Horvátország a tengeren túl

Nedjalkov Anna Beáta
2019/10/22
Horvátország a legtöbb magyar utazó számára egyet jelent az Adriai tengerrel. Pedig ez az ország sokkal több, mint kavicsos tengerparti strandok paradicsoma. Számos természeti csoda található Magyarország déli szomszédjában, amiket akár az ősz folyamán hétvégi kirándulással összekötve fel lehet fedezni. 
Hirdetés

Magyarország déli szomszédja a legtöbb utazó számára egyet jelent a kristály tiszta vízű, kavicsos, sziklás tengerparttal. A mediterrán ország azonban jóval többet kínál strandolási lehetőségeknél, mivel páratlan természeti adottságainak köszönhetően végtelen élményt nyújtó programok kínálkoznak a turisták számára, nem kizárólag a tengerparton, hanem az egész ország területén.

 

Forrás: Nedjalkov Anna Beáta
Forrás: Nedjalkov Anna Beáta
Kép forrása: Nedjalkov Anna Beáta

 

Karlovac, a négy folyó városa

A több, mint négymilliós lakossággal rendelkező ország fővárosa Zágráb, ahonnan Magyarország felől a tengerpart felé tovább haladva mindössze ötven kilométerre található a négy folyó városa, Karlovac.

A folyóvizek által körülölelt, ötvenezer lakosú kisváros a Mreznica, a Kulpa, a Korana és a Dobra nevű folyók találkozásnál fekszik. A helyiek az ötödik folyónak nevezik a városuk egyik fő munkáltatóját és büszkeségét, a helyi sörgyárat, ahol a Karlovacko “pivo” készül. Karlovac óvárosaának hatágú csillagot formázó városmagja a XVI. században épült, hasonlóképpen több reneszánsz olasz kisvároshoz.

Dimbes-dombos területen, vizek között, alapvetően minden adott az aktív kikapcsolódáshoz, akár rövidebb akár hosszabb időre. Karlovacon érdemes akár több napot is eltölteni, hiszen a környéken jóval több programot lehet szervezni, mint amennyit azt elsőre gondolná az idelátogató. Amennyiben viszont a tengerpart felé utazva, mindössze egy napos pihenőt sikerül csak beiktatni, úgy két aktív program férhet bele a rövid megállóba.

 

Evezés a Mreznica folyón Forrás: Nedjalkov Anna Beáta
Evezés a Mreznica folyón
Kép forrása: Nedjalkov Anna Beáta
 Közel 200 kilométernyi evezhető vízfelület áll rendelkezésre a kalandvágyók számára

Szlujn városából a Koranába torkolló, mindössze hatvan kilométernyi hosszú Mreznica folyó, bő vízállás esetén igen gyorsfolyású, ezáltal a vadvízi kajakosok kedvenc találkozási pontja a környéken. A Száva jobb oldali mellékfolyója a Kulpa, a raftingosok számára kínál remek szórakozási lehetőségeket, valamint jobb oldali mellékfolyója a Korana, mely Karlovacnál torkollik a Kulpába, elsősroban vadvízi kenuzásra alkalmas. Illetve nem szabad megfeledkezni a szintén a Kulpába torkolló 126 kilométer hosszú Dobra nevű folyóról sem, melynek különlegessége, hogy Ogulin települése előtt tizenhat kilométeren keresztül szó szerint eltűnik a föld alá, és a Medvedica barlangrendszeren keresztül halad tovább, majd karsztforrásként bukkan a felszínre újra.

A környék tehát raftingosok paradicsomának számít. Ha mindez pedig nem volna elegendő, akkor a közel két órás autóútra található Plitvicei-tavak közelsége okán számos további vizes programra lehet tovább utazni. A Karlovac környéki evezős túrákhoz profi segítség a helyi túravezető , akik már huszonöt éve foglalkoznak vadizi túravezetésekkel.

A túrákhoz időjárástól függetlenül mindig, minden időben az alábbi kötelező felszerelések szükségesek: bukósisak, mentőmellény, neoprén ruházat, vízicipő, evező, melyeket természetesen a túrákat szervező csapat biztosít a részvétel mellé. A vadvizek mindegyike egyébként kirstálytiszta, fürdésre alkalmas, így borulás esetén sem kell tartani fertőzésveszélytől.

 

A Sabljaci jezero Forrás: Nedjalkov Anna Beáta
A Sabljaci jezero
Kép forrása: Nedjalkov Anna Beáta

 


SUP-olj egyet a Sabljaci jezero-n!

Karlovac környékét elhagyva, a Plitvicei-tavak irányába a hegyek között fekszik az a tó, ahol pár órás sétára, vagy a nyári melegben akár strandolásra is érdemes megállót tartani. A Sabljaci jezero homokos partja igazi lustálkodós, pihenős program, az aktívabbak számára azonban rendelkezésre áll SUP vagy szörf bérlésének a lehetősége is.

 

Bringatúra a Karlovac közeli erdőben Forrás: Nedjalkov Anna Beáta
Bringatúra a Karlovac közeli erdőben
Kép forrása: Nedjalkov Anna Beáta

 


Montiznál egyet? Irány a Dínári-hegység!

Karlovac környékén nem csak a vizes programoknak van helye. Mivel a város a Dínári-hegység és a Pannon-síkság találkozásánál fekszik, így kerékpározásra is tökéletesen ideális akár országútival, akár mountainbike-kal, vagy elektromos bringával fedeznénk fel a környéket.

Karlovac történelmi belvárosából indulva 150 kilométernyi kerákpárral bejárható út áll rendelkezésre a közelben

Válassz 7 különböző edzettségi szintnek és kerékpározási tudásnak megfelelő útvonal közül:

 

                                      A 7 útvonalat itt találod!

 

Aki pedig nem saját kerékpárral érkezik, a folyó partján lévő Korona szállóban van lehetőség bérlésre, de azt azért őszintén el kell mondani, hogy meglehetősen elavult felszereltségű kerékpárokat adnak. Teljesen kezdők is bátran nekivághatnak a Karlovac melletti erdőknek, mivel akár egy másfél órás kerékpártúra alatt viszonylag kevés pozitív szintemelkedést kell teljesíteniük.

 

Karlovaci erdőrészlet Forrás: Nedjalkov Anna Beáta
Karlovaci erdőrészlet
Kép forrása: Nedjalkov Anna Beáta

 


Ha futni támad kedved? Bőven találsz erdei ösvényt a közelben!

Evezés és bringázás mellett maradt még lehetőség a sportolásra. Természetesen futni mindenhol lehet, így Karlovac környékén is. A folyók partján aszfaltozott úton a belváros körül kényelmes, sík útvonalon lehet futni. A város körüli erdei ösvényeken pedig a terepfutás szerelmesei találhatnak 10-14-20 kilométeres útvonalakat lankás terepen.

 

NedyBea-horv-t-t-30-.JPG Forrás: Nedjalkov Anna Beáta
NedyBea-horv-t-t-30-.JPG Forrás: Nedjalkov Anna Beáta
Kép forrása: Nedjalkov Anna Beáta

 


Túrázni szeretnél? Fordulj tippért Mariohoz!

Akik pedig még vagy inkább túráznának a közelben, úgy érdemes a vadvizi túrák helyi vezetőjéhez , aki nemcsak vizeken, hanem a hegyekben is otthonosan mozog. Több könnyebb és nehezebb túraútvonalat lehet találni a várostól mintegy félórás autótúra, ahol hosszabb és rövidebb kirándulásokkal is fel lehet fedezni a környékbeli erdőket.

A Plitvicei-tavak irányába tovább haladva harminc kilométerre a 16 kristálytiszta tóból álló Plitvicei-tavak előtt Plaski településről könnyű gyalogtúra vezet a 861 méter magasságú Hum nevű csúcsra. A helyi erdő különlegessége, hogy medvék lakóhelye. A vidék egyébként összesen 157 különleges madárfajnak is otthont ad. A csúcsról a főváros, Zágráb mellett elterülő hegyvonulat, a Medvedncia is gyönyörűen látható tiszta időben, ahol egyébként szintén érdemes egy délutánt eltölteni, akár városnézéssel egybekötött program keretén belül.

A Plitvicei-tavak környékét nem kell bemutatni, amely a tengerpart után Horvátország második legnagyobb turisztikai látványossága. Amennyiben a tavakat is profi segítséggel szeretné felfedezni az utazó, úgy érdemes Branko Supica tavi túra vezető segítségét kérni, aki nemcsak a tavakat, de a tavakat körülölelő hegyvidéket is úgy ismeri, mint a tenyerét.

A futás szerelmeseinek egyébként a Plitvicei-tavaknál minden évben megrendezésre kerül a Plitvice félmaraton, ahol több táv közül is lehet választani, így nem csak a haladó futók, hanem a kezdő sportolók is találhatnak a felkészültésgüknek megfelelő kihívást.

 

NedyBea-horv-t-t-31-.JPG Forrás: Nedjalkov Anna Beáta
NedyBea-horv-t-t-31-.JPG Forrás: Nedjalkov Anna Beáta
Kép forrása: Nedjalkov Anna Beáta

 

Karlovacon tehát érdemes legalább egy hétvégét eltölteni, ahol az aktív programok mellett a kulturális élvezetekre is lehet időt szentelni, hiszen a városban található többek közt a délszláv háború emlékét őrző múzeum, valamint a környék tavaiban élő őshonos halfajokat bemutató vízi múzeum is. 

Hirdetés