Brooks Glycerin 20 futócipő teszt

Brooks Glycerin 20 futócipő teszt

Takács Viktor
Takács Viktor - Támogatott tartalom
2023/10/17
Elvittük, kipróbáltuk és nagyon tetszett

Brooks Glycerin 20 

Az idei szezon sok-sok terepfutása után úgy éreztem, hogy itt az ideje újra egy kicsit jobban megnézni a környék aszfaltos útjait és futópályáit, úgyhogy örömmel vállaltam el a Brooks Glycerin 20 tesztelését. Korábban sosem futottam még a márka egyik cipőjében sem, így kíváncsian vártam, hogy milyen is lesz. Így elöljáróban azt kell, hogy mondjam, abszolút pozitívan csalódtam!

Súly

Amikor kivettem a dobozból a cipőt, elsőre az volt a benyomásom, hogy „fú, ez egy elég robosztus darab, biztos jó nehéz lesz!” Hát nem! Igaz, nem pillekönnyű, de a méreteihez képest a maga 286 (42,5-es méret) grammjával egy teljesen átlagos súlyú futócipő, ráadásul az eddigi legkönnyebb darab a Glycerin szériában. Én a 45,5-es méretem saját mérés szerint 336 grammot nyom, amit azért kicsit sokallok, tekintve, hogy csak 3 számmal nagyobb, mint az „etalon”, de tudjuk be ezt annak, hogy jó pár futás után mértem és már koszos volt! A kiváló súly-méret arány a gyártó saját fejlesztésű DNA Loft v3 technológiájának köszönhető, amelyben a habanyag celláiba nitrogén gázt, illetve levegőt töltenek, így az eredmény egy jól csillapító, a korábbiaknál könnyebb végtermék lesz. Ez egy nagy fejlesztés a korábbi verzióhoz képest, amely még a sima DNA Loft talpon futott. 

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
286 gramm
360 gramm

Brooks Glycerin 20 futócipő teszt-3
A 45,5-es súlya
Brooks Glycerin 20 futócipő teszt-3
Forrás: Takács Viktor

Drop

A középtalp lejtése a saroktól a lábujjakig 10 mm, ami erős közepesnek számít a kategóriában. Azok is bátran választhatják a Glycerint, akik egyébként kisebb droppot preferálnak, ugyanis a talp puhaságának köszönhetően a némileg megváltozott talajfogás egyáltalán nem zavaró. Én is inkább a 6-8 mm közötti cipőket szeretem, mégis abszolút komfortosan éreztem magam a tesztkörök folyamán.

0 mm
8 mm
13 mm

Tartás

Sarokmegtámasztás

Azt kell mondjam, ritkán vagyok teljes mértékben elégedett egy cipő sarokkialakításával és ez a helyzet a Glycerinnél is. A sarokcsészét szerintem nagyon jól eltalálták, olyan, mintha a lábamra öntötték volna, azonban a felső résznél, a szivacsozásnál olyan, mintha valami kimaradt volna. Felül vastag és kényelmes szivacs „csík” öleli körbe a lábat, ami jól tart, azonban ez a szivacsozás nem fut le egészen a talpbetétig, így kicsit olyan érzés, mintha lent lenne egy kisujjnyi rész, ahol egyáltalán nincs oldalsó támasztás. Mindent egybevéve ez nem zavaró és nekem különösebb problémát sem okozott, azonban egy instabilabb helyzetben elképzelhető, hogy hiányozni fog.

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Neutrális modell révén a boltozati alátámasztás az, amit a legnehezebb eltalálni. Ne legyen túl sok, de azért legyen. Ezt a Brooks mérnökei azt gondolom, hogy tökéletesen megoldották, abszolút neutrális érzést ad a Glyceryn. Sajnos azonban az alapmodell szélességét szerintem egy kicsit eltúlozták. Az én lábfejem inkább széles, mint keskeny és még így is az az érzésem van a cipőben, mintha a wide, vagyis széles verziót viselném. Persze nem tudom, milyen a wide (ugyanis létezik belőle), de ez az alap verzió is igencsak széles! Ez nem segít a stabilitáson, ugyanis a felsőrész nem képes „szorosan” körbeölelni és egy helyben tartani a lábat, holott a saját fejlesztésű air mesh anyagtól részben ezt is várják a mérnökök. Szerencsére a talpkialakítás nagyon jóra sikerült, így nekem egyszer sem volt az az érzésem egyenetlenebb útszakaszon sem, hogy ne tartana eléggé a cipő. Lényeg a lényeg: keskeny lábfejjel valószínűleg egy másik Brooks modell jobb választás lehet.

A cipő karaktere a tartás alapján
75 %
enged
megtart

Középtalp dinamika

Már elsőre érezhető volt, hogy egy nagyon puha talpú, jó csillapítású cipőről van szó, így dinamika terén nem vártam sokat tőle. Nem is kaptam. Igaz a DNA Loft v3 technológia, melyet ennél a modellnél is használtak, a jó csillapítás ellenére ígér némi dinamikát, azonban ezzel együtt a Glycerin számomra inkább egy, a modern cipőktől eleve elvárt szintet hoz, mintsem, hogy egy dinamikus cipő lenne. Ez egyébként egyáltalán nem baj, ugyanis ezt a modellt nem arra szánták, hogy őrült sebességgel szaladgáljunk, sprintelgessünk benne. A Glycerin azoknak való, akik kényelmesen, egyenletes tempóban futnak és eközben azt szeretnék, hogy a cipőjük a legpuhább talajfogást biztosítsa számukra.

A cipő dinamizmusa szerint
70 %
kocogós
tempós

A talp tapadása

Aszfaltcipő révén véleményem szerint a tapadásnak nincs túl nagy jelentősége. Persze, ha futópályán futunk és az ívesebb kanyarokat szeretnénk nagyobb tempóval megfutni, akkor nem árt, ha a cipő talpa fogja a rekortánt, de azt gondolom, hogy ez a szituáció ebben a cipőben ritkán fog előfordulni. Az már életszerűbb, hogy egy hétköznapi edzés alkalmával letérünk valamilyen burkolat nélküli útszakaszra vagy nedves úton kell futnunk. Ilyen esetekben a tesztek alatt nem volt baj a Glycerinnel, teljes mértékben hozta azt, amit egy ilyen kategóriás cipőnek kell.

80 %
korcsolya
tapad

Brooks Glycerin 20 futócipő teszt-1
Talp
Brooks Glycerin 20 futócipő teszt-1
Forrás: Takács Viktor

Ütéscsillapítás

Ütéscsillapítás terén a Glycerin egy álom. Ez persze nem meglepő, ugyanis a gyártó eleve a super soft kategóriába pozícionálja a modellt, amit én is csak alátámasztani tudok. Nem mondom, hogy nem volt még ennél puhább cipőm, de a dobogóra mindenképp felfér nálam! A szuper csillapítást a már említett DNA Loft v3 középtalp biztosítja, melyben, ahogy a példa is mutatja, tökéletesen eltalálták a hab, gumi, nitrogén és levegő arányt. Ez a fajta DNA talp egyébként abban különbözik a másik két DNA változattól (melyek inkább sebességorientáltak), hogy itt a cellák egyenletesen vannak elosztva, szemben a többi verzió elsőre rendezetlennek tűnő elrendezésével.

100 %
min
max

Kényelem

A kényelemre nem lehet panasz a Glycerin 20 esetében, ugyanis a felsőrész korrelál a kiváló csillapítással és mindenhol kellően szivacsozott, ahol csak szükség van rá és mint említettem, a lábtér is bőséges, így mindenhol van elég hely még akkor is, ha esetleg a nyári melegben egy kicsit megdagadna a láb. A nyelv tökéletesen illeszkedik a lábfejre és nem is csúszik el még hosszabb távok esetén sem. Ez a modell hétköznapi viseletnek is tökéletesen alkalmas, ugyanis állni és hosszabb távokat sétálni is nagyon kényelmes benne.

100 %
fapados
luxus

Brooks Glycerin 20 futócipő teszt-2
Kényelem felsőfokon
Brooks Glycerin 20 futócipő teszt-2
Forrás: Takács Viktor

Hajlékonyság, rugalmasság

Az borítékolható volt, hogy egy ilyen rubosztus darabot nem lehet össze-vissza hajtogatni. Próbáltam, de nem ment. Egyébként nem is lenne jó, ugyanis egy nagyon hajlékony anyaggal nem lehetne ilyen jó ütéscsillapítást elérni. A „hajtogatós teszt” során felsejlett némi dinamizmus is a középtalpat illetően (amit ebből a szempontból egy kicsit azért lehúztam a fentiekben), ugyanis egy tisztességes csavarás után a cipő a másodperc töredéke alatt nyerte vissza kiindulási állapotát, ami arra enged következtetni, hogy ahogy azt a gyártó is állítja, a DNA Loftban mégiscsak gyűlik egy kis energia, mikor megterhelik és bizony rásegít egy keveset az ellépésre.

80 %
merev
hajlékony

Szellőzés, légáteresztés

Szellőzés terén azért van még mit fejleszteni a felső rész már említett mesh anyagán. Azt azért nem mondanám, hogy meggyulladt benne a lábam, de azért érezhető volt, hogy a kellemes késő nyári, kora őszi huszonnéhány fok ellenére bizony melegszik benne a rendszer. Ha ehhez hozzáadok még néhány fokot és néhány kilométert (20 felett nem futottam benne), akkor azért azt kell mondjam, hogy volt már a lábamon ennél sokkal jobban szellőző darab a kategóriában.

60 %
meleg
szellős

Összegzés

Összességében, ahogy azt már az elején is említettem, abszolút pozitív csalódást okozott nekem a Brooks Glycerin 20. Egy nagyon kényelmes, tök jól kinéző kis edzőcipőt ismerhettem meg benne, amely gyengeségeinek nagy részét sokan akár kukacoskodásnak is érezhetik és talán igazuk is van. Egyik hibája sem égbekiáltó és biztos, hogy nagyon sokan lesznek olyanok, akik nem is tekintik őket hibának, szemben a pozitívumokkal, melyek szerintem vitathatatlanok. Próbáljátok ki. Szeretni fogjátok!