Kerékpáros, kulináris és kulturális élmények a Bécsi-erdőben

Kerékpáros, kulináris és kulturális élmények a Bécsi-erdőben

Ferenczi Anita
Ferenczi Anita - Alsó-Ausztria - Támogatott tartalom
2020/06/01
Frissítve:
2020/07/01
Termál-kerékpárút, Helenental-kerékpárút, szőlőskert-útvonal.. fedezd fel őket a Bécsi erdőben!

Kerékpárutak a Bécsi-erdőben

A bécsi városhatárt éppen csak elhagyjuk, pár perc, és megérkezünk a Bécsújhelyi-csatorna mentén lágyan elterülő, szőlőskertekkel tarkított lankák közé. 
Napsütötte vidék ez, a termálrégióban futó utunkat szemrevaló kisvárosok övezik, felfrissülésünkről fürdőzőhelyek gondoskodnak, kulináris élményt pedig a vendégcsalogató hagyományos borozók, vendéglők kínálnak. A régió legszebb kerékpáros útvonalai közül válogattunk. 

Császárok nyomában 


Ezen a Bécsi-erdő régióban haladó 60 km-es körúton bőven lesz látnivaló, így érdemes rá több időt szánni, ahelyett, hogy csak végigsuhannánk rajta. 
A Helenentalon is keresztülhúzódó útvonal érinti Laxenburg kastélyát, Heiligenkreuz apátságát és Mayerling vadászkastélyát is, így azok sem fognak „unatkozni”, akik vonzódnak a történelmi jelentőségű látnivalók iránt. A nyári forróságban a felfrissülést a Schwechat és/vagy a Mödling patakban tett fürdőzés garantálja, a helyi borozókban pedig finom borokat is kóstolhatunk. 

Baden
Baden
Baden
Forrás: (c) Niederösterreich Werbung/ Michael Liebert

A bor nyomában 


A Bécsújhelyi-csatorna vidéke egykoron szőlőskertekkel, gyógyforrásokkal és jelentősebb ipari létesítményekkel tarkított régió volt. A múlt nyomai a mai napig jól leolvashatók és bejárhatók, és erre kétkeréken van a legjobb lehetőség. Az eltérőbbnél eltérőbb városokat, településeket összekötő csatorna-vidéket érdemes Bécsből indulva meghódítani, Vösendorf, Biedermannsdorf, Laxenburg, Guntramsdorf, Gumpoldskirchenen, Kottingbrunn, Leobersdorf, Schönau an der Triesting, Sollenau, végül Ebenfurton át egészen Bécsújhelyig. 


Az útvonal előnye, hogy minden érintett település elérhető busszal és vonattal is, így a túra kiinduló- és célpontját igényeink szerint alakíthatjuk, akár menetközben is módosíthatjuk. 
https://www.also-ausztria.info/a-eurovelo-9-thermenradweg-termal-kerekparut-a-becsujhelyi-csatorna-menten

 

Szőlőskertek nyomában


Gumpoldskirchenben az Eder pékségben egy ún. Wienerwald Laib, vagyis egy helyi kenyérspecialitás mellett gyűjthetnek erőt azok a kerékpározók, akik végighaladnak a 18 km-es Weingartenradwegen, vagyis a szőlőskert-útvonalon. A nagy hagyományokra visszatekintő pincészetek, mint pl. a Freigut Thallern vagy a Weingut Stift Klosterneuburg, változatos és őshonos szőlőfajtákból készült borait a nyáron nyitva tartó nagyobb hagyományos borozókban, az ún. heurigerekben vagy a számos borfesztivál egyikén kóstolhatjuk meg.


 
Legendák, várak nyomában 


Az egyik legváltozatosabb terepet rejtő Triesting-Gölsental 62 kilométeres túraútvonalát gyerekes családoknak is bátran ajánljuk. Schönau és Traisen között a Triesting-Gölsental kerékpárút köti össze termál-kerékpárutat a Traisental kerékpáros útvonallal, melyen a névadó folyók csobogása kísér utunkon. A Bécsi-erdő szélén, Schönbauban induló túra idilli hangulatú tájakon, falvakon át halad, de érint virágos réteket, mezőket is. Aki szeretne további kalandokba csöppenni, azoknak ajánljuk bevételre Alsó-Ausztria legmagasabban fekvő várromját, a 800 m-en 1180-ban épült kaumbergi Araburg kastélyt, amelyet számos legenda övez, és amelynek egykori vártornyából csodás kilátás nyílik a környékre. 
Aki a testi feltöltődés mellett lelki feltöltődésre is vágyik, az ne mulassza el megtekinteni Klein-Mariazell felújított búcsújáró templomát, vagy először a Triesting majd a Gölsen folyását követve egy darabih a Bécsből Mariazellbe vezető ősi zarádnsokút, a „Via Sacra” (Szent Út) egy részén is haladhatnak. 
www.araburgstueberl.at 
https://www.also-ausztria.info/triesting-goelsental-kerekparut


Családi kalandok nyomában 


A termálrégiót nemcsak a Termál-kerékpárúton (https://touren.niederoesterreich.at/hu/tour/top-kerekparutak/eurovelo-9-thermenradweg-termal-kerekparut-a-becsujhelyi-csatorna/1385180/), hanem a Triestingau-kerékpárúton is bejárhatjuk. Nem hiába a családok egyik kedvenc útvonala ez a változatos szépségű tájakon kanyargó, 30 kilométeres szakasz. A kerékpározáson túli kalandokra és sportra vágyókat a tattendorfi kalandpark 50 állomásból álló kötélpályája várja. A túra közben ellazulást és pihenést a termálrégió kulináris különlegességeit is kínáló borozói és a hűs vizű Triestingben való csobbanás segíti. 
 www.kletterpark.at 
https://www.also-ausztria.info/triestingau-kerekparut


A felfrissülés nyomában 


Kevés jobb levezetést tudunk ajánlani, mint egy hosszú kerékpáros nap utáni fürdőzés. A felfrissülést a régióban különleges fürdőzőhelyek nyújtják, mint például a Römertherme és a Thermalstrandbad Baden bei Wien szemrevaló kisvárosában, vagy a történelmi Thermalbad Bad Vöslauban. Aki igazán maradandó fürdőélménnyel gazdagodna, annak a Laxenburg kastélyparkjában csordogáló patakot, vízeséseket ajánljuk. 
https://www.roemertherme.at/de/ 
http://www.thermalbad-voeslau.at/ 
https://www.schloss-laxenburg.at/

Termál-kerékpárút
Termál-kerékpárút
Termál-kerékpárút
Forrás: (c) Raimo Rumpler

+1 tipp


Kulináris élmények nyomában 


A termálrégió bővelkedik hagyományos borozókban (https://www.wienerwald.info/top-heurige-wienerwald) melyek listáját érdemes a túra tervezésekor végigböngészni. Ugyancsak jó hasznát vehetjük, ha ismerjük, hol találhatók kerékpárosbarát éttermek (https://www.wienerwald.info/radfreundliche-gastgeber), illetve kifejezetten a regionális alapanyagokból, a helyi konyhaművészet remekeit kínáló éttermek. S hogy mindezt honnan tudhatja meg az éppen arra kerékpározó? Az alsó-ausztriai települések és vendéglők bejáratánál található kis zöld tábla mutatja majd az utat, és jelzi, hogy a konyhaművészet különleges kultúrájával, vagyis egy Wirtshauskultur-étteremmel (https://www.wirtshauskultur.at/) állunk szemben, ahol hamisítatlan alsó-ausztriai konyha, magas minőség és kellemes környezet vár ránk.