Mit csinálj Máltán miután megnyerted az XTERRA-t?

Mit csinálj Máltán miután megnyerted az XTERRA-t?

Poór Brigitta
2016/04/13
Poór Brigitta, a magyar Merida Maraton Team CST és a Megathlon SE versenyzője idén áprilisban immár másodszor, ismét megnyerte az XTERRA World Tour triatlonversenyének máltai európai nyitófutamát, majd túracipőt húzott és elindult felfedezni a szigetvilágot!
Hirdetés

A verseny után pihenésképpen körbejárta a legfontosabb látnivalókat a szigeteken, így élményeiről, tapasztalatairól és kirándulásairól faggattuk az immár kétszeres XTERRA győztes bajnokot:


Először is gratulálunk a tavalyi és idei győzelmedhez! Mondd csak, van Máltának valamilyen különleges kisugárzása, hogy itt mindig ennyire jól szerepelsz?

Ahogy tavaly is, az idei évben is Máltán rendezték az XTERRA World Tour sorozat európai nyitófutamát! Jelen tendencia szerint az európai futamokon gyűlik össze a legkeményebb mezőny. A PRO versenyzők között vagyunk egy kevesen, akiknek nincs lehetősége az egész World Tour sorozatot végigversenyezni, ezért ilyenkor mindenki nagyon izgatott már, hogy ki hol tart épp a felkészülésben, ki milyen erőállapotban van.

Máltára tavaly is és idén is a 6 napos Andalucía Race után érkeztem, ami egy 6 napos nagyon nehéz mountain bike maraton és ami igencsak jó alapokat ad a szezon hátralévő versenyeire. Úgy érzem, leginkább ennek köszönhetem, hogy ilyen jól sikerültek ezen a kis szigeten a versenyek. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a győzelemhez szükséges előny nagy részét a kerékpáros szakaszon alakítottam ki. Tavaly sajnos rossz időnk volt szinte végig, idén viszont szinte nyár fogadott minket, ami nagyon sokat dobott a közérzetemen.

Tartalmas bringás élmények várják a túrázni vágyó kerékpárosokat is Forrás: (c) Karafa Balázs
Tartalmas bringás élmények várják a túrázni vágyó kerékpárosokat is
Kép forrása: (c) Karafa Balázs

Galériáért katt a képre!


Mi a véleményed, miként szerepelt Málta akár edzés- illetve versenyhelyszínként szervezés, hozzáállás, terep és körülmények szempontjából?


A terep, a táj, a környezet, egyszerűen a fantasztikus. A csodálatos Radisson Blu Resort, Spa hotel a verseny támogatójaként és egyben a verseny központjaként megadja a pompát az egész rendezvénynek! A Golden Bay beach pedig a verseny startja és az első versenyszám, az úszás helyszíne.

Gyönyörű kék, kristálytiszta öböl, ami még a sokszor viharos szél ellenére is nagyon csendes. Az emberek nem stresszelnek, igazi mediterrán vérmérsékletűek. Nem kapkodnak el semmit, a pályát is az utolsó pillanatokban jelölték ki. Egy-egy World Tour futam során, mivel óriási a nemzetközi érdeklődés, elvárható, hogy a pályát már jócskán a versenyt megelőzően kijelölik, hogy be lehessen járni, meg lehessen ismerni. Ehhez képest itt a versenyt megelőző napon tűzték ki. Még szerencse, hogy azért GPS térképet letölthető formátumban megosztanak velünk! A terep igazi kihívás, túl nagy szintkülönbség nincs a kerékpáros szakaszon, de a talaj nagyon megnehezíti a versenyzők dolgát. Nagyon gyors, egyben nagyon nehéz pálya. Igazán élvezetes.  

A futás teljesen más karakterisztikájú, lassú, meredek mászás, majd veszélyes bokatörő lejtők váltogatják egymást. Nehéz, főleg a verseny vége felé már, de ez a rész is nagyon élvezetes, és gyönyörű tájakon keresztül vezet. A pálya egy pontja még a Popeye falut is érinti!

A szervezés patent… Óramű pontossággal ment már idén. Tavaly még követtek el egy-két bakit, de ezt senki nem rótta fel, hiszen először rendeztek akkor világkupát. Idén viszont semmi, minden szigorú szabályok közepette ment.


Mennyire ajánlanád más sportolóknak (terepfutók, futók, bringások, triatlonosok) vagy egyéb műfajban magát a szigetet?


A sziget, és a környék nagyszerű. A klíma, ideális esetben, több mint tökéletes. Tavaly nem volt szerencsénk, mikor kifelé menet a repülőn ültünk, már beszélték, hogy nagyon rossz idő van 2-3 hónapja, ami sajnos akkor be is igazolódott. Ez rá is nyomta a bélyegét az egész hetünkre. Nem úgy idén… Rögtön a nyár fogadott minket. Rengeteg ember.

A víz azonban sajnos még hideg, 17 fokos. Legalábbis nekünk, az angolok és németek nem éreznek, ők simán fürdőztek… Még az egészen pici gyerekek is. Én nagyon ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit is el akar szabadulni a hétköznapok elől. 

Akik edzeni, edzőtáborozni keresnek helyszínt azoknak első osztályú hely. Azonban inkább az amatőr rétegnek lehet opció, mivel Málta meglehetősen pici, így nem lehet igazán hosszú bringás köröket tenni. Azoknak viszont, akik egyben kirándulásként fogják fel, és tekerés közben meg megállnak nézelődni, főnyeremény! Rengeteg a látnivaló, a kulturális élmény hihetetlen. Bármerre megy az ember mindenütt a történelem egy pontjába botlunk. Nem véletlen, a fantasztikus környezet már rengeteg filmes rendezőt is megihletett. Én személy szerint szeretnék egyszer csak úgy visszatérni, se kerékpár, se edzés, se verseny, csak nézelődni, kirándulni!


Úgy tudjuk tavaly és idén is volt a verseny után egy kis szabadidőd. Mennyire sikerült ez idő alatt megismerni a szigetet?

Tavaly verseny után kerékpárra pattantunk, és jártunk keltünk Máltán, és igyekeztünk a lehető legjobban megismerni. Akkor, mint írtam nem igazán volt kiránduló idő, de egész jól körbejártuk Valetta-t és megnéztük Mdina belvárosát is. Az idei évben pedig a szomszédos szigetre, Gozo-ra kirándultunk! Felejthetetlen élmény volt!

 


Őszi téli időszakban, ha lenne rá lehetőséged, eljönnél-e ide edzeni, vagy ajánlanád e másoknak a felkészüléshez?


Abszolút! Triatlonos felkészülésre teljesen ideális. Hiszen sok helyen van medence is, annak, akinek a víz még túl hideg lenne. De egyébként neoprén ruhában elviselhető! Az év eleji időjárás ideális az edzésekhez, nincs túl hideg, és még nincs túl meleg sem. Viszont a nap nagyon erősen tűz, ajánlott a naptej!

Az emberek kedvesek, viszont mondjuk kerékpározás közben az autósokra figyelni kell! A helyiekkel nincs semmi probléma. A turisták ellenben előszeretettel bérelnek autót, és sokuknak kihívást jelent a balra tarts!
Sokunknak, akik edzőtáborozási lehetőségek után kutatnak, az egyik legfontosabb tényező az anyagiak. Budapestről fapados légitársasággal nagyon olcsón lehet Máltára utazni, továbbá az év ezen időszakában szállásokat is nagyon kedvező árakon találhatunk! Ez mindenképpen előny!


 

Miket tartasz a sziget legfőbb előnyének, amely egy sportosabb turistát felvillanyoz?

A látnivalók! Teljességgel kiismerhetetlen a sziget! Egyszerűen, mi is, nem tudtunk elmenni úgy edzeni, hogy ne akadtunk volna mindig valami új, és újabb érdekességbe! Fényképezőgép, kamera elengedhetetlen! A szállások, éttermek nagyon jók, és abszolút elfogadható áron van minden! Arról nem beszélve, hogy itt minden friss! A mezőgazdaságuk dübörög, a burgonya egy évben háromszor terem! És ami még nekem lényeges…. Rengeteg eper van! Rengeteg!


Híreink szerint idén egy kellemes vacsorán, illetve egy egész napos kiránduláson is részt vettél. Hogy sikerült mindez, milyenek a máltai ételek és merre jártál?

Igen, idén az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy Szabó Éva személyében kaptunk egy idegenvezetőt és két sofőrt (egyet Máltán, egyet Gozo-n), akik egész nap furikáztak minket! Éva pedig megmutatott nekünk szinte mindent! Már tavaly is szerettünk volna átmenni Gozo-ra és megnézni a híres Kék Ablakot, de sajnos akkor nem volt rá lehetőségünk! Idén, igazán bepótoltunk mindent! Reggel jöttek értünk, hajóra pattantunk, majd 20 perc múlva már Gozo-n is voltunk!

Éva igyekezett röviden, tömören Málta történetét is megosztani velünk. Így, azért egészen más élményt nyújt egy kirándulás, mintha csak magunk kerekedtünk volna fel!

Megnéztük Marsalforn só lepárlóit, majd átmentünk a Ta’Pinu csodatévő templomhoz. A mendemondák szerint többször próbálták már lerombolni, de sohasem sikerült és igazi csodatévő templomnak tartják.

Belépve tényleg, valami meghatározhatatlan érzés kerít magába. A templom tele van a templomot megjárt, majd csodát átélt emberek ereklyéivel! Akik köszönőlevelekben mesélik el csodás gyógyulásuk történetét!

Azure Window és a vékony sziklahíd Forrás: (c) Karafa Balázs
Azure Window és a vékony sziklahíd
Kép forrása: (c) Karafa Balázs
Galériáért katt a képre!

Majd jött az Azure Window! Hihetetlen! Szerencsére most, koratavasszal még nem árasztották el a turisták a környéket. Bár, így is voltunk elegen, de szépen nyugodtan meg tudtunk nézni mindent! Még egy kis csónakkiránduláson volt szerencsénk részt venni.

Egy egészen keskeny résen keresztül értünk ki a sziget külső pereméhez. Megnézhettük vízből is a Kék Ablakot, illetve több barlangba is behajóztunk. Gyönyörű narancssárgás korall nőtte be a vízparti sziklákat! A víz tisztasága leírhatatlan, a csónakvezető elmondása szerint 15-20 méter volt alattunk a víz, de leláttunk az aljára! Nagyon jó volt! 

Sajnos magára a Kék Ablakra nem tudtunk felmenni, mert le van zárva, repedezik már a szikla, így aki még nem látta élőben, az siessen! Innen átmentünk Victoria-ba, ahol elfogyaszthattuk a magyar pincér által felszolgált nagyon finom ebédünket. Egyébként rengeteg magyar tartózkodik Máltán. Nem volt olyan étterem, hotel, ahol ne lett volna legalább az egyik felszolgáló, vagy szakács magyar.

Ha már itt voltunk, megnéztük a Citadellát is! Szűk folyosóival, monumentális falaival igazi erődként áll a sziget közepén. Innen fantasztikus kilátásban volt részünk, gyakorlatilag egész Gozo-t végig tudtuk innen pásztázni!

A hajóhoz visszafelé menet megnéztük még Angelina Jolie és Brad Pitt, A tengernél című filmjének helyszínét, a Mgarr ix-Xini Bay-t is! Érdemes ide is szezon előtt menni, mert olyan keskeny út vezet le a parthoz, hogy autóval gyakorlatilag lehetetlen a közlekedés! De ha erre járunk, mindenképp meg kell nézni, mert nagyon szép partszakasz.

Végül, Xlendi Bay-en zártuk a Gozo-i napunkat! Gyönyörű, kristálytiszta víz itt is, mint azt már a környéken megszokhattuk. A part oldalában, a sziklába vájva egy lépcsőn haladhattunk felfelé, ami aztán lefelé fordult és egy barlangba vezetett. Gyönyörű volt. Máltára visszaérve még egy vacsora várt minket, egy nagyon hangulatos helyen, természetesen magyarokkal! Fantasztikus napunk volt, igazán felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk, és alig várjuk, hogy visszatérhessünk!


Máltával kapcsolatban van e kedvenc élményed, amit szívesen megosztanál velünk?

Kedvenc élményem? Itt szereztem meg pályafutásom első profi győzelmét! És idén sikerült megismételnem ezt az óriási sikert! Elsőként átszakítani a célszalagot, esélyesként győzni úgy, hogy közben minden összejött… Elhagytam a kulacsom, a bringás cipőm csatját letörtem, de sikerült! Jelenleg számomra ez Málta legmeghatározóbb élménye!

 

Még egyszer sokszor gratulálunk Brigi, mi is nagyon büszkék vagyunk rád! Csak így tovább!

Hirdetés