Túrakerékpározás az Alpok déli oldalán  Hír

Túrakerékpározás az Alpok déli oldalán  Hír

Kärnten Werbung - Támogatott tartalom
2020/06/16
Az Alpok–Adria kerékpárúton a nemzeti parktól a tengerig, kerékpárral Karintiában

Túrakerékpározás Karintiában

Karintiában már kora tavasszal kezdetét veszi a kerékpáros szezon. A sok napsütésnek és a gyorsan emelkedő nappali hőmérsékletnek köszönhetően már akkor is nagyszerű kerékpáros túrákat tehetünk, amikor a hegyekben található síközpontok még javában napfényes síelésre csábítják a vendégeket. Karintia számtalan lehetőséget kínál a kerékpáros túrázásra, adfserfüggetlenül attól, hogy egyedül, a barátokkal vagy az egész családdal szeretnénk útnak indulni: az olyan kerékpárutak, mint az Általános Német Kerékpáros (ADFC) által öt csillagra értékelt Dráva kerékpárút, a Karintia legnapsütöttebb szegletében vezető Via Carinzia kerékpárút, az Öt tó körtúra vagy az Alpok–Adria kerékpárút, amely Salzburgból Karintián át vezet az Adriai-tengerig, intenzív kerékpáros élményeket garantálnak varázslatos hegyek és tavak között. A kerékpáros szálláshelyek kimagasló minőségű szolgáltatásokkal és otthonos hangulattal gondoskodnak róla, hogy a Karintiában töltött üdülés feledhetetlen élmény és örömteli kikapcsolódás legyen. Valamennyi kerékpárút megtalálható a honlapon, ahonnan le is lehet tölteni ezeket. 

Túrakerékpározás az Alpok déli oldalán -2
Kerékpárral a karintiai tavak körül
Túrakerékpározás az Alpok déli oldalán -2
Forrás: Uwe Geissler Kärnten Werbung

E-bike kölcsönzés Karintiában

2018 óta Karintia igazán különlegesnek és egyedülállónak mondható: sehol máshol nem találni olyan nagy és átfogó kerékpárkölcsönző-hálózatot, mint Ausztria legdélebben fekvő tartományában, ahol a mottó: bárhol kikölcsönözheti, bárhol visszaadhatja. A Papin céggel és a karintiai turisztikai régiókkal közösen sikerült kialakítani egy 60 állomáshelyből álló kölcsönzőhálózatot, ahol mindenféle kerékpár bérelhető (mountainbike, városi kerékpár, gyermekbicikli, e-bike stb.). Valamennyi kerékpár online is lefoglalható, emellett csoportok is minden gond nélkül foglalhatnak maguknak kerékpárokat ezen a honlapon keresztül. A biciklik visszaszállításáról a Papin cég gondoskodik. Foglalás: https://kerekpar.karintia.com/hu/elmenybringazas/rent-e-bike/

A Dráva kerékpárút nem ismer határokat

Ausztria egyik legismertebb kerékpárútja az 510 kilométer hosszú Dráva kerékpárút. Az Általános Német Kerékpárklub (ADFC – Allgemeiner Deutscher Farrad-Club) által 5-ből 5 csillagra értékelt kerékpárút ideális választás egy családi kerékpártúrához. Az útvonal Dél-Tirolból indul és Kelet-Tirolon, Karintián, valamint Szlovénián át egészen Horvátországig vezet. A Dél-Tirolban található Toblachból, vagy olaszul Dobbiacóból hat szakasz megtétele után juthatunk el a horvát–szlovén határ közelében található Varasdig, illetve 2021-től előre láthatólag egészen Légrádig. A teljes útvonal jelentős része (222 km) Karintiában található. A kerékpárút itt mindkét irányban tökéletesen kitáblázott, felülete kiváló (aszfaltos vagy murvás) és túlnyomó részt sík terepen vezet, így útközben gondtalanul gyönyörködhetünk a környező tájban. Mivel a kerékpárút párhuzamosan halad a vasúttal, igény esetén egyes szakaszokat vonattal is meg lehet tenni. 

A Dráva kerékpárút 55 kiemelt köszönhetően túrázás közben kulináris élményekből sincs hiány. Ezek a Dráva kerékpárút minősített fogadósai által összeállított Dráva Kulináris Könyvecskében (Drau Kulinarik Büchl) mind meg is találhatók. 
Részletes információk és útvonalleírások az egyes szakaszokról, valamint ajánlatok, többek között speciális családi ajánlatok megtalálhatók a www.drauradweg.com honlapon és a Dráva kerékpárút (Drauradweg) katalógusában, amely a Dráva Kulináris Könyvecskéhez hasonlóan ingyenesen megrendelhető a honlapon. 

Kerékpártúrák ínyenceknek 

A Dráva kerékpárút mellett számos további útvonal található Karintiában, amelyek kényelmes és élményekkel teli kerékpártúrára csábítanak. 162 kilométernyi kulturális és történelmi felfedezőtúrát kínálnak például a Sonnenwinkel Kärntens régióban található kerékpárút különféle útvonalai. Az Karavankák-hegyvonulat lábától, az idilli Rosentalból indulva öt nap alatt kerékpározhatunk el a Klopeini-tóig, majd tovább a dimbes-dombos Lavanttalba. Útközben olyan érdekes látnivalók csábítanak kisebb kitérőkre és pihenőkre, mint a Carnica Méhek Élménymúzeuma vagy a St. Paul im Lavanttalban található bencés apátság.
Aki szívesen összekötné a Werner Berg Múzeumban tett látogatását a Jauntal déli részén tett kerékpártúrával, annak ideális választás a bleiburgi Kunstradweg, vagyis a régió művészeti kerékpárútja. A Werner Berg Múzeum mellett régi templomok, kulturális látnivalók és a neuhausi Liaunig Múzeum gondoskodik a különleges kulturális élményekről.

A Gailtali- és Karni-Alpok csodás hegyvonulatai között kanyargó Gailtal kerékpárút egyedülálló természeti látnivalókat kínál a kerékpárosoknak. A 95 kilométer hosszú Gailtal kerékpárútKötschach-Mauthenből indul és tökéletes minőségű utakon vezet Villachba. Útközben feltétlenül érdemes beiktatni egy frissítő fürdőzést a Presseggi-tónál, amely közvetlenül a kerékpárút mellett található.

A tartomány északi részén, a Hohe Tauern Nemzeti Park régióban található a Glockner kerékpárút. Ez az egynapos kerékpártúra fejedelmi háromezres hegycsúcsok ölelésében megbúvó alpesi völgyeken át vezet és olyan csodás természeti látnivalókat érint, mint a több száz méter magas Jungfernsprung vízesés.

Az Alpok–Adria kerékpárúton a nemzeti parktól a tengerig 

A 410 kilométer hosszú Alpok–Adria kerékpárút feledhetetlen élményeket tartogat a kerékpárosoknak. A Mozart-városból, Salzburgból indulva egy hét alatt juthatunk el a Hohe Tauern Nemzeti Parkon át a napsütötte Karintiába, majd az országhatárt átlépve Olaszországba. A karintiai szakaszok különösen kedveltek, hiszen a mallnitzi Tauern-zsilipet követően túlnyomó részt lejt az útvonal, egészen az olasz tengerpartig. A táj változatossága szintén egyedülálló: hatalmas hegycsúcsok és napsütötte völgyek váltogatják egymást, valamint akár 28 fokra is felmelegedő tavak csábítanak felfrissülésre. Minél délebbre jutunk, annál szelídebb és bájosabb táj fogad bennünket, mígnem az út végén az Adriai-tengerben is megmártózhatunk. A kiindulópontra vonattal juthatunk vissza, amely naponta több alkalommal indul Triesztből és Udinéből. 

Megfelelő térkép és mobilalkalmazás egyaránt rendelkezésre áll, részletes információk, valamint ajánlatcsomagok pedig a honlapon találhatók. Az Alpok–Adria kerékpárút a határokon átnyúló együttműködés szimbóluma is egyben, amelyet az Európai Unió is szorgalmaz és támogat.

Túrakerékpározás az Alpok déli oldalán -1
Túrakerékpározás a karintiai hegyekben
Túrakerékpározás az Alpok déli oldalán -1
Forrás: Uwe Geissler Kärnten Werbung

Túrák elektromos kerékpárral 

Az Alpok napsütötte déli oldalán található Mittelkärnten (Közép-Karintia) régióban nagyszerű e-bike túrákat tehetünk, amelyek különleges kulináris és kulturális élményeket tartogatnak. A régió kilenc tematikus kerékpárútja, az e-bike kölcsönzők jól kiépített hálózata, az érdekes látnivalók, valamint az izgalmas vendéglátóhelyek változatos élményeket garantálnak. Valamennyi tematikus kerékpárút a Sankt Veit an der Glanban található Fuchspalast szállodától indul és tökéletesen kitáblázott. A túrák végeztével az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) segítségével kényelmesen és gyorsan visszajuthatunk a kiindulópontra. 

Kerékpárral felfedezni Karintia tavait

Karintiában számtalan kristálytiszta vizű, nyáron akár 28 °C-ra is felmelegedő fürdőtó várja az üdülővendégeket. De a napfényben ragyogó tavak környezete is számtalan izgalmas kikapcsolódási lehetőséget ígér. A kerékpárral tett kirándulások alkalmával például lélegzetelállító kilátópontokat, hangulatos piknikező helyeket és eldugott fürdőhelyeket fedezhetünk fel. 

A kínálat egyik új eleme a Nagy karintiai tókerülő túra: a 340 kilométer hosszú kerékpárút egy nyolcasra emlékeztet és összesen tíz tavat érint, valamint a Gail és Dráva folyók mentén található varázslatos helyekre és kilátópontokra vezet. 

A Wörthi-tónál található az Öt tó kerékpártúra, amely Veldenből indul és a Hafnersee, a Keutschacher See, a Bassgeigensee és a Rauschelesee érintésével vezet vissza a Wörthi-tóhoz. 

Élményteli bringázásé a főszerep a Klopeini-tónál is. Öt különböző, 4–55 kilométer hosszúságú kerékpártúra köti össze a régió tavait. A tökéletesen kitáblázott útvonalakon GPS adatok is segítik a tájékozódást és ingyenes térképanyag is elérhető. Nagy népszerűségnek örvendenek az ínyencutalványok is, amelyeket válogatott vendéglátóhelyeken lehet beváltani. 

A karintiai Alpok–Adria konyha és a szívélyes vendéglátók

A tartomány vidéki fogadóiban és éttermeiben az Alpok–Adria konyha finomságai várják a vendégeket. A három térség (Karintia, Friuli-Venezia Giulia és Szlovénia) étkezési szokásait ötvöző karintiai konyhában elsősorban friss, regionális alapanyagokat dolgoznak fel – és ahogy az egy autentikus konyhához illik, az Alpok–Adria konyha esetében is a különféle regionális szokások, valamint az évszakok változása az, ami meghatározza az ételválasztékot. 

A kerékpárutak mentén számtalan családi kirándulóhely található. A ingyenesen látogathatunk meg több mint 100 válogatott kirándulóhelyet, ráadásul annyiszor, ahányszor csak akarjuk. Emellett az üdülési kártya nagyszerű kedvezményeket is kínál több mint 60 bónuszpartnernél.

További információ: kerekpar.karintia.com

A Karintia kerékpáros térkép megrendelhető az info@kaernten.at e-mail címen.

Kérek egy kerékpáros térképet