Kiprun KS 900 Light futócipő

Kiprun KS 900 Light futócipő

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba - Támogatott tartalom
2024/05/08
Összességében a legújabb Kiprun KS 900 Light egy kiváló aszfalt edzőcipő, ami széleskörűen használható. Végre valóban könnyű lett, ami nagyon fontos nem csak a hosszabb futásoknál, de a tempósabb edzéseknél is.

Kiprun KS 900 Light

A Kiprun több modellje is járt a kezeim között az elmúlt években. Lassan az egyik leginkább várt márkám lett, mert mindig érezni az előrelépést, a fejlődést. Szépen lassan a Kiprun márka ár/érték alapján az egyik legjobb vétel lett a piacon. A KS 900-hoz legutóbb 2022-ben volt szerencsém és már akkor is nagyon megkedveltem, mert egy könnyű, aktív edzőcipőt ismertem meg benne, a legújabb kiadása hű maradt elődjéhez, de azért van néhány nem is elhanyagolható változás.

Kiprun KS 900 Light futócipő-1
Kiprun KS 900 Light futócipő-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Súly

A férfi modell nem kevesebb, mint 35 grammot fogyott, ami nagyon sok! A 2022-s 287 gramm még nem igazán érdemelte meg a „LIGHT” jelzőt, a 2023-as KS Light „Keep on Running” model már kb. ugyanaz volt, mint a legújabb, de 281 gramm volt. Ellentétben a legújabb kiadással - mely 252 grammjával-, komolyabb talpú edzőcipőként már igen jó súllyal rendelkezik. Szerintem mostantól a Kiprunnál nem pirulnak bele, amikor a KS Light súlyát firtatják.

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
252 gramm
360 gramm

Drop

Sajnos a Decathlon nem adja meg pontosan a talp magasságát, de úgy vélem, hogy ebben a tekintetben semmi sem változott. 2 éve 29 mm-es sarokról 21 mm-ig lejtett a lábujjakig, azaz 8 mm-es droppal rendelkezett a KS Light. A Keep on Running kiadásnál ugyanezeket a számokat látni, és mivel a legújabb modell gyakorlatilag ugyanúgy néz ki, szerintem a talp esetében minden maradt a régiben, annak ellenére, hogy a magyarországi Decathlon oldalon 6 mm-t írnak. 6 vagy 8 igazándiból, ha nem is mindegy, de mindkettő az a drop, ami mindenhez megfelelő. Hátrafelé kiálló sarkával a sarok landolóknak is tökéletes, de a 6, avagy 8 mm már elég alacsony ahhoz, hogy középtalpra, de akár teljesen lábujjhegyre is érkezzünk benne.

Általunk tesztelt futócipők dropja min/max
0 mm
6 mm
13 mm

Tartás

A sarok, mint írtam teljesen átalakult. Meg lett emelve és kifelé hajló nyelvben végződik, amely a felhúzást is segíti, és a kidörzsölődést is megakadályozza. Korábban még egy külső műanyag megerősítéssel rendelkezett, amit most elhagytak. Súlyspórolásnak jó volt az biztos, de most meg nagyon flexibilis lett. A korábbi spártai szivacsozás helyett, egy kellemesen párnázott belső részt kapott, ami teljesen elegendő. Körben alul továbbra is hiányolom a szivacs megemelését. Az további támasztást tudna adni a sarokfutóknak landolásnál. Gyors futásnál nem éreztem a hiányát, de amikor elfáradtam és leraktam a sarkam, vagy akár csak sétánál viszont érezhetően billegni képes a sarok, így ebben a tekintetben tipikus neutrális cipő most már a KS 900 Light. A sok kilométer, amit beletettem nem csak a rugalmasság tekintetében változtatta meg a cipő tulajdonságait, de a megtartásnál is. A sarokrész mellett a felsőrész, legfőképpen a talp és vászon találkozása lazult meg, és áll emiatt egyre kevésbé ellent a csavarodásoknak a cipő. A boltozati megemelése hagyományosan nem túl magas a Kiprunnak, most sem vitték túlzásba. Ráadásul ami van, az a puha talp miatt nem ad számottevő megtartást. Ebben is erősen neutrális lett.

A cipő karaktere a tartás alapján
60 %
enged
megtart

Kiprun KS 900 Light futócipő-6
Kiprun KS 900 Light futócipő-6
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Dinamika

Az első futások alkalmával konkrétan repültem a KS 900 Lightban. Annyira érezhető volt a kisebb súly és a MFOAM hab adta előny, hogy versenycipőket megszégyenítően dinamikus volt a cipő. Bár még most is egy kiváló edzőcipőm- és főleg kiváló tempófutó cipő-, azért a dinamikai tulajdonságai jelentően visszaestek. Jobban engedi az oldal irányú mozgásokat, kevésbé áll vissza már a talp dinamikusan az eredeti helyzetébe, és nem ad már annyit vissza a becsapódási energiából, mint a kezdetekben. Nehéz így osztályozni. Elsőre 9-est adtam volna, azaz épphogy gyengébbet, mint egy karbon talpú cipőnek, de így inkább a 8-as a reális. Persze egy edzőcipőnek ez is kiváló úgy gondolom. Osztályzat:

A cipő dinamizmusa szerint
80 %
kocogós
tempós

Kiprun KS 900 Light futócipő-3
Kiprun KS 900 Light futócipő-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Tapadás

A 300 km alatt mindenhol futottam benne, és bár ránézésre a talpa picit visszalépés erezettség tekintetében a két évvel ezelőtti modellhez képest, aszfalton tökéletes a tapadása. A kopóréteg meglehetősen lapos, és sima kis elemekből tevődik össze, nem túl mély barázdákkal, ezért a jó tapadást a gumi tulajdonságainak tudom be. Szárazon, aszfalton tökéletes volt. Természetesen terepen már kevésbé teljesít annyira jól, de még egy jó minőségű földúton semmi problémája nincs.

95 %
korcsolya
tapad

Kiprun KS 900 Light futócipő-5
Kiprun KS 900 Light futócipő-5
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Ütéscsillapítás

Ahhoz képest, hogy mai mércével már egyáltalán nem számít magas talpú cipőnek, a KS 900 Light csillapítása szerintem kiváló. Az új MFOAM hab nemcsak könnyű, de jó kombinációja a puhaságnak, és a dimanizmusnak. Jól nyeli el az energiákat, ugyanakkor nem süppedősen puha. A sarokkialakítás még rásegít a csillapításra azzal, hogy vagy másfél centit kilóg hátrafelé, azaz aki sarokra lép, annak ez a rész találkozik először az aszfalttal, ami egy nagyon puha landolást biztosít. Középtalpon is kiváló a tompítás és lábujjra érkezésnél is éppen elegendő, annak ellenére, hogy ilyenkor már „csak” 20 mm habra érkezünk. A cipőre 1000 km élettartamot ígérnek, akit én simán elhiszek, főleg, hogy eddig a saját tapasztalatom is az volt, hogy sokat bírnak a Kiprunok. Itt a habnál elég sok törésvonal látszik már 300 km után belül, így azért élek a gyanúval, hogy a tompítás, és az egyéb tulajdonságai azért a talpnak egyre romlanak az 1000 km alatt.

90 %
min
max

Kényelem, Párnázottság

Már elsőre is nagyon kényelmes cipő. Korábban előfordult, hogy picit bő, avagy picit szűk volt a felsőrész, most azonban számomra tökéletesnek tűnik a méretezés. Teljesen és feszesen körbeöleli a lábfejet a vászon. A nyelv továbbra is nagyon vékony, mégis maximálisan ellátja a feladatát, sőt talán még talán annál is többet. A szélei egészen elvékonyodnak, hogy tökéletes legyen a találkozása a lábunkkal, képtelenség érezni, hol kezdődik. A bekötés helye alatt belülről egy plusz szivacsozást kapott, ami egy kiváló innováció szerintem. Előrébb pedig arra is figyeltek, hogy még a nyelv is le tudja adni a hőt, és párát, ugyanis átalakul sima vászonná. Azaz gyakorlatilag 3 rétegből áll. Mégis vékony, és könnyű. A cipőfűző masszív, és lapított. Nem tekeredik meg könnyen, pláne, hogy a műanyag rávasalással megerősített keskeny, nem kör alakú lyukak jól megtartják. A betétje nem túl vastag, de nem is kell semmit kompenzálnia, hiszen a talp azért meglehetősen puha, és komfortos. A sarokrész is teljesen átalakult, hiszen egy kényelmes kihajló részben végződik, ami kizárja, hogy törjön, ugyanakkor a felvételt segíti. Mind séta, mind futás folyamán kifejezetten kényelmes cipő lett a KS 900 Light.

85 %
fapados
luxus

Kiprun KS 900 Light futócipő-2
Kiprun KS 900 Light futócipő-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Rugalmasság, hajlékonyság

A talpa gyakorlatilag 3 részre tagolódik a 2 flex zóna mentén. Nagyon rugalmasan tud behajolni. A cipőben mintegy 300 km-t futottam, így alaposan megdolgoztam. Ami furcsa, hogy újonnan meglehetősen aktívan állt vissza, azaz hajlékony volt, de volt egyféle dinamika benne, ráadásul ez a hajlékonyság inkább csak egyenes irányban mutatkozott meg. A 300 km végére ez a képessége elmúlt, megmaradt a nagyfokú rugalmasság, ami párosult egy laterális mozgékonysággal is, azaz oldal irányban is egyre többet kezdett hajolni a cipő. Olyan érzés, mintha bejáratódott volna és közben egyre hajlékonyabbá vált volna minden irányban. A 2022-es kiadásnál például még kifejezetten stabil cipőket megszégyenítő oldaltartással találkoztunk. Mindenesetre egy biztos, nagy fokú szabadságot ad a lábnak a KS 900 Light.

90 %
merev
hajlékony

Szellőzés

A szellőzése egészen kivételes. Egyrétegű, varrás nélküli felsőrésze amellett, hogy nem töri a lábat, a termelt párát is kiválóan tolja kifelé. Amint írtam, még a máshol erősen blokkoló nyelvrészt is sikerült úgy kialakítani, hogy ott is szellőzzön a cipő. Én tökéletes nyári edző/verseny cipőnek tartom, és meg is kapja a maximumot érte.

95 %
meleg
szellős
 

Összességében a legújabb Kiprun KS 900 Light egy kiváló aszfalt edzőcipő, ami széleskörűen használható. Végre valóban könnyű lett, ami nagyon fontos nem csak a hosszabb futásoknál, de a tempósabb edzéseknél is. A Kiprun ezt felismerte és nagyon sokat faragott le a korábbi verziókhoz képest. A tartósságot nézve még így is egy átlagnál több kilométert bíró cipő lett belőle, de a korábbi élettartamból jó eséllyel engedni kell. Közepes súlyú, jó futótechnikájú futóknak kifejezetten ajánlom, hiszen az aktív futást nagyon támogatja a cipő. Tulajdonságai alapján átlag futóknak ideális aszfaltos versenycipő is lehet, hiszen nem csak az ár/érték kategóriában világbajnok a Kiprun, de a KS 900 Lighttal a kényelem/teljesítmény összevetésben is nehezen találna legyőzőre.

A cikk írását a Tízpróba Magyarország kft támogatta, de a teszt eredményébe semmilyen beleszólása sem volt.