyabb ellenállást tudnak kifejteni a kopással szemben, a többi felület picit puhább, és jobban tapadó. Ami számomra furcsa, az a hatalmas egyáltalán nem burkolt felület, ami már pár futás alatt is láthatóan lekopott. Alapvetően maga a kopóréteg sem túl vastag. Gondolom az Asics nem akart még 5-10 grammot rátenni súlyban a cipőre, ugyanakkor így a tartóssága fog sérülni, amennyiben az aszfalttól különböző felületeken is használjuk.

90 %
korcsolya
tapad

 

ASICS Gel Kayano 30 futócipő teszt-4
ASICS Gel Kayano 30 futócipő teszt-4
Forrás: Kuttor Csaba

Ütéscsillapítás

Az ütéscsillapítása már a magas talpából kiindulva is garantált volt. A korábbi habnál picit feszesebb, dinamikusabb az FFBlast+, így a komfortos landoláshoz vastagabb talppal operált az ASICS. A jónevű 4D GUIDANCE SYSTEM is 4 olyan tulajdonságot sorol fel, mely az ütéscsillapítást szolgálja. Az első a kiálló, újra tervezett sarok alak. Ennek a finom landolás, és zökkenőmentes előrefelé gördülés megkönnyítése a feladata. A sarok, vagy középtalpas landolásnál akad dolga a másik két rendszernek, a belső oldal új ENERGETIC MEDIAL FOAM elnevezésű támasztó habja a korábbiaknál sokkal puhább, jobban reagáló belső támasztást ad, melynek a láb lehető legjobb pozícióban való megtartás a feladata. A külső oldalon a talp picit homorú kialakítása segíti ugyanennek a pozíciónak a felvételét. A negyedik összetevő a szélesebb első platform, ami sokkal nagyobb stabilitást ad ellépésnél. Ugyanez a szélesebb landoló felület az elülső részre érkező futóknál is működik, hiszen jobban eloszlanak a becsapódási energiák, és közben ne feledjük, hogy itt is 30 mm vastag habról beszélünk. És akkor még ott van a szintén újragondolt PureGEL zselés betét a sarok alatt. Összességében tehát tökéletesen mindegy hova érkezel, a Kayano 30-ban biztonságban lesz a lábad. És ezt úgy oldja meg, hogy közben sehol sem süppedős. Nekem maximálisan bejött!

100 %
min
max

Kényelem

A kényelem sokszor két külön kategória a cipőknél. Van az az érzés, amikor csak állunk, sétálunk a cipőben, és van a futás közbeni kényelem. A Gal-Kayano 30 esetében a kettő ugyanaz. Már belebújva is érződik a sok szivacsozás, és a talp tökéletes megtámasztása miatt tapasztalható biztonság, és kényelem. Futás közben semmi sem változik. A becsapódásoknál ráadásul ahogy a láb belenyomódik a talpba, még fokozódik is a körben érezhető megtartás. Sok cipő a kényelmet az iszonyatos puhasággal oldja meg, a Gel-Kayano esetében a kényelmet a makulátlan talp és felsőrész kialakítás adja, és az ezzel jár a maximális kontakt a lábfej és a cipő között. Az érzés pedig pont azért nem múlik el futás közben, mert a túlzottan puha talp itt nem ront el mindent. Pont olyan puha a talpa, ami még nem rontja el a futó élményt.

100 %
fapados
luxus

Hajlékonyság, rugalmasság

A vastagabb talp, és a feszesebb FFBLAST+ hab azért hajlékonyságban érezhetően rontott a Kayanon, ellenben a kopóréteg az elülső részen 4 flex zóna mentén tud behajolni. A sok burkolatlan talprész is kicsit kompenzálja a merevebb talpat. Összességében természetesen nem egy balerina a Kayano, de a kevésbé hajló talp itt nálam újra pozitívumként jelent meg, ugyanis nagyon dinamikusan pattan vissza a talp eredeti állapotába, ami a cipő dinamikai jellemzőire pozitív hatással van.

80 %
merev
hajlékony

Szellőzés

A szellőzése elülső részen egészen kiváló. Az oldalsó részeken, és a párnázott nyelvnél már kevésbé tökéletes. Úgy vélem 30 fok felett, hosszú távú edzéseken egy kicsit meleg a cipő, de az év nagy részében nem lesz panaszunk a szellőzésére.

80 %
meleg
szellős

A Gel-Kayano 30 még, ha egészen új elgondolásokkal és innovációkkal is, de hozza a szokásos minőséget, és futás élményt. Ez egy stabil cipő, és abban a kategóriában is kell értékelni. A Kayanoból még a Lite is csupán 28 grammal könnyebb, azaz úgy néz ki, a szélesebb, stabilabb talp, és a masszívabb felsőrész egyelőre 300 gramm körüli súllyal párosul. Aki nem az a száguldozós típus, és a prioritási listáján elő két helyen a megtámasztás és a kényelem áll, az a Kayanoban újra meg fogja találni a mindenes cipőjét.