Mizuno Wave Skyrise 2 futócipő teszt

Mizuno Wave Skyrise 2 futócipő teszt

Nádas Romina
Nádas Romina - Támogatott tartalom
2021/03/23
A Sky Rise 2 egy olyan cipő, amely egy cseppes sem engedett abból a tudásból, ami az első kiadására jellemző volt

Mizuno Wave Skyrise 2

Nagyon örültem annak, hogy a Mizuno már előre kényelmesnek beharangozott modellje, a Sky Rise 2 került hozzám tesztelésre. A hirtelen növekedés miatt igen érzékeny a lábam, ami miatt 2019-ben például egy évig nem is futhattam. Utána jóformán orvosi javallatra kellett olyan cipőt választanom, amely az átlaghoz képest jobban tompít, ugyanakkor, mivel ifjúsági válogatott triatlonista vagyok, a lendületes futásaim során is megfelelő partner. A Mizuno márkát eddig nem próbáltam, ezért nagyon kíváncsi voltam rá, hogy mint a Sky Rise 2 tökéletes „célcsoportja”, telibe talál-e engem ez a cipő.

Mizuno Wave Sky Rise 2 futócipő teszt-1
Mizuno Wave Skyrise 2
Mizuno Wave Sky Rise 2 futócipő teszt-1
Forrás: Mozgásvilág

Súly

A cipő első kiadását tavaly szintén a Mozgásvilág teszt keretében tesztelték sporttársaim, így a viszonyítási lehetőség meg volt. A Sky Rise 2 a gyári adatok alapján grammra pontosan annyi, mint az elődje. Az én lábméretem valahol a tipikus férfi (42-43), és a tipikus női (38-39) között helyezkedik el. A 41-es modell a női kiadásból 280 grammjával picit jobb a fenti adatnál, de azért érezhetően nehéz. A kényelem, és a vastag (és széles!) talp nem teszi lehetővé a súllyal való spórolást, így ez a mai időkben egy picit nehezebb cipőnek számít.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
300 gramm
360 gramm

Drop 

A dropja ugyanúgy 10-es mint a Sky Rise 1-nek, azaz tipikus edzőcipő esés ez a saroktól a lábujj irányában. A nagyobb súly a nagyon magas intenzitású (pl. 400 m – 800 m résztáv) futást kissé megnehezíti, de érdekes módon, talán az Enerzy Foam-nak köszönhetően, de a lábközépre érkezős tempófutást már nem akadályozza, sőt hosszabb távon is fenntarthatónak éreztem a közepesen lendületes iramot.

0 mm
10 mm
13 mm

Mizuno Wave Sky Rise 2 futócipő teszt-3
Mizuno Wave Skyrise 2
Mizuno Wave Sky Rise 2 futócipő teszt-3
Forrás: Mozgásvilág

Tartás

Saromegtámasztás:

A sarokrész számomra több meglepetéssel szolgált. A korábbi cipőimhez képest teljesen más volt a sarokkiképzése. Maga a sarokrész picit alacsonyabb az átlagnál, és szélesebb is. A szivacsozása viszont minden eddig használt cipőmnél vastagabb. Szerintem kevesebb tömítő anyaggal, karcsúbb kialakítással is el lehet érni ezt a tartást, amit a Sky Rise adott, de az elvitathatatlan, hogy nagyon jól tart. Talán az előnye ennek a kialakításnak, hogy a különféle alakú sarkakkal megáldott futók mindegyike tudja ezt használni, míg egy kevés szivaccsal, „sportosabban” kialakított sarokrész egy sarokkinövést például nem igazán tolerálna. Maga a sarok külső-belső megerősítéssel rendelkezik, és még a talp, és felsőrész találkozásánál is körbevezettek egy fél centi gumiszegélyt. Ez így együtt a legtökéletesebb tartást nyújtja, ami egy saroktól elvárható.

Boltozati alátámasztás, stabilitás: 

A Sky Rise első kialakítását sokan túlzottan puhának tartották, illetve a puhasága miatt kevésbé lehetett érezni egy komolyabb boltozati segítséget. A nagyobb súlyú futóknál ez előfordulhat ennél a modellnél is, de az én 60kilómmal igen jó boltozati kialakítást éreztem, amelyet mind lassabb, mind gyorsabb futásnál hasznosnak éreztem. Belső plusz támasztás nincs benne, illetve keményebb hab anyag sincs belül, ami hosszabb távon a pronáló láb okozta belső terhelésnek esetleg jobban ellenállna, de neutrális cipőhöz képest nagyon jónak találtam a boltozati kialakítását. 

A cipő karaktere a tartás alapján
95 %
enged
megtart

Mizuno Wave Sky Rise 2 futócipő teszt-4
Mizuno Wave Skyrise 2
Mizuno Wave Sky Rise 2 futócipő teszt-4
Forrás: Mozgásvilág

Dinamizmus

Középtalp dinamika

A Mizuno a Sky Rise 2-ben a jelenlegi legjobbnak titulált Enerzy Foam-ot használja, illetve a Wavefoam technológiát. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a klasszikus Wave, azaz hullámos műanyag középtalp betéttel szemben 2 különböző tulajdonságú habanyaggal érik el a régi Wave által elért hatást. Ez a megoldás a csillapítás mellett a dinamika megfelelő visszaszolgáltatását, valamint a saroktól lábujjig tartó átfordítás zökkenőmentességét hivatott biztosítani. Talán az Enerzy Foam okozza, de ezeket a tulajdonságokat én mind éreztem is. A becsapódástól az elrugaszkodásig nem igazán éreztem azt, hogy elveszne a mozgásomból a lendület. Leginkább a cipő súlyát éreztem picit nehézkesnek, és a dinamikai tulajdonságait is leginkább csak az befolyásolta nálam negatívan.

A cipő dinamizmusa szerint
70 %
kocogós
tempós

Talp tapadása

A talp kialakítása már szinte vetekszik a terepfutó cipőkkel. A külső láb-él végig keresztirányú fogakkal lett kialakítva, ami már a leérkezéskor egy stabil tartást ad. A belsőoldal kerek kis gombokkal lett telepakolva. A kiálló részek között elég nagy hely van, így az eltömődésre kevésbé hajlamos sáros körülmények között is. Száraz aszfalton képtelenség megcsúsztatni. Itt is maximális volt a cipő.

100 %
korcsolya
tapad

Mizuno Wave Sky Rise 2 futócipő teszt-5
Mizuno Wave Skyrise 2
Mizuno Wave Sky Rise 2 futócipő teszt-5
Forrás: Mozgásvilág

Csillapítás

Ütéscsillapítás

A Mizuno jól bevált XPOP technológiája ott van a sarok alatt, így a becsapódás szuper kényelmes. Nálam hosszú futások után előfordul még mindig egy kisebb térd fájdalom, de a Sky Rise 2-vel semmiféle kellemetlenségem nem volt az óra feletti futásoknál sem, ami számomra bizonyítés a tökéletes csillapításra. A XPOP mellett az Enerzy Foam is komoly csillapítást ad, így a gyorsabb tempófutásoknál, amikor a képzett futók már inkább talp közepére, vagy akár egészen az elejére érkeznek, akkor kihagyva az XPOP rendszert, az Enerzy Foam ad számukra tompítást. Ilyenkor egyébként feszesebben is tompít a hab, mint az XPOP, ezért jobban is lehet róla elrugaszkodni.

100 %
min
max

Párnázottság, kényelem:

Kényelem szintjén semmit sem bíztak a véletlenre. A 300grammos modellnél furcsa is lenne, ha bármilyen anyag hiányára hivatkoznánk. Megfelelően párnázott mindenhol, a talpa puha, a betét kényelmes. Sőt, még arra is figyeltek, hogy a kötője nehogy bevágjon. A lapított cipőfűző szép felfekvéséért a vékony, nem kör alakú cipőfűző lyukak kezeskednek.

100 %
fapados
luxus

Mizuno Wave Sky Rise 2 futócipő teszt-2
Mizuno Wave Skyrise 2
Mizuno Wave Sky Rise 2 futócipő teszt-2
Forrás: Mozgásvilág

Hajlékonyság

Hajlékonysága gyengébb, mint az eddigi cipőim. Bár 3 bahajlást segítő flex zóna is van a talpán, a vastan, és erős habanyag hajlékonysága némileg limitált. Ugyanakkor én úgy éreztem, hogy egy olyan cipőnél, aminél a sarok mozgása kizárt, a kényelem tökéletes, a picit merevebb talp inkább pozitívum. A puhaság, és a nagyobb súly ellenére éppen azt éreztem, hogy a cipő gátolt behajlási képessége egy amolyan rugó hatást biztosít ellépésnél. Tehát hajlékonysága nem tökéletes, de a jó futókat ez nem fogja zavarni!

80 %
merev
hajlékony

Szellőzés

A több rétegű szintetikus felsőrész a lábfejen körben gyakorlatilag mindenhol biztosítja a kellő szellőzést. Talán csak nagyon nagy melegben lehet kicsit sok a szivacsozás, és a vászon vastagsága, de az év nagy részében gyakorlatilag bármilyen időjárási körülmények között használható véleményem szerint. 

80 unit
meleg
szellős

Összességében egy olyan cipő a Sky Rise2, amely egy cseppes sem engedett abból a tudásból, ami az első kiadására jellemző volt. A súly teljesen másodlagos szempont volt a tervezésénél, és valószínűleg a top futók sem voltak a célkeresztben. Ennek megfelelően minden tulajdonsága arra irányul, hogy a lehető legtöbb futó lelje benne örömét, tudástól, súlytól, testalkattól függetlenül. Engem nagyon meggyőzött, és a legtöbb edzésemhez alkalmas cipőt kaptam a felkészülésemhez, melyet ezúton is köszönök!

A Mizuno Wave Skyrise 2-t a Nyúlcipőbolttól kaptuk, a Mizuno magyarországi forgalmazója támogatta, de a teszt eredménybe semmilyen beleszólásuk nem volt.