BalatonBike 365 Fest családi túra

BalatonBike 365 Fest családi túra

Bognár Tamás
Bognár Tamás
2022/06/15
Célegyenesbe fordult az egyik legnagyobb hazai kerékpáros témájú beruházás a Balaton Bike 365 projekt
Hirdetés

Célegyenesbe fordult az egyik legnagyobb hazai kerékpáros témájú beruházás a Balaton Bike 365 projekt, ami a Balaton környéki kerékpáros lehetőségeket fogja össze, és épített ki újabbakat a bringautaktól kezdve a kerékpáros központokig bezárólag. A hétvégén ennek apropóján számtalan kerékpáros túra és verseny várta a bicajosokat az északi és déli parton egyaránt. 

BalatonBike 365 Fest családi túra-5
Ilyen helyen ki ne szeretne túrázni?
BalatonBike 365 Fest családi túra-5
Forrás: Thommey

Ha Balaton+bringa, akkor BalatonBike 365.

BalatonBike 365 Fest családi túra-1
Megújult kerékpárút a Tihanyi félszigeten
BalatonBike 365 Fest családi túra-1
Forrás: Thommey


A Balaton egyre népszerűbb a kerékpárosok körében, és ehhez az infrastruktúrának is igazodnia kell. Mi családilag az északi oldalon megrendezett túrán vettünk részt, balatonfüredi indulással. A cél a Tihanyi-félsziget körbetekerése volt, egy 25 km-es kör megtételével. Jó ötlet volt a leolvasható QR kódos GPS útvonal, mivel terepen is mentünk, jobb ha van mentett itiner, bár tökéletesen ki volt táblázva a túra útvonala végig. A rajt az Aranyhíd sétányon megtalálható új BalatonBike 365 kerékpáros központ mellett volt, és rögtön a Tagore sétányon vezető bringaúton haladt. Ez a része nem a legszerencsésebb a Balaton környéki útnak, mivel bár csodálatos a kilátás innen a tóra, de nagyon nagy a gyalogos forgalma, így óvatosan kell haladni. 

BalatonBike 365 Fest családi túra-3
Az egyik legszebb panoráma
BalatonBike 365 Fest családi túra-3
Forrás: Thommey


A Tagoret elhagyva viszont már nyugalom van egészen a sajkodi strandig, sőt egyes részen bringás sztrádán mehetünk, mivel elkészült az új bringaút! Nagyjából idáig volt együtt a teljes csapat, mivel az árnyas parti út végén balra egy meredek úton tértünk rá a külső és belső tó közötti földútra. Mivel pénteken felhőszakadás volt, kicsit féltünk mennyire lesz saras, vagy trekkingel járható, de csontszáraz volt. Itt is látszik mennyire kevés eső esik manapság, minden elszív a talaj fél nap alatt… A Tihanyi Vinarius borárium melletti emelkedőről fantasztikus a kilátás a tóra, és a levendulásra, ami már virágzási fázisban volt. Egyben innen jött a túra legmeredekebb része is. A gyerekeknek már inkább tolós mint kitekerhető. Szerencsére én eMTB bringával voltam, így fel tudtam tolni az emelkedőn. 

BalatonBike 365 Fest családi túra-8
Ahol mindenki megállt
BalatonBike 365 Fest családi túra-8
Forrás: BB365-Fodor Ilona


Mag a családi túra útvonala nem megy fel az apátságig, csak az aszfalton halad el előtte, de aki nem járt még ott, annak mindenképpen érdemes egy kis kitérőt tennie. Szerencsére elkészült az új lépcsősor a paprikaháznál, így lent lehet hagyni a bringákat és gyalog felszaladni, így nem kell a nyári gyalogos/autós tömegben feltekerni a hegyre. Innen már csak lefelé vitt az utunk a tihanyi kikötőben lévő ellenőrzőpontig, ahol banán, víz, és müzli szeletek vártak. Egy nagyobb pihenő után már csak vissza kellett tekerni Balatonfüredre, de a lepkesori bringaút is a tó mellett vezet, ahol még szabadstrand is található, így ha van időd, akkor meg lehet állni fürdeni is. A nagy parkolónál még büféket is találsz, és van nyilvános wc is. 

BalatonBike 365 Fest családi túra-4
A pihenőbe sok minden belefér
BalatonBike 365 Fest családi túra-4
Forrás: BB365-Fodor Ilona


A túra távja 23 km volt 140 méternyi szinttel, ami kisebb gyerekkel is bevállalható, 2-3 óra alatt nagyon kényelmesen bejárható. A túra kezdőpontja a Kisfaludy strandnál van, ahol egész napra csak 400 Ft a parkolás, a strand pedig olcsó és kiváló, tehát összeköthető a mozgás a pihenéssel. Véleményem szerint érdemes korán indulni, 8-9 óra környékén, így 11-12-re visszaérve még egy kiadós strandolás, ebéd is befér belefér a napba. 

BalatonBike 365 Fest családi túra-2
Úton a belső tó felé
BalatonBike 365 Fest családi túra-2
Forrás: Thommey


Érdemes meglátogatni a Balaton Bike 365 weboldalát is, ahol rengeteg bringás útvonal található, és akár interaktív térképen is keresgélhetsz. Sőt letölthető app is van GPS track-el, mindennel.  

Balatoni kerékpárutak, útvonalak

Hirdetés