Hoka Arahi 6 teszt

Hoka Arahi 6 teszt

Lengyel Kristóf
Lengyel Kristóf - Támogatott tartalom
2022/03/30
Ezt a stabil cipőt egy mindennapi edző cipőnek mondanám bemelegítéshez, hosszabb futásokhoz és tempó edzésekhez 4 perces tempó környékéig.

Hoka Arahi 6 futócipő teszt

Az utóbbi pár hétben a Hoka Arahi 6-os modelljét teszteltem. Ez volt az első alkalom, hogy Hoka cipőben futottam, melyeket mindig is egy masszívabb nehezebb cipőnek tartottam, de igen kellemesen csalódtam. Az utóbbi pár évben a Hoka nagyon sokat fejlődött. Nem véletlen, hogy 2020 óta Jan Frodeno (2008 olimpiai bajnoka, 3x Hawaii Ironman világbajnok) is ebben edz és versenyez.

Súly

Első ránézésre a cipő igen nehéznek tűnik, erősen fogja a lábat, vastag és széles talpa van. De az első pár lépés után nagy meglepetésemre igen könnyűnek bizonyult. Nem véletlen, hiszen a cipő 275 gramm, a női modellek pedig valamivel könnyebb 221 g-ot nyomnak. Tehát joggal nevezhetjük egy lightweight edzőcipőnek. A Hoka J-Frame technológiájának köszönhetően a cipő hatalmas stabilitást kínál. Ez a J alakú borítás, ami körbe öleli a sarkot sima leérkezést biztosít még az olyan nagyon sarkosan futó atlétáknak is mint én. Ez a borítás keményebb, mint a talp többi EVA habpárnából készült része. Egyébként látható is a cipő talpán, mivel másik színű. Futás közben ez a technológia nem csak a stabil leérkezést biztosítja, de elrugaszkodás közben elég sok energiát vissza is ad. Az elrugaszkodást segíti a Meta-Rocker középrész. Összességében egy stabil és könnyű cipő, amiben tempót is simán tudtam futni.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
275 gramm
360 gramm

Hoka Arahi 6 teszt-1
Arahi 6 profil
Hoka Arahi 6 teszt-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Drop

Az Arahi 6-os modell 5 mm-es droppal rendelkezik, ami kifejezetten segíti a gyors futást. A sarka 35mm az orránál pedig 30mm. Ez a talp vastagság manapság már átlagosnak mondható.

0 mm
5 mm
13 mm

Tartás

Ahogy felvettem a cipőt már a bekötése előtt éreztem, hogy szorosan fogja a lábamat. Érdekesség, hogy az Arahi 5-öshöz képest sokkal rövidebb fűzőt tettek a cipőbe, így nem kell dupla, akár tripla csomót kötni, hogy ne lógjon a cipőfűző. A cipő nyelvét extra párnázással látták el, így nem csak jobban tartja a lábat, de kényelmesebb is, ami egy 15-20 km-es edzés során nagyon sokat számít. Ha megfigyeljük a cipő sarkát láthatjuk, hogy a cipő vége érdekesen kifelé ível, ezzel segítve a cipő fel-,  és levételét. Ez szerintem egy nagyon praktikus újítás. Triatlonosként úgy gondolom, - amikor gyors fűzővel a depóban próbálom gyorsan felvenni a cipőt- nekem sokat segítene. A korábban már említett J-Frame technológia egy nagyon erős tartást ad a cipő sarok részének, ezáltal minden lépésem tudtam kontrollálni és a széles talpnak köszönhetően oldalirányban sem mozgott el a lábam.

A cipő karaktere a tartás alapján
95 %
enged
megtart

Középtalp dinamika

Én alapvetően egy sarkos futó vagyok. Ezért kifejezetten örültem ennek a modellnek. Minden egyes lelépésnél éreztem, hogy megfogja a lépésem és képes vagyok kontrollálni a technikám. A cipő középrésze egy puhább CMEVA habból készült, ami biztosítja a sima átmentet sarokról a lábújjak felé. Ami nekem hatalmas meglepetés volt az az, hogy az elrugaszkodásnál mennyi erőt visszaad a cipő. Ezt főleg erősebb tempónál (4 perc alatti) lehet érezni, bár szerintem a cipőt nem erre tervezték, de lehet benne ilyen edzést is végezni. Lassabb tempónál a kényelem érződik.

A cipő dinamizmusa szerint
90 %
kocogós
tempós

Tapadás

Ez a cipő alapvetően egy aszfalt-futócipő. A talp kialakításán is látszik, hogy a barázdákat nem durva talajra találták ki. A cipő stabilitásából adódik, hogy nagyon jól tartja a lábat, hirtelen fordítóknál vagy megállásoknál és betonon egyaránt nagyon jó tapadást biztosít. Ki próbáltam benne a sóderen (gravel) futást, ahol a cipő már érezhetően egy picit bizonytalanabb, de természetesen még így is kényelmesen tudtam benne futni. Viszont a terepfutást semmiképpen nem ajánlom benne.

80 %
korcsolya
tapad

Hoka Arahi 6 teszt-3
Arahi 6 talp
Hoka Arahi 6 teszt-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Ütéscsillapítás

A talp vastagságából és szélességéből adódik, hogy jó tompítást biztosít. Az EVA hab és a J-Frame technológia megtette a hatását.

90 %
min
max

Kényelem

Már a felvételkor is éreztem, hogy a cipő bekötés nélkül nagyon szépen megtartja a lábam. A felső rész szépen illeszkedik a láb formájára anélkül, hogy összenyomná és az extrán kipárnázott nyelv is még kényelmesebbé teszi a cipőt. A kifelé ívelő sarokrész a cipő könnyebb le és fel vételét szolgálja, ami szerintem nagyon praktikus és nem vesz el semmit a cipő tartásából a hátulján. A vastag puha talp pedig élvezetessé teszi a futást. Ez a cipő alapvetően egy mindennapi edző cipő így a kényelem számomra az egyik fő faktor. Ezt a cipőt bátran ajánlom mindenkinek erre a célra.

100 %
fapados
luxus

Hajlékonyság

Nem mondanám egy hajlékony cipőnek, de a tulajdonságai miatt nem is kell annak lennie. A viszonylag vastag és széles talp egy stabil leérkezést biztosít a futónak. A J-Frame technológia pedig egy sima átmenetet saroktól a lábujjakig. Ezeket a tulajdonságokat a hajlékonyság hátráltatná. Futás közben ezt az ember nem érzi és természetesen a cipő kényelmét nem befolyásolja.

60 %
merev
hajlékony

Hoka Arahi 6 teszt-2
Hoka Arahi 6 teszt-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Szellőzés

Az Arahi 6-os felső része újrahasznosított anyagokból készült, így nagyon környezetbarát. A cipő orrától a sarkáig láthatjuk a ’V’ alakú szellőzőnyílásokat. Ezek biztosítják a cipő kellemes szellőzését, ám így is feszesen tartják a lábat. Mindenféle időjárásban használható a cipő, esetleg a téli hónapokra ajánlanék hozzá egy vastagabb zoknit.

90 %
meleg
szellős

Ezt a stabil cipőt egy mindennapi edző cipőnek mondanám bemelegítéshez, hosszabb futásokhoz és tempó edzésekhez 4 perces tempó környékéig. Egy kényelmes cipő, ami a hosszú futásoknál nagyon hasznos. Kíméli a lábat így másnap nem lesz tele a lábunk vízhólyagokkal. Mindenképpen betonra/városba ajánlanám. Hozzám hasonló sarkos futókra lett tervezve alapvetően, de teli talpas és lábujjhegyes futók is ugyanolyan jól tudják használni. Én nagyon meg vagyok elégedve az első Hoka élményemmel.

A tesztet a Hoka Magyarországi forgalmazója támogatta, de az eredményébe semmilyen beleszólása sem volt.