Tatabányai Öt vezér via ferráta Túra

A Tatabányai Öt vezér via ferráta Túra Az útvonal szintemelkedése 70 m, szintideje 1 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

A Gerecse Kapuja látogatóközpont a Gerecse szívében, Tatabánya felett nemrégiben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

A modern épületben egy étterem, interaktív kiállítás és a jóvoltából egy kerékpár- és via ferráta szett kölcsönző is helyet kapott. A nagy gondossággal kivitelezett ferráta utak megálmodója Kovács Tamás, aki szakértelmével saját kezűleg építette az utakat és a ferrátázáshoz nem csak eszközöket kölcsönöz a helyszínen, hanem kollégái segítségével oktatást, vezetést is vállal. Így ha ide érkezünk és bizonytalanok vagyunk még, nyugodtan hagyatkozzunk az ő segítségére, kérjünk vezetőt!

 

Öt vezér topo Forrás: www.vasaltutak.hu
Öt vezér topo
Kép forrása: www.vasaltutak.hu

 

Az Öt vezér út-„C” nehézségű

A Hét Vezér út könnyített változata a kezdő falszakasz kihagyásával, az első hosszabb vietnámi hídnál indul. Bejárása 1-1,5 óra. Nehézsége „C”, közepes, azaz sportos kezdőknek ajánlható. Gyermekeknek 150 cm testmagasság felett.

Nehézségi fokozat: C

 


Öt vezér via ferráta útvonal

1. Via ferráta túránkat a Gerecse Kapuja látogatóközponttól indítjuk. A Turul szobor jobb oldalán egy lépcsősoron (piros jelzés) lesétálunk a mészkő sziklafal aljába, majd balra fordulva, az aszfaltúton tovább sétálunk a beszálló felé.
 

Öt vezér via ferráta beszálló pont Forrás: Mozgásvilág
Öt vezér via ferráta beszálló pont - instrukciók
Kép forrása: Mozgásvilág


2. Az egyes ferráták beszállójához az aszfaltútról jól látható táblák mutatják az utat, amint meglátjuk az Öt vezér ferráta tábláját, balra bekanyarodunk a sziklafal alatti erdős részre és immár meredeken emelkedő ösvényen haladunk tovább a beszállóig.

3. Amint elértük a beszállót, vezetőnktől megkapjuk a szükséges instrukciókat, majd az első sziklatömbre fellépve és karabinereinket beakasztva megkezdjük a túrát.
 

Öt vezér via ferráta Forrás: Mozgásvilág
Öt vezér via ferráta falétra
Kép forrása: Mozgásvilág

Galériáért katt a képre!
 

4. A változatos útvonal alatt, meredek sziklafalon, keskeny sziklapárkányokon, falétrákon, függő drótkötélen araszolunk át, sőt mi több, egy szakaszon a csigánkat használva átcsúszunk egyik pontról a másikra. Mindeközben élvezhetjük az allattunk elterülő egyedülálló panorámát, Tatabánya látképét a magasból és a várost körülölelő messzi síkságot.

Öt vezér via ferráta Forrás: Mozgásvilág
Öt vezér via ferráta
Kép forrása: Mozgásvilág


5. A 260 m hosszúság és 80 m szint megtétele után egy szélesebb sziklapárkányhoz érkezünk, ez itt a ferráta vége. Innen még egy pillantást vetünk a nagyszerű panorámára és a kört bezárva egy kis erdei ösvényen visszasétálunk a Gerecse Kapuja látogatóközponthoz.
 

Öt vezér via ferráta Forrás: Mozgásvilág
Öt vezér via ferráta drótköteles átkelés a levegőben
Kép forrása: Mozgásvilág

 

Hirdetés