Fogyás futással Hír

Fogyás futással Hír

Takács Viktor
Takács Viktor
2020/11/18
A futás egyszerűen művelhető, bárki számára könnyen elérhető és kivitelezhető mozgásforma, amitől ráadásul le is fogyhatsz.
Hirdetés
Ha valakiben megszületik az elhatározás, hogy ledobjon néhány kilót, a diéta mellett legtöbbször a futás, mint egyszerűen művelhető, bárki számára könnyen elérhető és kivitelezhető mozgásforma jut először az eszébe, amivel hatékonyabbá tehetné a dolgot.

Adunk néhány tippet ahhoz, hogy miként lehet ez a sport hatékony eszköze a fogyásnak, mire kell figyelni a siker érdekében.

Így fogyhatsz le futással

Fokozatosság

Nagyon fontos dolog, hogy ne rontsunk ajtóstul a házba! A futás, bár egyszerűnek tűnik, mégis nagyon összetett és megterhelő mozgásforma. Igaz, hogy az izomzat és a kardiovaszkuláris rendszer viszonylag gyorsan alkalmazkodik a megnövekedett igénybevételhez, az ízületeknek hosszabb időre van szükségük, pláne jelentősebb túlsúly esetén. A lényeg tehát, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket a mozgáshoz, az elején nem kell agyonhajszolnunk magunkat. Legjobb, ha órát nem is viszünk magunkkal, „érzésre” kocogunk. Ha pedig a súlyfeleslegünk meghaladja a teljes testsúlyunk 10 százalékát, akkor egy kiadós sétával is elégedjünk meg!

Felszerelés

Ahogy az első pontban is említettük, a futás nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. A legtöbb amatőr futó óvatosan fogalmazva is kifogásolható futótechnikával fut, amely még nagyobb terhet tesz az ízületekre. Így tehát a későbbi sérülések elkerülése végett ne becsüljük alá a jó futócipő szerepét! Nem kell feltétlenül a legdrágábbat választani, de amikor érezzük, hogy a cipő „megszolgálta” az idejét, akkor cseréljük le! Ha tehetjük, szakboltban vásároljunk cipőt, ahol biztos, hogy a nekünk megfelelőt fogják ajánlani! Habár a többi felszerelés minősége és milyensége nem olyan kardinális kérdés, mint a cipő, mégis érdemes nadrágból, felsőből, alsóneműből is „futósat” választani, ugyanis a nem futás-specifikus ruházat rendkívül kellemetlen meglepetéseket tud okozni (dörzsölődés, kellemetlen hőérzet stb.), amely a sérülésekhez hasonlóan gyorsan motivációvesztéshez vezethet. Kuttor Csaba futóruházati tanácsait itt olvashatod.

Motiváció

Az eredményes fogyás legfontosabb eleme a hosszú távú motiváció. A legtöbben ott véreznek el, hogy a kezdeti nagy lendület motiváció hiányában hamar alábbhagy, így az eredmény is minimális és nem is tart sokáig. Fontos a rövid és hosszú távú célok kitűzése, ami nem merülhet ki annyiban, hogy „2 hónap alatt ennyi, 4 alatt meg annyi kilót akarok fogyni”. A fogyás mindenkinél kicsit másképp, más ütemben megy végbe, így

az ilyen kizárólag „kilós” célok hamar a motiváció hanyatlásához vezetnek.

A legjobb, ha találunk magunknak partnert az edzésekhez (pl. amatőr klubokban vagy a baráti társaságban) és kisebb nagyobb távokat, esetleg távokhoz társuló időket tűzünk ki magunk elé. Számos tömegfutóverseny áll rendelkezésre ma Magyarországon, amely teljesítése szintén jó hosszú távú cél lehet a fogyni vágyó számára. Tippek a versenynaptár összeállításához.

Rendszeresség

Ahhoz, hogy a futással való fogyás eredményes legyen, nélkülözhetetlen a rendszeresség. Próbáljunk meg tervezetten, maximum 1-2 nap pihenővel mozogni, amelynek változatossá tételében egy edző nagyon sokat segíthet. 

Más mozgások

A rendszeresség mellett az is nagyon fontos, hogy ne unjunk bele a futásba! Bárhogy variáljuk az edzésmódszereket, a futás sajnos egy idő után piszok unalmas tud lenni. Célszerű rendszeresen más mozgásformákat is belevenni az edzéstervbe. Az edzőtermi erősítő edzések pl. amellett, hogy bárki számára könnyen elérhetőek és kimozdítanak a futás monotonitásából, funkcionálisan is segítik a fogyást (erről részletesen később).

Diéta

Talán senkinek sem újdonság, hogy ha fogyni akarunk, akkor bizony oda kell figyelnünk a táplálkozásra. Futhatunk gyakorlatilag bármenyit, a mai táplálkozási szokások mellett csak futással bizony kevés a valószínűsége, hogy jelentősebb eredményt érünk el a fogyás terén. Rengeteg módszert találni az interneten arra, hogy mit hogyan is kéne csinálni, ebben a cikkben nagyon nem mennénk bele a tutiba, a legjobb tanács talán az, hogy konzultáljunk dietetikus szakemberrel és nem mellesleg TARTSUK BE, amit javasol, bármennyire is nehezünkre esik. Annyit azért általánosan el lehet mondani, hogy a szénhidrátbevitel jelentős csökkentése és a fehérjebevitel növelése általában eredményre szokott vezetni! Étkezési tippek futás előtt és futás után.

Pulzuskontroll

A legjobb és legkönnyebben mérhető visszajelzés a testünk részéről, hogy milyen „fordulatszámon” is működik, a pulzus. Ma már az olcsóbb kategóriás pulzusmérő órák is viszonylag megbízhatóak és szinte bármelyik sportboltban megvásárolhatóak, ezt javasoljuk mindenki számára, aki komolyan gondolja a fogyást. Egyre több sportdiagnosztikai labor elérhető a nagyközönség számára is, ahol egyénre szabottan is bemérethetők a pulzuszónák, így pontosan megtudhatjuk, hogy mikor milyen pulzusszámmal érdemes futni. Ezt követően kell eldöntenünk, hogy számunkra milyen edzésmódszer lehet a legideálisabb. A pulzuskontroll jelentősége 40 éves kor felett különösen felértékelődik.

Klasszikus edzésmódszer

A klasszikus módszer lényege, hogy a futás időtartama alatt próbálunk a lehető legtöbb zsírtól megszabadulni, vagyis a testünket a kellő intenzitás megválasztásával arra ösztönözzük, hogy hogy a három fő energiaforrás (szénhidrát, fehérje, zsír) közül legnagyobb arányban a zsírból fedezze a kialakult plusz energiaszükségletet. Ez a nagy könyv szerint kb. 60 százalékos intenzitásnál a leghatékonyabb, tehát a maximális pulzusunk (220-életkor) kicsit több, mint felével érdemes minél nagyobb távot megtennünk.

Modern edzésmódszer

A legújabb kutatások szerint a magasabb pulzussal (a maximális 80-90 százaléka) végzett rövidebb idejű mozgások legalább annyira hatékonyak a zsírégetés tekintetében, mint a klasszikus hosszú távú, alacsony intenzitású edzések, ugyanis azáltal, hogy nagyobb erőkifejtéssel futunk, nő az izomtömegünk, amelynek mind az edzéshez, mind pedig a regenerációhoz több energiára van szüksége. 

Az, hogy kinek melyik edzésmódszer a megfelelő, nagyban függ a fennálló túlsúlytól, futási technikától, nemtől és életkortól. A választásnál érdemes jobban belemerülni a témába, illetve szakemberrel konzultálni!

Az az egy biztos, hogy mindkét módszer remek kiegészítője a fent már említett erősítő (edzőtermi) edzés, ugyanis amellett, hogy változatossá teszi a programot, a magas intenzitású futásokhoz hasonlóan szintén elősegíti az izomgyarapodást, arról nem is beszélve, hogy a törzsizmok megerősítésével számos sérülés megelőzhető vele.

Pihenés

A megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés legalább olyan fontos feltétele a sikeres fogyásnak, mint maga az edzés. Fontos a minőségi, legalább napi 7-8 órás alvás és a komolyabb edzésciklusok végén az akár több napos „lazázás”. 

Edzésterv: fogyasztó futás

Az edzésterv tekintetében azt tudjuk javasolni, hogy ne vegyünk át egy az egyben internetről, ismerősöktől származó, konkrét időket, távokat, kiegészítő edzések esetén darabszámokat tartalmazó edzésterveket. Ötleteket lehet belőlük meríteni, viszont – pláne az elején – a konkrétumok irreálisak lehetnek az adott ember számára.

Az első pár hétben fussunk, erősítsünk „érzésre”, és ismerjük meg a testünket, tudjuk meg, hogy mire vagyunk képesek jelenlegi állapotunkban. Ha már nem esik jól a mozgás, vegyünk vissza vagy álljunk meg pihenni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy kicsit se kell megerőltetnünk magunkat, de ne vigyük túlzásba. Kezdetnek a heti 2 futás 2 kiegészítő edzés 1-1 nap köztes pihenővel ideális lehet bárki számára. 25-30 perc futás (akár belesétálással is) a legtöbb kezdő számára bőven elég, az erősítő, kiegészítő edzéseket pedig javasolt vezetett formában végezni legalább addig, amíg megtanuljuk a gyakorlatok helyes végrehajtását.

2-3 hét elteltével, mikor már látjuk, hogy mennyit bírunk, fokozatosan el lehet indulni a minden napos mozgás irányába. Fontos hozzátenni, hogy bár kevesen vannak, mégis léteznek olyanok, akik adottságaikból adódóan rögtön az elején is képesek nagyobb megerőltetés nélkül akár 10-12 km-es táv lefutására is. Ha pár edzés után magadra ismersz, akkor különösen figyelj oda arra, hogy nehogy túlterhelés, esetleg mozgásszervi sérülés legyen a vége a dolognak.

Hosszútávon érdemes edzésciklusokban gondolkozni, klasszikusan 3 hét hajtás, 1 hét pihenő. A következő ciklusban érdemes emelni a távot vagy az intenzitást, vagy akár mind a kettőt. Az első néhány hónapban gyakorlatilag a kilóméter gyűjtés a fontos, tehát azt a távot kell ismételgetni, amit éppen le tudunk futni. Ebben az időszakban nem javasoljuk, hogy kezdőként a „modern” módszert válaszd, az ízületeid nincsenek felkészülve a nagy tempójú futásra!

A dolgot úgy lehet változatossá tenni, hogy variáljuk az edzések helyszínét, és ha időnk engedi, akkor erdőbe, tópartra vagy bármilyen, a körbe-körbe futópályánál izgalmasabb helyszínre megyünk futni! Szuper futóútvonalakat itt találsz...

Hirdetés