Brooks Adrenaline GTS 22 futócipő teszt

Brooks Adrenaline GTS 22 futócipő teszt

Lengyel Botond
Lengyel Botond - Támogatott tartalom
2022/07/06
Az Adrenalin GTS 22 jó társ lehet akár egy lazább tempó futáshoz vagy egy hétvégi hosszú futáshoz.

Brooks Adrenaline GTS 22

Az elmúlt pár hétben a Brooks egyik legnépszerűbb edzőcipőjét tesztelhettem. Korábban nem volt szerencsém még a márkához, és talán futókörökben az a sztereotípia alakult ki a Brooks-okkal kapcsolatban, hogy amolyan tipikus amatőröknek való futócipőket gyárt. Jó, kényelmes, komoly stabilitással rendelkező lassú cipőket. Tehát legkevésbé sem a teljesítménysport van náluk a célkeresztben. Bár ezt Kuttor Csaba tavaly már megcáfolta, amikor a Brooks egyik top cipőjét a Hyperion Elite 2-őt tesztelte. Az egy elég agresszív és gyors cipő volt, ami bizonyította, hogy ez márka képes erre is.

De most az Adrenalin GTS 22 van fókuszban, ami bele vág a Brooks profiljába egy stabil és kényelmes edzőcipő. Vizsgáljuk hát meg alaposabban.

Brooks Adrenaline GTS 22 futócipő teszt-2
Brooks Adrenaline GTS 22 futócipő teszt-2

Súly

290 grammot mértem, ami gyakorlatilag megegyezik a gyári, 289 grammos adattal. Edzőcipőknél ez egy abszolút elfogadható súly. Nem tartozik azokhoz a vastagabb talpú, de brutálisan kikönnyített cipők közé, melyeknél a top súly bizony árban is meglátszik, de a 300 gramm alatti súlyával már hozza a minimum elvárást. Lehet, hogy a súly nem minden és a súly eloszlása is beleszól abba, hogy egy-egy cipőt mennyire érez nehéznek a használója. Én a GTS 22-t semmilyen tempónál nem éreztem nehéznek. Persze nem volt versenycipő „feelingem”, de nem éreztem azt sem, hogy visszahúzna. 

Általunk tesztelt futócipők tömege min/max
138 gramm
290 gramm
360 gramm

Drop

A korábbi verzió is 12 mm-es, azaz meglehetősen nagy droppal rendelkezett. Ez egy tipikus edzőcipő drop, azaz a gyors, pattogó futást nem igazán támogatja. 37 mm-es saroktól 25 mm-re esik a cipő talpa. Egyébként egyes tesztoldalakon egyenesen 14 mm-es dropot mértek, azaz nagyon lejt a talpa. Ez azt az érzést adja az embernek, mintha a cipő tolná előre.

0 mm
12 mm
13 mm

Tartás

Saroktámasztás

A sarok csésze nagyon jó kialakítású és merevségű. Nem  túl kemény, de megfelelően tart, főleg a talpanyag megemelésével együtt. A legnagyobb előnye a kiemelkedő párnázottsága. Szinte bármilyen sarokformához megfelelően tud idomulni a vastagabb szivacsozásnak, és a flexibilitásának köszönhetően. Ez főleg a hosszabb futásoknál volt nagy előny, és érezhető pozitívum. Korábban több edzőcipőm is kikezdte a sarkamat egy kifejezetten hosszabb futásnál. A GTS 22-es nem hogy nem kezdte ki, de a nem is tudott kárt tenni a meglehetősen csontos sarkamban. Több, mint 100km után, nyoma sincs annak, hogy az anyag kikopna, vagy szakadni készülne.

Alátámasztás, stabilitás

A sarok két oldalán található a GUIDERAILS technológia, amelynek az a feladata, hogy futás közben lábunk mozgását jó irányba terelje. Gátolja a lábfej oldal irányú kimozgását, ami nagyon jól jöhet azoknak a típusú futóknak, akiknek sokat mozog a bokája és a lábfeje oldalirányban, vagy laterálisan. Leginkább ezt is a hosszabb futásokon éreztem hasznosnak, amikor a fáradás miatt már össze-vissza kezdek „tekeregni”, és ezáltal a cipőm is elkezd egyre inkább oldalirányú terhelést kapni. Ilyenkor nagyon komoly mértékben segített abban, hogy egyben tudjam tartani a mozgásomat és végig hatékony legyen a futásom. Számomra megadta azt a fajta stabilitást, amit egy ilyen cipőtől elvárok, sőt, még talán többet is.

A cipő karaktere a tartás alapján
85 %
enged
megtart

Brooks Adrenaline GTS 22 futócipő teszt-4
Brooks Adrenaline GTS 22 futócipő teszt-4
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Középtalp dinamika

A Brooks saját maga által fejlesztett DNA Loft habot használja a GTS-ben. A korábbi GTS modellekben is már ez a hab dolgozott. De azt még kombinálták a BioMoGo DNA habbal. Ám ennél a cipőnél úgy döntött a Brooks, hogy csak a DNA Loft habot használja. Ezáltal egy kicsit rugalmasabb a cipő. A tulajdonságai alkalmassá teszik edzőcipő talpanyagnak: megfelelően puha, jól tompít, és relatíve könnyű. A tompítás mellett nem éreztem nagyon iszaposnak benne a futást. Persze van egy tempó, ami már nem esik neki annyira jól, és amihez emiatt már túl puha, de széles skálán tud a futás sebességéhez mérten megfelelő dinamikát visszaadni.

A cipő dinamizmusa szerint
70 %
kocogós
tempós

Talp tapadása

A talp egy sűrű vastag gumival van bevonva. Ez a gumi, valamint a talp barázdáltsága biztosítja a cipő tapadását. Igazából nagy különlegeség nincs a talpán a gumi jól végzi a munkáját, volt alkalmam esőben is kipróbálni és egyik kanyarban se éreztem, hogy csúszott volna, földúton és kavicson is ugyanez a helyzet. Biztos, hogy a talp része sokáig fogja bírni eléggé strapa bíró.

80 %
korcsolya
tapad

Brooks Adrenaline GTS 22 futócipő teszt-3
Brooks Adrenaline GTS 22 futócipő teszt-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Csillapitás

A 36mm-es talp és a benne található „tompító párnák” elég jól csillapítanak, még gyors tempónál is éreztem, hogy kímélte a izmaimat de persze ami a legfontosabb hogy a 36mm teljesen elég hogy a sarok futóknak elegendő csillapitást adjon. Valamint a külső talpon elhelyezett „Omega Flex Barázdák” adnak egyfajta flexibilitást (nem túl sokat) a talpnak ami még jobban segíti a sarokról lábfejre történő váltást.

90 %
min
max

Párnázottság, Kényelem

Az Adrenalinnak egy picit szélesebb a felső része mint a többi Brooks cipőnek, ez a stabilitás miatt van. Így a felső rész nem nyomja össze a talpat és a talp megtarthatja a természetes formáját futás közben. Ettől függetlenül remekül fogja a lábam és nem lazul futás közben, ami számomra nagyon fontos. Ezt segíti a vastagabb fűző is, ami újítás a GTS 21-hez képest. Valamint, már említettem, hogy nagyon értékelem az extra párnázottságot a cipő sarokrészén és biztos vagyok benne, hogy sok futó társam érez hasonlóan.

90 %
fapados
luxus

Hajlékonyság

Mivel ez egy stabil edzőcipő, ezért nem olyan hajlékony, mint egy neutrális társa. Amikor először futottam benne elég merevnek éreztem, de nagyjából 30-40 km után a cipő „betörik” és egy picivel hajlékonyabbá válik. A Brooks próbálkozott ezen még javítani a már említett „Omega Flex barázdákkal” de véleményem szerint itt még van lehetőség a fejlődésre.

60 %
merev
hajlékony

Szellőzés

A GTS 22 felső része egy úgynevezett „3D fit print mesh” technikával készült, ami egy új tervezésű eljárás. Ez annyit jelent, hogy az egész felső rész egy részből áll, tehát nincsenek varratok, amik nyomhatják a lábfejet. Ez egy egyszerű mégis erős anyag, ami puhább és légáteresztőbb mint a GTS 21-nél használt. Volt alkalmam elég meleg és párás körülmények között futni benne és csak megerősíteni tudom, hogy jól szellőzik.

80 %
meleg
szellős

Brooks Adrenaline GTS 22 futócipő teszt-5
Brooks Adrenaline GTS 22 futócipő teszt-5
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Összeségében, stabil és jól fogja a lábat, a 12mm-es drop pedig „tol előre” futás közben, jól tompít és kényelmes. Ezek mind olyan tulajdonságok, amik nem csak kellemessé teszik a futó élményt, de a futó technikát is segítik. Az Adrenalin GTS 22 jó társ lehet akár egy lazább tempó futáshoz vagy egy hétvégi hosszú futáshoz. Viszont gyors résztávra semmiképpen nem ajánlom.

A Brooks Adrenaline-t tesztelésre a Nyúlcipőbolttól kaptuk, de a szponzornak a teszt eredményébe semmilyen beleszólása nem volt.