HOKA Clifton 8

HOKA Clifton 8

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba - Támogatott tartalom
2021/12/08
Fú ba..ki, ez egy k..va jó cipő! Ennyire univerzális cipő kevés van a piacon, az egészen biztos. Vastaps a HOKA-nak!

A legújabb HOKA Clifton


Mostanában sok Hoka került a kezembe, aminek kezdek egyre inkább örülni. A korábban inkább ultrásoknak, lassabb futóknak készült modellek mellett felkerültek a palettára olyan típusok is, melyek kifejezetten gyors futást is lehetővé tesznek. A Nike vastag talpú top cipőinek feltűnése óta pedig már az atléták idegenkedése is megszűnt a vastagabb talpakkal kapcsolatban. Ugyanakkor van egy olyan érzésem, hogy a gyártók, és különösen a HOKA meg is tanultak bánni a vastag talppal. Míg korábban kifejezetten lassúnak számítottak ezek a cipők, és nehézkesnek, addig ma már bármilyen tudásszintnek megfelelő cipőt tudnak csinálni. A Cliftonból a 4-est teszteltem legutoljára, és ez a modell már akkor is azon Hokák közé tartozott, melyek engedtek futni, emiatt kifejezetten elnyerte a tetszésemet. A nyolcadik kiadás méltó utódja a korábbi változatoknak. Már első pillanatban kialakult a közös szimpátia köztünk.

Súly

A Clifton 4-es anno 265 gramm volt, - tehát ha nem olyan borzalmasan sokat-, de fogyott a cipő. A Clifton 7-es egyébként 247 gramm volt, annál 3 grammal többet nyom a 8-as, de a lényegen nem változtat, megérdemli a könnyűsúlyú edzőcipő jelzőt. Egyébként a trükk ott van, hogy bár robosztusnak, és nagyon vastagnak néz ki a talpa, valójában ez csak a kívül-belül felhúzott hab, ami a megtámasztást, és kényelmet szolgálja. Amúgy a cipő neutrális, így a keményebb, nehezebb támasztékokat mellőzték. Viszont az angol tesztekben külön kategória a „cushion”, azaz párnázott modellek. A Clifton modellekkel ezt a párnázottságot könnyű anyagokkal, és megoldásokkal éri el a Hoka.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
250 gramm
360 gramm

Drop

A Clifton 5 mm-es droppal rendelkezik, ami kifejezetten alacsonynak számít. Mi, gyorsabb futók ezt szeretjük is, mert enged futni. A sarka kívül 55 mm, de a látszat csal, valójában „csak” 38 mm, tehát a lábujjaknál 33 mm-es. Ez a talpvastagság bár elég robosztus, de ma már szinte egy átlagos cipőnek felel meg.

0 mm
5 mm
13 mm

HOKA Clifton 8-2
HOKA Clifton 8-2
Forrás: Kuttor Csaba

Tartás

Sarokmegtámasztás

A sarokmegtámasztása nagyon komolyan sikerült. Nagyon határozott a sarok íve, feszesen tartja a sarkat. Oldalirányban egy műanyag sarokcsésze lett a sarkában elrejtve, ami szintén elég jól illeszkedik. Szélesebb talpnál, illetve saroknál a körben még pluszban ráhúzott talphab tud rugalmasan engedni, így gyakorlatilag idomulni is tud használójához. A sarokrész tetején a 7-es kiadásban először megjelent, felhúzást segítő fül található, aminek szerintem még egy olyan plusz funkciója is van, hogy lévén nem hirtelen fejeződik be a sarokrész, a találkozása a cipőnek a sarokkal is sokkal kíméletesebb, így a hólyagképződésnek is kisebb az esélye. A sarokrész maximális pontot érdemel.

Boltozati alátámasztás

Boltozati részen nem is a talp megemelésével érik el a stabil tartást, hanem a talp felső részének felhúzásával. Ez a belső oldalon 17 mm-t jelent, de a külső oldalon 10 mm, és igencsak hathatós segítséget ad a használójának. Gyakorlatilag pronáló és szupináló lábfejnek is maximális tartást biztosít. Ahhoz képest, hogy neutrális cipőnek tartják, nem is igen tartom szerencsésnek az ennél több támasztékot. Első felvételnél már úgy éreztem magam benne, mintha egy hatalmas gumicukorba léptem volna bele. Minden irányban egy puha, rugalmas támasztást éreztem. Tényleg nem lehet belekötni.

A cipő karaktere a tartás alapján
100 %
enged
megtart

HOKA Clifton 8-4
Mindenhol tart
HOKA Clifton 8-4
Forrás: Kuttor Csaba

Középtalp dinamika

A Clifton 8-as dinamikáját nehéz megragadni. Elsőre is azt éreztem, hogy egyszerűen nem zavar semmilyen tempónál a cipő. Úgy is fogalmazhatnék, hogy igazodott a sebességemhez. Aki lassabban fut, vagy sarokra szeretne lépni, annak biztosítja a nagyon puha saroktól-lábujjig tartó átforgatást.
 

SMOOTH RIDE!


Mennyiszer hallottam ezt a kifejezést. Nem nagyon tudtam hova tenni. Legalább is idáig. Mostantól számomra a smooth ride = CLIFTON 8. A talp kialakítás titka az, hogy a sarok rész is fel lett emelve, ez azt jelenti, hogy 6-7 cm a talpból a levegőben van hátul. ÉS! Az első 10 cm is a levegőben van alaphelyzetben, ami azt jelenti, hogy 10-12 centiméteren találkozik a talp a földdel. Ez az íveltség ad egy olyan érzetet futás közben, hogy kábé tök mindegy hova érkezik le a lábam, sarokra, középtalpra, lábujj-párnára, vagy még előrébb, a HOKA mindenhonnan biztosítja a továbblendülés lehetőségét. A végeredmény egy zökkenésmentes futás. A legjobb hatásfokkal a középtalpnál picivel előrébb landolásnál dolgozik a talp. Ilyenkor a feszes, picit nehezebben behajlítható, több mint 3 centis talp ad egy plusz löketet, de minden tempónál érezni, hogy visszaadja az energiát. Ez utóbbi leginkább a nagyon jó tulajdonságokkal bíró CMEVA középtalp anyagnak köszönhető. Angolul: compression molded ethylene-vinyl acetate. Igen, a CMEVA picit jobban hangzik. A talp anyagának megfelelő ideális tempót 4 perces iramnál éreztem, ott flow-ba esik az ember benne. Lehet vele gyorsabban is rohanni, de az már picit megerőszakolásnak tűnt. A lassabb tempóknál egy hihetetlenül komfortos futóélményt biztosít.

A cipő dinamizmusa szerint
90 %
kocogós
tempós

HOKA Clifton 8-7
Jól látszik a talp "rocker" kialaktása
HOKA Clifton 8-7
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Tapadás

Elsősorban road, tehát aszfaltcipőnek hirdetik, de a talp kialakítása egészen különleges. Alapvetően a behajlást segítendő 5 sorban helyezkednek el a kopóréteg csíkok. A sorok között olyan mélyedéseket találunk, ami a kihívásosabb terepen is segíti a megkapaszkodást. Eltömődni nem igen tudnak ezek az árkok, mert úgy lettek kialakítva, hogy bármi is kerüljön bele, könnyen kipereg. A Hoka talpak alapvetően is kicsit szélesebbek, ami szintén segít a felületi súrlódás növelésében. Tehát úgy tapasztaltam, hogy bár nem terepcipőnek tervezték, de nagyon sokféle talajviszonyok között használható szinte maximális teljesítményt nyújtva.

90 %
korcsolya
tapad

HOKA Clifton 8-8
Tapad az...
HOKA Clifton 8-8
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Ütéscsillapítás

Az ütéscsillapítást a fent leírtak alapján nem csak a talp hab anyaga adja meg, de az ívelt talp is sokat segít. Kiemelkedő tompítást biztosít az új CMEVA talpanyag, mind vastagsága, mind tulajdonságai okán.  

90 %
min
max

HOKA Clifton 8-6
A Clifton munka közben
HOKA Clifton 8-6
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Kényelem

Az összes teszt egyöntetűen méltatja kényelmét a Clifton 8-asnak. Csak csatlakozni tudok a csodálók tömegéhez. A talp kényelméhez, és finom támasztásához hozzájön még az 5 mm-es ORTHOLITE talpbetét is. A nyelv vastagsága, és ideális párnázottsága is megfogott, aminek ismét funkciója van. Nem csak annyit tettek, hogy több, vagy vastagabb szivacsot tettek bele, de olyan erős kialakítású lett, hogy ha jobban megkötjük a cipőt, ami egy vastagabb talpnál eleve ajánlott, egyáltalán nem érezzük a cipőfűzőt. A cipőfűző is lapított, de a nyelv miatt szépen eloszlik a bekötés ereje. A finom, puha felsőrész olyan szellőzőket kapott, ami lehetőséget ad a vászonnak arra, hogy oldalra pici rugalmasságot adjon egy erősebb megkötés után is. Eszméletlenül kényelmes.

100 %
fapados
luxus

Hajlékonyság

Az Clifton 8-ason 5 külön sorban helyezték el a kopóréteg gumijait, így az elülső rész egészen jól hajlik. Ahogy megyünk a talpán hátrafelé, egyre nehezebben hajlik be a talpa, de futás közben mégsem érezzük ezt merevnek, mert a talp hab meglehetősen puha és rugalmas önmagában is. A Clifton esetében a „nem behajlást” egyébként pozitívumnak éltem meg, mert még több dinamikát biztosított, mint például a karbon betétes modellek is. Mindenesetre azért nem a hajlékonyság királya a cipő.

70 %
merev
hajlékony

Szellőzés

A felsőrésze nekem mind anyagában, puhaságában, és szellőzésben is megfelelő volt. A megfelelő azt jelenti, hogy 5 fokban tökéletes volt. A hatalmas szellőző lyukakat, és azt elnézve, hogy jóformán sehol sincs lehegesztve a felsőrész, úgy gondolom, hogy tipikus mindenes a Clifton 8-as. Magyarországon nem hiszem, hogy van olyan időjárási körülmény, amikor ne lehetne használni.

90 %
meleg
szellős

A HOKA Clifton 8-asa nehéz feladat elé állított, mert ha javasolnom kellene valakinek, nem tudnék meghatározni egy tipikus célközönséget. Mondhatnám, hogy öszvér, ami mindenhova is jó, de annál sokkal több. Abszolút el tudom képzelni, hogy teljesítmény orientált futók napi társa lesz, komoly tempózásokhoz is teljesen használható. Magasabb kilométereket teljesítő hosszútávú futók azért fogják imádni, mert védi a lábat a vastagabb talpának köszönhetően. Ugyanezért a nehezebb súlyú futóknak is ideális lehet. A sarokfutók a csillapítás mellett az átgördítésben adott segítséget fogják díjazni, míg az egyébként aktívabban futó amatőrök annak fognak örülni, hogy nem kell 3 féle cipőt vásárolniuk, hiszen 4 és 5 perces iram között ugyanazt a teljesítményt nyújtja a cipő. És akkor még neutrális volta ellenére idevenném azokat is, akiknek ide-oda dől a lábuk. Mivel nekem is pronál szépen, higgyék el, megtámasztja. Ennyire univerzális cipő kevés van a piacon, az egészen biztos. Vastaps a HOKÁ-nak!

A Clifton 8 tesztjét a HOKA Magyarországi forgalmazója a Raven Sport Hungary Kft. támogatta, de semmilyen beleszólásuk sem volt a teszt kimenetelébe.