Turul emlékmű + Ranzinger tanösvény körtúra Túra

A Turul emlékmű + Ranzinger tanösvény körtúra Túra hossza 3 Km. Az útvonal szintemelkedése 118 m, szintideje 47 Perc, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Modern, a mai kor minden igényét kielégítő turisztikai Látogatóközpont nyílt Gerecse Kapuja néven a Gerecse szívében a Kő-hegyen, tematikus tanösvényekkel (Bioszféra-, Geológiai- és Milleniumi tanösvény), információs táblákkal, étteremmel, kávézóval, mini interaktív kiállítással és egy kölcsönzővel, ahol via ferráta szetteket és kerékpárokat tudunk bérelni.

Érdemes felkeresni a 2018. augusztusában újonnan megnyitott Gerecse Kapuja Látogatóközpontot Tatabányához közel, nem csak a már jól ismert via-ferráta lehetőségek miatt, hanem azért is, mert jelzett turistautakon a környéken rövidebb-hosszabb hangulatos családi túrákat is lehet tenni. Az ösvények jelöléseit rögtön a Látogatóközpont mellett találjuk, ahogy számos kihelyezett információs táblát is, amely a helyi növény- és állatvilág mindennapjaiba nyújt betekintést.


Turul emlékmű + Ranzinger tanösvény körtúra

1. A tatabányai Kő-hegy hajdanvolt buszfordulója felé vesszük az irányt, amelynek köríve ma már az ide érkező autóknak kínál parkolóhelyet. A Gerecse Kapuja Látogatóközpont pontosan itt kapott helyet, el sem lehetne téveszteni. A parkolóktól alig néhány méterre már be is léphetünk a vonzó épület ajtaján. A kirándulás előtt érdemes a tematikus kiállítótérben a környékre ráhangolódni, ahol az ide látogatók interaktív kiállítás keretében játékos formában ismerkedhetnek meg a Turul madár mondavilágával, a környék történelmi, geológiai és természeti világával.

A Látogatóközpont közeléből három tematikus túraútvonal indul, amelyen az iOS-re és Android-ra is elérhető Gerecse Kapuja mobilalkalmazás vezeti végig a természetjárókat. A tanösvényeken további digitális, illetve animált tartalmak érhetők el a legmodernebb kiterjesztett valóság technológia segítségével. Túravezetőnk egy virtuális turulmadár, amely végig kalauzolja a látogatókat az ösvényeken.

Útbaigazító táblák Forrás: www.mozgasvilag.hu
Útbaigazító táblák
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!

 

2. Mi ezúttal a három túraútvonal közül a Ranzinger tanösvényt választottuk, így a Látogatóközponttól indulva a piros háromszög jelzést követjük. A tanösvény mentén valóban számos érdekes infótáblával találkozunk, melyek az itt honos növény- és állatvilágot mutatják be nekünk.

A piros háromszög jelzést követjük Forrás: www.mozgasvilag.hu
A piros háromszög jelzést követjük
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!

 

3. A táblákat és a piros háromszög jelzést követve frissen felszórt, fehér kavicsos úton közeledünk a Ranzinger-kilátó felé, amely egyszercsak egy tisztáson magasodik előttünk. A Razinger-kilátó a Csúcs-hegyen álló 30 méteres, aknatoronyból kialakított kilátó, melyből kitűnő panoráma nyílik a környék természeti szépségeire. A kilátót az egykori XII/A-es akna (becenevén: Vadorzó) teherfelvonójából alakították ki, mely méltán állít emléket az 1978-as szerencsétlenségben elhunyt bányászok emlékének. Névadója Ranzinger Vince bányamérnök (1856-1933) a Magyar Általános Kőszénbánya Részvénytársaság (MÁK Rt.) tagja volt. Nevéhez számos műszaki megoldás fűződik, melyek megalapozták a szénbányászat jövőbeli fejlődését.

A kilátóban jól láthatók az aknatorony szerkezeti elemei Forrás: www.mozgasvilag.hu
A kilátóban jól láthatók az aknatorony szerkezeti elemei
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!

 

4. A kilátótól a Szelim-barlang felé vesszük az irányt a piros jelzésen. Rövid sétával elérjük a Szelim-barlang felső peremét, amely kerítéssel van körbekerítve. Innen remek panoráma nyílik az alattunk elterülő Tatabánya városára.

 

A Szelim-barlang üregének nyílása felülről Forrás: www.mozgasvilag.hu
A Szelim-barlang üregének nyílása felülről
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!

 

5. A Szelim-barlangtól még néhány perc rövid sétával visszaérünk a Látogatóközponthoz, ahonnan még érdemes pár lépést tennünk a Turul emlékműig. A Turul emlékmű megalkotója Donáth Gyula szobrászművész, akit 1896-ban bíztak meg az impozáns szobor elkészítésével, azonban az emlékmű felavatására csak 1907-ben került sor. A Gerecse Kapuja beruházásának első és szimbolikájában a legmeghatározóbb alappillérre a kőtalapzaton álló bronzmadár, azaz a turul szobor, ami méreteinek – kiterített szárnyainak fesztávolsága majdnem 15 méter, így az autópályán elhaladva is megcsodálhatjuk. Ez a gyönyörű madár méltán díszíti a város címerét is.

A Turul emlékmű Forrás: www.mozgasvilag.hu
A Turul emlékmű
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!

 


A Látogatóközpontról még több infó itt érhető el! 

 

Hirdetés