Megnyílt a Gerecse Kapuja Látogatóközpont Hír

(X) - Támogatott tartalom
2018/10/15
Túrázás, kerékpározás és via ferráta egy helyen! Tudsz még egy olyan helyszínt mondani, ahol egyszerre ennyi mindent lehet csinálni?

Budapesthez közel, az M1-es autópályán autóval megközelítve, mindössze 38 percre és 57 km-re található a 2018. augusztusában megnyílt Gerecse Kapuja turisztikai Látogatóközpont, amely egy igazi hiánypótló intézmény itt, szó szerint a Gerecse kapujában.
 

 

Sport, geológia, természet és történelem egy helyen

A Látogatóközpont 500 négyzetméteres étteremmel, mellékhelyiségekkel, ajándékbolttal, kiállítással, előadóteremmel, via ferrata felszerelés-kölcsönzővel, kerékpárkölcsönzővel és természetesen sok-sok információval várja a kirándulókat, akik három új, interaktív szolgáltatásokkal egyedivé tett tanösvényen gyönyörű erdőségünk nevezetességeit is megcsodálhatják.

 

Gerecsei karika

Belekóstoltunk a Gerecse kerékpárútjaiba is, rövid de annál változatosabb, kb. 10 km-es kört tettünk az erdőben a Látogatóközpont körül. A 80%-ban terepösvényeken vezető kerékpárút dimbes-dombos szakaszokon, néhol sodróköves lejtőkön és tágas tisztások mentén halad, jórészt turisták által kevésbé járt útvonalakon.

Kis pihenő két emelkedő között Forrás: www.mozgasvilag.hu
Kis pihenő két emelkedő között
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu



                   Lássuk ezt a jó kis karikát, kipróbálnám!

 

A Gerecse Kapuja Látogatóközpontban egy tematikus kiállítótér került berendezésre, ahol az ide látogatók interaktív kiállítás keretében játékos formában ismerkedhetnek meg a Turul madár mondavilágával. A kiállítás a szórakoztatás és az ismeretterjesztés megfelelő kombinációját megtalálva játszva ismerteti meg a környék történelmi, geológiai és természeti világát.
 

 

Pikniktől a via ferrátákon át a tematikus tanösvényekig

A látogatóközpont a Tatabánya Kő hegyen található jelenleg is elérhető izgalmas programokat kívánja kiegészíteni. A projekt részét képezi az épület körüli erdőterület bevonásával szabadtéri attrakciók kialakítása, az ide látogatók számára új tűzrakó- és piknikező helyek kerülnek kialakításra. A gyerekeket játszótér, a sportolni vágyókat két új via ferrata útvonal, valamint szabadtéri fitnesz eszközök várják. A projekt keretében felújításra kerül a meglévő geológiai tanösvény, megépül egy 7 állomásból álló a millenniumi Turul emlékműveket megörökítő tanösvény, illetve a Gerecse élővilágát bemutató bioszféra tanösvény. A Turul emlékmű korlátjának biztonságosabbá tétele is megvalósul a projekt keretében.


A Turul emlékmű Forrás: www.mozgasvilag.hu
A Turul emlékmű
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!

 

Három tematikus tanösvény

A Látogatóközpont közeléből három tematikus túraútvonal indul, amelyen az iOS-re és Android-ra is elérhető Gerecse Kapuja mobilalkalmazás vezeti végig a természetjárókat. A tanösvényeken további digitális, illetve animált tartalmak érhetők el a legmodernebb kiterjesztett valóság technológia segítségével. Túravezetőnk egy virtuális turulmadár, amely végig kalauzolja a látogatókat az ösvényeken, és egy kincskereső játékra is meginvitálja őket.

Az interaktív kiállítótér a három túraútvonal – Turul-tanösvény Ranzinger-tanösvény és Geológiai-tanösvény – tematikája mentén épül fel. Az ide látogatók ügyességi, képalapú, vaktérkép, kvíz és hang-kép párosítós játékokat oldhatnak meg érintőképernyős felületeken. Ebben a Tatabányai Múzeum segítségével elkészített tematikus digitális prezentációk vannak segítségükre. A kiterjesztett valóság kioszkban lehetőségünk nyílik honfoglaláskori öltözet virtuális „felpróbálására”, valamint szelfi készítésére korabeli személyekkel. A készített képeket a központban ki is nyomtathatjuk és hazavihetjük. A látogatókat várja továbbá egy liftszerű, virtuális valóság kabin, amelybe beszállva virtuális „ablakokon” át nézhetjük a Gerecse táját, mintha egy hőlégballon kosarából nézelődnénk.

 

Táblával jelzett tanösvények Forrás: www.mozgasvilag.hu
Táblával jelzett tanösvények
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!

 

Tanösvények

Ranzinger Vince tanösvény és kilátó

A Ranzinger tanösvény a Csúcs-hegyen álló 30 méteres, aknatoronyból kialakított kilátóhoz vezet, melyből kitűnő panoráma nyílik a környék szépségeire. A toronyhoz vezető tanösvény táblái a Gerecse jellegzetes élővilágát mutatják be. A tíz darab állomáson felállított ismertetőkön állatokról és növényekről egyaránt találunk érdekes tudnivalókat. A kilátó és környéke a látogatóközponttól a tanösvényen haladva megközelítőleg 1300 méter távolságra van. A mintegy 55 méter szintemelkedést is leküzdő sétát átlagosan 20 perc alatt lehet megtenni egy irányba.

 

Turul emlékmű + Ranzinger tanösvény körtúra

Rövid túra a Ranzinger-kilátóhoz a Ranzinger tanösvényen, majd visszafelé érintve a Szelim-barlang felső peremét és a Turul emlékművet. A kilátás minden tekintetben magáért beszél, igazi élménykirándulásban lehet részünk!

Kilátás a Ranzinger-kilátóból Forrás: www.mozgasvilag.hu
Kilátás a Ranzinger-kilátóból
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu



            Megnézem a Ranzinger tanösvény túraleírást

 

Szelim-lyuk és geológiai tanösvény

A Szelim-lyuk egy fokozottan védett barlang, mely egyben jelentős régészeti lelőhely is, amelyhez számos monda fűződik. A barlanghoz vezető geológiai témajú tanösvény a terület kőzeteit vonultatja fel és helyszínhez kapcsolódó legendákat is megismerteti a látogatóval. A Szelim-lyuk a látogatóközponttól megközelítőleg 400 méterre található, az enyhén lejtő gyalogúton átlagosan 5 percnyi sétával érhető el a sima piros, majd a piros barlang jelzést követve.

 

Turul-szobor és milleniumi tanösvény

A látogatóközpontot és a Turul-szobor alatti kilátót összekötő Turul-tanösvény a Thaly Kálmán tervei alapján elhelyezett hét nemzeti millenniumi emlékmű történetét mutatja be a látogatónak. A tanösvény táblái mesélnek az emlékművekhez kapcsolódó településekről is. A sétaúton jelentősebb szintemelkedés nincs, 5 perc alatt kényelmesen bejárható.



Via ferráta szett- és kerékpár kölcsönző

A megnövekedett érdeklődés az extrém sportolás felé, illetve az új via ferrata útvonalak tervezett kiépítése is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a látogatóközpontban helyet kapjon egy kölcsönző, ahol a kötelezően használt felszerelést lehet kölcsönözni a mászás idejére. A kölcsönzőben minőségi beülő, kantár és sisak várja a kezdő, középhaladó és haladó ferrátásokat. Ugyanitt lehet a kerékpárokat is bérelni, melyek mellé segítségképpen egy térképet is kapunk, amelyen ábrázolva vannak a közelben található kerékpárutak.

 

Öt vezér via ferráta a tatabányai Kő-hegy sziklafalán

Az Öt vezér via ferráta egy izgalmas, természetes és épített akadályokkal teletűzdelt 260 m hosszú, 70 m szintemelkedésű ferráta útvonal, amely a Hét vezér via ferráta útvonalnál valamivel könnyebb, így kevésbé gyakorlottak is ki tudják próbálni magukat ezen a rövid szakaszon.

Öt vezér via ferráta Forrás: www.mozgasvilag.hu
Öt vezér via ferráta
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu


 
       Megküzdök az Öt vezérrel, lássuk az útvonalat!

 

 

Túraútvonalak a Gerecsében 

A Látogatóközpont weboldalán megtaláljuk a Gerecse 10, 20, 30, 50 teljesítménytúrák és további túraútvonalak leírásait, amelyek segítségével felfedezhetjük ezt a gyönyörű tájegységet!

Turistajelzések a fákon Forrás: www.mozgasvilag.hu
Turistajelzések a fákon
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!

 

 

 

További infó:
www.gerecsekapuja.eu