Kiprun KS 900 futócipő teszt

Kiprun KS 900 futócipő teszt

Breitner Hanna
Breitner Hanna - Támogatott tartalom
2022/09/05
A tompítás, és a futóélmény tekintetében abszolút felveszi a versenyt az ismertebb márkák modelljeivel

Kiprun KS 900

Eddigi futásaim során még nem volt alkalmam a Kiprun márka cipőit kipróbálni, elvárásaim így nemigen lehettek. Egyébként a klubomban többen is használják a Kiprun könnyebb modelljeit és azokról meglehetősen pozitív véleménnyel voltak. A Kiprun KS900 viszont első látásra mindennek tűnik, csak nem könnyűnek és gyors cipőnek, így kíváncsian vártam, hogy rácáfol-e a kinézetére. Azt előre elmondhatom, hogy a teszt végére összességében pozitív meglepetésben volt részem.

Súly

Női 38-as méretben 216 gramm, ami meglepően könnyűnek számít a hasonló kategóriájú cipőkhöz képest.  Ez a kis súly elsősorban hosszú futásoknál válik a használója segítségére. Még ebből az alacsony súlyból is lehetne faragni, ha a cipő talprésze nem lenne annyira széles és vastag, mint amilyen. De talán éppen ezért valószínűtlenül könnyű a cipő. A vastag, jól csillapító cipők között kimagaslónak is számít. (a súlyt férfi 42-esben hasonlítjuk össze)

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
256 gramm
360 gramm

Drop

Dropja átlagosnak mondható 8-as. A hosszú futásokhoz tervezett cipőim, amiket eddig használtam, nagyobb droppal rendelkeztek, ezért ez számomra kicsit szokatlan volt. Azok számára, akik sarokra érkezve futnak, azoknak érdemes lehet nagyobb droppal rendelkező cipőt választani, de középtalpra érkezők számára tökéletes lehet ez a modell. Persze ehhez kell a futónak az a képessége is, hogy hosszútávon is megtartja a középtalpra érkezést. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor ez a cipő miért ilyen vastag talpú. Nos, azért a középtalpas érkezésnél is leér a sarok, a különbség a landolás mikéntjében van, tehát a vastagabb talp tompít így is, hogy én adott esetben aktívabban használtam.

0 mm
8 mm
13 mm

Kiprun KS 900 futócipő teszt-4
Kiprun KS 900 futócipő teszt-4
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Tartás

A cipő sarokrészére abszolút jellemző a puhaság és a stabilitás. Ez utóbbit nem csak a megerősített sarokcsésze, hanem a széles talprész is biztosítja. Habár első alkalommal, amikor felülről ránézünk a lábunkon levő cipőre, szokatlannak tűnhet a cipőt mindenhol szélesen körülvevő talp, ennek előnyeit élvezve ez gyorsan megszokható és elfelejthető.  Különösen a sarok körül lett széles a cipő talpa, viszont ennek köszönhetően megnő a talajjal érintkező felület, ami az erő jobb eloszlását is eredményezi. Ez a tulajdonság pedig hosszú távon kifejezetten fontos, mivel csökkenti a becsapódási energia ízületeinkre gyakorolt káros hatásait. A széles talpforma nem csak a sarokrésznél, hanem a középtalpnál is megjelenik, így aki igazán stabil cipőt szeretne, annak tökéletes választás a KS 900.

A cipő karaktere a tartás alapján
85 %
enged
megtart

Kiprun KS 900 futócipő teszt-3
Kiprun KS 900 futócipő teszt-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Középtalp dinamika

A középtalpra legjellemzőbb tulajdonság a habkönnyű puhaság. Ezt a Decathlon tervezői az új MFOAM habszivacs használatával érték el. Céljuk egy olyan cipő megalkotása volt mely a felhőkön futás élményét nyújtja. Véleményem szerint ezt sikerült is elérniük, mivel az MFOAM-nak köszönhetően ez az egyik legpuhább cipő, amihez valaha szerencsém volt. A habanyag hosszú kilométereken keresztül el tudja látni a legfontosabb feladatait, nevezetesen az ütéscsillapítást és a kényelem biztosítását. A cipőt kézben tartva is nagyon könnyű ellentétes irányba elcsavarni egymáshoz képest a cipő elülső illetve hátulsó részét.
A cipő közepes tempónál kellemes tompítás mellett lehetővé teszi a szellősebb, magasabb futást is, gyorsabb tempóknál már azért visszaüthet a puhasága, főleg nagyobb súlyú futóknál. Számukra nem biztos, hogy ez lesz a legdinamikusabb cipő, bár talán elég ritka az, hogy nagyon nagy súllyal a használója száguldozni akar.

A cipő dinamizmusa szerint
80 %
kocogós
tempós

Kiprun KS 900 futócipő teszt-2
Kiprun KS 900 futócipő teszt-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Tapadás

A talp textúrájának és formájának kialakítása a jobb tapadás lehetőségét biztosítja. A talpban kialakított hullámoknak és a puha gumírozásnak köszönhetően nedves talajon vagy akár terepen is tökéletesen helytáll a cipő.

90 %
korcsolya
tapad

Ütéscsillapítás

 A KS 900 legmeggyőzőbb tulajdonsága a kiváló ütéscsillapítás. A Kiprun tervezői azt szerették volna elérni, hogy ebben a cipőben olyan érzése legyen a futónak, mintha felhőkön futna. Ezt véleményem szerint tökéletesen sikerült is megvalósítaniuk. Főleg azok számára lesz leginkább meggyőző a csillapítási képessége, akik sarokra érkeznek, de középtalpra landolók is maximális lábvédelmet kapnak. A design tökéletes összhangban van a technikával, a mindenhol lekerekített ívek, ovális szellőzők is a felhőket idézhetik a cipő használójában.

90 %
min
max
 

Kényelem

A boltozat megtartása szerintem kívánnivalót hagy maga után. Nekem a hosszanti boltozat sajnos nem tökéletes a talpamon, ez lehet az oka, hogy azt éreztem, egyrészt a cipő nem tartja a boltozatomat, másrészt az a része a cipőnek, ahol a belső talp találkozik a felsőrésszel, nyomta a talpam belső élét. A zoknim viszont nem gyűrődött soha benne, semelyik másik varrás nem nyomott soha. A felsőrész jó kialakítású, és a szivacsozás is optimális a megfelelő komforthoz.

80 %
fapados
luxus

Kiprun KS 900 futócipő teszt-1
Kiprun KS 900 futócipő teszt-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Hajlékonyság

A cipő hajlékonyságában semmi kivetnivaló nincs, a cipő elülső része vastagságát meghazudtolva tud behajolni, ehhez a 3db flex zóna is hozzájárul. Ha az egész talpát nézzük, akkor 7szakaszból áll, ami mentén nagyon jól be tud hajolni a meglehetősen rugalmas középtalp. 

90 %
merev
hajlékony

Szellőzés

A cipőt pont a legnagyobb nyári hőségben teszteltem. A felső rész úgy van tervezve, hogy a hálós rész megfelelő lehetőséget biztosított a lábfej szellőzésének. Triatlonistaként sajnos nem volt alkalmam mezítláb tesztelni, de egyedül a nagyon vastagon párnázott sarokrésznél tudom elképzelni, hogy beleizzadjon a láb. A többi részén közel van a maximálishoz.

90 %
meleg
szellős

Összességében a Kiprun KS900 egy olyan cipő, amelyet a manapság trendi vastag talpú futócipők mellé bátran oda lehet állítani. A tompítás, és a futóélmény tekintetében abszolút felveszi a versenyt az ismertebb márkák modelljeivel is, csak némiképpen jobb áron. Talpkialakítása miatt köves, sziklásabb terepen is lehet vele futni, mert felveszi ezeket az egyenetlenségeket, és megvédi használója lábát, de 8-as dropjával a komolyabb tempót futó amatőröknek is jó barátja lesz a rövidebb távoktól akár maratonig. A nagyon nagy rohanás nem neki való, de sokoldalúsága miatt a futók legtöbbje szinte univerzális cipőként is használhatja a mindennapok edzései során.

A futócipő tesztet a Tízpróba Magyarország kft támogatta, de a teszt eredményébe semmilyen beleszólásuk sem volt.