Futás pulzuskontrollal 40 éves kor felett! Hír

Futás pulzuskontrollal 40 éves kor felett! Hír

Nedjalkov Beáta
2019/03/18
40 éves kor felett a pulzuskontroll jelentősége még inkább felértékelődik.
Hirdetés

A pulzuskontrollal történő edzés nem kifejezetten életkorhoz köthető, azonban a bűvös lélektani határ, a 40. életkor betöltése sok amatőr futóban ébreszt vágyat a tudatosabb edzésmunka igényére.

A pulzuskontroll betartása mellett végzett edzésmunka leginkább a türelmes, kitartó és hosszú távon stabilan fejlődésre törekvő sportolók eszköze. Azok a futók, akik rövid idő alatt szeretnének gyors fejlődést produkálni, a legtöbb esetben nem a pulzusokra koncentrálva edzenek, sőt nem is végeznek tudatosan és fokozatosan felépített edzésmunkát.

40 éves kor felett a pulzuskontroll jelentősége még inkább felértékelődik, hiszen a keringés és a regeneráció is másképp működik a testben, mint huszonévesen.

 

Pulzus-zónák meghatározása

Épp emiatt van jelentősége a maximális pulzus meghatározásának, ami mindig egyénfüggő, és nem lehet általánosítani. Minden ember más, és eltérő fizikai állapottal, testi adottságokkal, ismert vagy latens betegségekkel, különböző sportmúlttal rendelkezik. Ennek megfelelően a mai kor szellemében már nem feltélen állja meg a helyét a hagyományosan értelmezett maximális pulzus általános meghatározása, miszerint az egyenlő a 220 mínusz az életkorban megadott évek számának különbözetével.

 

Résztávos edzés pulzus alapján
Résztávos edzés pulzus alapján

Résztávos edzés pulzus alapján

 

Dr. Kollár Lajos professzor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának egykori igazgatója, a Magyar Olimpiai Csapat Orvosi Bizottságának tagja a fokozatosságra hívja fel azon sportolni vágyók figyelmét, akik már elmúltak 40 évesek. A professzor javasolja továbbá, hogy az edzésmunka megkezdését egy körül-tekintő és alapos kivizsgálás előzze. Célszerű felkeresni kardiológust is, ha olyan egészségügyi problémák állhatnak a háttérben, mint például magas vérnyomás. Arra is felhívja a figyelmet a szakember, hogy a hirtelen terheléstől tartózkodni kell.

Az egyéni pulzuszónák és maximális pulzus pontos meghatározása a mai korszerű laborokban néhány perces vizsgálatokkal elvégezhető, amely adatok ismeretében már nyugodtan el lehet kezdeni felépíteni a tudatos edzésmunkát. A terhelhetőségi adatok teljes ismerete hiányában nagy általánosságban a 140 körüli értéket tartja a doktor elfogadható és egészséges határnak, bár hangsúlyozza, hogy ezen adatokat precízen meghatározni valóban csak a személyes diagnosztikai állapotfelmérést követően lehet.

A professzor azt is kiemelten fontosnak tartja, hogy egyénenként változó a tényleges valamint a biológiai életkor. Biológiailag lehet, hogy egy 30 éves ember, aki dohányzik rosszabb állapotban mint egy jobb fizikummal megáldott egészségtudatos és sportos életvitelt folytató 50 éves. A fokozatos terhelés mellett is fontos az odafigyelés, a rendszeres vérnyomásmérés, és az egészséges táplálkozás.

 

Mi változik 40 felett?

Önmagában talán kevés kiemelni a keringés megváltozását 40 év felett, sőt még a 40 év is erőltetett határ, inkább ez egy olyan folyamat, ami egyénileg nagyon más lehet - vallja egy 40 év feletti traumatológus orvos, aki aktív állóképességi sportoló. Két fontos pillére ennek a korábbi sportmúlt és a testsúly, főleg túlsúly és annak a fennállása, hogy mióta túlsúlyos, és ez esetleg milyen károsodásokhoz vezetett már eddig a szervezetben. Alapvetően az erek rugalmasságának csökkenése, az érelmeszesedés megjelenése a veszélyes, és leginkább azért, mert a vérnyomás emelkedéséhez ezen állapotban sokkal nehezebben alkalmazkodik az érrendszer, mivel a kor előrehaladtával az erek is veszítenek a tágulékonyságukból. Emiatt az érelmeszesedéses „plakkok” megrepedhetnek, hiszen nem tud a fixált érfal tágulni. A bevérzés itt helyben, illetve thrombusok elsodródása miatt szív- vagy központi idegrendszeri elzáródások lehetnek, ami szívinfarktushoz, trombózishoz vagy akár embóliához vezethet, melyek mind potenciálisan halálos kimenetelű események.

 

Szintes, technikás versenyen egy megadott zónában tartott pulzus
Szintes, technikás versenyen egy megadott zónában tartott pulzus

Szintes, technikás versenyen egy megadott zónában tartott pulzus

 

Tehát a legesendőbb emberek, akik régóta túlsúlyosak, nincs sportolói előéletük, és hirtelen nagy intezitású edzésbe kezdenek, számukra mindenképp szigorú pulzuskontroll betartása ajánlott, lassú, fokozatos terhelésemeléssel. A szív- és érrendszeri problémák mellett nem elhanyagolható ezen csoport ízületi megterhelése, melyekben az elszenvedett sérülések tisztán láthatón ördögi körhöz vezetnek. Következésképp a kor mellett a súly és a mozgással kapcsolatos tudatosság, annak okos vagy kapkodó felépítése fontos szerepet kaphat.

 

Sportolás veszélyei 40 év felett

Kortól függetlenül, de különösen ebben az életkorban nagyon fontos a pulzuskontroll alapú edzés. Bármilyen jellegű testmozgás végzéséhez ajánlott a mai korszerű fitness eszközök és órák használata, melyek nemcsak pulzusszám, hanem praktikusan EKG elemzésre is képesek lehetnek, és az abban észlelt veszélyes eltérésekre felhívhják a figyelmet. A megfelelő időben elkapott korai diagnózissal pedig sokkal könnyebben lehet segíteni. A hazánkban nem túl meggyőzően működő, szakember hiányban szenvedő sportorvosi alkalmassági kivizsgálás is nagyon fontos lenne, teljesen egészségesnek tűnő populációban is, hiszen nem ismeretlen történetek amikor fiatal 20-as éveikben járó sportolók esnek össze és halnak meg hirtelen szívhalálban a sportpályán. A halálhoz vezető események hasonlóak itt is: veszélyes hirtelen fellépő szívritmuszavarok, trombózis, embólia.

Horváth Tünde okleveles gyógytornász, manuál terapeuta elmondása szerint 40 éves kor felett a rugalmasság fejlesztése az egyik legfontosabb láncszeme a hosszútávon, sérülésektől mentes élvezetes futásoknak. A gyógytornász tapasztalatai szerint abban látja a hibát, hogy sportolni vágyó emberek többségének van egy alapban nem jól működő test szerkezete, a helytelen testtartás, nem helyes mozgásmintát eredményez, mely következtében nem a jó stabilizáló izmok kapcsolnak be.

 

Versenypulzus zónában
Versenypulzus zónában

Versenypulzus zónában

 

A legjellemzőbb példa, hogy 8-9 órát ülnek egy helyben az íróasztalnál, majd levezetve az egész nap felgyülemlett stresszt bemelegítés és pulzuskontroll nélkül, húz egy futócipőt és először 3 km-t majd pár nap múlva 5 km-t pár hétre rá 10 km-t fut, amikor gyors felindulásból benevez egy félmaratonra. Az elvárások aztán egyre nagyobbak lesznek, már-már profikhoz közelítő célokkal hajszolják az edzéseket, azt elfelejtve, hogy nem profik, hiszen munka és család mellett általában az edzések minőségi ideje marad el: a bemelegítés, a pulzuskontroll betartása, a levezetés, és a nyújtás. A megfelelő futótechnika elsajátításáról és a keresztedzések beiktatásáról már nem is beszélve.

A gyógytornász véleménye alapján a túl magas pulzuson történő edzés hamar különböző sérülések kialakulásához vezethet, amik azonban sokkal inkább a szövetek állapotától függnek, nem a kortól. Ami a 40 év feletti sportolókat előnyben részesítheti, az az érettebb hozzáállás, hiszen a futás is alapvetően fej-játék. A legtöbb probléma abból ered, hogy vagy statikai, vagy bizonyos izmok gyengesége nem bírja el a hirtelen megnövekedett terhelést, a túl magas pulzuson történő sok edzést. A leggyakoribb futósérülések, melyek mind a túl magas terhelés következtében alakulnak ki a terapeuta tapasztalatai alapján a következők:

- talpi ín gyulladás

- IT szindróma - jellemzően külső oldali térdfájdalommal jelentkezik

- sarok és Achilles húzódás szakadás gyulladás

- csípő körüli fájdalom, ami lehet izom, ideg és ízületi is

- láb-boltozati problémák

A szakember szerint minél idősebb valaki annál jobban kell figyelnie a megfelelő pulzussal történő edzés mellett a rugalmasság fejlesztésére. A hajlékonyság 40 év felett már ritka esetben genetika kérdése, az életmód miatt azonban különösen oda kell rá figyelni, melyet megfelelő bemelegítő és nyújtó gyakorlatok végzésével könnyen be lehet iktatni a mindennapi edzésmunkába.

 

A bemelegítés fontossága

Általánosan igazolt tény, hogy már 35 éves kor felett kevesebb a szövetek víz tartalma, illetve csökken a kollagéntermelés ami biztosítja a szövetek rugalmasságát és a hiasuronsavval együtt pedig a szövetek csúszását. Épp ezért kiváltképp fontos a bemelegítés, mely abban segít, hogy elérjük az edzés jellegéhez ideális pulzuszónát. 40 éves kor felett azonban már ehhez is több időt kell fordítani, mivel a testnek is az izmoknak, a szöveteknek a reagálási ideje lassabb egy egy ingerre. Elég ha egy ízület csak 1 vagy 2 alkalommal eléri a nyújtási ingert, hogy a mozgás alatt tudja és ismerje már azt, így meg lehet óvni a sérülések kockázatától. Természtesen arról sem szabad megfeledkezni, hogy a nyújtás is csak az alaposan bemelegített izommal lesz igazán hatékony.

A bemelegítés fontosságára hívja fel a figyelmet dr. Kollár Lajos professzor, a Magyar Olimpiai csapat Or-vosi Bizottságának kerettagja.

 

Időjárás hatása a pulzusra

Pulzuskontrollnál sokan nem is gondolnak rá, pedig ugyanígy számít az időjárási faktor is, kezdve már a bemelegítésnél. Nyáron esetleg kevesebb idő is elegendő, télen azonban több időt kell rá fordítani az ízületek védelmének érdekében. A pulzus szempontjából kifejezetten fontos az évszakhoz megfelelő öltözet kiválasztása is. A pulzust 5-10 ütéssel is meg tudja emelni például egy túlzott öltözék viselete. Persze alulöltözni sem tanácsos, pláne ha hidegben nagyon izzad a futó, erősebb a megfázás veszélye. Azt azonban szem előtt kell tartani, hogy azért izzad valaki, mert túl sok a felesleges hő, amit le kell adni.

 

NedyBali edzésmódszere

Nedjalkov Balázs (NedyBali) ultrafutó sem híve a túlöltözöttségnek. A futószettjére mindig gondosan nagy figyelmet fordító pécsi sportoló általában színes öltözékével kitűnik a mezőnyben. NedyBali elmondása szerint 5 fok felett már rövidnadrágban rövidujjúban és karszárban esik jól a futás. A Mecsek Maraton Team terepfutója 20 év bringázás után 37 évesen kezdett versenyszerűen futni, majd tavaly a 40. születésnapját követően hozta meg azt a döntést, hogy még tovább szeretne fejlődni, és a céljainak megvalósítása érdekében edzőt keresett maga mellé, aki kontroll alatt tartja és a megfelelő terhelést előríva segíti őt. A választása az egykori maratoni kajak-kenu világbajnokára, Jakus Bélára esett, aki közismerten a pulzus-kontrollos edzésmódszer híve. Mester és tanítványa már több, mint egy éve dolgoznak együtt, és a közös munkának hamar meg is lett a gyümölcse. Az eltelt hónapok során számos sikerélményt könyvelhettek el a közös munka eredményeként, melyek között nemzetközi dobogók és hazai győzelmek sora is felsorakoztatható.

 

NedyBali
NedyBali

 

Balázs elmondása szerint azért döntött a pulzuskontrollos edzés mellett, mert tisztában volt azzal, hogy 40 év felett rohamosan kezd nőni a regeneráció ideje, ezért fontosnak tartotta, hogy egy külső szakmai szem figyelje és irányítsa az edzésmunkáját. Saját bevallása szerint a módszeres edzést megelőző időkben hajlamos volt arra, hogy túlterhelje magát, ami pedig sérüléshez vezetett. A terepfutó is bízik abban, hogy a Béla által előírt pulzuskontroll mellett történő edzésmunka eredményeként még mindig tud tovább fejlődni akár tempóban, akár a lefutott távok hosszát illetően. A terepultrás a sajátkorábbi tapasztalatai alapján megosztotta azt is, hogy

amíg nem készült tudatosan edző irányítása mellett, csak a saját elképzelései alapján futott, addig nem tudta kihozni magából azt a teljesítményt sem, amire amúgy most már tisztán látja, hogy képes lehet.

Balázs véleménye szerint aki nem tartja az edző által megszabott pulzus kere-teit, az csak gátolni fogja a fejlődését, hiszen egy jó edző nem csak edzéstervet ír, hanem figyel az edzések végrehajtására, meghallgatja az futó érzéseit, arról, hogy hogyan esett egy-egy adott edzés és segíti az ide-ális versenynaptár összeállítását is.

A terepfutó elárulta azt is, hogy miért szereti a pulzuskontrollt. Az egyik oka az, hogy ezzel az edzéstechnikával nem fog elmaradni a Horváth Tünde gyógytornász által is hangsúlyosnak tartott bemelegítés majd az érdemi edzést követő levezetés. Balázs azt is elmondta, hogy a lassú, hosszabb, egyenletes tempójú futásoknak is helyet kellett szorítani az edzéstervében, aminek a kezdetekkor nagyon nem örült, de az ilyen jellegű edzések által türelmet is tanul. Az ultrafutó kiemelte azt is, hogy egy év pulzuskontrollos futás után már kezdi megismerni a test rezgéseit, egyre jobban megtanulja megérezni a saját pulzusát, így akár mellkaspánt nélkül is képes tartani az előírt zónát. A pulzusalapú edzés a kezdetekkor rengeteg odafigyelést, és folyamatos óracsekkolást jelent, de idővel rutinná válik, ahogy megismeri az ember a saját testének jelzéseit, és felismeri az érzéseit.

Futótechnikai előnyt is tapasztalt a terepfutó, amióta kontroll alatt fut. Terepfutásban kifejezetten fontos, hogy az előírt pulzus nem mindig eredményez ideálisan futható útvonalat, de aki tartani szeretné az edzését, annak bizony ott is magasan kell tartani a zónát, ahol mondjuk egy nagyon technikás, köves, csúszós keskeny úton kell lefelé futni, így ilyen körülmények között is meg lehet szokni az iram megőrzését. Balázs szerint azonban a pulzuskontroll legnagyobb előnyei közé az tartozik, hogy azok a futók, akik ezt a módszert választják sokkal kevésbé válnak teljesítménykényszeressé tempó-idő-átlag kontextusban, hiszen futás közben csak a pulzus lesz a lényeg, a tempó és az idő pedig majd az edzés végén megmutatkozik.

 

Jakus Béla
Jakus Béla

 

Az ultrafutás, vagyis a maratoni távnál hosszabb távok teljesítése alapvetően nem a huszonévesek sportja. A legsikeresebb ultrások mind 40 fölöttiek, elég ha csak Maráz Zsuzsi tavalyi sikerére gondolunk, hiszen a magyar bajnoknő 47 évesen aratott győzelmet a legklasszikusabb aszfaltos ultrafutó ünnepélyen a Spartathlonon.

Az, hogy egy ultrafutó 40 év felett kezd el kiteljesedni lehet adottság, életmód és tudatosabb, érettebb edzésmunka eredménye is.

Egyrészt jobban tolerálják a hosszabb távú terhelést, az állóképeség na-gyon magas szinten marad ebben a korban is, másrészt pedig a mentális erő is kifeljettebb, mint 20-30 éves kor környékén, melyre kifejezetten nagy szükség van a hosszú távok és a monotónia eltűréséhez, ami pszichésen nagyon megterhelő.

Jakus Béla, a sokat emlegetett edző meglepő statisztikát árult el, miszerint a tanítványai közel 50 %-a 40 év felett jár. Az edző ennek abban látja az okát, hogy

40 éves kor felett már több odafigyelést, több minőségi időt tudnak az amatőr futók a hobbijukra áldozni, mivel a családalapítás, karrierépítés, megállapodás okozta izgalmak addigra lecsitulnak.

Azt is kiemelte a szakember, hogy 40 felett jóval lassabb már a regenerációs idő, ezáltal a kontrollált edzésmunkával jelentősen csökkenthető a sérülések kialakulásnak veszélye. Horváth Tünde gyógytornász véleményét megerősítve Béla is kiemelten hangsúlyozta a bemelegítés fontosságát, mivel a futás eleve egy sérülésveszélyes sportnak számít, alapos bemelegítéssel és tudatos pulzuskontrollal végzett edzéssel, levezetéssel és nyújtással azonban ennek a rizikója minimalizálható.

Az egyéni pulzuszónák meghatározása a keringés szempontjából is különösen fontos, tekintettel arra, hogy a keringési rendszer 40 felett elkezd kis mértékben de fokozatosan romlani. Az állóképességi sportok esetében a számok a legjobb tükrök, lefutott idő, a megadott pulzusban egy adott távhoz tökéletesen megmutatja a sportoló állapotát. A nagy erőt és lobbanékony gyorsaságot igénylő sportágak esetében, ahol nagy izomerőre van szükség az is megfigyelhető, hogy 40 éves kor felett már kisebb az egyéni csúcsok megdöntésének lehetősége. A szakirodalom is azt tartja, hogy például a VO2 max értékekben is megfigyelhető visszaesés 40 éves kor felett. Ellenben a hosszú távú állóképességgel, ami nagyon sokáig magas szinten tud maradni és ki lehet tolni a teljesítőképességek felső határát az életkor előrehaladtával.

Épp a fentiek okán nem jellemző az sem, hogy valaki huszonévesen az ultrafutásban arasson kiemelkedő sikereket. Az egyetlen kivétel Kilian Jornet, aki 24 évesen nyert UTMB-t. Amúgy Kilian is írja önéletrajzi könyvében, hogy pulzuskontroll mellett edz.

 

Hirdetés