5 Peaks 500- egy közösségi bikepacking túra Európa szívében Hír

5 Peaks 500- egy közösségi bikepacking túra Európa szívében Hír

Coates Ádám
2019/10/21
Határtalan élmények az első 5 Peaks 500 bikepacking túra 575 km-es és közel 8800 m szintemelkedést tartalmazó túráján, ahol a kerékpárosok teljes szükséges menetfelszerelüket kerékpárjaikon cipelve 5 csekkpontot érintettek, mielőtt befutottak volna a célba, Tokajba.
Hirdetés

A Bikepacking Hungary csapatával idén első ízben rendeztünk Magyarországon kimondottan bikepacking eseményt. Az útvonalat Budapest és Tokaj között, látványos és kihívást jelentő útvonalon vezettük végig, érintve az Északi-Középhegység jelentős pontjait. Gravel, és makadám utak, földutak, ösvények és gyönyörű aszfaltos szakaszok várták a 66 indulót.

 

 

A 5 Peaks 500 egy olyan többnapos bringás esemény...

Ahol egy hamisítatlan közösségi élménnyel is gazdagodtak a résztvevők: az 5 csekkpont nemcsak pecsételőhelyként, hanem ételt/italt is biztosító közösségi pontként is működött, és a kiválasztásuknál fontos volt az is, hogy olyan környezetben legyenek, ami ideális egy nyugodt bivakos vagy sátras kint alváshoz. A túrán, azon túl, hogy mindenki a kijelölt útvonalon, a csekkpontok érintésével és egy megadott időkereten belül érte el a célt: semmi sem volt kötelező!

 

A 2019-es 5 Peaks 500 túrát a rajton, az öt csekkponton és a célon keresztül szeretnénk bemutatni nektek válogatott és szerkesztett képekkel, és az esemény hivatalos videójával. A megírt és képben is megörökített pillanatok több szervező és résztvevő élményeiből merítkeznek:

 

Rajt - Budapest, Margitsziget (0 km)

2019.08.17.: reggel 5.30, a köztéri lámpákat éppen most kapcsolják le, a Parlamentet a Dunáról tükröződő napfelkelte világítja meg. Ritkán látni ilyen nyugodtnak ezt a 2 milliós várost. Alig néhány autó és ember van az utakon. Aztán a szigetre vezető hídon három bringás száguld el.

5.45-kor már legalább 40-en vannak a rajtnál, valaki szerszámot keres, hogy a biztonság kedvéért még egyszer meghúzza a csomagtartója csavarját. A csapat tele izgatott arccal, akik tegnap a Mesterbike-ban tartott előpartyn már együtt söröztek, most mosolyogva üdvözlik egymást. Sokaknak ez lesz az első bikepacking túrája, páran viszont már a bringájukra felpakolva bejárták a fél világot.

Egy rövid eligazítás, néhány buzdító szó és 6.05-kor elindul a mezőny a közel 600 km-es útjára. Pár perccel később még megérkezik valaki: „Elkéstem? “ – kérdezi. Gyors adminisztráció, de már indul Ő is.

 

Így végül 13 különböző országból, 66-an indulnak el a 5 Peaks 500 bikepacking túrán.

 

Úton az 5 Peaks 500 útvonalán Forrás: (c) Domaniczky Tivadar 5Peaks500
Úton az 5 Peaks 500 útvonalán
Kép forrása: (c) Domaniczky Tivadar 5Peaks500
Van még kép, katt a képre a galériához!

 

1. Csekkpont - Nagy Hideg hegy (100 km)

A konyhás néni még soha nem találkozott ausztrállal! „A Mark Webber, az is ausztrál nem? “ – kérdezte magyarul. Majd miután kimert egy nagy adag babgulyást és megetette vele a versenyzőt, mielőtt az elindulhatott volna, kirohant a konyhából és addig ölelgette és csókolgatta amíg nem szégyellte. Szerencséjére a lelkesedés kölcsönös volt, így kellemes perceket okozott azoknak is, akik tanúi voltak a jelenetnek.

Magyarországon járunk, Budapesttől 100 km-re, az alpesi hangulatú és csodás panorámájú Nagy-Hideg hegyi turistaházban, a 5 Peaks 500 első csekkpontján. Még az is vált néhány szót a másikkal, még az is vet egy pillantást erre a tájra, aki tényleg csak belapátolja a levest és indul is tovább.

 

Csekkpont - Nagy Hideg hegy Forrás: (c) Domaniczky Tivadar 5Peaks500
Csekkpont - Nagy Hideg hegy
Kép forrása: (c) Domaniczky Tivadar 5Peaks500
Van még kép, katt a képre a galériához!

 

Délután 4 óra van, aki már ideért, biztosan továbbmegy még ma, de a később érkezők már a turistaházban töltik az éjszakát. Vagy a szabadban, a panorámás domboldalon. Érthető, elképesztő látvány erre a Dunai kilátásra ébredni.

 

2. Csekkpont - Sasbérci kilátó (180 km)

Teljesen szétszakadt az indulók sora. Az elsők 180 rázós kilométert, 3500 m szintemelkedést küzdöttek le kora estig. Fáradt, de elhatározott arcokkal találkozunk, hiszen a mezőny elejében inkább verseny folyik: „Fejlámpa bekapcsolva, és tolom tovább ameddig bírom.“ – mondja az egyikőjük.

A gyönyörű, dimbes dombos Cserhátban járunk, erdő közepén, hegy tetején, madárcsicsergésben a festői Sasbérci kilátónál. A résztvevőket előre elkészített nyársakkal várják a szervezők, amit a tűz fölött mindenki magának grillezve tud elkészíteni. Hangulatos hely ez a „semmi közepén“, tökéletesen alkalmas arra, hogy egy nyári éjszakát a természetben töltsünk.

 

Cserhát - Sasbérci kilátó Forrás: (c) Domaniczky Tivadar 5Peaks500
Cserhát - Sasbérci kilátó
Kép forrása: (c) Domaniczky Tivadar 5Peaks500
Van még kép, katt a képre a galériához!

 

Kora hajnalban ezért ébrednek ennyien ezen a pár 100 négyzetméteres réten, többek között Martinával, aki az egyik éjjeli érkező volt és alig néhány óra alvás után, az első nőként indul tovább a második csekkpontról.

 

3. Csekkpont - Galyatető (270 km)

A Galyatető, a Mátra egyik felhőkarcolója Magyarország 3. legmagasabb pontja, a 5 Peaks 500 legmagasabb csúcsa, 964 m magasan fekszik. Komoly hegyi szakasz, egy közel 15 km-es, mászás előzi meg, ami komoly megpróbáltatást jelent a csomagokkal felpakolt, 15-20 kg-os szerelvényekkel induló túrázóknak. A leggyorsabbak már a második reggel, a csekkpont nyitásakor itt vannak Galyatetőn, de a mezőny nagy része csak a 3. nap éri el a csúcsot.

Az első 270 km nehézségét mutatja, hogy ekkorra a 66 indulóból már csak 60-an vannak úton. Ez volt a túra legnehezebb része lélektani szempontból, hiszen a fáradtság kombinálva a technikás hegyi szakaszokkal együtt kopogtatott a versenyzők akaraterejének képzeletbeli ajtaján: „Kell ez neked? Tényleg be akarod fejezni?“

 

Szállás az erdőben a szabad ég alatt Forrás: (c) Domaniczky Tivadar 5Peaks500
Szállás az erdőben a szabad ég alatt
Kép forrása: (c) Domaniczky Tivadar 5Peaks500
Van még kép, katt a képre a galériához!

 

4. Csekkpont - Bánkút (353 km)

Este 11 óra van. A Bükki Nemzeti Park bánkúti turistaházában vagyunk. A csekkpontőr már aludni készülődik a szobájában, mikor halk kopogással felébresztik. Két induló jóval a csekkpont aznapi zárása után, éjjel érkezik meg.

Matej és Sam nem ismerik egymást korábbról, Csehországból, illetve Ausztráliából érkeztek hazánkba, és a Bükkben kezdtek el együtt tekerni valamikor sötétedéskor. Úgy beszélgetnek a kis étterem éjszakai fényeiben, mintha legalább 10 éve barátok lennének. Nagyszerű srácok, ahogy a turistaházat üzemeltető személyzet is. A konyhát álmából felrázó szakács szemrebbenés nélkül tálal ki a srácoknak egy-egy adag forró gombalevest, majd miután kiderül, hogy éjszaka még bringázni terveznek, kapnak 2-2 sonkás-sajtos szendvicset is útravalónak. Ahogy kigurulnak a turistaházból, a lámpáik fénye lassan eltűnik az erdő fái közt.

 

Úton az 5 Peaks 500 útvonalán Forrás: (c) Domaniczky Tivadar 5Peaks500
Úton az 5 Peaks 500 útvonalán
Kép forrása: (c) Domaniczky Tivadar 5Peaks500
Van még kép, katt a képre a galériához!

 

5. Csekkpont - Regéci vár (510 km)

A 4-es csekkpont után egy hosszú aszfaltos szakasz következik. Másfajta megpróbáltatás ez, mint a korábbiak. Első ránézésre könnyebbnek tűnik, de itt is van kihívás: órákon át kell a nyeregben maradni a 30-35 fokos melegben, és várni, hogy egyszer a messzeségben megjelenjenek a Zemplén dombjai. Nagyon távolról már látni egy várat, aztán még egyet. Na az lesz az utolsó ellenőrzőpont!

Az 5. csekkpont az 1300 körül épült Regéci vár. Az azóta eltelt ~700 év alatt nem lett könnyebb megostromolni a hegytetőn álló kőrengeteget. Nehéz, sziklás terepen jutottak fel ide az indulók, de minden küzdelmet megért a kilátás, ami fent fogadja őket.

„A GPS még 3 km-t mutatott, pedig már szinte itt volt előttem a vár! Hogy a francba lehet ez ilyen magasan? Nekem ez nem jön ki, biztos tervezési hiba, vagy a térképpel van valami! Valahol azonban gondoltam, hogy ezt nem kerüljük el - meredek mászás lesz. Nagyon megszenvedtem, de megérte!“ – mondta az egyik induló.

 

Úton az 5 Peaks 500 útvonalán Forrás: (c) Domaniczky Tivadar 5Peaks500
Úton az 5 Peaks 500 útvonalán
Kép forrása: (c) Domaniczky Tivadar 5Peaks500
Van még kép, katt a képre a galériához!

 

Cél - Tokaj (575 km)

Levegőbe csapva, extázisban érkezik meg az első helyezett a 3. nap reggelén, a második helyezettet alig 5 perccel megelőzve. Nincs se díj, se külön ünneplés Almond Edgar Chrismorie mégis nagyon boldog, hogy mindenki előtt sikerült begurulnia: „Én ezért jöttem, ezért indultam el!“ – mondja. Estére már 8-an vannak a célban. Felszabadult a hangulat: sör, bor, pörkölt, ez az esti menü, a sztorik pedig csak úgy röpködnek az eddig egymás számára ismeretlen emberek között. Hasonlóan telik a többi Tokaji este is a Tiszavirág Kempingben. Többen 2 éjszakát is eltöltenek a világhírű borairól ismert városban, és többször vissza is jönnek a befutókhoz, hogy üdvözöljék és meghallgassák őket. Végül a 6. nap reggelén dobozos sörökkel a mezzsebben érkezik meg az utolsó csapat.

 

Az első beérkező a célban, Tokajban Forrás: (c) Domaniczky Tivadar 5Peaks500
Az első beérkező a célban, Tokajban
Kép forrása: (c) Domaniczky Tivadar 5Peaks500
Van még kép, katt a képre a galériához!

 

Számtalan zseniális figura színesítette az eseményt, akikre hosszú időn keresztül jó lesz visszagondolni: volt aki, egy papírfecnire írt manuális „GPS-el“ teljesítette a túrát, egy induló, aki végig a bringáján cipelt egy felfújható csónakot és az utolsó kilométereken be is vetette azt, a legidősebb induló, aki a túra után levezetésként még hazabiciklizett Bécsbe.

Örülünk, és hálásak vagyunk, hogy a túra jellegéből és hangulatából kifolyólag egy kis szeletet mindenkiből megismerhettünk.

 

Résztvevő portrék Forrás: (c) Domaniczky Tivadar 5Peaks500
Résztvevő portrék
Kép forrása: (c) Domaniczky Tivadar 5Peaks500
Van még kép, katt a képre a galériához!

 

A Bikepacking Hungary első saját szervezésű eseményén 66 indulóból 55-en értek célba. Sikeresen teljesítették az 575 km-es távot és a közel 8800 m szintemelkedést. A finisherek listáját itt találjátok: link

 

Az eseményt nem tudtuk volna megrendezni a támogatóink nélkül!
A támogatásáért köszönet a Bikefun Hungary-nek a Mesterbikenak, a Ride’n’Supply-nak, az 575-nek és a BlindhChicnek!

 

Résztvevő portrék Forrás: (c) Domaniczky Tivadar 5Peaks500
Résztvevő portrék
Kép forrása: (c) Domaniczky Tivadar 5Peaks500
Van még kép, katt a képre a galériához!

 

Ha idén lemaradtál, 2020-ban ismét Bikepacking élmények várnak!

Ha te is felfedeznéd Magyarország természeti szépségeit, kövesd a Bikepacking Hungaryt a weboldalon, Facebookon-on és Instagramon. 2020-ban további eseményekkel készülünk nektek.

 

A cikket írta:

Fotó és szerkesztés: Domaniczky Tivadar 

Videó: Szabó Bence

Hirdetés